Van der Poel: “Ik vind Froome-verhaal heel dom”
foto: Orange Pictures / SFA-Peter Scholz
donderdag 4 januari 2018 om 09:22

Van der Poel: “Ik vind Froome-verhaal heel dom”

Mathieu van der Poel is van mening dat Chris Froome een schorsing moet krijgen. De viervoudig winnaar van de Tour de France werd in de door hem gewonnen Vuelta a España betrapt op een te hoge Salbutamol-waarde in zijn urine. “Voor mij is het een positieve test”, vertelt de crosser in een reportage van EenVandaag. Ook haalt hij uit naar de UCI.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
‘Dat is de fout van de UCI’
“Ik ben daar misschien iets te bot in”, gaat de Europees kampioen verder. “De mensen die astma hebben, zullen dat misschien wel begrijpen. Ik vind dat wielrennen en sporten in het algemeen iets is voor gezonde mensen. Zo moet dat ook gepromoot worden. […] Froome moeten ze schorsen, vind ik. Voor mij is het een positieve test. Voor verkeersboetes krijg je ook geen uitzondering, hè”, aldus de crosser van Corendon-Circus, al rijdend in een auto.

De UCI is volgens onze landgenoot deels verantwoordelijk voor de hele situatie, omdat de regels het toelaten dat renners ermee kunnen sjoemelen. “Als je zegt dat je het middel tot een bepaalde hoeveelheid mag gebruiken, dan weet je dat er mensen zijn die over die hoeveelheid gaan. Valsspelers zijn er overal. Dat is de fout van de UCI.”

Geloofwaardigheid in het geding
Waar het doping-onderwerp bij veel sporters irritaties opwekt, heeft onze landgenoot daar geen last van. “Ik heb daar niet zo veel problemen mee. Als we er open over zijn, is dat het beste om erover te praten. Ik kan nu wel zeggen: ‘Ik doe het niet’. Dat is ook zo, maar diegenen die gepakt zijn hebben dat ook altijd gezegd. Dan krijg je inderdaad een reactie of ik niet zit te liegen. Voor mij heeft het dus geen nut meer om dat te gaan zeggen. De mensen geloven het toch niet meer. En dat vind ik soms wel rot.”

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2018 09:27
Edit redactie: Is aangepast, thnx - YIJ.

Nuchtere jongen die Mathieu.
4 januari 2018 09:36
Ik ben groot fan van Mathieu, maar enige nuance in zijn reactie zou gepast zijn.

TOPsport is wellicht van nature alleen weggelegd voor gezonde mensen. (Uitzondering voor Paralympische-sport)
Sport op zich is dat zeker niet, een ongezond iemand kan ook gewoon sporten of wielrennen, en dat wordt juist zo gepromoot om mensen gezond te laten blijven of gezonder te maken.
4 januari 2018 09:39
Geweldige reactie. Spijtig dat er weinig wensen in het peloton zo durven reageren.
4 januari 2018 09:43
gezond lijkt een helder concept, maar is bijzonder lastig te definiëren

MvP mag een mening hebben, maar die is niet relevant.
4 januari 2018 09:49
Normaal gezond sporten is voor ieder mens.
Abnormale topsport is voor een selecte elite (genetisch uitzonderlijk getalenteerd en door trainen en competitie bevorderd).
Marginaal zieke sporters kunnen topsporter worden met marginale medicatie. Daar wordt het ingewikkeld.
4 januari 2018 09:53
Het probleem zit hem natuurlijk wel in de TUE's. Ik ga er zover in mee dat topsport op het hoogste niveau alleen bedreven kan worden als je topfit bent. Een renner met astma kan dat wel zolang hij geen longaanval (exacerbatie) heeft. Want dan lijkt me dat sporten op het hoogste niveau niet mogelijk. En dat verbaasd me dus in de situatie van Froome. In etappe 17 verloor hij tijd op de favorieten waarschijnlijk omdat hij daar al niet fit was. Blijkbaar was hij bang de dag erna nog meer tijd te verliezen en heeft al het maximale ( en wellicht meer) gedaan om te voorkomen dat hij daar zijn Vuelta zou verliezen. En in zoverre ben ik het dus met VdP eens dat een renner in zo'n situatie ook tegen zich zelf beschermd zou moeten worden.
4 januari 2018 09:54
Wat zou hij dan van zijn vader vinden?
4 januari 2018 09:54
@Wielerfan

Zoals ik het hoorde, bedoelde hij ook TOPsport. Interpretatie van een interview is echter altijd lastig, maar ik zou aan het weglaten van 3 letters niet zoveel waarde hechten. Het gaat om de gehele context en die vind ik prima! Helemaal als je je bedenkt wat de gevolgen voor collega's van dopinggebruikers zijn.
4 januari 2018 09:58
Topmening van Mathieu.
4 januari 2018 10:07
Op zich prima woorden. Maar zoals hij inderdaad zelf aangeeft, draagt het eigenlijk geen sikkepit bij aangezien zowat elke dopingzondaar deze woorden ooit heeft uitgesproken en je natuurlijk niet kan bewijzen dat je clean bent.

Maar goed, dat is de fout van de interviewer, en niet van Mathieu. Die moet maar niet zo'n domme vragen stellen. Wat verwachten die journalisten nu?
4 januari 2018 10:12
Deze uitspraken zijn nogal ongenuanceerd en niet bijster intelligent. Als Van der Poel zelf astma ontwikkelt in de toekomst praat ie waarschijnlijk ook wel heel anders.
4 januari 2018 10:12
Wat een lef, niet alleen op de fiets. Het is ene grote en word ene hele grote.
4 januari 2018 10:16
Als ik als Belg deze uitzending bekijk, heb ik het gevoel dat in Nederland misschien twaalf mensen hem kennen.
4 januari 2018 10:26
We weten nu wel dat Mathieu niet bij Sky gaat fietsen, want na dit artikel
zal hij daar niet meer in de belangstelling staan, en daar moeten blij om zijn.
4 januari 2018 10:27
"Barcelona die tegen een heel slechte ploeg speelt, dat is hoe je naar de cross moet kijken"
Wat is dat nu voor een uitspraak haha?
4 januari 2018 10:43
Ergens wel jammer dat het Froome gedeelte centraal staat, het meerendeel van het interview gaat over de sport(beleving), zoals bijv. vallen = uit de comfortzone stappen.
Maar dat er exposure komt over het veldrijden/MvdP op prime-time tv in NL kan ik alleen maar toejuichen!!
4 januari 2018 10:46
@Geflitst,
Ik denk dat dat ook wel enigszins klopt.
Puur en alleen wat betreft de naam zullen het er wel wat meer zijn die wel eens van hem gehoord hebben, maar ik verwacht inderdaad dat hij in Nederland op straat maar heel af en toe herkent zal worden.

@WernerFranke,
Heb ook net even het item op 1vandaag gekeken en dat vond ik inderdaad nog wel de opvallendste uitspraak die hij deed. Al die overwinningen beginnen toch al een beetje naar zijn bol te stijgen. ;)
4 januari 2018 10:46
Hehe, eindelijk.... woorden naar mijn hart. Al dat gezwets over die kwestie, gewoon schorsen. Als het een prof uit het procontinentale circuit was geweest, dan had ie allang een schorsing aan zijn broek.
@krypton, denk dat VDP juist heel intelligent en genuanceerd is!
4 januari 2018 11:04
@wielrenner,
Dat Froome op dit moment niet geschorst is vooral de schuld van Sky. De UCI kan nog niet schorsen en had dat dus ook niet gedaan in het geval van een prof uit het procontinentale circuit. Alleen hadden de meeste profteams Froome minstens op non-actief gezet totdat de uiteindelijke schorsing wordt uitgesproken.

Verder geeft krypton een oordeel over de hierboven geciteerde uitspraken van van der Poel. En als van der Poel zelf al begint met te zeggen dat het misschien bot is lijkt het mij i.i.g. lastig om te verdedigen dat de uitspraken genuanceerd zijn.
4 januari 2018 11:04
Dat Froome geschorst moet worden heeft hij natuurlijk groot gelijk in en de cross moet je eerder vergelijken met een Pavarotti die enkel op zijn badkamer zingt.
4 januari 2018 11:14
Ik ben een zeer groot fan van deze renner en vind zijn uitstraling en presentatie schitterend. Wat meer diplomatieke gaven gaat hij wel ontwikkelen in de loop der jaren.
Klopt het dat deze reportage daags na Namen is gemaakt of zou het gefilmde bezoek aan de therapeut in de oranje auto al eerder gefilmd zijn? Zou anders voor de anti-supporters aanleiding kunnen zijn om zijn ziekte in die periode in twijfel te trekken.
4 januari 2018 11:15
@Romans
Wel goede akoestiek daar.
4 januari 2018 11:19
Zolang vd Poel in het veld bivakkeert kan hij natuurlijk het peloton uitkafferen dat het een lieve lust is, alleen Moscon komt eventueel buurten met een spaakstok.
4 januari 2018 11:35
@Wernerfranke

Hij bedoelt daar natuurlijk mee dat je ook van een wedstrijd kunt genieten als er geen grote (concurrentie)strijd is, zoals bij Barcelona tegen een Murcia. De voetballerliefhebber kan dan alsnog van de wedstrijd genieten door bijv te genieten van het hoge spelniveau van Barcelona. Net als crossliefhebbers van Mathieu’s sublieme vaardigheden/niveau kunnen genieten ondanks dat er geen spanning of strijd is met concurrenten.
4 januari 2018 11:47
Nog zo een flapdrol die niet snapt dat je eerst de procedures moet volgen voordat je iemand kan schorsen. Dat kost tijd en als je dat niet doet moet je hem staks laten gaan op een vormfout.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.