Tour 2021: Jack Haig leidt Bahrain Victorious, Teuns mee als rittenkaper
foto: Cor Vos
vrijdag 18 juni 2021 om 19:24

Tour 2021: Jack Haig leidt Bahrain Victorious, Teuns mee als rittenkaper

Bahrain Victorious heeft bekendgemaakt welk achttal renners volgende week in Brest aan de start staat van de 108e Tour de France. Jack Haig is de klassementsrenner van de ploeg. Het team laat de revelaties van de afgelopen weken, Mark Padun en Gino Mäder, buiten de selectie.

Mikel Landa zou oorspronkelijk de Giro d’Italia met de Tour de France combineren dit jaar, maar een zware val zorgde ervoor dat de hij de Italiaanse grote ronde vroegtijdig moest verlaten. Vorige week werd bekend dat de Spanjaard weer op de fiets zit, maar deelname aan de Tour de France komt te vroeg.

Eigenlijk ging Jack Haig ervan uit dat hij als rittenkaper aan de Tour zou beginnen, maar nu blijkt dat de Australische renner het speerpunt van de ploeg is voor het algemeen klassement. Onlangs was hij al vijfde in het Critérium du Dauphiné. Eerder in het seizoen was hij zevende in Parijs-Nice. Het wordt zijn tweede deelname aan de Tour, nadat hij in 2019 debuteerde.

Wout Poels en Pello Bilbao moeten Haig bijstaan in de bergen. Voor Poels wordt het alweer zijn negende deelname aan de Tour. Vorig jaar evenaarde hij in de Vuelta a España met de zesde plek zijn beste eindresultaat ooit in de grote ronden. Bilbao gaat op voor zijn derde Tour. Eerder dit seizoen besloot hij de Giro d’Italia al op de dertiende plaats.

Poels moet Haig bijstaan in de bergetappes – foto: Cor Vos

Teuns mag proberen een rit te winnen
Marco Haller en Fred Wright gaan voor de vlakke etappes mee naar Frankrijk. De overige renners mogen op jacht gaan naar dagzeges. Dylan Teuns weet wat het is om een Touretappe te winnen; in 2019 won hij de rit naar La Planche des Belles Filles. Sonny Colbrelli won dit seizoen al ritten in Romandië en de Dauphiné. Ook Matej Mohorič mag proberen een rit te winnen.

“Met verschillende sterke optredens op zak komt de ploeg naar de Tour. Met deze selectie kunnen we meedoen voor het algemeen klassement en proactief koersen in andere etappes”, licht Roger Hammond, performance director, toe.

Geen Padun en Mäder
Na de Dauphiné gingen er stemmen op om Mark Padun mee te nemen naar de Tour de France. De Oekraïner sloeg daarin een knappe dubbel door de bergetappes naar La Plagne en Les Gets achter zijn naam te zetten. “Hetzelfde geldt voor Gino Mäder na zijn overwinningen in de Giro d’Italia en de Ronde van Zwitserland”, gaat Hammond verder.

Geen Padun in de Tourploeg van Bahrain Victorious – foto: Cor Vos

“Dit zijn echter jonge talenten met andere doelen dit seizoen. De ploeg heeft verantwoordelijkheid getoond door met deze renners naar de lange termijn te kijken”, aldus de 47-jarige oud-coureur over het ontbreken van de 24-jarige Padun en en de even oude Mäder in de Tourploeg van de Bahreinse formatie.

Selectie flag-bh Bahrain Victorious voor Tour de France 2021 (26 juni-18 juli)
flag-au Jack Haig
flag-es Pello Bilbao
flag-it Sonny Colbrelli
flag-at Marco Haller
flag-si Matej Mohorič
flag-nl Wout Poels
flag-be Dylan Teuns
flag-gb Fred Wright

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.