Tour 2017: Voorbeschouwing slotrit naar Parijs
foto: Sirotti (archief)
zondag 23 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing slotrit naar Parijs

Voor de meeste renners zal het een opluchting zijn, voor de meeste fans een domper, maar de Tour de France zit er bijna op. Er volgt alleen nog een etappe naar het prachtige Parijs, waar enkele sprintersploegen hun Tour nog hopen te redden. Welke snelle man maakt de beste kans? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In de eerste 45 kilometer van de etappe zullen de gekke pruiken, fleurige jasjes en rode neuzen weer tevoorschijn worden gehaald voor meer dan een uur dolle pret met wielercollega’s. Het glaasje champagne voor de winnaar en zijn ploegmaten en het poseren voor de vele camera’s mag uiteraard ook niet ontbreken. Eenmaal Parijs in zicht komt, wordt echter aan de gemaakte vriendschappen een einde gemaakt. Het devies: negenmaal dokkeren over de klinkertjes van de Champs Élysées, aan een hallucinante snelheid van meer dan 50 kilometer per uur.

De start is dit jaar in Montgeron. Dat is niet zonder reden: Montgeron is namelijk dé plek waar de Tour zijn geboorte zag. In 1903 ging hier de allereerste editie van La Grande Boucle van start; de rit werd gewonnen door de latere eindwinnaar Maurice Garin. Symboliek op zijn best.

Eenmaal opgedraaid op het lokale circuit van zeven kilometer, zullen vluchters voor een allerlaatste maal in gang schieten voor een mogelijke vlucht naar glorie. De sprintersploegen zullen dan weer alle initiatieven onschadelijk willen maken, met het oog op een koninklijke spurt op de zo beroemde boulevard. Halfweg de lokale ronde rijden de renners rondom de befaamde Arc de Triomphe. Tijd om af te stappen en een selfie te nemen, is er echter niet. Het peloton dendert voort, onder de brug door, naar de vod van de laatste kilometer. Na een listige bocht op 500 meter van de streep, ligt de laatste rechte lijn uitgerold voor een koninklijke spurt tussen de beste snelheidsduivels ter wereld. De Tour zit er weer op. Jusqu’à l’année prochaine!

Favorieten
Na de opgave van Marcel Kittel is het lijstje met kanshebbers voor deze prestigieuze sprint een stuk langer geworden. De Duitser bleek deze Tour ruimschoots de snelste en won vijf etappes, waardoor er voor de concurrentie weinig over bleef. Michael Matthews is de enige andere sprinter die mocht juichen. Er zijn nu dus een hoop snelle mannen die in Parijs hun Tour kunnen redden.

Edvald Boasson Hagen

Foto: ASO

Voor Edvald Boasson Hagen geldt dat niet langer. Zijn Tour is al geslaagd na zijn indrukwekkende overwinning in de etappe van afgelopen vrijdag. Het was alweer zijn vijfde podiumplaats in deze ronde. Hagen bleek daarmee een uitstekende vervanger voor de uitgevallen Mark Cavendish. De credits moeten ook naar de sprinttrein van Dimension Data, want die lag meer dan eens perfect op de rails. Vooral Reinardt Janse van Rensburg deed uitstekend werk. Als Hagen zondag opnieuw goed gebracht kan worden, is hij gezien zijn topvorm een belangrijke kandidaat voor de overwinning. De aankomststrook ligt hem in ieder geval goed. De voorbije twee jaar werd hij telkens vierde.

De overwinning ging beide keren naar André Greipel. Vorig jaar wist de Duitser hier zijn Tour te redden, want bij het opdraaien van het slotrondje stond hij nog droog. Een jaar daarvoor had de renner van Lotto Soudal al drie overwinningen op zak. Greipel is een betrouwbare pion in rittenkoersen van drie weken. Sinds de Giro van 2008 heeft hij zelfs in elke grote ronde waaraan hij deelnam een etappe kunnen winnen. Dat zijn twaalf grote rondes op rij, maar ook in deze editie van de Tour de France staat de zegeteller daags voor het einde nog op nul. Kan Greipel zijn indrukwekkende reeks een vervolg geven? Zijn laatste twee resultaten in massaspurten zijn een zevende en een negende plaats. Dat geeft misschien niet veel hoop, zeker na zijn teleurstellende prestatie in de waaieretappe, maar de geschiedenis leert dat je Greipel nooit mag uitvlakken.

De Nederlandse hoop is zondag gericht op Dylan Groenewegen. De sprinter van LottoNL-Jumbo noteerde deze Tour een aantal keer de hoogste topsnelheid en eindigde tot dusver steevast in de top zes in massasprints. Bij zijn laatste poging werd Groenewegen zelfs tweede. Timo Roosen speelde toen een belangrijke rol. De Nederlander verving Robert Wagner als laatste man en dat bleek goed te werken. Roosen is er in Parijs echter niet bij. De 24-jarige renner moest tijdens de negentiende etappe ziek opgeven. Dat is een fikse aderlating voor LottoNL-Jumbo, aangezien Groenewegen nu maar vier man over heeft om hem te brengen naar de Champs Élysées, waar plaatsing essentieel is. Als Tom Leezer, Paul Martens, Robert Wagner en Primoz Roglic hem goed af weten te zetten, maakt Groenewegen gezien zijn potentieel in snelheid een goede kans op de ritzege.

Bij Sunweb hoopt Michael Matthews nog iets langer te kunnen profiteren van de winning mood binnen de ploeg. De Australiër is intrinsiek niet de snelste van allemaal, maar hij zit een dusdanig goede flow dat alles mogelijk lijkt. Een groot voordeel is dat Matthews als een van de weinige sprinters nog over een volledige ploeg kan beschikken. Alle negen renners van Sunweb zitten nog in koers. Dat geldt ook voor het Katusha-Alpecin van Alexander Kristoff. De Noor kent tot dusver een teleurstellende Tour, maar op het einde van een ronde presteert hij doorgaans beter. Vorig jaar werd hij al derde in Parijs. Kan Kristoff die prestatie verbeteren?

foto: Sirotti

Ook John Degenkolb komt aan het einde van een ronde beter tot zijn recht. De Duitser moet het net als Kristoff hebben van zijn inhoud. In zijn laatste twee sprints werd Degenkolb tweede en derde. Hij lijkt dus geen last meer te hebben van zijn harde valpartij in de openingsweek. Dat maakt hem een gevaarlijke klant voor zondag. Nacer Bouhanni wist nog geen enkele keer een top drie plaats te behalen, maar toch is ook hij een man om rekening mee te houden. De Fransman kan op goede dagen verrassend uit de hoek komen.

De startlijst bevat ook nog een aantal outsiders die voor een verrassing zouden kunnen zorgen. Rüdiger Selig is de kopman van BORA-Hansgrohe na het uitvallen van Peter Sagan en sprintte al eens naar een verdienstelijke vierde plek. Bij Bahrain Merida zijn de ogen gericht op de ietwat tegenvallende Italiaan Sonny Colbrelli. Zijn landgenoot Davide Cimolai mag namens FDJ voor eigen kans nu Arnaud Démare uit koers is. Het is slot uitkijken naar Ben Swift (UAE Emirates), Daniele Bennati (Movistar), Thomas Boudat, Adrien Petit (beiden Direct Energie) en het Wanty-Groupe Gobert-trio Andrea Pasqualon, Pieter Vanspeybrouck en Dion Smith.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Edvald Boasson Hagen
*** Dylan Groenewegen, André Greipel
** Michael Matthews, Alexander Kristoff, John Degenkolb
* Nacer Bouhanni, Rüdiger Selig, Sonny Colbrelli, Davide Cimolai

Weer en TV
Je hoeft zondag geen minuut te missen. De NOS, Eurosport en Sporza zenden de koers van start (16:40) tot finish (rond 19:18) rechtstreeks uit. De kans is echter klein dat we zonnige beelden gaan zien. Weeronline voorspelt namelijk dat het hard gaat regenen. Er zou zondag 6,9 mm regen vallen.

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2017 19:07
Maar wordt het boudat of petit?
22 juli 2017 19:11
Bobo mag
22 juli 2017 19:18
Zijn er nog boniseconden onderweg op te rapen, zodat Landa Bardet nog ergens kan piepelen?
22 juli 2017 19:18
Ik zie maar drie mogelijke scenario's voor morgen.

1) Terwijl in het peloton de champagne wordt bovengehaald, trekt De Gendt vanaf kilometer nul in de aanval. Froome weet niet wat hem overkomt, verslikt zich in zijn bubbels en slaagt er niet in om nog zuurstof binnen te krijgen. Landa staat stiekem te lachen, maar Kwiatkowski begint meteen aan de reanimatie, met succes. Het peloton is aangeslagen door de gebeurtenissen en rijdt de volledige rit met een gemiddelde van 25 km/u. De Gendt, die ondertussen op het circuit in Parijs al de publiciteitskaravaan heeft gedubbeld, weet van niets en rijdt gewoon door. Hij wint de rit met meer dan anderhalf uur voorsprong en duwt zo alsnog Buchmann van de vijftiende plaats. De Duitser slaagt er niet in deze klap te verwerken en wordt schansspringer.

2) Voeckler trekt alle camera's naar zich toe met opvallende, groene tubes. Tijdens de rit wordt alles duidelijk: terwijl iedereen last heeft van lekke banden door een Franse grapjas die spijkers rondstrooide, rijdt Voeckler in zijn laatste wedstrijd naar de zege. Achter hem sprint Landa naar de tweede plek, met bijhorende bonificaties. De podiumceremonie wordt deels afgeschaft, enkel de ritwinaar, de bolletjestrui en de superstrijdlust mogen hun prijs komen ophalen. Ook Bardet, Chavanel, Petit, Boudat, Sicard, Feillu, Virenque en Gallopin worden beloond, zij krijgen een Lifetime Achievement Award.

3) Degenkolb wint voor Groenewegen en Bo Hagen.
22 juli 2017 19:20
@flashke
Mooi verzonnen, met plezier gelezen :D
22 juli 2017 19:23
@flashke,
Prachtig, al hoop ik niet op 3).
22 juli 2017 19:24
Greipel voor een miraculeuze 3oprij voor Lutsenko en Roelandts na een dikke valpartij en 6 lekke banden voor alle andere sprinters. Voor Tlj rijdt uiteindelijk alleen Wagner uit en bij FDJ helemaal niemand!
Nee serieus, ik hoop het niet.
Bouhanni voor Groenewegen en Arndt.
22 juli 2017 19:24
Lol @ flashke
Eigenlijk vind ik het scenario waarin Degenkolb wint nog het minst waarschijnlijk ;)
22 juli 2017 19:24
@flashke, dan is nummer 1 het meest waarschijnlijk. Degenkolb heeft er namelijk nog geen één gewonnen, Voeckler wint nog niet eens als de rest op platte tubes rijdt in deze vorm en De Gendt is in meer dan 50% van de etappes in de aanval geweest. Dat lijkt me dus verreweg het meest logische scenario.
22 juli 2017 19:25
@flashke
+1
22 juli 2017 19:39
@flashke

Ik zie ook nog een vierde scenario..

Heerlijk rondtoerend rijdt het peloton naar Parijs, waarbij er volop geproost, gelachen, en geouwehoerd wordt. Maar terwijl dit gebeurt is er een ploeg op de achtergrond met iets heel anders bezig.. Als het peloton voor de eerste keer de Champs Élysées opdraait verschijnt er opeens een parachute aan de horizon, die langzaam neerdaalt op het peloton. De camera zoomt in op de persoon die hier onder hangt, met fiets en al.. Langzaam ontwaren zich de kleurrijke strepen van de wereldkampioen. Terwijl Sagan verder neerdaalt en netjes op zijn twee wielen land en opgaat in het peloton, maakt Bora-Hansgrohe bekend dat ze uiteindelijk toch een akkoord met de jury hebben bereikt, en dat Sagan in de laatste 55 kilometer van de wedstrijd mee mag doen. In de laatste paar kilometers deelt Sagan elleboogjes uit aan Froome, Bouhanni, van Avermaet (tot grote ontsteltenis van Michel en Jose), en in extremis wil hij Groenewegen ook nog omver ellebogen. Hierin neemt hij zichzelf mee, en in een fotofinish komt Groenewegen al schuivend als eerste over te streep, terwijl Sagan fotogeniek doorglijdt over de steentjes. Froome komt ondanks een zichtbaar gebroken arm over de streep en wint alsnog het geel.
22 juli 2017 19:45
Ik hoop dat dat sky Landa de derde plaats gunt en voor hem op kop gaat rijden bij de tussensprint. Verder denk en hoop ik dat Groenewegen morgen gaat winnen, al lijken me het 1e en 2e scenario door flashke geschetst, ook niet geheel ondenkbaar;).
22 juli 2017 20:06
@flashke. Schitterend!!!!
22 juli 2017 20:08
@roelieman2
Vanaf de tussensprint is het nog een heel eind hoor, naar de boni's! ;)
22 juli 2017 20:13
@flashke
Ik ga voor 100% voor scenario 4 :D
22 juli 2017 20:30
@flashke

Doe mij scenario 1 maar, en dan Ducrot en Dijkstra na afloop spreken van een heorische afsluiting van deze Tour haha!
22 juli 2017 20:44
Ik mis nog een regen-senario....
22 juli 2017 20:52
@flashke - 22 juli 2017 om 19:18 LOL, maar scenario 1 gaat niet gebeuren. In verband met de TV-reclame moeten ze binnen het tijdschema arriveren. Het hele peloton wordt daarom in bussen naar de Champs-Elysees vervoert, waar nog één rondje wordt gereden en Bouhanni de sprint wint (die staat nog met lege handen). Landa sprint naar de tweede plaats maar wordt gediskwalificeerd opdat Bardet zijn podiumplaats houdt. Uren na de huldiging draait Van Gendt nog steeds zijn rondjes, totdat zijn tubes versleten zijn en er geen volgwagens meer blijken rond te rijden.
22 juli 2017 20:59
@skylimit,
Eentje met wel of geen regen.

5) De jury maakt bekend dat de tijd voor het AK wordt opgenomen bij de eerste passage op de champs-elysees. Het zou toch zonde zijn, als je door een late val het klassement verspeelt. Het peloton lacht en proost, maar dan versnelt plots De Gendt. Het peloton reageert boos en De Gendt verontschuldigt zich en zegt dat hij al de eiffeltoren kon zien, maar dat was blijkbaar nog niet het signaal. Er wordt hartelijk om gelachen, maar door de versnelling is wel een pips uitziende Bardet in de problemen gebracht. Hij wordt door zijn teamgenoten terug het peloton in geduwd. Ondertussen heeft de jury een wolkje in de buurt van Parijs waargenomen op de radar en neutraliseert de hele rit voor het klassement.
Iedereen kan dus stressvrij verder fietsen en in de buitenwijken van Parijs wil Aru nog even Froome feliciteren, maar ze rijden met de fietsen in elkaar en beiden hebben mechanische pech. AG2R gaat op kop van het peloton rijden om een al wat frissere Bardet uit de gevarenzone te houden. Ondertussen heeft de jury gemerkt dat het wolkje langs Parijs zal gaan en de rit telt toch voor het AK.
Na een inhaaljacht komt alles samen en wordt er op de rondjes naar hartelust gedemarreerd. Voor de bocht bij de Arc de Triomph zet de gehele ploeg van Direct Energie zich op kop. Chavanel en Voeckler demarreren, terwijl de rest de weg blokkeert. Rondenlang rijden de oudgedienden hard op kop, terwijl de mensen langs de kant klappen en wenen. oa beide Lotto's sleuren op kop, terwijl Naesen aan Bardet sleurt. Het gat wordt gedicht en Groenewegen lijkt op dat moment goed. Kwiatkowski rijdt naar voren om Froome uit de gevarenzone te brengen, maar rijdt zonder er erg in te hebben het hele peloton in stukken en brokken. Hij rijdt solo weg en Landa zit een groep voor Bardet. Veel sprinters zijn achterop geraakt, ook Groenewegen met lek. (Verder Leezer aanlopende rem, Roglic gebroken ketting, Martens stuur los.)
Bij het luiden van de bel wordt Uran eindelijk wakker geschud en hij iszowaar gedemarreerd. Kwiatkowski laat de ritzege lopen, wacht trouw op Froome en rijdt hem terug naar Uran. Het wordt een groepssprint en Greipel klopt nipt Wagner. Herman Frison is zeer tevreden en zegt dat het vertrouwen zich heeft uitbetaald: "We hebben ondanks kritiek deze Tour aan de juiste tactiek vastgehouden en we zouden wel gek zijn als we voor 2018 onze strategie omgoooien."
Bardet schijnt toch in dezelfde tijd als Landa te zijn binnengerold en terwijl het Britse volkslied klinkt, vieren de wenende Fransen feest met een ereronde van Barguil en Virenque die in elkaars bollentrui over de champs-elysees fietsen.
22 juli 2017 21:31
Geen gouden kilometer?
22 juli 2017 22:27
Mijn pronostiek is:
1. Greipel
2. Groenewegen
3. Boasson Hagen
4. Degenkolb
5. Matthews
6. Bouhanni
7. Kristoff
8. Petit
9. Cimolai
10. Laporte

Mark my words.
22 juli 2017 22:45
Een slot etappe Marseille- Parijs had me ook wel aardig geleken. Dan was het zeker nog niet beslist geweest.
22 juli 2017 22:51
Wordt een sensationele rit waarbij Froome het geel alsnog verliest.

***** Landa
**** Greipel
*** Minnaart (edit: d)
** Rowe
* De Gendt
22 juli 2017 23:32
Dank jullie allemaal voor jullie vermakelijke posts! :-)
22 juli 2017 23:33
@Lex
En dan het concept van vanmiddag in La Course?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.