Voorbeschouwing: Circuit Franco-Belge 2023 – Toch geen Philipsen, De Lie wel van de partij
Is Arnaud De Lie de grote favoriet? foto: Cor Vos
donderdag 28 september 2023 om 12:15

Voorbeschouwing: Circuit Franco-Belge 2023 – Toch geen Philipsen, De Lie wel van de partij

Donderdag staat in België het Circuit Franco-Belge op het menu. De organisatie heeft voor een mooi deelnemersveld gezorgd met onder meer Arnaud De Lie, Kasper Asgreen, Biniam Girmay, Victor Campenaerts en Dylan Teuns. Een massasprint, een sprint van een kleine groep of een solerende winnaar, alles is mogelijk. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

1924 is het jaar waarin het Circuit Franco-Belge voor het eerst werd georganiseerd. In de beginjaren van de koers stond de wedstrijd gekend als een Belgisch-Franse aangelegenheid, want toen werden de landsgrenzen vaak overschreden. Destijds ging het ook nog om een meerdaagse wedstrijd, dat is vandaag de dag – zoals u weet – niet meer het geval.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Circuit Franco-Belge niet kunnen doorgaan. Ook na het einde van WO II is de wedstrijd een tijdje niet georganiseerd. Mede daardoor zijn we dit jaar ‘pas’ toe aan de eenentachtigste editie.

Grote namen zien we niet echt terug in de eerste decennia. Wel moeten we vermelden dat Julien Vervaecke, Cyriel Van Overberghe en Alfons Ghesquière tweemaal konden zegevieren, wat tot op de dag vandaag het meeste aantal overwinningen is. Dat record delen ze inmiddels met de twee renners; de Zwitser Benno Wiss en de snelle Australiër Robbie McEwen.

Groenewegen en Naesen – foto: Cor Vos

McEwen leidde een nieuw tijdperk in van het Circuit Franco-Belge. Na de eeuwwisseling werd er namelijk gekozen voor meer vlakkere etappes in de rittenkoers. Maar een echte grote verandering kwam er pas in 2016, toen de organisatie koos om over te stappen naar een eendagskoers. Die editie zorgde meteen voor vuurwerk. Dylan Groenewegen klopte Oliver Naesen, maar de Nederlander week bijzonder hard af van zijn lijn. “Ik vond hem al achterlijk, maar nu is het helemaal een deb”, vertelde Naesen na afloop bij Sporza.

We hebben het nog niet vermeld, maar het Circuit Franco-Belge is een lange tijd vervangen als naam. Van 2012 tot 2021 luidde het namelijk de Eurométropole Tour.

Laatste tien winnaars Circuit Franco-Belge
2022: flag-no Alexander Kristoff
2021: flag-nl Fabio Jakobsen
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-be Piet Allegaert
2018: flag-dk Mads Pedersen
2017: flag-gb Daniel McLay
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-fr Alexis Gougeard
2014: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-be Jens Debusschere


Laatste editie

Timo de Jong, Tim Naberman, Tom Sexton en Ayco Bastiaens kleurden de eerste uren van de wedstrijd, maar uiteindelijk speelden de vier vluchters geen rol van betekenis in de finale. Door het strakke tempo in die finale moesten heel wat pure sprinters de rol lossen. Vervolgens ontplofte de koers op de Four à Chaux, waar Victor Campenaerts overstak naar Loïc Vliegen en Filippo Baroncini, die voor het peloton uitreden.

Lang reed het trio echter niet in de kop van de koers. Alles kwam weer bij elkaar en zo ging een klein peloton de laatste ronde in. Daar reed een nieuwe groep van drie weg. Deze keer waren Alexander Kristoff, Dries Van Gestel en Jasper De Buyst de aanvalslustige renners. Op de steile Bois de Breucq kregen ze nog gezelschap van Campenaerts, die weer met een sterke aanval naar de kop van de koers kon rijden.

foto: Cor Vos

De Belg voelde zich duidelijk kiplekker, want hij ging op en over het trio. Van Gestel kon aanhaken, Kristoff kraakte. Kraken, maar niet breken, want de Noor kon toch weer komen aansluiten. Hetzelfde gold voor De Buyst, die profiteerde van een moment van stilstaan. Zodoende konden de vier koplopers sprinten voor de zege. Campenaerts probeerde het nog met een late uitval, maar Kristoff dichtte het gat en haalde het in een sprint der stervende zwanen. Van Gestel en Campenaerts mochten mee op het podium.

Uitslag Circuit Franco-Belge 2022
1. flag-no Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. flag-be Dries Van Gestel (TotalEnergies) in z.t.
3. flag-be Victor Campenaerts (Lotto Soudal) in z.t.
4. flag-be Jasper De Buyst (Lotto Soudal) op 13s
5. flag-it Alberto Dainese (Team DSM) op 15s

 


Parcours

Het parcours van het Circuit Franco-Belge is ook dit jaar weer aangepast. De koers is ten eerste langer geworden. Waar er vorig jaar nog 175 kilometer gereden werd, is dat nu goed 190 kilometer. Verder wordt er wel weer gestart in Doornik, maar de finish ligt niet meer in La Louvière. Die ligt dit jaar in Mont-de-l’Enclus, een dorpje niet ver van Ronse.

Na het vertrek in Doornik trekken de renners in noordelijke richting, waarna al redelijk snel de Col Croix Jubaru (1,5 km aan 5,2%) zal opduiken. Deze helling is een ideale plaats voor het ontstaan van een vroege vlucht. Vervolgens trekt het peloton via Molenbaix, Celles en Escanaflles richting de lokale ronde.

Na een eerste passage aan de finish zullen de renners een alternatieve lokale ronde afwerken, waarna ze na 80 kilometer voor de tweede keer passeren aan de finish. Dan begint het echte werk en beginnen ze aan het lokale circuit, dat ze in totaal zes keer moeten afleggen.

Centraal in dat rondje staan de Cote du Trieu (1,2 km aan 7,4%) en de Cote de l’Horlitin (1 km aan 5,9%). Deze hellingen zijn perfect om een cartouche op te verschieten en de vele herhalingen zullen naar het einde toe toch ook zeker doorwegen. De top van de laatste beklimming ligt wel op meer dan 10 kilometer van de streep. Al loopt de slotkilometer ook nog stevig op.

Donderdag 28 september: Doornik – Mont-de-l’Enclus (190,6km)
Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.45 uur


Favorieten

De organisatie van het Circuit Franco-Belge heeft voor een mooie deelnemerslijst gezorgd, althans als we de voorlopige versie mogen geloven. De topfavoriet is zonder twijfel Arnaud De Lie, die afgelopen zondag nog bewees in topvorm te zijn. De Belg van Lotto Dstny maakte indruk op het EK door, in functie van Wout van Aert, een bijzonder indrukwekkende lead-out neer te zetten. De Lie krijgt donderdag overigens een parcours op zijn maat.

De Lie heeft bovendien de luxe dat hij het kan afmaken op meerdere manieren. Wachten op de sprint is zeker een optie, maar aanvallend koersen ook. Lotto Dstny heeft daarbovenop meerdere renners die voor het offensief kunnen kiezen. Zo sullen ook Victor Campenaerts, Florian Vermeersch, Maxim Van Gils én Alec Segaert van start gaan. Een imposante selectie.

De Lie werd na zijn lead-out nog vierde op de VAM-berg – foto: Cor Vos

Bij Soudal Quick-Step kunnen ze ook rekenen op meer dan een kopman. De vooruitgeschoven man lijkt wel Kasper Asgreen te zijn. Puur op klasse zou de Deen zeker mee moeten doen voor de zege, maar het is nog even vissen naar de vorm van Asgreen. Ja, hij won recent een rit in de Ronde van Slowakije, maar het deelnemersveld was daar nu ook niet zo indrukwekkend. Naast Asgreen kijken we bij het Belgische team ook naar Yves Lampaert, Florian Sénéchal en Stan Van Tricht.

Met heel wat sterke klassieke renners aan de start en het ontbreken van sprinters van wereldklasse, lijkt een massasprint echter zeer onwaarschijnlijk. Iemand als Bryan Coquard lijkt zal het dus moeilijk hebben, maar zijn ploeggenoot Axel Zingle niet. Die kickt van dit soort wedstrijden. Zingle, die voor het Franse Cofidis rijdt, heeft in het verleden namelijk al gelijkaardige koersen gewonnen. Dat komt omdat hij een zware dag aankan én over snelle benen beschikt.

Zien we Asgreen donderdag lachen op het podium? – foto: Cor Vos

Mike Teunissen is iemand om in de gaten te houden donderdag. De Nederlander bewees op het EK in vorm te zijn door tot diep in de finale mee te gaan en Olav Kooij bij te staan. Teunissen won onlangs ook nog een rit in de Renewi Tour door zijn goede benen, maar vooral door zijn koersinzicht. Intermarché-Circus-Wanty heeft nog kanshebbers op de zege, want ook Biniam Girmay en Georg Zimmermann gaan deelnemen.

Jasper Stuyven lijkt het kopmanschap op te eisen bij Lidl-Trek. De Belg reed ook een goed EK (en WK), maar kende in de andere eendagskoersen vooral pech. Gaat alles nog eens goed voor de Leuvenaar van Lidl-Trek? We verwachten ook veel van de sterke Noor Rasmus Tiller en zijn ploeg- en landgenoot Tobias Halland Johannessen. Beide renners zijn het hele seizoen al uitstekend op dreef en zeker Tiller kan op dit parcours weleens ongenadig hard uithalen.

Snelt Jasper Philipsen donderdag naar zijn vijftiende zege van het seizoen? – foto: Cor Vos

Alpecin-Deceuninck zou hier eigenlijk starten met Mathieu van der Poel, maar de wereldkampioen besloot na het Olympische MTB-testevent van afgelopen zondag in Parijs een punt te zetten achter zijn wegcampagne. Zijn vervanger voor komende donderdag? Jasper Philipsen. De sterke sprinter is zeker een van de favorieten voor de overwinning. Met zijn vorm zit het, ondanks een zwaar seizoen, namelijk nog wel snor. Afgelopen zondag was Philipsen, die nog altijd de zegekoning van 2023 kan worden, nog de beste in Parijs-Chauny.

Het laatste team dat we moeten vermelden is Israel-Premier Tech. Vier namen vallen op in de selectie: Dylan Teuns, Corbin Strong, Krists Neilands en Jens Reynders. Wij houden vooral rekening met Teuns, die in de Ronde van Luxemburg naar de derde plaats reed in de koninginnenrit. Midden september werd hij ook tweede in de GP de Wallonie achter Gonzalo Serrano. Als Teuns erin geslaagd is om zijn vorm door te trekken, zal hij niet ver van de zege zijn.

Update: Dylan Teuns maakt geen deel uit van de definitieve selectie van Israel-Premier Tech.

Teunissen verschalkte zijn medevluchters in de Renewi Tour – foto: Cor Vos

Outsiders zijn er ook genoeg. We noemen een aantal renners: Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Amaury Capiot (Arkéa-Samsic), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Bryan Coquard (Cofidis), de afscheidnemende Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Marc Sarreau (AG2R Citroën), Edward Theuns (Lidl-Trek), Anthony Turgis, Dries Van Gestel en Sandy Dujardin (TotalEnergies).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Jasper Philipsen, Corbin Strong
** Rasmus Tiller, Mike Teunissen, Kasper Asgreen
* Victor Campenaerts, Axel Zingle, Florian Vermeersch, Biniam Girmay

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners moeten geen rekening houden met regen donderdag. De kans op neerslag is, volgens Weeronline, namelijk 0%. Geen regen, maar wel wind. Er wordt namelijk 4 Beaufort voorspeld, iets wat zeker een invloed kan hebben op het koersverloop. De temperaturen zullen rond de 20 graden Celsius schommelen.

Het Circuit Franco Belge is live te volgen via Eurosport 1. De uitzending begint pas om 16.45 uur. Als je vroeger al wil kijken, kan je terecht op de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ vanaf 15.15 uur. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.