Tour 2016: Cavendish grijpt eerste gele trui
foto: Sirotti
zaterdag 2 juli 2016 om 17:06

Tour 2016: Cavendish grijpt eerste gele trui

De openingsetappe van de Tour de France 2016 is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit van Dimension is daarmee ook de eerste drager van de gele trui. Cav troefde Marcel Kittel, Peter Sagan en André Greipel af nabij Utah Beach. Dylan Groenewegen was kansloos door een valpartij in de slotkilometer.

Eerste klap is een daalder waard
De eerste ontsnapping was direct raak: Leigh Howard (IAM Cycling), Jan Barta en Paul Voss (beiden Bora-Argon 18) sprongen weg. Het peloton hield vanaf de eerste demarrage de handrem erop en gaf de leiders meerdere minuten voorsprong. Alex Howes (Cannondale-Drapac) en Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) gingen in de achtervolging, maar leken terecht te komen in een chasse patate.

Sluwe Voss in de bollen
Bora-Argon 18 speelde het spel vervolgens goed uit; Voss raapte de eerste bergpunten op. De Duitser reed weg bij zijn medevluchters, die op hun beurt Howes en Delaplace zagen aansluiten. De achtervolgers kwamen dichterbij, maar Voss hield zijn inspanning vol tot de top van de tweede bergsprint. Hij mag morgen starten in de bollentrui.

Wind speelt op, Contador en Thomas vallen
De maximale voorgift van het vijftal op kop was vier minuten. Lotto Soudal en Etixx-Quick-Step voerden het peloton aan, tot op negentig kilometer van de finish. Op een open stuk trok Cannondale-Drapac het peloton op de kant. Veel teams waren attent en hielden hun kopmannen van voren. Dit kan ook verkeerd uitdraaien: Alberto Contador zat goed vooraan, maar na een bocht viel hij over een vluchtheuvel. De Spanjaard had wat schade aan de schouder, maar kon door. Ook Geraint Thomas raakte op achterstand. Het peloton hield de benen even stil en liet de achtervolgers terugkeren.

Sprinters maken zich klaar
Bij de tussensprint verdeelden de vluchters de meeste punten. Vlak daarachter lieten Greipel, Kittel en Sagan zich voor het eerst zien. In die volgorde pakten zij de punten op in de strijd om het groen. Het peloton hield het verschil klein op Delaplace en Howes, die nog een laatste inspanning deden. De sprintersploegen lieten ze nog een tijdje spartelen, alvorens de twee op vier kilometer van de meet werden ingerekend. Delaplace mocht zich als régional de l’étape wel laten huldigen als meest strijdlustige renner van de dag.

02-07-2016 Tour De France; Tappa 01 Mont Saint-michel - Utah Beach; 2016, Dimension Data; Cavendish, Mark; Utah Beach;

Cavendish grijpt zijn eerste gele trui
Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal zetten de treintjes op de rails. Op de tweede rij hielden Mark Cavendish en Dylan Groenewegen zich wat afzijdig met hun helpers. Wynants bracht de Nederlands kampioen naar voren, waarna Groenewegen zich positioneerde in het wiel van Kristoff. Een valpartij vlak voor de Nederlander maakte hem kansloos, wonder boven wonder bleef hij overeind. Van degenen die voor de val reden, ging Sagan als eerste de sprint aan aan. Uit diens wiel snelde Mark Cavendish er nog voorbij om de 27ste Tour-ritzege uit zijn carrière te boeken.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2016 17:47
@jmp80, natuurlijk!
Mooi toch
2 juli 2016 17:50
Abandon Bennet ?
2 juli 2016 17:55
TJ van Garderen, Costa, Contador, Kelderman Yates toch al op 45 + " .

edit Zal idd wel aangespast worden.....
2 juli 2016 17:56
Mooi een dikke neus naar Etixx Quick Step dit. Die hebben toch Cav afgedankt voor een frisse snelle Kittel... dachten ze. Gnagna!
2 juli 2016 17:57
Groenewegen in elk geval en handig en ook nog wat geluk gehad. Katusha zag er niet fijn uit. Minitrein kwam helaas te vroeg en te snel, Timo moet nog flink leren en mooi dat Cav sneller is dan die poen Belgen met Kittel.
2 juli 2016 17:57
Eerst maar even afwachten of die tijdsverschillen wel blijven staan, denk het niet namelijk.
2 juli 2016 18:03
Waarom liet hagen lopen?
2 juli 2016 18:03
Waarom is die beslissing van die tijden zo moeilijk?
Mooi dat Cav zn gele trui eindelijk heeft, morgen Sagan zn eerste?
2 juli 2016 18:04
Wat een hectiek. Volop treintjes die hun sprinter kwijt waren. Kijk laatste 2500 meter al die mannetjes achterom kijken.
Helaas ook een vieze valpartij. Neem aan eerste uitvallers, want paar flinke smakkers erbij.
2 juli 2016 18:06
Die tijdverschillen zullen wel op z.t. komen - de meeste door de valpartij.

Én,
In your face Lefevre!
2 juli 2016 18:16
Leuke renners in de top 15! Enger, McLay, Theuns!!
2 juli 2016 18:17
Perfecte timing van Cavendish. Topsprinter, die het in zijn eentje kan ! Mooie beloning aan de meet ! Patrick zal dit niet leuk vinden !
2 juli 2016 18:17
@zomaareens, Hagen viel ook, valpartij begon aan de linkerkant met die Katusha man, ik dacht Morkov die nam Bennett mee en daarna vielen er nog minimaal twee aan de rechterkant waarvan Hagen er 1 was als ik het goed heb kunnen spotten.
2 juli 2016 18:26
Waarom heeft niet iedereen dezelfde tijd? 3 km regel? De gaten zijn er toch door de valpartij in de laatste kilometer?
2 juli 2016 18:35
Het nadeel van een snelle uitslag is dan weer, dat de werkelijke tijdverschillen bekend gemaakt worden. Wetende hoe sites met uitslagen werken, loop je dan het risico dat die lang blijven staan. Een linkje van WF met als titel 'volledige uitslag' is dan extra verwarrend, omdat die a) niet volledig is en b) niet juist is.

In dit geval weten we dat er gevallen werd in de laatste 3km dus we weten dat de tijdverschillen worden geschrapt. Daar is alleen een beslissing van de jury plus een verwerking in de uitslag voor nodig en dat duurt even.

Sowieso heeft de officiële site op dit moment nog niet eens een volledige uitslag.
2 juli 2016 18:49
@jmp80 laporte is door de ploegleiding aangeduid als 1e sprinter. Net als dat Edet de AK man is.
2 juli 2016 18:49
Nog altijd geen complete officiële uitslag, wat zou de vertraging betekenen?
2 juli 2016 18:54
@xistnc
Dit zijn exact dezelfde uitslagen als op de site van de Tour. Logisch ook, aangezien PCS de uitslagen van Le Tour gebruikt en WF op haar beurt weer de uitslagen van PCS.
Ik zou je onvrede eerder richten op degene die besluit een premature uitslag op de officiële site van de Tour te zetten.
2 juli 2016 18:56
Er is wel een volledige uitslag maar verwacht idd dat die qua tijden nog aangepast gaat worden

Die link' volledige uitslag' stoort mij niet. We weten allemaal dat het een standaard link is in het script wat WF gebruikt van PCS en dat het als de volledige uitslag eenmaal verwerkt is idd linkt naar de volledige uitslag.

Overigens plaatst de UCI ook die voorlopige uitslagen op hun website wat het extra onredelijk maakt op Wielerflits hierop uit te spreken. Als ze alleen top 10 zouden plaatsen zouden anderen weer zeuren waarom ze de volledige uitslag niet plaatsen ookal is het maar een tijdelijke.

T'is toch nooit goed
2 juli 2016 19:10
Cavendish kan het dus toch nog. Moeten we het hier nog hebben over gevaarlijke aankomsten of rare carpriolen van renners? Misschien volgende keer toch maar een bochtje meer op 400-500mtr. van de finish. Treintjes kwamen niet goed uit de verf.
2 juli 2016 19:12
wout poels wel op 1:33 gegeven, die heeft laten lopen. was vgm ook niet de bedoeling om schaduwkopman te zijn met landa en thomas
2 juli 2016 19:13
Volgens mij heeft PCS (in tegenstelling tot de officiele Tour website) nu wel de juiste dag uitslag
2 juli 2016 19:16
Majka 2:48 kwijt
2 juli 2016 19:25
Rodriguez en Thomas ook tijd verloren. Toch potentiële top 10 kandidaten...goed voor kelderman en mollema!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.