Ploegleider BORA-hansgrohe: “We hebben Buchmann nooit mede-kopmanschap beloofd”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 1 mei 2024 om 12:38

Ploegleider BORA-hansgrohe: “We hebben Buchmann nooit mede-kopmanschap beloofd”

Emanuel Buchmann zit niet in de selectie van BORA-hansgrohe voor de komende Giro d’Italia en dat is hard aangekomen bij de Duitse klimmer. “De ploeg beloofde me zelfs dat ik mede-kopman zou zijn voor het klassement”, schreef hij op Instagram. “Dat is nieuws voor ons”, reageert ploegleider Enrico Gasparotto bij Sporza.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Intern lijkt het rommelen binnen BORA-hansgrohe. De Duitse formatie presenteerde eerder deze week zijn ploeg voor de Giro d’Italia. Een naam die ontbreekt binnen de achtkoppige selectie is die van Emanuel Buchmann. En daar is de Duitse klimmer niet over te spreken. Op Instagram uitte de 31-jarige klimmer zijn frustraties. “Ik kan mijn teleurstelling en frustratie niet beschrijven met betrekking tot mijn niet-selectie voor de Giro d’Italia.”

Bij zijn ploeg waren ze verrast, maar ploegleider Gasparotto vindt het ook een mooie reactie. “Dat betekent dat hij heel erg graag in de Giro wilde zijn. We hebben renners nodig die ervoor gaan. Ik was wel vrij verbaasd om te lezen dat wij hem het co-leiderschap hadden beloofd. Dat is iets nieuws voor ons. Het klopt niet.”

De Italiaan legt uit waarom Buchmann er niet bij is in de Ronde van Italië. “Tijdens de eerste meeting met de renners in november hebben we besproken dat Martinez en Kämna onze twee klassementsmannen zouden zijn in de Giro.” Kämna raakte echter betrokken bij een zwaar trainingsongeval. “Ik heb Buchmann opgebeld en heb hem uitgelegd dat we door het uitvallen van Kämna onze strategie wat aangepast hebben.”

Veelzijdige renners
“Als ploeg willen we naar de Giro gaan met veelzijdige renners die kunnen winnen vanuit de vlucht. Dat was de reden waarom we Jonas Koch in de Giro-selectie hebben gehaald. Hij kan klimmen en is snel genoeg om een sprint te winnen van een uitgedund peloton.”

Gasparotto begrijpt de teleurstelling bij Buchmann. “In 2018 was ik derde in de Amstel Gold Race en zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Mijn ploeg Bahrain Merida besliste toen één week voor de Giro om me uit de selectie te halen. Ik was toen ook ontgoocheld. Maar als de strategie van een team verandert door bepaalde zaken die gebeurd zijn in de voorbije maanden, dan moeten de renners dat begrijpen en aanvaarden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.