UCI-baas Lappartient: “Na 2022 opnieuw 18 teams in de WorldTour”
©Cor Vos
woensdag 23 oktober 2019 om 19:30

UCI-baas Lappartient: “Na 2022 opnieuw 18 teams in de WorldTour”

Interview “Morgen wordt vanuit de UCI een persbericht verstuurd met de bekendmaking van de samenstelling van het WorldTourpeloton in 2020, welk ProContinental team verzekerd is van deelname aan alle WorldTourwedstrijden en welk team er zeker bij is in de klassiekers.” Dat vertelde UCI-voorzitter David Lappartient deze middag in China aan WielerFlits.


Het was tijdens het UCI Cycling Gala van deze namiddag in het Chinese Guillin dat we Lappartient even apart namen om wat meer duidelijkheid te krijgen richting 2020. In eerste instantie hield de Fransman zich op de vlakte. “Morgen komt een communiqué vanuit de WielerUnie met verduidelijking”, vertelde Lappartient. “We wachten nog de finale ranking af van dit seizoen.”

“Wie WorldTour kan worden? Teams die voldoen aan alle criteria. Uiteraard de sportieve (lees: die voldoende punten hebben gesprokkeld de voorbije drie jaar, red), maar ook de administratieve, financiële (bankgarantie) en ethische criteria. De licentiecommissie beslist daarover.”

Volgens de berichtgeving van de laatste maanden maakt Cofidis de stap naar de WorldTour. 
Lappartient: “Ik kan daar voorlopig geen uitspraak over doen. Ik weet alleen dat, wat het sportieve aspect betreft, Cofidis zeker voldoet aan de criteria. Maar zoals ik zeg, de licentiecommissie beslist of aan de andere eisen voldaan is.”

Dat zou dan een negentiende WorldTour team zijn. Waarom wijkt de UCI plots af van de vooropgestelde achttien teams? 
Lappartient: “Het klopt dat achttien het maximum was, maar in februari hebben we een addendum aan het reglement toegevoegd dat wanneer een bestaand WorldTourteam in de eindranking als 19de of 20ste eindigt, het nog steeds mogelijk moet zijn dat dat team een nieuwe WorldTourlicentie voor drie jaar krijgt. Maar er is door de PCC (Professional Cycling Council, red) ook vastgelegd dat we na 2022 opnieuw naar achttien teams gaan.”

Tussen de regels door hoor ik dat er de volgende drie jaar wel degelijk minstens 19 WT-teams zullen zijn…
Lappartient: “18 of 19. Maar dat zal in de press release duidelijk worden. Nog even geduld.”

Wat betreft de ProContinental teams dan. Volgens onze berekeningen zijn Total Direct Energie en Wanty-Gobert respectievelijk één en twee in de eindranking. Wat levert hen dat nu concreet op?
Lappatient: “Als er 19 WorldTourteams zijn en uw berekening klopt,  dan zal Total Direct Energie startrecht krijgen in alle WorldTourwedstrijden en zal Wanty-Gobert verzekerd zijn van deelname aan de klassiekers. We moeten ervoor zorgen dat de organisatoren nog twee wildcards overhouden. Anderzijds is dit een eerste stap om rechten te geven aan de teams uit de tweede divisie.”

Morgen volgt dus definitief uitsluitsel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.