Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2010: De Favorieten
zondag 25 april 2010 om 11:27

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2010: De Favorieten

Aanstaande zondag staat alweer de laatste voorjaarsklassieker van het jaar op het programma. Namelijk de 96ste editie van Luik-Bastenaken-Luik ofwel La Doyenne. Dit oeroude wielerevenement speelt zich af in de Waalse Ardennen, de renners krijgen 258 heuvelachtige kilometer voorgeschoteld tussen Luik en Ans. Wielerflits kijkt vooruit in een drieluik voorbeschouwingen op het Waalse monument. Vandaag deel drie: De Favorieten.

/

De winnaar van vorig jaar Andy Schleck is vanzelfsprekend één van de topfavorieten voor de overwinning. Ondanks het uitblijven van overwinningen in het voorjaar; zelfs het podium heeft jongste Schleck telg nog niet weten te vinden dit seizoen. Maar Andy liet de voorbije weken een stijgend vormpeil zien. In de Amstel Gold Race demarreerde hij verbluffend op de Eyserbosweg.
Vorig jaar won Andy Schleck door een splijtende demarrage op de Roche aux Faucons, tegenover Het Nieuwsblad zei hij gisteren: ‘Ik was niet bang om aan te vallen, en zondag mag ik dat ook niet zijn. Dit jaar zijn er minder kopmannen en minder teams die het gewicht van de koers kunnen dragen. Zie maar hoe vroeg de beslissing viel in de Ronde en in Roubaix. Dat nodigt uit tot initiatief.’

Andy Schleck op de Eyserbosweg

Ook de andere renners die de voorbije week goed uit de verf kwamen mogen we tot de kandidaat-winnaars rekenen. De winnaar van de Amstel Gold Race vorige week; Philippe Gilbert heeft laten zien over top benen te beschikken. De Belg heeft La Doyenne al een aantal jaar hoog op zijn verlanglijstje staan. Gilbert beschikt zondag niet alleen over een sterke ploeg maar ook de fans langs de weg zullen hem naar de overwinning schreeuwen. Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik loopt door zijn geboorte streek.
Gilbert is niet de enige topfavoriet.

Ook Wereldkampioen Cadel Evans steekt in een goede vorm. Afgelopen woensdag liet hij op de stijlen flanken van de Muur van Hoei zien over een goed stel klimmersbenen te beschikken. Hij remonteerde niemand minder dan tweevoudig Tour de France winnaar Alberto Contador.

Tweevoudig Luik-Bastenaken-Luik winnaar Alejandro Valverde is bezig aan een sterk seizoen. Al in januari liet hij zien een goede winter te hebben gehad na twee podium finishes in de Tour Down Under. Het bleef niet alleen bij podium finishes, op een volgens won hij: Tour Méditerranéen, twee etappes in de Vuelta al Pais Vasco en werd hij tweede in het eind klassement van Parijs-Nice. Afgelopen woensdag werd El Imbatido achste in de Waalse Pijl.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert, Alejandro Valverde
*** Andy Schleck, Cadel Evans
** Damiano Cunego, Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Ryder Hesjedal
* Serguei Ivanov, Alexander Kolobnev, Roman Kreuziger, Igor Anton, Christopher Horner

Gegevens
Datum: 25 april 2010
Categorie: HIS
Sinds: 1892
Editie: 96
Start: Luik
Aankomst: Ans
Aantal kilometer: 258 kilometer
Meeste zeges: Eddy Merckx (5 keer)
Nederlandse zeges: 3
Eerste winnaar: Léon Houa
Winnaar vorig jaar: Andy Schleck

Zie ook
De historie
Het parcours

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.