Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2024 – Wordt Nederlandse hegemonie doorbroken?
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 11:45

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2024 – Wordt Nederlandse hegemonie doorbroken?

Je hoort het Gerard Cox zo zingen: “’t Is weer voorbij, dat mooie voorjaar! Dat voorjaar dat begon zowat in maart. Aaah, je dacht dat er geen einde aan kon komen. Maar voor je ’t weet is LBL ook alweer lang voorbij.” De Omloop is nog geen twee maanden her, maar het einde van het klassieke voorjaar is alweer aanstaande. Nog een keer alles op alles zetten zetten voordat er even adem kan worden gehaald. Ademhalen? Welnee, want de Vuelta wordt een week later alweer opgediend voor het internationale vrouwenpeloton en ook verder staan er genoeg wedstrijden op het programma. De malle wielermolen blijft doordraaien, wat dacht u?! Hoog tijd dus voor WielerFlits om vooruit te blikken op het toetje van het wielervoorjaar!

Historie

Erelijst Luik-Bastenaken-Luik
2023: flag-nl Demi Vollering
2022: flag-nl Annemiek van Vleuten
2021: flag-nl Demi Vollering
2020: flag-gb Elizabeth Deignan
2019: flag-nl Annemiek van Vleuten
2018: flag-nl Anna van der Breggen
2017: flag-nl Anna van der Breggen


Laatste editie

Hoe vaak in je leven kun je een afspraak hebben met de geschiedenisboeken? Voor Demi Vollering leek het in 2023 vaste prik te zijn. Ook op de zondag van Luik-Bastenaken-Luik stond er weer een lunchdate gepland met de annalen van de wielersport. Gedurende de koers zag het er echter enige tijd naar uit dat haar ploeggenote Marlen Reusser de voorjaarsafsluiter op haar palmares zou mogen bijschrijven. Pas na de Rôche-aux-Faucons zou ze zichzelf in winnende positie manoeuvreren, door met Elisa Long Borghini richting de finish te rijden.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2023
1. Demi Vollering (SD Worx) 142,8 km in 3u50m47s
2. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo)
3. Marlen Reusser (SD Worx) op 22s
4. Riejanne Markus (Jumbo-Visma)
5. Elise Chabbey Canyon-SRAM)

Parcours

Wie al eens heeft gefietst in het gebied tussen Luik en Bastenaken weet dat biljartvlakke wegen er weinig voorkomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een zeer heuvelachtige route ligt te wachten op het peloton. Met een afstand van 152,8 kilometer is het trouwens de langste editie ooit, 700 meter langer dan vorig jaar. Ook liggen er meer officiële hellingen dan ooit te wachten op de rensters: tien in totaal.

Vanaf de Place McAuliffe met de bekende Shermantank, in het hart van de stad der bastognekoeken, golven de rensters richting Houffalize. De Côte de Saint-Roch is een vaste stopplek voor fotografen van het mannenpeloton, maar nog nooit kon het klassieke plaatje gemaakt worden in de vrouwenkoers. Tot de editie van dit jaar dan, want de kilometer lange steile wand aan een gemiddelde van 11,2%, doemt op na een goede vijftien kilometer fietsen.

Daarna is het ruim dertig kilometer wachten op de volgende beklimming, ook al zijn de wegen tot aan de Côte de Mont-le-Soie allerminst vlak. Op de top van alle klimmetjes liggen er overigens vijfhonderd euro klaar voor de eerste die de top passeert, en dit is ook bij de overige hellingen het geval. Mooi meegenomen, zeker als je weet dat enkel de eerste vijf in de daguitslag meer prijzengeld krijgen uitgekeerd (te weten: € 12.500, € 3000, € 1800, € 1000, en € 700).

Vanaf dan krijgt het wedstrijdprofiel ongeveer de vorm van het lemmet van een kartelmes. Op de Côte de Wanne zullen een hoop rensters al een inschatting kunnen maken van hun kansen, en anders gebeurt dat wel op de flanken van de Côte de Stockeu. Een nieuwe afdaling brengt de karavaan richting het plezierige stadje Stavelot, al zullen een hoop rensters vermoedelijk niet al te veel plezier beleven aan de pittige Haute-Levée, die met name in het begin behoorlijk heftig uit de hoek kan komen.

Schoonheidsprijzen zal de derde klim van de dag vermoedelijk niet snel krijgen. In de westelijke uitloper van het Rijnlands leisteenplateau zijn veel mooiere beklimmingen te vinden. Zoals de Col du Rosier, een pareltje op het traject richting Spa. Daar zit een bezoekje aan de plaatselijke thermen, sinds 2021 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst als onderdeel van de historische kuuroorden van Europa, er niet in, hoewel veel rensters er dan ongetwijfeld naar verlangen na een lang, zwaar voorjaar.

Net buiten Spa is de Col du Maquisard door de parcoursbouwer ingewisseld voor de Côte de Desnié. Zeker geen makkie, maar de helling stelt niets voor vergeleken met de daaropvolgende beklimming. Dat is namelijk de mythische Côte de La Redoute, voor wielerliefhebbers misschien wel de beroemdste parallelweg ter wereld, waar zowel in 2019 als 2020 de beslissende demarrage werd geplaatst. We weten niet of dat dit jaar opnieuw het geval zal zijn, wel is zeker dat de meeste rensters dan al wel zullen weten of er nog een mooie voorjaarsafsluiter in zit of dat het gewoon een kwestie van uitrijden is.

Na de Redoute zien we de terugkeer van de Côte des Forges in het parcours. Het teken dat het bijna uit is met de klimpret. Daarna wacht er nog één beklimming om het af te leren. De Côte de la Roche-aux-Faucons is een genadeloze tweetrapsraket. Het deel dat vermeld staat in de technische gids is al pittig, maar dat tweede deel, niet in het rondeboek, doet het ‘m vaak. Hierna gaat het in dalende lijn richting de Quai des Ardennes. Op enkele meters van de plek waar de Ourthe in de Maas stroomt, weten we tenslotte wie er met de overwinning vandoor gaat.

Hellingen Luik-Bastenaken-Luik 2023 (via technische gids)

  • Na 15,8 km: Côte de Saint-Roch (1 km à 11,2%)
  • Na 59,7 km: Côte de Mont-le-Soie (1,7 km à 7,9%)
  • Na 67,9 km: Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%)
  • Na 74,5 km: Côte de Stockeu (1 km à 12,5%)
  • Na 78,7 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km à 7,5%)
  • Na 92,9 km: Col du Rosier (4,4 km à 5,9%)
  • Na 106,2 km: Côte de Desnié (1,6 km à 8,1%)
  • Na 119 km: Côte de la Redoute (1,6 km à 9,4%)
  • Na 129,7 km: Côte des Forges (1,3 km à 7,8%)
  • Na 139,6 km: Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km à 11%)

Zondag 21 april: Bastenaken – Luik (152,9 km)

Start: 13.45 uur
Finish: tussen 17.40 en 18.10 uur


Favorieten

Noot: deze favorietenlijst is opgesteld op basis van een voorlopige startlijst. Er kunnen nog wijzigingen worden aangebracht.

“Ik heb het nog nooit zo koud gehad op de fiets.” “Dit was f***n niet leuk meer.” Slechts enkele reacties uit het peloton na de Waalse Pijl. Ze hebben een paar dagen om zich weer te ontdooien, maar daarna moeten ze nog een keer de fiets op. Wat precies het effect is van de woensdagkoers? Lastig te zeggen. Zeker is dat na zo’n dag ziekte niet eens meer op de loer ligt, maar bij een hoop rensters gewoon de kamer komt binnenwandelen en de schoenen uittrekt.

Ze won al de Brabantse Pijl en de Ronde van Vlaanderen, maar het hele voorjaar van Elisa Longo Borghini staat in het teken van deze koers. Vorig jaar sprintte ze nog om de winst met Demi Vollering, maar moest ze het hoofd buigen. Dit jaar is er niks aan haar te doen. Althans, dat zal de hoop zijn bij de Italiaanse kopvrouw van Lidl-Trek. Die ploeg treedt ook aan met Amanda Spratt, Gaia Realini en Shirin van Anrooij. Met name Van Anrooij zou een geweldige vooruitgeschoven post kunnen zijn die het dan zomaar af zou kunnen maken.

In de Waalse Pijl toonde ELB in ieder geval nog maar eens hoe sterk ze was. Want ondanks dat ze werk verzette in dienst van Gaia Realini, gaf de kopvrouw aan dat ze zich niet goed genoeg voelde, waarna de Italiaans kampioene zich nog naar een podiumplek wist te hijsen. Indrukwekkend. Nog maar eens. Wie gaat haar kunnen kloppen in Luik-Bastenaken-Luik, haar hoofddoel dit voorjaar?

“Dit is een goed stel hoor” – foto: Cor Vos

Katarzyna Niewiadoma gaat het sowieso proberen, daar kun je vergif op innemen. 1769 dagen na haar laatste overwinning op de weg, mocht ze op de Muur van Hoei eindelijk nog eens juichen. Tussendoor stond ze twee keer op het eindpodium van de Tour en ging ze er met de bolletjestrui vandoor, verzamelde ze ereplaats na ereplaats en werd ze wereldkampioene gravel, maar toch, die zege in de Waalse Pijl was van grote betekenis voor de Poolse. En dat de zege haar door zowat het hele peloton van harte werd gegund, zegt veel.

Het betekent ook dat zij haar Ardennentriptiek bijna compleet heeft. De Amstel Gold Race was haar laatste overwinning in een eendaagse WorldTour-koers voordat ze de Waalse Pijl won. Nu nog op het verlanglijstje? La Doyenne. Een koers waarvoor ze natuurlijk ook wordt opgeschreven. Nadeel voor Niewiadoma? Ze moet ergens op het parcours van Longo Borghini en co. af zien te komen, daar ze het in een vlakke sprint doorgaans af moet leggen. En daar zou het best wel weer eens op aan kunnen komen. Bij Canyon-SRAM kijken we daarnaast zeker met een schuin oog naar de oersterke Élise Chabbey, vorig jaar ook al uitstekend in deze koers.

In de Waalse Pijl was het eindelijk weer raak voor Niewiadoma- foto: Cor Vos

Slechts een jaar wist er geen Nederlandse renster te zegevieren in Luik-Bastenaken-Luik. Nog nooit was er een podium zonder Nederlandse renster. Daar zou dit jaar echter verandering in kunnen komen. Want de Demi Vollering van 2024 is niet die van 2023, die destijds tijdens de Ardennenweek ogenschijnlijk de overwinningen aan elkaar reeg als chipskralen aan een dropketting. Maar kom, slecht is het nu ook weer niet. De kans is aanzienlijk dat ze in Luik-Bastenaken-Luik opnieuw mee kan doen om de overwinning. Dat de koers er dit jaar nog langer en zwaarder op is geworden, zal niet in haar nadeel zijn.

Marlen Reusser speelde vorig jaar een bepalende rol in de koers. Helaas moet SD Worx-Protime de Zwitserse pletwals nu missen. Gelukkig is daar altijd nog Lotte Kopecky. De wereldkampioene heeft na opnieuw een productief voorjaar nog een restantje energie gevonden en ze kan zich nog opladen voor de klassieker van de koekenstad naar de wafelstad. Gaan we nog een laatste keer dit voorjaar smullen van een overwinning van de wereldkampioene? Ze zou er zeker toe in staat moeten zijn. Met haar vlammende eindsprint hoeft ze daarnaast voor niemand bang te zijn. Daarmee is ze, daar valt over te redetwisten, misschien nog wel gevaarlijker dan Vollering. Als ze na een slopend voorjaar er nog een laatste keer alles uit kan slepen.

Er reed nog geen Belgische renster zelfs maar bij de eerste tien in LBL. Brengt Kopecky daar verandering in? – foto: Cor Vos

As is natuurlijk verbrande turf, maar wat-alsen mag in het geval van Pauliena Rooijakkers best even. Want wat als ze niet bijna een uur voor het peloton uit had gereden in de Waalse Pijl? Waar was ze dan toe in staat geweest? Had ze op de Muur van Hoei Niewiadoma, Vollering en Longo Borghini kunnen volgen? Het blijft de vraag. Ze mag sowieso vertrouwen putten uit deze koers. Die vermaledijde pelotonangst speelt haar bijzonder vaak parten, maar als ze er dan eens doorheen komt, staat ze er ook gelijk goed, zoals in de Waalse Pijl dus.

En het kan nog veel mooier worden. Luik-Bastenaken-Luik is van alle voorjaarskoersen namelijk de wedstrijd die haar het beste moet liggen. Fenix-Deceuninck verzamelde met Puck Pieterse al twee podiumplaatsen in WorldTour-klassiekers, daar zou er best nog eentje bij kunnen komen. Daar gaat Rooijakkers in ieder geval voor. Ze is niet meteen het grootste winnaarstype van alle favorieten, dus het blijft zeer de vraag hoe ze moet zegevieren, maar dat is van later zorg. Yara Kastelijn en de relatief onbekende Greta Marturano kunnen trouwens ook een aardig eind komen.

Kan Marianne Vos de toppers volgen in volle inspanning op de Rôche-aux-Faucons? Vermoedelijk toch niet. Maar daarna is de koers beslist nog niet gedaan. Er is dan nog echt wel ruimte om terug te keren. Natuurlijk, alles moet net even in haar voordeel uitpakken (superbenen, niet te veel achterstand op de top en een beetje speculatie van voren), maar zonder geluk vaart niemand wel. En Marianne Vos heeft toch niet al te veel geluk nodig om een koers te kunnen winnen. Natuurlijk wordt het lastig, maar lastig gaat ook.

Let op Pauliena Rooijakkers – foto: Cor Vos

Bij Visma | Lease a Bike hebben we daarnaast nog Fem van Empel en Riejanne Markus voor u in de aanbieding. Na de sterke achtste plaats in de Waalse Pijl voor de wereldkampioene veldrijden, is het zeer interessant om haar prestatie in deze koers te zien. Toch denken we dat het in de laatste klassieker weleens voor Markus kunnen zijn. Op het parcours kan ze prima uit de voeten, zo bewees ze al enkele malen, en daarnaast lijkt ze ten opzichte van vorig jaar nog weer een stapje te hebben gezet. Als ze net zo’n lekker moment weet uit te kiezen als in de Waalse Pijl om aan te vallen, kan de rest er een gigantische kluif aan hebben.

Liane Lippert en Cecilie Uttrup Ludwig zijn weliswaar in deze koers nog niet van de partij, het betekent niet dat we geen favorieten meer over hebben. Zeker niet, want bij FDJ-SUEZ rijden er met Évita Muzic (vierde in de Waalse Pijl), Marta Cavalli (negende op de Muur), Grace Brown (nog niet super dit seizoen, maar in de Waalse Pijl wel lang vooruit) en Amber Kraak vier mogelijke outsiders rond voor deze koers. Kraak imponeert sowieso in haar eerste jaar bij de, naar verluidt, toekomstige werkgever van Demi Vollering. Bij dsm-firmenich PostNL rijdt er met Juliette Labous eveneens een gevaarlijke klant rond. Olivia Baril en Mareille Meijering schrijven we op als mogelijke Movistar-kopvrouwen, al zal het lastig voor ze worden om helemaal tot het einde in het stuk voor te komen.

Bij AG Insurance-Soudal mag iets worden verwacht van good old Ashleigh Moolman-Pasio. Bij Liv AlUla Jayco is het hopen dat Mavi García goed is bijgekomen van de ijzige Waalse Pijl, of dat Ingvild Gåskjenn na die zo verrassende derde plaats in de Amstel Gold Race nog eens uit haar slof schiet. Anders nog rensters? Ach ja, waarom ook niet Henrietta Christie (Human Powered Health), Katrine Aalerud (Uno-X), Veronica Ewers en Kim Cadzow (EF Education-Cannondale) even de revue laten passeren? En dan hebben we UAE-rensters als Silvia Persico en Erica Magnaldi nog niet eens genoemd…

Amber Kraak-te dit jaar al de code om te winnen al eens – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Elisa Longo Borghini
*** Katarzyna Niewiadoma, Lotte Kopecky
** Demi Vollering, Riejanne Markus, Shirin van Anrooij
* Amber Kraak, Ashleigh Moolman-Pasio, Pauliena Rooijakkers, Marianne Vos

Website organisatie
Deelnemerslijst (FirstCycling)


Weer en TV

Vrijdag en zaterdag valt er behoorlijk wat regen in de Ardennen, maar zondag blijft de neerslag beperkt. Zo’n 2 mm, voorspelt Weeronline. Bovendien zal het zonnetje zo af en toe schijnen. Wel is het met zes graden Celsius erg fris. De wind (3 Beaufort) komt uit het noordnoordwesten en staat dus vooral in het eerste deel tegen. In de finale krijgen de rensters ‘m meer in de zij.

Ook deze koers is te zien via allerlei analoge en online kanalen van Sporza/VRT1, NOS/NPO1 en Eurosport/Discovery+. Dit alles na de finish van de mannenwedstrijd, rond de klok van vijf uur. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.