Tour 2018: Fraile overvleugelt Stuyven en wint in Mende, Roglič pakt tijd op top-3
foto: ASO
zaterdag 21 juli 2018 om 17:53

Tour 2018: Fraile overvleugelt Stuyven en wint in Mende, Roglič pakt tijd op top-3

Omar Fraile heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Astana overvleugelde in de laatste twee kilometer de eenzame vluchter Jasper Stuyven en bleef in de slotkilometer vervolgens Julian Alaphilippe en Stuyven voor. Geraint Thomas repareerde een aanval van Tom Dumoulin en behield het geel.

De veertiende etappe in de Tour de France kende een lastig slot op de Muur van Mende. Een muur die in het verleden nog wel eens een verrassing voor de wielerliefhebbers in petto had. Zo was het Lieuwe Westra die in 2012 Bradley Wiggins en Alejandro Valverde het nakijken gaf in Parijs-Nice en Stephen Cummings die dat in de Tour van 2015 deed bij Romain Bardet en Thibaut Pinot.

Roglič, Bardet en Landa verrast door waaiers
Direct nadat het startschot werd gelost, was het koers. Drager van de maillot à pois Alaphilippe, vooraf bestempeld als één van de favorieten voor de ritzege, opende direct de aanval. De ruimte kreeg hij niet, maar voor onrust zorgde de Fransman wel. Het tempo vloog direct de lucht in wat resulteerde in waaiers; Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Chris Froome zaten mee, maar onder andere Romain Bardet, Primož Roglič, en Mikel Landa lieten zich verrassen. Al gauw werden zijn op meer dan een halve minuut van de eerste waaier gemeld.

Vroege vlucht zonder LottoNL-Jumbo, met Sagan en Alaphilippe
Ondertussen probeerde een groep renners de vlucht van de dag te vormen; dat lukte. Liefst 32 coureurs schaarden zich in deze vlucht, met daarin Peter Sagan en Alaphilippe als dragers van twee leiderstruien; Sagan in de groene trui, Alaphilippe in de bolletjestrui. Met Omar Fraile, Thomas De Gendt, Greg van Avermaet, Tom-Jelte Slagter en Lilian Calmejane zaten er nog een aantal gevaarlijke renners in deze kopgroep. Nadat Sky het peloton stillegde, reden zij definitief weg.

Pech Thomas zorgt voor hergroepering in peloton, kopgroep loopt uit
Sky zag vlak daarvoor geletruidrager Thomas pech hebben. Zonder al te veel problemen keerde de Brit terug. Met Thomas kwamen echter klassementsrenners Landa, Roglič en Bardet weer terug op de voorposten van het peloton. Luke Rowe werd op kop van het peloton geposteerd door de Britse formatie om de koers te controleren en door het goede samenwerken van de kopgroep groeide de voorsprong van de kopgroep naar zeven minuten met nog honderd kilometer te gaan.

Daarna volgde een lange status quo in de koers. In de kopgroep werden rondjes gedraaid, in het peloton wisselden Jonathan Castroviejo en Rowe hun beurten af. Sagan en Alaphilippe deden beiden hun ding; punten sprokkelen voor de nevenklassementen. Pas na een sanitaire stop van Froome groeide de voorsprong van de voorsten weer. Met nog 75 kilometer te gaan was het verschil negen minuten.

Stuyven, Izagirre en Slagter rijden weg op Col de la Croix de Berthel
Bij het oprijden van de Col de la Croix de Berthel werden de eerste speldenprikken uitgedeeld in de kopgroep. Gorka Izagirre viel vlak voor de top aan en pakte 22 seconden. Een Belg en een Nederlander kreeg hij achter zich aan. Jasper Stuyen en Slagter gingen in de achtervolging en sloten in de afdaling aan bij de kersverse Spaans kampioen. Bij de achtervolgers stokte de samenwerking. Snel namen de drie vooraan een voorsprong van veertig seconden. In het peloton werd het tempo niet opgeschroefd, bij de achtervolgers wel. Quick-Step Floors zette bij de achtervolgers Yves Lampaert op kop om het gat te dichten; de ploeg van Patrick Lefevere mikte met Philippe Gilbert op dagsucces.

Het trio vooraan werkte echter uitmuntend samen. Langzaam maar zeker namen zij meer afstand van hun achtervolgers. Bij het ingaan van het laatste wedstrijduur was de voorsprong op de grote groep met Gilbert één minuut en vijftien seconden en op het peloton liefst een kwartier. Hierna leek het wachten op de slotklim, maar op een ongecategoriseerde klim trok De Gendt vervolgens de achtervolgers uit elkaar. Fraile, Alaphillipe, Damiano Caruso en Simon Geschke konden de Lotto Soudal-renner volgen, maar de samenwerking ontbrak waardoor het opnieuw stilviel en meerdere coureurs opnieuw de aansluiting konden maken.

Stuyven soleert naar slotklim, Fraile naar de zege
Ook de kopgroep scheurde verrassend uit elkaar. Slagter nam niet meer over, Izagirre ergerde zich en Stuyven reed stug door. Voor Izagirre bleek dit fataal te zijn. Slagter moest lossen, Izagirre bleef bij de Nederlander en Stuyven was gevlogen. De Belg van Trek-Segafredo behield daarentegen zijn voorsprong van een minuut en breidde die later zelfs uit.

Met een voorsprong van bijna twee minuten begon Stuyven aan de slotklim. Deze voorsprong bleek niet voldoende te zijn. Vanuit de achtergrond wisten eerst Fraile en daarna Alaphilippe de Belg nog bij te halen. Fraile soleerde vervolgens naar de zege, Alaphilippe klopte Stuyven in de strijd om de tweede plek.

Klassementsrenners zorgen voor vuurwerk
Twintig minuten later begonnen de klassementsrenners – met Antwan Tolhoek en Steven Kruijswijk aan het front – aan de slotklim. Hier zorgde Roglič voor spektakel door te demarreren en tijd terug te pakken op de drie klassementsrenners voor hem. Op de streep hield de Sloveen enkele seconden over op Dumoulin, Thomas en Froome, die zich na een aanval van Dumoulin hadden afgescheiden van Bardet, Landa, Quintana en Kruijswijk – zij verloren in de laatste kilometer nog een handvol seconden.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2018 18:28
Roglic blijft maar beter worden. Denk nooit dat Thomas er zo hard doorzakt als yates destijds. Dat zal een sky renner nooit gebeuren. Hoop dat kruijswijk ook nog wat gaat stijgen.
21 juli 2018 18:29
Een mooie etappe gezien. Steeds bang dat Tom moet breken als hij zo ver zit, maar komt dan op eigen tempo toch weer aansluiten en weet dan ook nog een aanval te plaatsen.

Tolhoek verbaast mij hier.
21 juli 2018 18:30
Heerlijke etappe. Hopelijk zijn dit de slechte dagen van Tom Dumoulin. Ijzersterk Lotto Jumbo en ook Jasper Stuyven. En wat een dom move van Izagirre.
21 juli 2018 18:33
Triestige vertoning bij de favorieten. De hele dag freewheelen en dan nog helemaal niets ondernemen. Het nieuwe wielrennen? Wie gaat daar nog naar kijken?
21 juli 2018 18:35
En Froome weer op kraken. Maak nou eens oorlog klassementsmannen.
21 juli 2018 18:36
Denk dat Sky best bang is voor Dumoulin en TLJ.
TLJ heeft 2 sterke renners en Dumoulin gaat met de tijdrit hopelijk veel goedmaken op de eerste 2. En ben benieuwd of Geraint dit vol gaat houden.
21 juli 2018 18:38
Tom zal het al wel begrepen hebben. Met een demarge rijdt hij Thomas er niet af en met een aanval en solo de Sky trein met Froome niet! Moet zich maar concentreren op een etappe overwinning in de TT! Zou al fantastisch zijn!
21 juli 2018 18:39
Op zijn ovalen tandwiel zie ik Froompey nog niet echt kraken. Is mss iets minder explosief dan Thomas, maar vooralsnog heeft Sky de touwtjes helaas erg strak in de handen. Hoop dat de Pyreneeën daar nog verandering in brengen. Die processie van die vissen begint te stinken in de hete zon.
21 juli 2018 18:40
@ Redactie
Klopt dit ? Geraint Thomas repareerde een aanval van Tom Dumoulin
een aanval repareren ? Een aanval pareren, riposteren lijkt me beter
21 juli 2018 18:41
Thomas ging in ieder geval achter Froome aan hebben we kunnen zien. Het was misschien beter geweest als Dumoulin niet had aangevallen, niemand wilde op dat moment achter Roglic aanrijden want Froome en Thomas zijn zo te zien op het punt gekomen dat ze de kastanjes niet voor elkaar uit het vuur willen halen. Als Roglic binnen schootsafstand van Thomas komt kan Dumoulin dat uitspelen, dan is hij niet meer het enige gevaar waar op gelet wordt.
21 juli 2018 18:43
Quote:
the student - 21 juli 2018 om 17:55
Sterke coureur compleet onderschat door de Nederlandse commentatoren… absoluut hilarisch.

Slechte voorbereiding dan van de commentatoren, want hij stond nota bene bovenaan mijn Tourpool tips:
Quote:
1: Omar Fraile. Tjsa, waar kan deze jongen niet winnen. Kan in de bergetappes winnen, maar ook op muurtjes, kan zelfs sprints winnen. Is in vorm. Hopelijk moet hij niet te veel naar Fuglsang omkijken.
2: Andrea Pasqualon: De sprintrevelatie van deze Tour. De Italiaan won niet zovaak in zijn carriere, maar is dit seizoen voor zijn doen erg op dreef (3 sprints en een eindzege). Hij heeft met Dupont een mooie bliksemafleider binnen de ploeg. Minstens elke sprint top10.
3: Rudy Molard: Heeft alle vrijheid binnen de ploeg, dus gaat een rit pakken
4: David Gaudu: Bernal, Martinez; het zal allemaal wel. Gaudu mag tenminste doen en laten wat hij wil en zal daar gebruik van maken.
5: Elie Gesbert: Let op Gesbert deze Tour. Niet meteen de meeste aansprekende renner, maar wel eentje die een beetje uit het zich van de camera wel gewoon prima prestaties neerzet. Kan op ieder terrein uit de voeten. Wie kende Calmejane, Kadri of Feillu?
21 juli 2018 18:43
@SaulGoodman

Maar dan komt het podium van Dumoulin ook in gevaar door Roglic...
21 juli 2018 18:44
Wat een leuke etappe nog, de strijd om de winst was superspannend en bij de favorieten werd er ook gekoerst!
21 juli 2018 18:58
Thomas kan er nog steeds doorheen zakken en Froome in mindere mate ook. Het kan dus best nog leuk worden.
21 juli 2018 19:08
Mooie etappe gezien. Spierballenwerk tijdens het voorgerecht waarin Landa volgens sommigen zijn klassement verspeelde, daarna een tussenstuk voor de boodschappen en een zinderend slot met Stuyven contra Fraille en als nagerecht nog een knappe putch van Roglic. Zo lust ik er nog wel een paar!
21 juli 2018 19:26
Volger Roglic (ala Uran) pakt helaas weer tijd op Kruijswijk aan de finish. Kruijswijk rijdt wel als een echte klassementsrijder. Roglic volgt alleen maar tot de laatste km en gaat dan Kruijswijk voorbij. Die verliest hierdoor volgens mij het podium. Voor Kruijswijk geen goede zaak want ik voel dat hij zo goed is dat hij met een zware derde week zijn diesel kan gebruiken en gaat opschuiven (verwacht zelfs voorbij Dumoulin). Maar mag hij dan Roglic nog voorbij of moet hij hem dan gaan helpen? Ik ben bang dat ze straks inzetten op volger en tijdrijder Roglic en niet op aanvaller en smaakmaker Kruijswijk. Zei Froome gisteren nog dat Dumoulin zo berekend was. Dan is Roglic berekenend in het kwadraat.

Dumoulin moet ook gaan oppassen. Kan ook zijn positie verliezen aan iemand die mag rondfietsen alsof hij zich nergens mee hoeft te bemoeien en altijd in de verkeerde waaiers zonder dat het gevolgen heeft. Dat is de zuinigste en makkelijkste manier van koersen.

Rijden zoals Roglic nu doet en Uran vorig jaar laat dat aub niet ook een norm gaan worden. Het is al erg genoeg met dat roboSky. Dumoulin heeft dezelfde capaciteiten als Uran en Roglic maar gaat het gevecht gelukkig wel aan met sky met als risico dat zuinige Roglic er straks toch voorbij gaat.
21 juli 2018 19:31
Geen fan van Roglic. Lafjes volgen. Altijd dom rijden waarop de ploeg zich dubbel moet plooien bij bijvoorbeeld waaiers.
21 juli 2018 19:40
Wat een onzin wordt er weer geschreven over roglic. Die jongen moet zoiezo nog zoveel leren. Vind het al knap dat hij nu nog zo hoog staat in het klassement. Hopelijk kunnen hij en Steven volgende week nog verrassen.

Vind namelijk dumoulin echt niet heel anders koersen dan roglic
21 juli 2018 19:45
Voor degenen die hier afgeven op Roglic. Hij heeft gewoon nog weinig koersinzicht doordat hij nog maar enkele jaren fietst. Zeker als het hectisch wordt maakt hij fouten en komt hij bijv in de verkeerde waaier. Dat hij in z'n eerste tour als klassementsrenner de kat uit de boom kijkt is niet heel raar, dat hij aanvallend kan koersen heeft hij al vaak genoeg laten zien. Dat hij net als nu nog kan vertrouwen op z'n tijdrit geeft hem ook weinig reden om aan te vallen.
21 juli 2018 20:33
Als Sky zo hard rijdt, wat heeft het dan voor zin om zo 'stoer' in de aanval te gaan.
21 juli 2018 20:39
@Sunnyweb @moa Even voor de goede orde en ter herinnering Roglič in 2018: Winnaar ronde van het Baskenland en puntentrui + winnaar 4e etappe, winnaar ronde van Slovenie + winnaar 4e en 5e etappe, winnaar ronde van Romandie, winnaar 3e etappe Tirreno Adriatico. Allemaal door lafjes te volgen en dom te koersen denken jullie? Wie was die man in het geel/zwart die demarreerde en initiatief nam op de Col de la Croix Neuve in Mende? Wie denken jullie? Van zoveel domheid als het gaat om de kwaliteit van Primož Roglič te duiden heb ik niet terug.
21 juli 2018 20:56
Lol gaan we nu echt lopen zeiken dat Roglic zuinig fietst. Die vent fietst voor het eerst in zijn leven een klassement over drie weken.
21 juli 2018 21:55
edit wf: insinuaties mogen achterwege blijven
21 juli 2018 22:01
Mooi hoe Tolhoekje op de eerste rij wilde zitten bij de aanval van Roglic. Daardoor was het nóg iets meer getelefoneerd, maar geinig was het wel.

Als Thomas en Froome door hun knechten heen zijn, hebben ze altijd Dumoulin nog.

Ik ben benieuwd waartoe het Spaanstalige deel van de top van het AK in de Pyreneeën in staat is. Die zijn volgens mij nog niet uitgeteld, inclusief Valverde.
21 juli 2018 22:20
@moa
En Dumoulin reed 18 tellen trager. Alleen naar de klimtijd kijken is nutteloos, de winnende tijd van Thomas op de Alpe d'Huez kwam niet eens in de top-100 van snelste tijden op die berg. En Roglic zat daar nog achter. Dan is het ineens weer helemaal niet verdacht?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.