Vacansoleil-DCM wil in 2012 de volgende stap maken
dinsdag 3 januari 2012 om 18:14

Vacansoleil-DCM wil in 2012 de volgende stap maken

Vacansoleil-DCM 2012

foto: Vacansoleil-DCM

Terwijl Nederland op de derde dag van het nieuwe jaar gebukt ging onder zware windstoten, presenteerde Vacansoleil-DCM in Zuid-Limburg zijn selectie voor het nieuwe wielerseizoen. Dat deed de ploeg op stand in Kasteel Vaeshartelt, midden in de streek waar dit najaar het wereldkampioenschap wielrennen gehouden zal gaan worden. De Nederlandse formatie kent in 2012 een selectie van 29 renners, waaronder 12 nieuwkomers. Aan de vooravond van het vierde jaar in het profpeloton streeft het ernaar ‘de volgende stap te maken’. Ploegleiding en renners nemen geen genoegen meer met vrijbuiten en dromen hardop van een overwinning in een topkoers.

Vacansoleil-DCM heeft in 2012 afscheid genomen van enkele buitenlandse kopmannen en geeft vertrouwen aan talenten van eigen bodem. Sportief directeur Daan Luijkx is tevreden dat hij enkele talentvolle renners heeft weten te behouden. “Er zijn een paar renners die in 2011 een goede ontwikkeling hebben doorgemaakt. De hele fietswereld wilde hen bij wijze van spreken binnen halen. We hebben er alles aan gedaan om deze contracten open te breken en te verlengen. Zij rijden dan ook de komende twee jaar nog bij ons.”

Om ervoor te zorgen dat renners zich door kunnen blijven ontwikkelen heeft de ploeg in de persoon van Marc Lamberts een trainer aangesteld. De Belg werkte in het verleden onder meer met Jurgen Van den Broeck en moet ervoor zorgen dat de renners efficiënter gaan trainen. Een derde van de ploeg maakt gebruik van zijn adviezen. “We moeten er bij renners uit krijgen wat erin zit,” zegt Lamberts. “Ik hoop dat dit gaat resulteren in een grote overwinning. We zijn gestart met gebruik te maken van Powermeters tijdens trainingen. Dat is toch iets nauwkeuriger dan hartslagmeters. Die gegevens kunnen we beter analyseren. De training en de voeding moet beter, met als doel dat alle renners zo correct mogelijk trainen.”

Manager Luijkx hoopt dat de nieuwe aanpak resultaten gaat opleveren. “We wonnen in 2011 24 koersen. Dat willen we minstens evenaren, al zouden we ze ook wel in willen ruilen tegen één hele mooie. Zoals bijvoorbeeld een rit in de Tour. We hebben de kwaliteiten in huis, alleen moet de puzzel op zijn plaats vallen. Daarvoor hebben we een beetje extra geluk nodig”

Ook ploegleider Hilaire van der Schueren denkt dat Vacansoleil-DCM in staat is een topkoers te winnen. “Onze ambities zijn hetzelfde als het afgelopen jaar. We willen op het podium staan tijdens de ‘monumenten’. Ik hoop wel dat het een keer op de hoogste trede zal zijn. Dit jaar moet dat mogelijk zijn.”

Selectie Vacansoleil-DCM 2012
Kris Boeckmans (Bel)
Matteo Carrara (Ita)
Thomas De Gendt (Bel)
Stefan Denifl (Oos)
Stijn Devolder (Bel)
Romain Feillu (Fra)
Johnny Hoogerland (Ned)
Martijn Keizer (Ned)
Sergej Lagutin (Oez)
Gustav Larsson (Zwe)
Björn Leukemans (Bel)
Pim Ligthart (Ned)
Bert-Jan Lindeman (Ned)
Marco Marcato (Ita)
Barry Markus (Ned)
Tomasz Marczynski (Pol)
Wouter Mol (Ned)
Jacek Morajko (Pol)
Martin Mortensen (Den)
Nikita Novikov (Rus)
Marcello Pavarin (Ita)
Wout Poels (Ned)
Rob Ruijgh (Ned)
Mirko Selvaggi (Ita)
Rafael Valls (Spa)
Kenny van Hummel (Ned)
Kevin Van Impe (Bel)
Frederik Veuchelen (Bel)
Lieuwe Westra (Ned)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.