TourFlits: Slotweekend opnieuw desastreus voor Nederland
Foto: Sirotti
vrijdag 22 juli 2016 om 20:05

TourFlits: Slotweekend opnieuw desastreus voor Nederland

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht van de dag: de TourFlits. In de TourFlits bundelen we uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer. Vandaag de negentiende aflevering over de bergetappe naar Saint-Gervais Mont Blan, waarin Bauke Mollema zijn klassement verspeelde en Tom Dumoulin misschien wel zijn Olympische kansen.

Verslag etappe 19

Na de Vuelta met Tom Dumoulin, de Giro met Steven Kruijswijk gaat het in de Tour opnieuw in het slotweekend mis voor een Nederlander. Dit keer gaat het om Bauke Mollema, die vanwege een valpartij op de spekgladde afdaling van de Montée de Bisanne zakte van plaats twee naar tien in het klassement. In diezelfde afdaling kwamen ook Chris Froome en Richie Porte ten val, maar zij wisten weer terug te keren en hun verlies nog enigszins te beperken.

Romain Bardet maakte juist gebruik van de chaos in de afdaling door weg te rijden. Hij reed snel naar Rui Costa toe, die was overgebleven van de vlucht van de dag met daarin ook Laurens ten Dam, en liet de Porugees vervolgens op drie kilometer van het einde achter. Bardet kwam solo boven aan, ruim twintig seconden voor Joaquim Rodriguez, die het sprintje voor de tweede plaats won van zijn land- en generatiegenoot Alejandro Valverde.

Het gehele koersverslag lees je hier.


Uitslag en klassement


Nevenklassementen

Groene trui: flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) – 425 punten
Volledig klassement (ProCyclingStats)

Bolletjestrui: flag-pl Rafał Majka (Tinkoff) – 209 punten
Volledig klassement (ProCyclingStats)

Witte trui: flag-gb Adam Yates (Orica-BikeExchange) – in 82u15m23s
Volledig klassement (ProCyclingStats)

Ploegenklassement: flag-es Movistar in 246u42m40s
Volledig klassement (ProCyclingStats)

18-07-2016 Tour De France; Tappa 16 Moirans En Montagne - Bern; 2016, Tinkoff; Majka, Rafal; Bern;


flag-nl De Nederlanders flag-nl

Het was vandaag een rampdag voor de Nederlanders. Niet alleen zakte Bauke Mollema van plaats twee naar tien in het klassement, maar de Nederlandse wielerliefhebber moest ook toezien hoe Tom Dumoulin ten val kwam en daarmee zijn Olympische droom in gevaar bracht. Wout Poels is één van de weinige lichtpuntjes vandaag. De Sky-renner maakte in dienst van Chris Froome wederom indruk bergop. Hij zorgde ervoor dat de geletruidrager zijn verlies kon beperken na de valpartij. Daarnaast reed Stef Clement een prima slotklim. De renner van IAM Cycling kwam als negentiende boven en staat nu zeventiende in de algemene rangschikking.

22-07-2016 Tour De France; Tappa 19 Albertville - Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex; 2016, Trek Factory Racing; Mollema, Bauke; Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex;

Nog in koers: 14 Nederlanders


Reacties

flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) – Etappewinnaar
“Ik heb hier geen woorden voor. Met een tweede plaats overtref ik mijn stoutste dromen. Ik had er zelf niet aan gedacht om weg te rijden, maar Mikaël (Cherel) kwam met het idee om in de afdaling het volle pond te geven. Dat was echt een truc de fou. Vervolgens kwam het erop aan tot bij Costa te komen en zo snel mogelijk bergop te rijden.” – flashinterview

flag-gb Chris Froome (Sky) – Kwam ten val
“Ik gleed met mijn voorwiel uit over een witte streep op de weg. Gelukkig heb ik me niet ernstig geblesseerd. Ik heb wat huid verloren en mijn knie doet een beetje pijn. Ik moet mijn ploegmaats bedanken. Zij hebben me tot boven gesteund. Iedereen, maar vooral Wout Poels. We hebben weer een sterke prestatie neergezet met het team.” – Sporza

flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – Verliezer van de dag
“Dit is klote. Ik heb het gewoon verpest. De valpartij was gewoon mijn eigen schuld. Ik reed in tweede positie, achter Cherel, en zat perfect geplaatst. Maar door één verkeerde bocht glijd je dan weg. Dit is echt balen. Ik verspeel hier gewoon het klassement.” – NOS

Overige reacties:
flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo): “Gelukkig zit deze zware dag erop”NOS
flag-nl Wout Poels (Sky): “Blessure Froome valt wel mee denk ik”NOS
flag-nl Laurens ten Dam (Giant-Alpecin) wist niet van valpartijen Mollema en DumoulinNOS
flag-gb Adam Yates (Orica-BikeExchange: “Ik kwam hier niet voor het klassement”letour.fr
flag-pl Rafal Majka (Tinkoff): “Dit is een opluchting”letour.fr
flag-fr Pierre Rolland (Cannondale): “Ik had geen tijd om te remmen”letour.fr
flag-be Thomas De Gendt (Lotto Soudal): “Twee mannen van FDJ passeerden me achter een auto”Het Nieuwsblad


Uitvallers

DNS:

DNF:
flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
flag-es Daniel Navarro (Cofidis)

17-07-2016 Tour De France; Tappa 15 Bourg En Bresse - Culoz; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom; Culoz;


DSQ:

Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 175 renners


De dag van morgen: Laatste bergetappe

Sterverdeling
**** Nairo Quintana
*** Fabio Aru, Richie Porte
** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Romain Bardet
* Louis Meintjes, Rafal Majka, Daniel Martin, Chris Froome

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 20.


Tweets van de Dag


Download de deelnemerslijst van de Tour de France 2016!

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2016 20:22
Afdaling met vele valpartijen was onderdeel klimtijdrit. Oliespoor van Van Baarle is weer grove fout tourorganisatie.
22 juli 2016 20:34
Ik ben er klaar mee. Morgen op vakantie. Misschien dat ik het bij de Vuelta weer op kan brengen om te zien hoe sterke Nederlandse renners vanwege een zwakke ploeg kansloos zijn om zelfs maar het podium te bereiken. Maar goed. Pantano komt volgend jaar bij Trek, Contador ook, dan redt Bauke het wel.
22 juli 2016 20:38
Be aware of the derde week ........... Dutch cyclists !
22 juli 2016 21:08
Ik stel voor dat we via crowdfunding proberen om John, Kyle en Evan bij Trek, TLJ en Giant onder te brengen. If you can't beat them, join them!
22 juli 2016 21:14
Vanspringel, we krijgen morgen nog en zondag ook nog. Froome stuurt morgen echt niet beter. Zonder Poels, zat hij alleen.
Groenewegen rijdt geweldig goed.
Maar leuk is dit niet, vandaag.
Morgen een nieuwe dag !
22 juli 2016 22:26
@dirkdewolf

En Contador gaat knechten voor Mollema?
23 juli 2016 00:12
Wie van de twee had nu achteraf gelijk?;-)
23 juli 2016 08:44
Het werkt bijna op de lachspieren, ik checkte na een reisdagje even Wielerflits en beide Nederlanders hebben een Kruijswijkje (of Gesinkje, of Dumoulintje) gedaan. Nou ja, het hoort er allemaal bij, zeggen we dan.
23 juli 2016 12:14
Lange tijd dacht ik dat het een combinatie is van vermogen, concentratie en hulp van ploeggenoten. Maar in dit soort ritten worden de jongens van de mannen gescheiden.
23 juli 2016 12:23
In dit soort ritten wordt de gelukkigen ook van de ongelukkigen gescheiden. Als je in het wiel van Cherel zit vlak voor hij gaat aanvallen (waarschijnlijk was de val van Mollema de reden dat Cherel kon aanvallen en daarom Bardet kon lanceren) en je valt, is dat slecht sturen EN pech. Zeker op een met olie besmeurde afdaling in de regen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.