Voorbeschouwing: Bretagne Classic – Ouest France 2016
Foto: Sirotti
zondag 28 augustus 2016 om 10:00

Voorbeschouwing: Bretagne Classic – Ouest France 2016

Aanstaande zondag is Bretagne het decor van een WorldTour-koers waarin kansen liggen voor zowel aanvallers als sprinters. Sinds vorig jaar heeft de wedstrijd een nieuwe naam. Bovendien gooide de organisatie het parcours op de schop. Wat mogen we dit jaar verwachten?

Historie
De naam Bretagne Classic is nieuw, maar als Grote Prijs van Plouay heeft deze koers een lange historie. De eerste editie van deze eendagskoers werd georganiseerd in 1931, waardoor we dit jaar toe zijn aan de tachtigste editie. Decennia lang bleef de Bretonse eendagskoers een Frans feestje. Het duurde tot 1979 voordat er een renner met een andere nationaliteit zou zegevieren. De voor het Franse Miko-Mercier-Vivagel rijdende Brabander Frits Pirard brak de ban. Tot op de dag van vandaag is de schoonvader van Bobbie Traksel de enige Nederlandse winnaar in Bretagne.

Op het palmares sieren daarnaast onder meer de namen van Sean Kelly (1984), Frank Vandenbroucke (1996) en Michele Bartoli (2000). De wedstrijd maakte nimmer deel uit van de wereldbeker. Toch trad het in 2005 toe tot de WorldTour, met een kwaliteitsimpuls voor het deelnemersveld tot gevolg. In 2005 won George Hincapie en een jaar later was het Vincenzo Nibali die als eerste de streep passeerde.

Vorig jaar ging de zege naar Alexander Kristoff. Na een wedstrijd met tal van vluchtpogingen klopte de Noor in de sprint de Italiaan Simone Ponzi en de Litouwer Ramunas Navardauskas. Wout Poels was op een achtste plaats de beste Nederlander.

Winnaars laatste vijf jaar
2015: flag-no Alexander Kristoff
2014: flag-fr Sylvain Chavanel
2013: flag-it Filippo Pozzato
2012: flag-no Edvald Boasson Hagen
2011: flag-si Grega Bole

Parcours
Bretagne staat te boek als een wielergekke provincie. Het bracht grote wielrenners als Louison Bobet en natuurlijk Bernard Hinault voort. In geen enkele streek in Frankrijk worden meer wielerkoersen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan wedstrijden als de Tour du Finistère, Tro Bro Léon, GP de Plumelec, Kreiz Breizh en de Tour de Bretagne.

De Bretagne Classic speelt zich af rond de stad Plouay en gaat in 249 kilometer door de departementen Morbihan, Côtes-d’Armor en Finistère. Met zeven beklimmingen en in totaal 3348 hoogtemeters mag er gesproken worden van een pittig parcours.

De route heeft ten opzichte van vorig jaar een grote verandering ondergaan. Toen volgde na acht rondes van 26,9 kilometer ten noorden van Plouay nog een slotronde van 13,9 kilometer rond de aankomstplaats.

Dit jaar rijdt het peloton eerst een grote omloop van 233 kilometer, voordat de renners in de finale de 13,9 kilometer lange slotronde voorgeschoteld krijgen. Deze lokale omloop kennen we nog van het wereldkampioenschap van 2000, toen de Let Romāns Vainšteins verrassend de regenboogtrui veroverde.

Net zoals de voorbije jaren is ook nu de Côte de Ty Marrec (1,5 km aan 5,3%) weer scherprechter. Ondanks de bescheiden lengte kan het peloton hier flink uitgedund worden. De top ligt op vier kilometer van de aankomst.

In de finale gaat het in licht dalende lijn richting de aankomst. In deze fase wordt het peloton doorgaans op een lijn getrokken met als doel een massasprint te realiseren. Op anderhalve kilometer van de meet zijn er nog twee bochten, waarna het na een stuk in dalende lijn vlak voor de finish weer licht omhoog loopt.

Favorieten
Er staan dit jaar 25 teams aan de start. Naast de 18 WorldTour teams ontvingen Cofidis, Direct Energie, Fortuneo-Vital Concept, Delko Marseille Provence, Wanty-Groupe Gobert, Bardiani-CSF en CCC Sprandi Polkowice een wildcard.

Heel wat ploegleiders hikken bij het samenstellen van de selectie op twee gedachten. De meeste teams zijn een gevarieerde mix van explosieve klimmers die op de slotklim het verschil moeten maken en rappe spurters die het in de sprint af kunnen maken. Dat het in een sprint van een grote groep eindigt, staat immers allerminst vast. De jongste jaren wisten onder meer Grega Bole (2010) en Sylvain Chavanel (2014) het peloton voor te blijven. Aangezien er dit jaar veel sprinters aan de start staan, zijn veel ploegen gebaat bij een massasprint. Het zal dan ook een enorme klus worden om deze te voorkomen.

Beslist Bouhanni het in de sprint? - Foto: Sirotti

Beslist Bouhanni het in de sprint – Foto: Sirotti

Mocht er gesprint moeten worden om de overwinning, dan beschikt Cofidis in de persoon van Nacer Bouhanni over de topfavoriet. In Hamburg kwam hij als eerste over de finish en ook in Poitou Charentes slaagde hij daar twee keer in. Indien de onstuimige Bouhanni erin slaagt om de Ty Marrec te overleven én op een reglementaire manier te sprinten, dan zal hij lastig te kloppen zijn. Of hij in de finale zijn mannetje zal staan wordt afwachten, hij rijdt immers voor de eerste keer in Plouay.

Peter Sagan keert na zijn mountainbikeavontuur terug in competitie. Zijn laatste wedstrijdkilometers op de weg maakte hij in de Tour. Het is afwachten hoeveel moeite het hem kost om de switch naar de weg te maken, maar een renner met de kwaliteiten van Sagan behoort hier altijd tot de kanshebbers.

Alexander Kristoff - Foto: Sirotti

Twee op een rij voor Alexander Kristoff? – Foto: Sirotti

Met Alexander Kristoff staat de winnaar van vorig jaar aan de start. Het Noorse krachtmens vindt in Bretagne een parcours dat hem moet liggen. Hetzelfde geldt voor John Degenkolb, die met een tweede plaats in Hamburg liet zien dat hij over de vorm beschikt om zijn werkgever Giant-Alpecin dit najaar een stijlvol afscheid te bezorgen.

Bij Orica-BikeExchange ontbreekt Caleb Ewan (vorige week nog winnaar in Hamburg). De Australische formatie schaart zich nu achter Michael Matthews. Met Luka Mezgec heeft het een tweede sprinter achter de hand. Greg Van Avermaet rijdt in Bretagne zijn eerste wedstrijd als olympisch kampioen. In principe zou dit parcours hem moeten liggen, maar een achtste plaats in 2008 is zijn beste resultaat. Bij een scenario waarbij één of meerdere renners erin slagen om voorop te blijven, is hij een renner om rekening mee te houden.

Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) is een renner die jaarlijks probeert te pieken in het najaar. De Italiaan reed in Plouay in vijf deelnames vier keer bij de beste tien. Een tweede plaats in 2013 (achter Filippo Pozzato) is zijn beste resultaat tot dusver. Met een derde plaats in Hamburg onderstreepte hij vorige week zijn vorm. Lampre-Merida brengt met Rui Costa en Diego Ulissi zijn twee belangrijkste renners aan het vertrek. Indien het op een massasprint uitdraait, kan het terugvallen op de sprinterskwaliteiten van Davide Cimolai.

Bryan Coquard

Direct Energie rekent op Bryan Coquard – Foto: Sirotti

Direct Energie beschikt met Sylvain Chavanel (eerder deze week eindwinnaar in Poitou-Charentes) en Thomas Voeckler over twee oud-winnaars. De twee routiniers zullen het moeten hebben van hun aanvalslust. De Franse formatie heeft met Bryan Coquard ook een renner die een rol van betekenis kan spelen in de sprint. Pierrick Fédrigo is de vierde oud-winnaar aan de start. Hij won de wedstrijd in 2008 en rijdt zondag in het shirt van Fortuneo-Vital Concept in Bretagne zijn laatste wedstrijdkilometers. AG2R La Mondiale beschikt met Alexis Vuillermoz en Alexis Gougeard over talentrijke aanvallers en heeft in een sprint Samuel Dumoulin tot de beschikking. FDJ rekent op Arnaud Démare, maar die lijkt niet in opperbeste vorm te steken.

Etixx-Quick Step rekent in West-Frankrijk op Tom Boonen. De 35-jarige Belg demonstreerde eind vorige maand in de RideLondon Classic het sprinten nog niet verleerd te zijn. Ook Matteo Trentin is hier kansrijk. De Italiaan werd in Hamburg nog negende. Lotto Soudal gaat voor een podiumplaats en hoopt dat Tim Wellens, Tony Gallopin of Jelle Vanendert iets kunnen bewerkstelligen op de Ty Marrec. Voor de sprint heeft de Belgische formatie Jurgen Roelandts en Jens Debusschere achter de hand.

IAM Cycling zet in op de talentvolle Noor Sondre Holst Enger, die in Hamburg achtste werd. Het Italiaanse Bardiani-CSF komt met Sonny Colbrelli. De nummer drie van de Amstel Gold Race kende de voorbije weken de nodige successen in Frankrijk, met ritzeges in de rondes van Limousin en Poitou Charentes. Cannondale-Drapac rekent (naast Wouter Wippert) op Ramunas Navardauskas, die vorig jaar als derde eindigde.

Danny van Poppel

Houdt Van Poppel de Nederlandse eer hoog? – foto: Sirotti

De Nederlandse hoop is met name gevestigd op Danny van Poppel. De sprinter van Sky eindigde in Hamburg als vierde. LottoNL-Jumbo is de enige Nederlandse ploeg aan de start. Moreno Hofland moet het voor de geel-zwarte formatie gaan doen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Alexander Kristoff, Peter Sagan
** John Degenkolb, Michael Matthews, Greg van Avermaet
* Giacomo Nizzolo, Bryan Coquard, Tom Boonen, Sonny Colbrelli

Website organisatie
Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2016 10:20
Ik denk dat Van Avermaet het op de laatste beklimming kapot gaat trekken en met een viertal gezellen het in de eindspurt zal uit vechten. Ik zou ook nog Albasini als kandidaat-winnaar naar voor willen schuiven.
***** Van Avermaet
**** Albasini,Colbrelli,Gallopin
***Coquard,Matthews,Kristoff
** Bouhanni,Swift
* Vuillermoz
27 augustus 2016 10:25
Gezien de huidige vorm van Coquard denk ik dat ze beter op Chavanel in kunnen zetten.
27 augustus 2016 10:34
*snif*

Nostalgie ...
27 augustus 2016 10:37
Dimitri Claeys!
27 augustus 2016 10:39
Betancur op de startlijst zowaar :)
27 augustus 2016 11:39
De vrouwenkoers, die vandaag wordt gereden, heeft gelukkig nog wel de naam GP de Plouay. Kennelijk heerst daar minder behoefte om alles maar te verengelsen.
27 augustus 2016 11:59
Zodra de Fransen een koers in eigen land een “Classic” gaan noemen is het einde der tijden nabij. Gelukkig weten we van Hinault dat de Breton geen Fransman is.
27 augustus 2016 12:09
Ulissi ftw.
27 augustus 2016 12:42
Waarom rijdt Gaviria deze wedstrijd niet?
27 augustus 2016 15:27
@redactie:
Quote:
Heel wat ploegleiders hikken bij het samenstellen van de selectie op twee gedachten.
hinken :)
27 augustus 2016 15:38
Sagan, voor Colbrelli en een sujet.
28 augustus 2016 09:16
EBH volledig over het hoofd gezien, zelfs niet vernoemd in de voorbeschouwing. Helaas zal de tegenstand hem wel nog kennen en hem niet zomaar laten rijden ..
Goed voor EBH dat Van Avermaet meedoet trouwens, die kan er voor zorgen dat renners als Bouhanni of Kristoff niet tot sprinten toekomen.
28 augustus 2016 10:10
@leor 16
EBH stond initieel niet op de startlijst staat er pas sinds gisteren op.

Ik hoop op der John.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.