Vincenzo Nibali: “Ik voelde geen angst vandaag”
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
zaterdag 28 mei 2016 om 18:46

Vincenzo Nibali: “Ik voelde geen angst vandaag”

De timing van Vincenzo Nibali deze Giro d’Italia is perfect. Uitgerekend morgen in de slotetappe rijdt de kopman van Astana voor het eerst deze ronde in de roze leiderstrui. “Ik was vandaag niet bang om te winnen en niet bang om te verliezen”, vertelde hij na zijn geslaagde aanval op de positie van Esteban Chaves. “Op grote hoogte voelde ik dat ik vandaag beter was dan mijn concurrenten.”

Nibali erkent dat ook zijn ploeggenoten een groot aandeel hebben in het succes. “Het hele team was geweldig vandaag. Zeker Michele Scarponi en Tanel Kangert. Zij waren op weg naar de finish van onschatbare waarde.”

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2016 18:48
Ik ben geen fan van Nibali en ik heb een hekel aan Astana, maar qua strijdbaarheid komt deze overwinning hem toe. Hij was niet de sterkste man in koers, maar wel de dapperste.

En zo hebben we uiteindelijk een podium dat niet heel erg afwijkt van de oorspronkelijke voorspellingen. Maar wat een water is er door de kolkende rivier gestroomd. En wat had het anders kunnen zijn. Als niet Dumoulin... en als niet Landa en Zakarin...En vooral als niet Kruiswijk....

Giro van wisselende kansen. Wreed en prachtig.
28 mei 2016 18:54
Altijd strijdbaar, en een lieve gast volgens mij. Astana, geen leuke ploeg, en die kop van vino na de finish irriteerd me, maar t is wel een team. Perfect uitgevoerde prestatie vandaag.
Ik ben wel een fan van Nibali en ik heb geen hekel aan Astana.
28 mei 2016 18:57
Hij was goed op het moment dat het moest, dat kan Chaves helaas niet zeggen, voor hem duurde de Giro een paar dagen te lang. Natuurlijk wat geluk met het feit dat Kruijswijk weg viel, maar dat kan nou eenmaal gebeuren.

Wat je overigens verder van Astana vindt, is het toch wel een verademing om een sterke ploeg zo te zien koersen, met mannetjes vooruit etc. Straks in juli zitten we weer naar een rijtje zwarte mannen te kijken die in één tempo elke berg op rijden, zodat de hopman in de laatste twee kilometer zijn beentjes kan laten wapperen. Nu al zin in.
28 mei 2016 18:59
Nibali is een persoon die durft te koersen en je ziet bij hem dat het een teamoverwinning is. Door zijn team kan Nibali winnen.... Alleen Movistar kon dit een beetje kopieren...
28 mei 2016 19:05
Nibali maakt al jaren de koers, schroomt er niet voor om te profiteren van de pech van anderen maar durft ook zelf voor alles of niets te gaan. Schrijft toch maar weer een grote ronde op zijn naam. Het is geen Froome, Quintana of Contador maar absoluut een tegenstander die je nooit mag onderschatten.
28 mei 2016 19:05
Op het eind van de dag is hij gewoon de beste over de drie weken,mede dankzij de Astana show die veruit het sterkste waren en het tactisch goed hebben gespeeld. Chaves en Kruijswijk hebben allebei gechoked vlak voor het einde inzicht was, hij heeft de een bergaf gekraakt en de ander bergop maar of je de trui nou week een dag of een kilometer voor Turijn kwijtraakt telt niet. It aint over till the fat lady sings.
28 mei 2016 19:05
Tjahh ik zie Nibali graag koersen. Maar ik vind dit gewoon ongeloofwaardig na zijn uitspraken van dinsdag.
28 mei 2016 19:18
Ik was fan van Nibali maar nu niet meer, hij kan de pot op.
28 mei 2016 19:25
Ben benieuwd of we nog de resultaten van zijn 'bloed onderzoek' van eergisteren te weten komen....
28 mei 2016 19:28
Zowel fan van Nibali als Astana. Een team met een duidelijke visie en gave renners dat altijd zal blijven strijden voor winst in ritten en rondes in het algemeen. 10 x liever de volle oorlog van Astana dan het treintje van SKY, ik kijk er al naar uit wat ze met de Aru-equipe in de tour gaan doen, het zal iig wederom niet saai en voorspelbaar zijn. Wat Nibali zelf aangaat is het zowel een mooie winnaar als verliezer, op geen enkel vlak de aller-allerbeste maar misschien wel de meest complete ronderenner van de laatste jaren.
28 mei 2016 19:29
Of die van Kruijswijk van de weken ervoor...
28 mei 2016 19:29
Vandaag misschien wel de sterkste man in koers. Niet de sterkste man van de afgelopen drie weken. Dat was zonder twijfel Kruiswijk. Nibali heeft het ook puur aan zijn ploeg te danken dat hij deze eindzege mag bijschrijven.
28 mei 2016 19:30
Uiteindelijk toch de verdiende winnaar. Op je fiets blijven zitten hoort natuurlijk bij het wielrennen. Achteraf zou je kunnen stellen dat de andere favorieten hem in leven hebben gehouden door toch redelijk laf te koersen in de eerste twee en een halve week. Zo mocht Kruijswijk niet aanvallen in de rit die Chaves won (iets wat hij gelukkig negeerde). Stel dat hij die bevelen zou opvolgen dan was hij gewoon in dezelfde tijd als Nibali binnengekomen terwijl die veel beter kon. Het is topsport en als iemand slecht is dan moet je die persoon meteen uitschakelen voor het klassement.
28 mei 2016 19:35
Ik gun het Nibali ook. Echt de meest complete, en vooral de beste ploeg.
Qua mindere ploeg van TLJ lijkt het voor mij als simpele toeschouwer niet alleen aan de collega’s te liggen, maar ook echt aan de teamleiding. Dingen die niet per se geld kosten. Ik denk dat ze veel te weinig assertief zijn. Om te winnen moet je juist als ploegleiding meedogenloos zijn en je renners beschermen.
Zo ben ik overtuigd, dat als Nibali zou zijn gevallen in plaats van Kruijswijk de teamwagen net zo lang aan z’n fiets zou hebben gesleuteld, hij onder aan de voet van de laatste klim zonder veel trappen bijna weer kon aansluiten (bij nieuwe fiets telkens weer zadel, remmen en versnelling instellen).
Ook staat er bij Nibali vlak voor elke top een helper met drinken en als nodig een jasje. Psychologisch helpt dat veel, je voelt je daardoor echt gesteund.
Om met deze ploegleiding te winnen moet je echt veel beter zijn dan je tegenstanders.
28 mei 2016 19:42
Nibali moet je niet uitsluiten zolang er nog Word gekoerst,hij is net als Contador een renner die nooit opgeeft en overal kan toestaan...Forza Nibali!
28 mei 2016 19:48
@Speedy Met dat van die ploegleiderswagen heb je op zich een punt. Maar bij Kruijswijk had de RAI het vol in beeld gebracht, bij Nibali niet. Kruijswijk zou zijn gestraft, Nibali niet. Het blijft een Italiaan in de Giro.
28 mei 2016 19:49
Kangert en Scarponi lijken me trouwens ook wel in de Aru-equipe passen , beiden ook zo taai als gelooid leer en je voorbereiden 'in dienst van' is toch iets makkelijker dan als speerpunt.

Aru / Scarponi / Kangert / Cataldo / Tiralongo / Rosa / LLS / Lutsenko / Grivko (???)

Als Aru gelijk de eerste beste bocht uitvliegt zitten er genoeg renners bij die voor ritten kunnen gaan, ik zou Rosa en Lutsenko daar sowieso vrijheid voor geven.
28 mei 2016 19:52
Zo is het maar net; Nibali is lang niet altijd de sterkste, maar wel de slimste. Geeft nooit op en is altijd op zoek naar kansen. In feite was er dit keer maar 1 sterkere renner in koers, maar die hielp helaas zijn eigen kansen om zeep.

Zoals ik gisteren al zei kan ik me daarnaast ook wel goed vinden in de woorden van Speedy; ik heb de ploegleiding gisteren op geen enkele manier zien proberen Kruijswijk weer naar voren te "begeleiden". Iets dat je bij iedere andere topper in zo'n situatie wel zou hebben gezien. Pas toen het kalf allang verdronken was kwam Addy er een keertje naast rijden. Erg jammer.
28 mei 2016 19:55
Het blijft natuurlijk een heerlijke renner. Altijd aanvallen en koersen waar het maar kan. Liever sterven in schoonheid dan volgen.

En over de Tour met de sky trein maak ik me geen zorgen. Astana gaat oorlog maken. Contador gaat in topvorm zijn. En tot slot heeft Quintana vorig jaar aan den lijve ondervonden dat je Froome er wel kan afrijden bergop. Alleen kwam hij daar een beetje laat achter.
28 mei 2016 20:21
Ik zie veel liever de tactiek van Astana dan die van sky. Nibali is inmiddels wel een door de wol geverfde renner
28 mei 2016 20:50
Het zou nibali sieren als die gewoon zegt. Doordat kruiswijk is gevallen heb ik gewonnen.
Hij had hier niet mogen winnen en als die beetje zelfkennis heeft zal die dat wel in moeten zien
28 mei 2016 20:53
Ook ik ben geen fan van Astana (te veel rafelrandjes in de afgelopen tijd). Ik gun het echter Nibali wel met de kanttekening dat die na een dip en na vooral het controleren van zijn bloed weer reed als een speer. Schijnt hij patent op te hebben.
28 mei 2016 21:03
Ben geen fan van zijn ploeg, van de ploegleiding, van de artsen, alhoewel hij strijdend koerst blijft het iemand die zijn benzine tankt bij een dubieus en omstreden tankstation. Met een corrupte en meervoudig veroordeelde "pomphouder" genaamd vinokourov. Dus dubbel bah, hoe strijdvaardig de man ook is.
+1 jacco1978
28 mei 2016 21:09
Van alle kritiek die ik op de ploegleiding heb gehoord, vind ik het van de volgwagen overigens zeker het meest terechte. Ze hadden natuurlijk net zo lang aan de fiets van Kruijswijk moeten hangen tot de jury ze van de weg zou rijden. Eventuele tijdstraf (als ze het al niet gewoon met 50 frank af hadden gedaan) was altijd minder geweest dan wat hij daar verloor aan tijd/kracht. Dat soort geniepigheden hoef je Spanjaarden en Italianen niet te leren, maar daar ontbreekt het Nederlanders nogal eens aan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.