Tour de France 2023: Philipsen klopt Cavendish in Bordeaux en maakt hattrick compleet
foto: Cor Vos
JulianDubbeld
vrijdag 7 juli 2023 om 17:11

Tour de France 2023: Philipsen klopt Cavendish in Bordeaux en maakt hattrick compleet

Jasper Philipsen heeft vanmiddag de zevende rit in de Tour de France gewonnen. In Bordeaux bleef de renner van Alpecin-Deceuninck Mark Cavendish en Biniam Girmay voor. Het is alweer de derde ritzege van Philipsen in deze Tour.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de vierde etappe naar Nogaro was ook de zevende rit in La Grande Boucle op papier een honderd procent kans voor de sprinters. Onderweg naar Bordeaux was de Côte de Béguey (1,6 km aan 3,8 procent) op 39 kilometer van de meet een hindernis die eigenlijk geen naam mocht hebben.

De vluchters stonden vrijdag dan ook niet in de rij om een kopgroep te vormen. Nelson Oliveira, Jonas Abrahamsen en Mathieu Burgaudeau lieten hun goede bedoelingen direct na de start in Mont-de-Marsan zien, maar werden door hun ploegleiders snel tot de orde geroepen. Simon Guglielmi van Arkéa-Samsic kwam daardoor alleen vooruit te rijden.  De 26-jarige coureur kreeg een voorsprong van vier minuten van het peloton, dat het verder rustig aan deed.

foto: Cor Vos

Gezelschap van Latour en Peters
Een dag helemaal alleen zou Guglielmi uiteindelijk niet komen te rijden. Toen het verschil tussen het peloton en de Fransman na de tussensprint was teruggelopen tot dertig seconden, maakten Pierre Latour en Nans Peters de oversteek. Het verschil liep weer iets op, maar duidelijk was dat het peloton totale controle had. Toen Guglielmi op de Côte de Béguey het enige bergpuntje van de dag pakte, liet hij zich weer uitzakken.

Het peloton riep Peters op zes kilometer van de streep en Latour twee kilometer later tot de orde, waarna de voorbereidingen op een nieuwe massasprint echt konden beginnen.

Cavendish komt dicht, Philipsen wint
In de bochtige en smalle straten van Bordeaux zagen we Alpecin-Deceuninck, Jayco AlUla, Soudal-Quick Step hun sprinters veilig houden en kregen we een go om te gaan sprinten. Na weer een goede lead-out van Mathieu van der Poel was het Philipsen die opnieuw aan het langste eind trok, al moest hij heel diep gaan om Cavendish nog voorbij te steken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.