Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 2
foto: ASO
zondag 5 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 2

Na het Utrechtse Grand Départ zet het Tourpeloton op zondag koers in zuidelijke richting. In Zeeland wacht op een unieke finishlocatie de eerste ontmoeting tussen de sprinterselite. WielerFlits kijkt vooruit op wat we mogen verwachten.

Parcours
Daags na de openingstijdrit vertrekken de renners vanuit Utrecht voor de start van de tweede etappe. Na een officiële start aan de Croeselaan om 13:15 rijden de renners naar de Oudegracht, waar het officiële startschot zal worden gegeven. Onder begeleiding van het Nederlands Kamerkoor – dat het Wilhelmus en de Marseillaise ten gehore zal brengen – verlaat het Tourpeloton de Domstad.

etappe2

De Tour gaat verder met een 166 kilometer lange etappe over een biljartvlak parcours. Het hoogteverschil is te verwaarlozen, maar het zullen met name de weersomstandigheden zijn die deze vlakke rit lastig kunnen maken. Via onder meer Montfoort en Oudewater gaat het richting Zuid-Holland, waar de renners door Capelle aan den IJssel en Rotterdam rijden. Op de Boompjes ligt er een lijn getrokken voor een tussenspurt.

Vanuit de Maasstad gaat het verder via een route die we kennen uit de World Ports Classic. De renners gaan verder in westelijke richting en via Spijkenisse en Hellevoetsluis gaat het richting Zeeland. Via de Brouwerdam doet het Schouwen-Duiveland aan. De aankomstlijn ligt getrokken bij Neeltje Jans in het hart van de Deltawerken. Daar ligt de aankomstlijn op een zeven meter brede finishstraat na een rechte lijn van 1,3 kilometer.

Hoewel het parcours zich leent voor een massasprint, zou het weer wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het cliché dat het in Zeeland altijd waait lijkt waarheid te worden. Later op de middag wordt er regen en harde wind verwacht.

Favorieten
Zeeland verwelkomt zondag de crème de la crème van de internationale sprinterstop. Marcel Kittel uitgezonderd zijn alle topspurters aanwezig.

André Greipel begint met zelfvertrouwen aan deze confrontatie. De Duitser won vorige maand in de Ster ZLM Toer twee ritten en het eindklassement.  Lotto Soudal beschikt met Jens Debusschere en Tony Gallopin over meerdere snelle mannen, maar zij zullen in dienst van Greipel rijden.

Mark Cavendish

Foto: Sirotti

Mark Cavendish is na een mislukte Tour vorig jaar (toen hij al na de eerste rit geblesseerd uitviel) gebrand op sportieve revanche. Greipel en Cavendish kwamen elkaar dit jaar enkel tegen in Milaan-San Remo en de Ronde van Turkije. In La Primavera deden zij beiden niet mee om de overwinning, in Turkije was het Cavendish die zich met drie ritzeges de betere mocht noemen. Met dertien overwinningen dit seizoen hoeft de Manx Missile in de zegeranking enkel Alexander Kristoff voor zich te dulden. De Noor boekte dit jaar al 18 overwinningen, waaronder de Ronde van Vlaanderen. Vorige maand won hij nog een rit in de Ronde van Zwitserland.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Peter Sagan zal in Zeeland punten willen scoren voor het groen. De Slowaakse alleskunner won de voorbije drie jaar de puntentrui, al is het dit jaar afwachten hoe de rolverdeling in zijn ploeg zal uitpakken. Bij Tinkoff-Saxo draait alles om kopman Contador en is het groen van Sagan ondergeschikt. Sagan heeft al aangegeven te willen knechten voor Contador, maar in deze rit mag hij voor eigen kansen gaan.

Michael Matthews is normaal gesproken voor sprintetappes een gevaarlijke outsider, maar de Australiër heeft al aangegeven dat hij in de vlakke ritten zich niet gaat mengen in de massasprints. Samen met teamgenoot Simon Gerrans richt hij zich deze Tour op de ritten met een lastige aankomst. MTN-Qhubeka beschikt met Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen over twee renners die een snelle sprint in de benen hebben. Boasson Hagen (in 2011 al goed voor twee ritzeges) reed een sterke Dauphiné en verzekerde zich vorige week van de Noorse wegtitel.

John Degenkolb

Foto: Sirotti

Bij Giant-Alpecin is John Degenkolb de logische vervanger van de afwezige Marcel Kittel. Waar hij voorheen enkel in ritten met een pittige aankomst het kopmanschap kreeg, wacht hem nu de lastige taak om ook in de sprintetappes te scoren. De volledige sprinttrein staat tot zijn beschikking. Het is bekend dat de Duitser wanneer het om pure snelheid gaat, zijn meerdere moet erkennen in renners als Cavendish en Greipel. Degenkolb won al negen ritten in de Vuelta, maar de winnaar van Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix wacht nog op zijn eerste Touretappe.

De Fransen hebben met Arnaud Démare, Bryan Coquard en Nacer Bouhanni meerdere renners die snel kunnen aankomen. Bouhanni kwam vorige week tijdens het Frans kampioenschap zwaar ten val, maar verschijnt toch aan de start. Bora-Argon 18 rekent op de rappe Ier Sam Bennett, die dit jaar sprintetappes won in Qatar en Beieren. Lampre-Merida beschikt over Davide Cimolai, die dit jaar in Parijs-Nice een rit wist te winnen.

Nederlands succes op Neeltje Jans lijkt niet het meest waarschijnlijke scenario. Onder de twintig Nederlandse deelnemers bevinden zich geen renners waarvan verwacht wordt dat zij succesvol zijn in een massasprint.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** André Greipel, Alexander Kristoff
** Peter Sagan, John Degenkolb, Arnaud Démare
* Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Sam Bennett, Edvald Boasson Hagen

[poll id=”65″]

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
4 juli 2015 23:43
schipperaar +1 briljant
4 juli 2015 23:56
Volgens weeronline is het bij Ouddorp tussen 14:00 en 17:00 een NWwind windkracht 4 met redelijk veel regen. Dit lijkt mij ideaal voor waaiers!!!
5 juli 2015 00:08
Kan me echt niet inbeelden dat, in het geval van waaiers, Kelderman, Gesink, Ten Dam en Kruijswijk allemaal in de eerste zitten. Vraag me af of een Vanmarcke of een Tankink mee mogen gaan sleuren indien alleen Gesink en Kruijswijk mee vooraan zitten.
5 juli 2015 07:27
De weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met die van Gent-Wevelgem dus dan zou de uitslag kunnen worden:

***** Luca Paolini
**** Geraint Thomas
*** Jens Debusschere
** Sep Vanmarcke
* Daniel Oss
5 juli 2015 07:55
@pirazzi: Ik snap je redenering, maar dit is een iets ander deelnemersveld met iets andere doelstellingen en belangen.
Volgens mij ligt Quintana als eerste in de berm als er van die windstoten zijn...
5 juli 2015 08:48
Ik denk dat Cancellara de weersomstandigheden gaat gebruiken om geel te nemen.
5 juli 2015 08:51
Cancellara is wel diep gegaan gisteren dus of ie al voldoende hersteld is?
5 juli 2015 09:02
Als er waaiers komen kan het een spektakel worden. Zoniet een traditionele redelijk saaie etappe uit een openingsweek van een grote ronde.

Favorieten bij scenario waaiers zijn voor mij types als Degenkolb en Kristoff. Bij normaal verloop Cav Greipel en Kristoff.
5 juli 2015 09:08
Weet iemand hoe je in het buitenland een stream van de NOS uitzending van deze etappe kan bekijken? De stream van de site zelf vereist namelijk dat je zelf ook in Nederland bent... Alvast bedankt!
5 juli 2015 09:16
Het zal vandaag wel de standaard mega daaie sprint etappe worden. Ik gok op Cavendish met overmacht. Verder beeld as usual: kopgroep met veel bretagne seche en wat nederlanders voor de publiciteit daarna massasprint.
5 juli 2015 09:20
Ik durf absoluut 100% te garanderen dat dit geen standaard saaie etappe wordt. Nog eens op google earth de laatste +-40km bekeken en dit wordt echt niets minder dan keiharde oorlog! De weersvoorspellingen zijn perfect voor waaiers, en als er ooit een parcours voor gelegd is....

Cancellara, Martin, Thomas, Stannard, Bennati, Tossato, Vanmarcke; we zullen ze allemaal gaan zien in een poging hun ploeggenoten op de juiste plekken een voordeel te bezorgen.

Ik kan helaas zelf maar een klein stukje zien, maar ik raad echt iedereen aan: KIJKEN!
5 juli 2015 09:27
Ik heb gisteravond met de auto het laatste stuk van de etappe in Zeeland gereden. Fantastisch! Als het noodweer losbarst gaat het spel zeker op de wagen.

Sta ook hier langs de kant vanmiddag, zin in!
5 juli 2015 09:37
Vanaf waar kunnen er waaiers ontstaan? Al vanaf Rotterdam of Rockanje of brouwersdam? Ik ken de streek niet.
5 juli 2015 09:38
Als er waaiers zouden komen, moeten ze wel van TLJ of Giant komen. EttixQST gaat ze niet maken, die gaan zeker voor een massasprint. Volgens Terpstra dan..
5 juli 2015 09:43
Laat TLJ en Giant maar proberen. Als er waaiers ontstaan moet Etixx wel meedraaien als ze de boot niet willen missen.
5 juli 2015 09:51
Etixx gaat natuurlijk ook mee doen. Het is niet dat Cavendish niet in waaiers kan rijden. Integendeel zelfs
5 juli 2015 09:52
@robertpsv, gaat niet werken zonder extra software etc. Afhankelijk van in welk land je bent kun je via www.wheelhalla.com (credits voor klootje) misschien wel een goede stream vinden!
5 juli 2015 09:54
@Jowinho
Volgens Terpstra reden ze 2 jaar terug mee in de waaieretappe, omdat ze er Kittel wilden afrijden. Die was te sterk voor Cav..
Nu wist Terpstra te vertellen dat ze zeker niet mee zouden rijden, omdat Cav het nu wil laten aankomen op een massasprint.

Maar TLJ heeft in de Giro een wit voetje gehaald bij Saxo en die kunnen tegenwoordig ook aardig waaierrijden, dus misschien hulp uit die hoek.
5 juli 2015 09:54
Er is een lijntje getrokken bij de Boompjes, jammer dat Boon en niet van de partij is :)
On: laat die westenwind van schuinachter maar komen, windkracht 4 will do the trick!
5 juli 2015 10:01
Wellicht gaat Astana wat proberen. Nibali zal toch de eerste twee weken wat tijd moeten pakken op zijn concurrenten.
5 juli 2015 10:11
Ik fiets op dit moment richting neeltje Jans'! De wind valt mee, maar wel vanaf de zee!
5 juli 2015 10:16
De campagne voor waaiers is al even bezig maar gaat door:

Quote:
Thijs Zonneveld ‏@thijszonneveld 43 minuten geleden

Beste camperbestuurders, wilt u vandaag uw mobiele windschermen niet aan de rechterzijde van de weg parkeren? Dank u. #diewaaierkomter

Lieber RV Fahrer, Sie wollen heute Ihre Mobilwindschutz nicht auf der rechten Seite der Straße parken? Danke. #derwaaierkommtda
5 juli 2015 10:17
@LL
Ik geloof daar niet in. Als het van tevoren zo groots wordt besproken eindigt het doorgaans in een teleurstelling. Echt spektakel met waaiers etc. komt vrijwel altijd redelijk onverwachts.
5 juli 2015 10:29
2 misvattingen volgens mij:

1. Waaiers komen alleen als je ze niet verwacht. Volgens mij zijn dé etappes waar we de afgelopen jaren verwachtten allemaal uitgekomen. Tour 2013, highly anticipated en t werd feest. Vuelta vorig jaar, Tinkoff dat begon te knallen. Gent Wevelgem dit jaar. Als het weer er naar is dan komen er gewoon waaiers, zie ook misvatting 2.
2. Waaiers worden "gemaakt". Dat klopt niet echt. Er moet wel hard voor gereden worden maar een waaier vormt zich vanzelf als het hard genoeg gaat en de wind goed staat. De wind staat perfect en de gevaarlijke fase is (en dit is dus cruciaal) in de finale van de etappe! Daar gaat het tempo gegarandeerd de hoogte in, en tel daar de stress bij op doordat iedereen weet dat er waaiers komen en je hebt 100% waaier spektakel.

Echt, tenzij de wind weg valt is het gewoon raak vandaag!
5 juli 2015 10:30
@robertpsv: zoek even op hola unblocker

Om te reageren moet je ingelogd zijn.