Voorbeschouwing: GP Marcel Kint 2019

zaterdag 25 mei 2019 om 17:00
Voorbeschouwing: GP Marcel Kint 2019

Foto: ASO

De Bingoal Cycling Cup is na bijna twee maanden onderbreking klaar voor haar tweede manche: de GP Marcel Kint. In deze voormalige kermiskoers zijn de sprinters aan zet, en met name de Fransen Nacer Bouhanni en Bryan Coquard zouden er weleens een mooi duel van kunnen maken. Wie trekt in Zwevegem aan het langste eind en eert zo de Zwarte Arend? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Er wordt al sinds 1930 gekoerst op Zwevegemse bodem. Eerst als kermiskoers, die met wereldkampioen en drievoudig Waalse Pijl-winnaar Marcel Kint een ideaal uithangbord had voor de wedstrijd die toen nog door het leven ging als de Grote Prijs van Zwevegem. Zo werd Kint in 1935 zelf winnaar van deze kermiskoers, drie jaar voor hij zich in Valkenburg tot wereldkampioen zou kronen. Het maakte Kint onsterfelijk in zijn geboortestreek, waardoor deze koers vanaf 1942 zijn naam zou dragen.

Het eerbetoon aan de Zwarte Arend, die in 2002 het leven liet, bleef tot en met 2015 doorgaan in de vorm van een kermiskoers, traditioneel in de eerste helft van september. Vanaf 2016 ging deze traditiekoers door als 1.2-wedstrijd, om vorig jaar de grote sprong richting 1.1-niveau te maken. Alsook vond de wedstrijd zijn plekje in de Bingoal Cycling Cup, en dat was ook meteen aan de kwaliteit van de winnaar te zien. Nacer Bouhanni was in een sprint Cees Bol en vluchter Dries De Bondt ruim te snel af. Het had overigens niet veel gescheeld of een groepje met De Bondt en Jan-Willem van Schip had het aanstormende peloton voorgebleven, maar aan de trein van Cofidis was er nu eenmaal niets te doen.

Leuk weetje: naast Kint is er slechts één andere renner uit Zwevegem die op eigen bodem mocht juichen. Baptiste Planckaert, tegenwoordig in loondienst van Wallonie-Bruxelles, klaarde dat kunstje in 2015 en 2011.


Vorig jaar

1. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
2. flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)
3. flag-be Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crélan)
4. flag-be Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise)
5. flag-be Tim Merlier (Veranda’s Willems-Crélan)

Laatste tien winnaars

2018: flag-fr Nacer Bouhanni
2017: flag-be Jonas Rickaert
2016: flag-nl Jan-Willem van Schip
2015: flag-be Baptiste Planckaert
2014: flag-nl Brian van Goethem
2013: flag-be Iljo Keisse
2012: flag-lt Ramūnas Navardauskas
2011: flag-be Baptiste Planckaert
2010: Geen winnaar
2009: flag-be David Geldof
2008: flag-be Niko Eeckhout


Parcours

De opwaardering van de GP Marcel Kint bracht ook parcours-technisch enkele fundamentele veranderingen met zich mee. Zo betreft het nu geen honderd procent Zwevegemse koers meer. De officieuze start wordt sinds vorig jaar namelijk gegeven op de Veemarkt in Kortrijk. “Dat was ook nodig”, vertelt medeorganisator Marniek Kint aan HLN. “Een wedstrijd rond één en dezelfde kerktoren, dat zou onder meer voor sponsors niet interessant zijn, en we hebben die uiteraard nodig. Het was groeien, of ermee stoppen. Maar geen nood voor de inwoners van Zwevegem. Van de 180 kilometer worden er 110 gereden op Zwevegems grondgebied. Het is dus zeker niet zo dat we vooral overal elders rondrijden, om enkel voor de aankomst terug te keren. Dit blijft zeker een Zwevegemse koers.”

Daarna is het tijd voor een grote ronde van 45 kilometer langs de dorpjes Marke, Lauwe, Aalbeke, Moeskroen, Kooigem en Bellegem. Onderweg vinden de renners amper hoogteverschillen, en dus is het de verwachting dat we met een gegroepeerd peloton aan de lokale ronden in Zwevegem komen.

Die plaatselijke ronde, van exact twintig kilometer lang, kennen de renners nog van de voormalige kermiskoers. Dit rondje moet zes keer worden afgelegd, wat de totale afstand op 188 kilometer brengt. Deelgemeenten Sint-Denijs, Moen, Heestert en Otegem – bekend van de Weversmisdagcross krijgen hierbij een bijrol. Het rondje gaat vooral over lange, rechte wegen, waar het tempo er niet al te vaak wordt uitgehaald. De aankomstlijn is getrokken vlakbij de bibliotheek in de licht dalende Bekaertstraat.

Start: 12.45 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.32 uur


Favorieten

In deze drukke periode met onder andere de Giro d’Italia en de Ronde van Noorwegen voor de boeg, is de organisatie er niet in geslaagd om WorldTour-ploegen naar Zwevegem te halen. Dit was trouwens ook vorig jaar het geval. Wel zijn er elf ProContinentale ploegen aanwezig, waaronder het Cofidis van titelverdediger Nacer Bouhanni en het Vital Concept-B&B Hotels van de man in vorm Bryan Coquard.

Bryan Coquard – foto: Cor Vos

Bryan Coquard is meteen ook de topfavoriet voor deze GP Marcel Kint. Coquard draait in het Frans circuit een degelijk seizoen, met overwinningen in de Ster van Bessèges, het Circuit Cycliste Sarthe en recent nog na een lastige etappe in de Vierdaagse van Duinkerke. Op het hoogste niveau, zoals Parijs-Nice en de Vlaamse voorjaarsklassiekers, kwam de Franse sprintbom duidelijk te kort, maar in koersen als deze zou hij helemaal tot zijn recht moeten kunnen komen. Coquard krijgt bovendien een ijzersterke equipe rondom zich in Zwevegem, met Jonas Van Genechten als meesterlijke lead out-man.

Met titelverdediger Nacer Bouhanni als grote uitdager lijkt de kans op een Frans feestje zeker niet ondenkbaar. Bouhanni rondde toen als topfavoriet het berenwerk van zijn Cofidis-maats af, wat later het begin van een zegereeks in de maanden mei en juni bleek. Ook dit jaar heeft de Fransman er nog geen al te best seizoen opzitten. Het bleef vooral bij ereplaatsen en Bouhanni zag Christope Laporte in de pikorde bij Cofidis inmiddels ook voorbij zich gaan. Bouhanni scoort dus maar beter goede punten in Zwevegem, als hij nog kans wil maken op een Tourselectie. In de meest recente Tour of California kwam hij niet verder dan een vierde en een achtste plaats, maar daar was het startveld wel wat sterker.

Niccolo Bonifazio – foto: Cor Vos

Niccolo Bonifazio is de man die de eer van de derde Franse ProContinentale ploeg aan het vertrek, Total Direct Energie, hoog moet houden. De Italiaanse snelle man begon uitermate sterk aan dit seizoen, met drie ritzeges en eindwinst in de Tropicale Amissa Bongo. Bonifazio kon die topvorm – ondanks een razendsnelle Cipressa-afdaling in Milaan-San Remo – vervolgens niet verzilveren op Europese bodem, maar kwam gelukkig recent weer aan de oppervlakte met een ritzege in de Vuelta Ciclista Comunidad de Madrid. Met een overwinning in Zwevegem kan de goede trein weer definitief vertrokken zijn. Total Direct Energie brengt trouwens ook Niki Terpstra mee. De voormalige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is de grootste blikvanger.

In de Tropicale Amissa Bongo moest Matteo Pelucchi (Androni Giocattoli-Sidermec) het nog vaak afleggen tegen Bonifazio, maar de afgelopen weken kwam de Italiaan er pas helemaal door. Samen met ploegmaat Marco Benfatto vormt hij een niet te onderschatten duo. De twee waren de afgelopen weken samen vier keer aan het feest en lijken wel perfect op elkaar ingespeeld. Toen Benfatto de slotrit in Langkawi won, strandde Pelucchi op de derde plaats. En toen Pelucchi mocht juichen in de Vuelta Aragon, was het Benfatto die op de dichtste ereplek besloot. Statistieken om u tegen te zeggen.

Roy Jans – foto: Cor Vos

Of er ook Belgen zijn die bij een eventuele groepssprint een gooi naar winst? Natuurlijk wel! Laat toptalent Jasper Philipsen buiten beschouwing en je komt misschien wel uit bij Tim Merlier als snelste man van België. De crosser, die vorig jaar als vijfde over de streep kwam, is er ook ditmaal weer bij voor zijn eerste officiële UCI-koers van het seizoen. Al gaf hij reeds blijk van een goed vormpeil met een tweede plaats in Ruddervoorde na Sasha Weemans. Verder is het ook uitkijken naar Roy Jans, die ook in de Vierdaagse van Duinkerke al sterk voor de dag kwam. In afwezigheid van Mathieu van der Poel houdt hij hier de eer van Corendon-Circus hoog. Net als Dries De Bondt, de nummer drie van 2018. (Update 14:00: aangezien Pauwels Sauzen-Vastgoedservice sinds deze week niet meer bestaat, rijdt Merlier momenteel rond als individueel renner. Bijgevolg kan hij niet meer deelnemen aan deze wedstrijd.)

Ook onze Nederlandse vrienden mogen we niet uit het oog verliezen. Wouter Wippert rijdt dan wel rond op continentaal niveau bij het Britse EvoPro, toch beschikt de Nederlander nog altijd over een van de snelste benenparen van het peloton. Getuige daarvan zijn twee recente ritzeges in de – weliswaar bescheiden – Belgrade Banjaluka (2.1). Anderzijds is er ook man in vorm Luuc Bugter (BEAT). Bugter bewees in de PWZ Zuidenveld Tour en de Tour d’Eure-et-Loir deze maand nog dat hij het zowel in een groepssprintje als alleen kan afmaken. Kan hij die vorm misschien verzilveren met een profzege?

Timothy Dupont – foto: Cor Vos

Verder is er nog een ellenlang lijstje oustiders, dat wordt getopt door Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert). In Duinkerke was het telkens nét niet voor Dupont, wie weet kent hij op eigen, West-Vlaamse bodem meer geluk. Ook Michael Van Staeyen (Crelan-Charles), Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise), Kevyn Ista en Emils Liepins (Wallonie-Bruxelles), Alexander Krieger (Leopard), Jelle Mannaerts (Tarteletto-Isorex) en Sluitingsprijs Putte-Kapellen-winnaar Arvid de Kleijn verdienen een vermelding.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Bryan Coquard
*** Nacer Bouhanni, Matteo Pelucchi
** Niccolo Bonifazio, Roy Jans, Tim Merlier
* Timothy Dupont, Wouter Wippert, Marco Benfatto, Luuc Bugter


TV

Sporza brengt dit jaar alle wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup live op televisie in België – ditmaal vanaf 15.15 uur, Eurosport zorgt voor een internationale uitzending. Bovendien zal de wedstrijd ook hier op WielerFlits van start tot finish te volgen zijn door middel van een liveticker.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.