Vincenzo Nibali: “Tourzege mooier dan het winnen van de Giro”
dinsdag 5 augustus 2014 om 23:24

Vincenzo Nibali: “Tourzege mooier dan het winnen van de Giro”

Vincenzo Nibali was in Surhuisterveen ook een van de aanwezige renners. De Italiaan van Astana zag zijn ploeggenoot Lieuwe Westra zegevieren en wist zelf derde te worden. De Siciliaan is na zijn Tour de France-zege nog niet in Italië geweest, waar hem hoogstwaarschijnlijk een groots onthaal staat te wachten. Met WielerFlits blikte de gele trui-drager nog een keer terug op zijn Tour de France.

De Italiaanse kampioen stond voorafgaand aan de Tour als topfavoriet aangemerkt, samen met Chris Froome en Alberto Contador. Maar voor de eerste rustdag zich aandeed, waren de Brit en de Spanjaard al thuis. “Of ik het vervelend vond dat men zei dat ik mogelijk niet had gewonnen als zij er wél waren geweest? Nee, op zich niet. Wielrennen bestaat uit verschillende facetten. Op je fiets blijven zitten is daar één van. Er kan altijd wat gebeuren. Maar ik heb al vanaf het begin gedemonstreerd dat ik de beste was. Dus ik heb er niet zo heel veel last van.”

Door het wegvallen van de twee overige topfavorieten, stond er in de bergen geen maat op de Haai van Messina. En dat vond hij gek genoeg jammer: “Ik heb mezelf heel goed voorbereid om de strijd aan te gaan met Froome en Contador. Helaas vielen zij uit de wedstrijd. Toch heeft die voorbereiding er wel voor gezorgd dat ik hier nu met de gele trui sta, al had ik wat meer tegenstand verwacht en misschien ook wel gewild.”

Met zijn Tour-zege trad de Italiaan toe tot een illuster groepje met renners, die alle drie de grote rondes minstens één keer wisten te winnen. Hij mag zich nu scharen in een rijtje met Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Alberto Contador en zijn landgenoot Felice Gimondi. In 2010 won hij op de Bola del Mundo de Vuelta a España, vorig jaar was hij oppermachtig in de Giro d’Italia en dit jaar was de gele trui in Parijs de beloning van een ijzersterke Tour.

Nu rest de vraag, welke vond hij eigenlijk het mooist? “Eigenlijk is het een perfecte opbouw. De Giro was de overtreffende trap van de Vuelta, en de Tour weer mooier dan de Giro. De Vuelta was prachtig omdat het de eerste keer was. Voor een Italiaan is de Giro heel belangrijk en ik ben er dan ook heel erg trots op dat ik die heb weten te winnen. Maar de Tour is het hoogst haalbare en dus is dat de mooiste”, besluit de Tour-winnaar van 2014.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.