Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Le Grand-Bornand
Foto: ASO
maandag 16 juli 2018 om 18:00

Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Le Grand-Bornand

De Tour de France vervolgt na de eerste rustdag zijn route in de Alpen. “Eindelijk de bergen in!”, zullen de klimgeiten in het peloton denken. Na verschillende sprintetappes en de kasseienrit waarop ze hun tanden stuk beten, wacht hen nu een drieluik door de Alpen met liefst zes beklimmingen van de buitencategorie – waaronder donderdag de Alpe d’Huez. Dinsdag wacht er al een pittige rit tussen Annecy en Le Grand-Bornand. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na een rustdag en een verplaatsing van bijna achthonderd kilometer, gaat de Tour tijdens de tiende etappe eindelijk de bergen in. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft gekozen voor een Alpenrit waarin de renners meteen met de billen bloot moeten. In deze beproeving over 158,5 kilometer wacht het peloton met de Montée du plateau des Glières de eerste klim van de buitencategorie – naast drie beklimmingen van de eerste categorie.

De etappe wordt in gang geschoten in het pittoreske Annecy  (aan het gelijknamige Meer van Annecy) waar het rond de Tour altijd goed toeven is op de bootjes en waterfietsen die aan de kade liggen. De stad in de Auvergne-Rhône-Alpes was al viermaal eerder etappeplaats, onder andere in 2009. Albert Contador won er toen de tijdrit en verstevigde zijn koppositie in het algemeen klassement.

De koers volgt in zuidelijke richting de oevers van het meer dat omringd wordt door bergen, die het zijn bijzondere charme geven. Bij Menthon-Saint-Bernard draait het peloton weg van het Lac d’Annecy en begint het klimwerk. Er wordt afgetrapt met een klim van de vierde categorie, de Col de Bluffy (1,5 km à 5,6%) en de dagelijkse tussensprint na 29 kilometer in Thônes, maar dat is slechts een aperitief voor wat komen gaat.

Het stevige voorgerecht begint namelijk met de Col de la Croix Fry (11,3 km à 7%), waarvan de top ligt na 43 kilometer. De Tour kwam hier in 2013 voor het laatst voorbij. Rui Costa legde er onder apocalyptische omstandigheden – hoosbuien en onweer onderweg – de basis voor zijn ritzege in deze negentiende rit. Hij ontsnapte uit een grote kopgroep en hield stand tot aan de streep in Le Grand-Bornand.

De berg was toen de slotklim, maar dit jaar volgt er nog een lus van 115 kilometer naar Le Grand-Bornand. Na een lange afdaling moet er dan opnieuw geklommen worden. De Montée du plateau des Glières (6 km à 11,2%) is met zijn zes kilometer niet de langste berg deze Tour, maar de stijgingspercentages zijn om van te huiveren! Alsof dat nog niet genoeg is, volgt er na de top nog 1800 meter over onverharde wegen.

Na dit spectaculaire voorgerecht en de daaropvolgende niet-gecategoriseerde Col des Fleuries, hebben de renners zo’n 25 kilometer om op adem te komen voor het hoofdgerecht. In Cluses op 37,5 kilometer van de streep begint namelijk de voet van de Col de Romme (8,8 km à 8,9%), die wordt gevolgd door de Col de la Colombière (7,5km à 8,5%). Deze listige combinatie wordt niet voor het eerst aangedaan in de Tour.

In 2009 kende de zeventiende rit namelijk dezelfde ontknoping met finish in Le Grand-Bornand. Het was de etappe waarin Kenny van Hummel moest afstappen na een val, nadat hij zich immens populair had gemaakt door zijn bijna dagelijkse gevecht tegen de tijdslimiet. De broers Schleck probeerden in de spannende slotfase tevergeefs gele trui Contador te lossen, waarna Fränk Schleck de sprint om de ritzege won.

De finish is dit jaar dus opnieuw in Le Grand-Bornand. Het Alpendorp is in totaal zes keer etappeplaats geweest in de Tour. Behalve Rui Costa en Fränk Schleck, hebben ook Lance Armstrong en Linus Gerdemann hier gewonnen. Twee keer werd hiervandaan gestart.

Start: 13.35 uur
Finish: tussen 17.42 en 18.15 uur

Favorieten
Met de allereerste bergetappe in een grote ronde is het altijd nog even afwachten hoe de verhoudingen tussen de klassementsmannen zijn, maar met een finish na een afdaling is er één naam die altijd opgeschreven mag worden: Vincenzo Nibali. Hij wist eerder dit seizoen al op indrukwekkend wijze in de afdaling van de Poggio een jagend peloton af te houden. Nu is deze afdaling niet geheel te vergelijken met die van de Poggio, maar het toont wel aan dat de Haai van Messina bergaf een volop jagend peloton voor kan blijven. Kan hij de vlakke laatste kilometers overleven?

foto: LaPresse – Marco Alpozzi

Zonder kleerscheuren de eerste week doorkomen is weinig renners gegeven. Alejandro Valverde is één van de weinigen die het na negen dagen Tour de France kan stellen. De 38-jarige Spanjaard is de gehele Tour nog niet gezakt in het klassement, het was stijgen of consolideren. Of de kopman van Movistar in vorm is, is eigenlijk niet eens de vraag wanneer men het heeft over El Imbatido. Valverde is altijd en overal op de afspraak, zelfs nu hij een jaartje ouder wordt. Bovendien heeft hij ten opzichte van de andere klassementsrenners het voordeel dat hij nog kan rekenen op een meer dan prima eindschot.

Hij heeft reeds een etappezege op zijn naam staan, maar gaf voorafgaand aan dat zijn ambities bij het klassement liggen. Voor Daniel Martin gaat het klassement nog een flinke kluif worden. De Ier staat mede dankzij een mindere ploegentijdrit én tijdsverlies door pech op een 24e plaats op ruim drie minuten van Greg Van Avermaet. Om zijn ambities te kunnen realiseren zal de renner van UAE Emirates aan moeten vallen. Gezien zijn aanvallende manier van koersen in zowel de huidige Tour als het Critérium du Dauphiné lijkt het meer een kwestie van waar hij aanvalt dan of hij aanvalt.

foto: Sirotti

Onopvallend en zonder bijzondere uitslagen te hebben gereden, heeft Primož Roglič zich vooralsnog prima weten te handhaven in de top van het klassement. De Sloveen leek voorafgaand aan de Tour zich te focussen op ritzeges, maar naarmate de Tour vordert lijkt het er steeds meer op dat hij stiekem toch klassementsambities heeft. En geef de voormalig skischansspringer eens ongelijk: winst in de Ronde van Romandië, winst in de Ronde van het Baskenland én winst in de Ronde van Slovenië. Bovendien wist hij al meermaals bergaf het verschil te maken, kan hij het ook in dit enorm sterke veld?

Nog iemand waarbij op voorhand twijfel heerste of hij voor een klassement ging of niet, Tom Dumoulin. Onze landgenoot hield ons lang in spanning of hij überhaupt de Tour ging rijden en met welke ambitie hij dit zou doen. Uiteindelijk werd duidelijk dat hij net als Chris Froome zowel in de Giro als de Tour voor het klassement wil strijden. Hoe het klimmend met Dumoulin gesteld is, moet nog blijken, maar de aankomst in Le Grand-Bornand zou de Nederlander moeten liggen.

foto: Sirotti

Tot ieders verbazing stuiterde Nairo Quintana zondag niet van de kinderkopjes af. Sterker nog, de Colombiaan wist zich te handhaven in de groep met alle overige favorieten. Vanaf dinsdag komt het terrein waarop de kopman van Movistar uitblinkt: de bergen. Klimmend wist Quintana zich dit jaar al meermaals te onderscheiden. Zo klom hij onder meer in de Ronde van Zwitserland nog naar een ritzege.

Het moment staat waarschijnlijk bij menig wielerliefhebber nog op zijn/haar netvlies: Chris Froome rijdt weg van de overige favorieten in de afdaling van de Peyresourde. De Brit weet vervolgens de rit te winnen en daarbij ook nog eens de gele leiderstrui over te nemen van Van Avermaet. Nu toont het parcours van dinsdag wel enige gelijkenissen met de beruchte etappe waarin Froome zijn coupe pleegde. De kans dat hij ditmaal echter ook de gele trui verovert lijkt minder groot, gezien hij ruim een minuut goed zou moeten maken op zijn concurrentie om dit te bewerkstelligen.

Een andere renner die na een afdaling al eens het verschil wist te maken, is Bob Jungels. In de vijftiende etappe van de Giro d’Italia van vorig jaar won Yung Bubbles de sprint van het groepje der favorieten. Rap aankomen na een lastige finale kun je wel aan Jungels overlaten. De Luxemburger van Quick-Step Floors is bovendien bezig aan een ijzersterke Tour de France waarin hij zichzelf terugvindt op plaats vier in het algemeen klassement, op slechts zeven seconde van Geraint Thomas.

foto: LaPresse – Spada

Jakob Fuglsang was op kasseien al erg bedrijvig en is duidelijk uit op het goedmaken van tijd op zijn concurrentie. De Deen volgt op ruim anderhalve minuut van de gele trui en is uit op wraak nadat zijn Tour vorig jaar in het water viel door breukjes in het spaakbeen en de elleboog. Dit jaar lijkt de renner van Astana bevrijd te zijn door het vertrek van kopman Fabio Aru. Vooralsnog betaalt hij het vertrouwen uit met prima resultaten. Fuglsang kan onder meer een ritzege na een lange afdaling in de Ronde van Zwitserland overleggen dit jaar.

Dé pechvogel bij uitstek deze Tour de France, Romain Bardet, weet hoe het is om een ritzege te boeken in La Grande Boucle. De kopman van AG2R La Mondiale wist dit in alle drie de vorige edities van de Tour reeds te doen. Hij voelt zich overduidelijk thuis op eigen bodem en heeft de onvoorwaardelijke steun van het publiek. Ook in de afdaling van de Col de la Colombière zullen ze in grote getalen de Fransman toejuichen. Kan hij mede hierdoor het verschil maken?

Outsiders
Vanuit Nederlands perspectief is het naast Dumoulin, ook uitkijken naar de prestaties van Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Beide Nederlanders zijn de Tour de France prima begonnen en vooral Kruijswijk oogt erg scherp. Mollema heeft na een val op weg naar Roubaix last van zijn rug, dus het is even afwachten in hoeverre hij hersteld is. Kunnen zij na het Nederlandse succes van Dylan Groenewegen voor nog meer succes zorgen?

foto: Sirotti

In het klassement staat Geraint Thomas er van alle klassementsmannen er het beste voor. Voorafgaand aan de Tour had hij aangegeven dat hij in elk geval in de eerste week een vrije rol zou hebben en dat er hierna gekeken zou worden hoe de tijdsverschillen zijn. Vooralsnog staat de Brit bijna een minuut voor op teamgenoot Froome. Voorheen zakte Thomas er in het hooggebergte nog wel eens doorheen, heeft hij stappen gezet in dit werk?

Bij Movistar is er naast Valverde en Quintana nog het derde deel van El TridenteMikel Landa. De Bask kwam tijdens de negende etappe nog hard in aanraking met de kasseien, maar wist het uiteindelijk verlies beperkt te houden tot zeven tellen. Het is de vraag wat de uiteindelijk schade van de val is, maar een goede Landa kan dit klimwerk meer dan goed aan. Hetzelfde valt te zeggen voor EF Education First-Drapac-kopman Rigoberto Urán.

foto: Sirotti

Daarnaast zijn er nog meerdere ploegen die hun kopman voorin willen zien eindigen. Zo rekent Katusha-Alpecin op Ilnur Zakarin, Mitchelton-Scott op Adam Yates, BORA-hansgrohe op Rafal Majka en Fortuneo-Samci op Warren Barguil.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Alejandro Valverde, Daniel Martin
** Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Nairo Quintana
* Chris Froome, Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Bob Jungels

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”869″]

Weer en tv
De verwachting is dat de renners dinsdag minder hoge temperaturen voorgeschoteld krijgen dan de laatste etappes. Het kwik zal waarschijnlijk niet ver boven de twintig graden Celsius uitkomen. Het is de gehele dag licht bewolkt met een matig briesje. Voor de renners klinkt dit aangenaam weer om in te fietsen.

Voor de mensen thuis begint de tiende etappe omstreeks 13:05 op Eurosport 1 en de Eurosport Player. De NOS begint welgeteld één minuut later met de uitzending. Sporza is vanaf 13:30 ook van de partij met live beelden vanuit Frankrijk.

RIDE Magazine
107 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
16 juli 2018 18:07
ik denk dat nibali hem wint
16 juli 2018 18:09
Roglic en Jungels sterren maar erkende klimmers als kruiswijk, mollema, landa, yates en barguil niet?

Apart
16 juli 2018 18:09
Mooi ritje, met een klein pelotonnetje aan dr streep. Ik denk echter niet dat er klassementsrenners tijd gaan verliezen, het zal vooral afwachten en naar elkaar kijken zijn. De eerste plek zal vooral tussen D. Martin, Yates en Valverde gaan.
16 juli 2018 18:10
Yates gaat zijn slag slaan!
16 juli 2018 18:11
Ergens verwacht ik Badret. Die heeft natuurlijk wel veel energie moeten aanspreken afgelopen zondag, maar was ook overduidelijk in goede doen.
Mollema kan wel uit het rijtje outsiders. Heeft zelf aangegeven veel last te hebben van zijn valpartij
16 juli 2018 18:11
Froome gelijk in de aanval!tijdwinst en de etappe.....
16 juli 2018 18:11
Yates sws 1 ster tkv jungels. Bardet mag er wel 2

Ook een vlucht maakt een kans met mannen als Caruso, die geen kopman meer heeft
16 juli 2018 18:14
Kruijswijk zal wel indruk gaan maken. Naar mijn mening de Nederlandse renner met de grootste kans op eindwinst. Voor de etappe verwacht ik een duel tussen De Gendt en Gesink. Zie namelijk geen enkele ploeg met ambitie om te controleren. Movistar te kleine ploeg, Sky zal niet te hard van stapel willen lopen, Nibali te bang voor all-in, BMC heeft geen reden, Sunweb Trek Lotto kijken liever de kat uit de boom en D Martin is gevallen. Zou mooi zijn voor ome Robert, morgen waarschijnlijk de enige kans, vooraleer je te goede knechten van teleurstellende kopmannen gaat tegenkomen in kopgroepen. Oja, Sky rijdt met 4 man bij de laatste 10. Saaaai
16 juli 2018 18:14
Geen Kruiswijk ?
16 juli 2018 18:14
Vooral een ster voor Jungels slaat nergens op na zulke zware beklimmingen.
16 juli 2018 18:15
Er zijn in deze tour gewoon bizar veel kopmannen die je eigenlijk allemaal wel een toptien plaats toedicht in een grote ronde. In deze voorbeschouwing worden er al 19 genoemd. Dus zeer onwaarschijnlijk dat zowel mollema kruiswijk en dumoulin allemaal in de toptien gaan eindigen.
16 juli 2018 18:18
Tricky etappe dit. Ergens zwaarder dan die van donderdag. In 2009 toen ze deze combinatie deden liepen de verschillen in de minuten. Verschil is wel dat het toen één van de laatste bergritten was, en nu de eerste met nog veel favorieten op weinig tijdsverschil van elkaar. Blijkt dan vaak dat alle favorieten naar elkaar blijven kijken.

Ben erg benieuwd naar de tactiek van Movistar. Het enige blok dat het Sky echt moeilijk kan maken met Amador, Soler, Landa, Quintana en Valverde. Andere favorieten zullen toch wat sneller geïsoleerd zitten, muv Nibali.
16 juli 2018 18:23
kans voor de vluchters of toch maar de toppers?
16 juli 2018 18:25
Lastig te voorspellen, want we hebben nog nauwelijks enige indicatie van wie er op dit moment goede klimmersbenen heeft. Ik gok op een groepje favorieten dat om de zege gaat sprinten, dus dan kom je al gauw op Valverde uit. Stiekem hoop ik echter op een mooie vluchtgroep met Gesink die vooruit weet te blijven.
16 juli 2018 18:30
Roglic pakt hem morgen..
16 juli 2018 18:35
Quintana kijkt al wel tegen een achterstand aan, misschien dat hij al wel wat probeert.
16 juli 2018 18:43
Rare sterrenverdelong. Froome staat mijns inziens hoger en dumo moet gewoon aanklampen waarschijnlijk. Fuglsang ziet er ook scherp uit.
16 juli 2018 18:44
Hehe ik verwacht Sagan nog wel even in de aanval om zo 20 puntjes op te rapen en zich dan weer terug te laten zakken
16 juli 2018 18:44
Met gezandstraalde longen moet deze toch voor Froome zijn.
16 juli 2018 18:55
Vraagje, zal Navarro niet in goede doen zijn of pakt hij expres minuten om een ontsnapping mogelijk te maken in de bergen?
16 juli 2018 18:56
Deze rit gaat mi naar een klimmer die al op flinke achterstand staat. Kopmannen zullen naar elkaar kijken nog niet va banque gaan, zo verwacht bijvoorbeeld ook Dumoulin
16 juli 2018 19:00
Majka niet eens 1 ster??
16 juli 2018 19:09
Ik had het mooi gevonden als ze op de 1e 2 bergen bonificatieseconden zouden geven. en dan: 1. 30 sec. 2. 20 sec. 3 10 sec.
Dan krijg je spektakel vanaf het begin tussen de klassementsmannen. Sneller geisoleerde ploegen.
16 juli 2018 19:10
Een sterke vluchtgroep of een klimmer die al ver genoeg staat.
16 juli 2018 19:11
Ik denk dat er een vluchtersgroep vooruit gaat blijven. Dan denk ik aan namen als calmejane, vichot, caruso, gorka izagirre... niet de gendt of gesink. Geen vluchtersgroep dan zal het gaan tussen valverde of barguil
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.