Hoogtepunt van de Giro komt in gevaar: ‘Organisatie schrapt Stelvio uit zestiende rit’
Ter illustratie - foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2024 om 19:50

Hoogtepunt van de Giro komt in gevaar: ‘Organisatie schrapt Stelvio uit zestiende rit’

De zestiende rit van de Giro gaat er wellicht anders uitzien dan vooraf was uitgestippeld. De Italiaanse omroep RAI meldt dat de beklimming van de beruchte Stelvio uit de etappe wordt geschrapt. Er ligt nog te veel sneeuw op de plek die dit jaar het hoogste punt van de Giro vormt. De veiligheidsrisico’s zorgen ervoor dat de renners niet langer de Cima Coppi zullen bedwingen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het is een welbekend probleem voor de Giro d’Italia: sneeuw. Vorig jaar bezorgde het de organisatie van de Italiaanse rittenkoers ook al de nodige hoofdpijn. Dit jaar werden er voor de start van de Giro ook al vraagtekens geplaatst bij de passage over de Stelvio. De legendarische berg met de vele haardspeldbochten staat aan het begin van rit zestien gepland. De berg is ook de Cima Coppi, het hoogste punt van de Italiaanse wielerronde.

Een nieuwe inspectie van de koersorganisatie lijkt nu de passage over de berg op het hakblok te hebben gelegd: het peloton trekt volgens omroep RAI op 21 mei niet over de berg. Ondanks de huidige werkzaamheden ligt er nog te veel sneeuw op de weg. Bovendien zou de grote hoeveelheid sneeuw langs de kant van de weg ook te veel lawinegevaar met zich meebrengen, waardoor de complete schoonmaak niet tijdig kan worden uitgevoerd.

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit gaat hebben voor de zestiende rit van deze Giro. De start- en finishlijn van de zestiende etappe lijken onveranderd te blijven. De organisatie zou dan voor een alternatieve route kiezen. Hierbij wordt als mogelijkheid een route via Val Monastero genoemd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.