Voorbeschouwing: Ethias Cross Essen 2020

Voorbeschouwing: Ethias Cross Essen 2020

© Cor Vos

dinsdag 22 december 2020 om 12:45

Dinsdag 22 december zijn we aan de vijfde Ethias Cross toe. Onder meer Mathieu van der Poel en Tom Pidcock hebben Essen aan hun programma toegevoegd. Sweeck, Aerts en Hermans zijn hun belangrijkste uitdagers. Bij de dames verwelkomen we voor het eerst dit seizoen meervoudig wereldkampioene Marianne Vos. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wielerclub de Molenheidevrienden zag in 1962 het levenslicht, oorspronkelijk met als doel plaatselijke, jonge renners te ondersteunen. In 1965 werd het geweer van schouder veranderd en werd er gestart met het organiseren van wielerwedstrijden, zowel op de weg als in het veld. Zo ontstond de Grote Prijs de Vennekens, zoals de cross in zijn beginjaren zou heten en vooral in zompige weiden werd afgewerkt.

Na drie amateurcrossen werd in 1968 de eerste A-veldrit georganiseerd, gewonnen door August Badts, overigens een oom van de broers Danny, Rudy en Eddy De Bie. In de loop der jaren veranderde de cross meerdere keren van locatie. Een belangrijke verhuis was die naar de terreinen van het college op de Rouwmoer. Paul Herygers won er in 1995 de eerste editie van de GP Rouwmoer. De cross kreeg door zijn verhuis immers ook een nieuwe naam.

GVA Trofee
Acht jaar eerder was de cross in Essen ook toegetreden tot de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, die we vandaag kennen als de X20 Trofee. Het regelmatigheidscriterium werd opgericht in 1987 en bestond uit zeven wedstrijden: Putte-Peulis, Niel, Essen, Rijkevorsel, Mol-Millegem, Loenhout en Breendonk. Ook al werd Essen in het begin van de 21ste eeuw soms wat oneerbiedig gezien als het kleine broertje van het regelmatigheidscriterium, de GP Rouwmoer bleef maar liefst 31 opeenvolgende jaren deel uitmaken van de Trofee en groeide van regionale cross uit tot een internationale veldrit met gerenommeerde winnaars.

Water was meermaals het codewoord in de velden van Rouwmoer – foto: Cor Vos

Een nieuwe mijlpaal was de verhuis in 2013 van Rouwmoer naar de Quarantainestallen aan het Hemelrijk, letterlijk aan de Nederlandse grens. Zeven jaar later wordt nog steeds op dezelfde locatie gecrost, al ondergaat het parcours dit jaar een grondige facelift (zie dieper in dit artikel). En in 2018 stapten de organisatoren uit de DVV Trofee. Sindsdien maken ze deel uit van de Ethias Cross, waar weliswaar geen klassement aan verbonden is.

Nys en Cant recordhouders
Nog dit: begin 2019 hing het voortbestaan van de cross aan een zijden draadje, maar een drietal Essense ondernemers (Luc Van Thillo, Robin Jacobs en Ron van Nijnatten) hield de wedstrijd in leven. In eerste instantie nog met de medewerking van de Molenheidevrienden op de achtergrond, maar sinds dit jaar zijn de oorspronkelijke organisatoren helemaal uit het plaatje verdwenen. Vandaag blijven Luc Van Thillo (AVT en Robotland) en Rond van Nijnatten (SMS Pompen Service) over als enige verantwoordelijken en tevens grootste sponsors.

Recordhouders in Essen zijn Sven Nys en Sanne Cant. Nys was tussen 1998 en 2010 zes keer primus op de drassige weiden rond het college van Rouwmoer, Sanne Cant het voorbije decennium vijf van de negen damesedities. De vrouwen reden pas in 2011 hun eerste GP Rouwmoer, gewonnen door Marianne Vos.

Sven Nys won er zes keer en is nog steeds recordhouder – foto: Cor Vos

Laatste winnaars:
Heren
2019: flag-be Quinten Hermans
2018: flag-be Laurens Sweeck
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Kevin Pauwels
2012: flag-be Jan Denuwelaere
2011: flag-be Bart Wellens
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-nl Marianne Vos
2018: flag-nl Maud Kaptheijns
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-be Sanne Cant
2011: flag-be Marianne Vos


Vorig jaar

Tweede Ethias-winst voor Quinten Hermans
Geen Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout of Toon Aerts aan de start van de Ethias Cross in Essen vorig jaar. Velen onder hen toefden immers op stage om het vormpeil aan te scherpen richting de kampioenschappen. Wel van de partij: Tom Pidcock, Laurens Sweeck, Tom Meeusen en… Zdenek Stybar. De Tsjech is – als echtgenoot van de plaatselijke Ine Vanden Bergh – een graag geziene gast in de grensgemeente.

Maar, hoe luid ook aangemoedigd, vertolkt in het veldrijden al een tijd geen hoofdrol meer. Wie dat vorig jaar wel deed in Essen was Quinten Hermans. Na een kwartier wedstrijd trok hij hard van leer en deed een ruime kopgroep uiteenspatten. De lokale Tom Meeusen klampte lang aan, maar blies zichzelf op en zou ver terugvallen en pas elfde finishen.

Hermans geflankeerd door Sweeck en Pidcock – foto: Cor Vos

Uiteindelijk werd Laurens Sweeck nog de dichtste belager van Quinten Hermans. Maar de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal zag zijn achterstand alleen maar toenemen in plaats van inkrimpen. Hermans, aan zijn laatste maand Telenet-Baloise bezig, sprokkelde zowaar een minuut. Sweeck en Tom Pidcock (die na een desastreuze start een knappe inhaalrace reed) vervolledigden het podium. Voor Hermans was het zijn tweede seizoenszege. Ook zijn eerste behaalde hij in een Ethiascross, met name in Beringen.

Uitslag Heren:
1. flag-be Quinten Hermans
2. flag-be Laurens Sweeck op 57″
3. flag-gb Tom Pidcock op 1’35”
4. flag-be Thijs Aerts op 1’43”
5. flag-be Diether Sweeck op 1’46”
6. flag-be Jim Aernouts
7. flag-be Nicolas Cleppe op 1’48”
8. flag-be Daan Soete op 1’55”
9. flag-nl David van der Poel op 2’10”
10. flag-nl Ryan Kamp op 2’14”

Vos viert comeback met winst
Net als dit jaar vormde Essen ook in 2019 het decor van de terugkeer in competitie van Marianne Vos. En dat deed de Nederlandse topper van CCC-Liv in stijl. Vos startte voortvarend, alleen Ellen Van Loy slaagde erin om zich in het spoor van de zevenvoudige wereldkampioene vast te bijten. Maar hoe hard de Kempense ook haar best deed, buigen moest ze toch.

Iets voor halfkoers reed de renster van Telenet-Baloise zich vast in een modderspoor, belandde in de spandoeken en verloor veel tijd. Zo kreeg Vos relatief makkelijk een vrijgeleide voor de tweede wedstrijdhelft. Ondanks haar gebrek aan wedstrijdritme hield ze haar tempo goed vol en stevende af op winst.

Het moment waarop Van Loy zich vastrijdt in een spandoek – foto: Cor Vos

Achter La Vos was het verrassend de achttien jarige Hongaarse kampioene Blanka Kata Vas die zich de tweede plaats toeëigende. Nadat ze zich eerder al had laten opmerken met een fraaie prestatie in de Koppenbergcross, pakte ze in Essen haar allereerste podiumplaats in een tv-cross, op exact één minuut van Marianne Vos. In de strijd om derde plaats toonde de Britse Anna Kay zich in de sprint sneller dan de onfortuinlijke Van Loy.

Uitslag Dames:
1. flag-nl Marianne Vos
2. flag-hu Kata Blanka Vas op 1′
3. flag-gb Anne Kay op 1’07”
4. flag-be Ellen Van Loy
5. flag-nl Aniek van Alphen
6. flag-be Alicia Franck
7. flag-be Loes Sels op 1’10”
8. flag-be Karen Verhestraeten op 1’20”
9. flag-nl Lindy van Anrooij op 1’30”
10. flag-be Marion Norbert Riberolle op 1’32”


Parcours

De omloop in Essen heeft dit jaar een grondige facelift ondergaan. Mede-organisator Gunther Vandenbergh, die zich voor de opbouw van het parcours laat bijstaan door een aantal voormalige medewerkers van de vroegere Molenheidevrienden, legt uit. “Wie het beeld van de Essense cross van de voorbije jaren in gedachten heeft, zal verrast zijn. De locatie is ongeveer identiek, maar de helft van het parcours is gewijzigd.”

“Zo is de start en aankomstzone niet meer aan de Quarantainestallen, maar aan de andere kant van de omloop, ter hoogte van Robotland.” Robotland is een gloednieuw technologiepark dat eind december zijn deuren opent. Een deel van de omloop bevindt zich overigens letterlijk ín het park en wordt gekenmerkt door veel bochtenwerk en heel wat technische passages. Er zijn ook twee nieuwe bruggen gebouwd.”

Ook uniek: de renners rijden in Robotland op een verhard stuk tussen rood-witte Jersey blokken (zie een van de beelden in de fotoreeks onder). Paul Herygers ging een paar dagen geleden al eens een kijkje nemen. “Het parcours is sowieso verfraaid”, vertelt hij ons. “Zeker de helft is echt proper geworden. Er is een parkje gemaakt, inclusief twee mooi afgewerkte bruggen. Het is duidelijk dat de nieuwe organisatoren vooruit willen.”

Herygers noemt het ook een ‘spielerei-parcours’. “Met dank aan wat zich daar binnen Robotland afspeelt. Vooral dat stuk tussen de Jersey blokken is opvallend. Kleurrijk ook. Het zou zomaar eens een speeltuin voor Van der Poel kunnen worden. Hij zal zich er wel snel thuis voelen.” De ex-wereldkampioen heeft wel één opmerking. “Er is hard gewerkt daar, waardoor toch wel wat oude spoorwegstenen wakker zijn gemaakt en misschien voor lekke banden kan zorgen. Gelukkig hebben ze ook de materiaalpost daar ingeplant… Maar de algemene teneur is zeker positief.”


Programma & info

Programma
13u45: Elite en jeugd dames (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 heren

Locatie en inkom:

Beide wedstrijden zijn live te volgen op VTM en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst Dames
Deelnemerslijst Heren

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
Dat Essen geen klassementscross is en bovendien een bijzonder drukke periode inluidt, zorgt ervoor dat het deelnemersveld niet zo kwaliteitsvol is als de wedstrijden van de voorbije weken. Ontbreken onder meer in Essen: Wout van Aert, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Corné van Kessel en Gianni Vermeersch.

Toch blijft er nog een aantrekkelijk deelnemersveld over met een handvol toppers. Gezien de aard van het parcours zetten we Mathieu van der Poel met stip op één in onze pronostiek. Als het van Paul Herygers afhangt zal de wereldkampioen er zijn technische vaardigheden ten volle kunnen benutten. Wie zijn wij om de Sporza-analist tegen te spreken?

Op papier zijn VdP en Pidcock de twee topfavorieten – foto: Cor Vos

Van der Poels belangrijkste uitdager volgens de meest recente wedstrijden moeten dan wel Tom Pidcock worden. Tenzij Toon Aerts weer zijn betere benen vindt. De Rijkevorselnaar sukkelt van de ene tegenslag in de andere (vorige week werd hij aangereden door een auto), maar de weersomstandigheden – er wordt veel regen voorspeld – spreken in zijn voordeel.

Mogen ook op een mooi resultaat mikken: Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Sweeck presteert altijd goed in Essen en heeft richting de belangrijke kerstperiode en kampioenschapsmaand dringend een opkikker nodig na enkele mindere resultaten. Quinten Hermans is titelverdediger in Essen en bewees in Namen dat het crescendo gaat met het vormpeil. De kopman van het Tormans CX Team mag op een podiumplaats mikken.

Tot slot zijn we benieuwd naar een aantal outsiders zoals de plaatselijke en zeker gemotiveerde Tom MeeusenThijs Aerts en jongeren als Ryan Kamp, Toon Vandebosch en Thibau Nys. Voor de jonge Nys is Essen toch een van de weinige kansen om zich nog eens te manifesteren tussen de ervaren profs.

Kan Meeusen in eigen dorp nog eens boven zichzelf uitgroeien? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Tom Pidcock
** Toon Aerts, Laurens Sweeck, Quinten Hermans
* Ryan Kamp, Tom Meeusen, Thijs Aerts, Toon Vandebosch, Thibau Nys

(Tim Merlier staat op de deelnemerslijst maar start niet)


Dames
Ook bij de dames een aantal belangrijke afwezigen in Essen. Geen Lucinda Brand, geen Annemarie Worst (die zou woensdag in Herentals hervatten), geen Ceylin del Carmen Alvarado en ook geen Belgisch kampioene Sanne Cant, bij de dames recordhoudster in Essen met vijf overwinningen.

Maar net als bij de mannen hebben de organisatoren ook bij de dames toch een paar kopstukken kunnen strikken zodat we een aantrekkelijke wedstrijd mogen verwachten. Op basis van de meest recente uitslagen is Denise Betsema dé grote favoriete om haar vierde seizoenszege binnen te halen.

Update: Denise Betsema doet vandaag niet mee aan de Ethias Cross van Essen.

Als we de uitslagen van Gavere en Namen erbij halen, zou Amerikaans kampioene Clara Honsinger haar grote uitdager moeten worden, maar Honsinger staat vooral gekend voor haar klimcapaciteiten. Laat dat nu net een specialiteit zijn waar je in Essen niet ver mee komt. Misschien komt de tegenstand dan eerder van Yara Kastelijn, Blanka Kata Vas, Laura Verdonschot of Anna Kay? Vas en Kay stonden vorig jaar ook al op het podium in Essen.

Betsema en Honsinger. Zijn ze elkaar ook in Essen waard? – Foto: Cor Vos

En dé vraag van de dag: hoe ver staat Marianne Vos? Net als vorig jaar hervat de meervoudige wereldkampioene de competitie in Essen. En net als vorig jaar zal ze met een gezonde dosis nervositeit aan de start staan. “Ik heb gezien dat de Nederlandse dames elkaar de voorbije maanden naar een nog hoger niveau gestuwd hebben”, vertelt Vos ons. “Het is voor mij zeer moeilijk inschatten waar ik sta. Maar ik ben wel benieuwd.”

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Clara Honsinger, Yara Kastelijn, Marianne Vos
* Laura Verdonschot, Anna Kay, Blanka Kata Vas, Aniek van Alphen, Perrine Clauzel


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 13u35 met commentaar van Merijn Castelijn en Rob Peeters) en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting voor Essen volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

9 Reacties

Merlinappa 22 december 2020 om 07:54

Ben benieuwd naar Vos!

Wat is eigenlijk de reden dat de voorbeschouwingen alleen nog maar op de .be site staan redactie?

Brabander 22 december 2020 om 09:31

Ja. Dat slaat echt helemaal nergens op.
Vooral benieuwd naar mijn persoonlijke favoriet Blanka Vas. Maar Denise zal hem wel winnen. Daarachter kan het heel interessant gaan worden

jan jansen 22 december 2020 om 09:37

Ja, waarom deze voorbeschouwingen alleen op de .be site?
Vooral omdat bij de dames nederland de toon aan geeft.
En bij de heren is Matje toch de grootste publiekstrekker.

Merlinappa 22 december 2020 om 10:39

Ik ben ook wel fan van Vas! Jammer dat ze snel viel zondag. Sowieso benieuwd naar het parcours, belooft mooi te worden

toiletduck 22 december 2020 om 11:12

@redactie waarom houden jullie zo stug vast aan .be en .nl ondanks alle negatieve reacties van lezers? Het onderscheid is vaag en het vermindert de herkenbaarheid van de site. Daarnaast zorgt het voor slechtere zichtbaarheid van bepaalde artikelen. Enige dat ik kan bedenken is dat het helpt bij advertentieverkoop, maar weegt dat dan zo sterk op tegen de behoefte van je lezers? En als jullie claimen het voor de lezers te doen, is een polletje misschien een goed idee? Dan hou ik daarna op met klagen hierover.

Martin van den Bosch 22 december 2020 om 15:13
Quote:
waarom houden jullie zo stug vast aan .be en .nl ondanks alle negatieve reacties van lezers?

We zijn WielerFlits.be gestart met als doel om meer Belgische wielerfans te bereiken. Dat lukte ons met WielerFlits.nl onvoldoende. Met WielerFlits.be lukt ons dat nu beter. Inmiddels heeft WielerFlits.be meer bezoekers uit België dan WielerFlits.nl

Doordat we deze site gestart zijn, hebben we bovendien een journalist als Nico aan kunnen nemen die voorbeschouwingen als deze kan schrijven. Die maakten we immers voor zijn komst niet of amper. Daarnaast is het onze ambitie om in de toekomst meer verhalen te maken over (Belgische) renners die op WielerFlits.nl niet zo snel aan bod zouden komen, waardoor er meer onderscheid zal ontstaan.

We snappen dat deze voorbeschouwingen ook voor wielerfans uit Nederland interessant kunnen zijn. Omdat we met WielerFlits.be nog graag meer willen groeien, kiezen we er desalniettemin voor om deze exclusief op .be te publiceren.

jan jansen 22 december 2020 om 20:46

Maar ik begrijp nu nog steeds niet waarom deze beschouwing niet op .be en .nl tegelijkertijd kan staan.

Als .be nu al meer bezoekers heeft dan .nl, waarom dan toch de voorkeur geven om .be meer te laten groeien?

Op zich vind ik het geen goed idee om scheidingen aan te brengen, jammer

toiletduck 22 december 2020 om 23:28

@Martin: goed dat je inhoudelijk reageert, leuk. Ik ben het met Jan eens dat dit dan een beetje een gekunstelde manier is om je doel te bereiken, maar dat is natuurlijk jullie goed recht.

Gratis tip ;): zorg dat de comment sections van de .nl en .be versies gemerged zijn. Dat verhoogt je engagement aanzienlijk. Nu wordt er nog nauwelijks gereageerd op .be artikelen, maar als jullie slagen in je doelstelling gaat dat ervoor zorgen dat je onder alle artikelen op twee plekken discussies hebt straks. Dat is voor de populaire artikelen misschien niet zo erg, maar voor de ‘niche’ artikelen is dat zonde.

Martin van den Bosch 22 december 2020 om 23:46
Quote:
zorg dat de comment sections van de .nl en .be versies gemerged zijn. Dat verhoogt je engagement aanzienlijk.

Was bij de lancering ook een van onze wensen, maar is ons destijds technisch niet gelukt om te realiseren. Wellicht in de toekomst.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.