Voorbeschouwing: Ronde van België 2013
woensdag 22 mei 2013 om 07:47

Voorbeschouwing: Ronde van België 2013

algemeen peloton

foto: Sirotti

Terwijl de strijd tussen klimmers om de Giro d’Italia plaatsvindt, hervatten de renners die de voorjaarsklassiekers kleurden in de Ronde van België. De organisatie heeft dit jaar toppers als Fabian Cancellara en Tom Boonen op haar deelnemerslijst staan, wat voor een erg attractieve koers kan zorgen. Wie volgt Tony Martin op de erelijst op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In de geschiedenis van de Belgische wielerronde waren vaak thuisrijders aan het feest. De Belgen mochten in het verleden op hun eigen grondgebied maar liefst 61 keer zegevieren. De voorbije jaren werd het hen echter vaak lastig gemaakt. Zo ook vorig jaar, toen de Duitser Tony Martin na een ijzersterke tijdrit tussen Turnhout en Arendonk de eindzege naar zich toetrok.

Tony Martin

foto: Sirotti

Martin was vorig jaar niet de enige Duitser die een etappe op zijn naam kon schrijven. André Greipel bleek in de eerste drie ritten immers telkens sneller dan zijn oppenenten in de massasprints. De slotetappe was dan weer een prooi voor de Colombiaan Carlos Betancur, die op de hellende aankomst in Engis veldrijder Kevin Pauwels naar de dichtste ereplaats verwees.

Parcours
Etappe 1: Lochristi – Knokke-Heist (194 km)
De Ronde van België wordt dit jaar op gang geschoten in Lochristi. Na een vlakke rit wordt een massasprint verwacht op de licht oplopende aankomstlijn in Knokke-Heist, die ook wel ‘Wandelaar’ genoemd wordt. De sprinter die hier de leiderstrui neemt, zal die waarschijnlijk niet lang in zijn bezit hebben. De volgende dag is immers een zware rit geprogrammeerd.

Etappe 2: Knokke-Heist – Meerbeke (181 km)
De finale van rit twee wordt grotendeels over de wegen van het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen verreden. Zo krijgen de renners tweemaal de bekende Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en Kongoberg voorgeschoteld. Door werken kan helaas maar een deel van de Muur beklommen worden, alvorens de tocht naar Meerbeke verder te zetten.

Etappe 3: Beveren – Beveren (tijdrit, 15 km)
In tegenstelling tot vorig jaar hoeft de tijdrit in deze Ronde van België niet beslissend te zijn voor het algemeen klassement. In en rond Beveren moeten slechts vijftien vlakke tijdritkilometers afgewerkt worden, waardoor er slechts kleine verschillen tussen de topfavorieten zullen ontstaan en in de lastige ritten voor de eindzege zal gestreden worden.

Etappe 4: Lacs de l’Eau d’Heure – Lacs de l’Eau d’Heure (164 km)
In Lacs de l’Eau d’Heure kunnen zowel de goed klimmende sprinters als de explosieve klimmers aan het feest zijn. In de etappe moeten immers heel wat hoogtemeters overwonnen worden, maar geen enkele helling is gecategoriseerd. In de laatste kilometer is nog dertig meter hoogteverschil te vinden, maar dat mag voor machtsprinters geen probleem zijn.

Etappe 5: Banneux – Banneux (176 km)
Traditioneel sluit de Ronde van België af met een lastige Ardennenrit, dit jaar met maar liefst veertien beklimmingen. De Côte de La Redoute is bekend terrein uit Luik-Bastenaken-Luik en moet net als de Côte de Banneux als scherprechter fungeren. De top van die laatste helling is geplaatst op drie kilometer van de finish. Een solo-actie heeft dus kans op slagen.

Favorieten

Fabian Cancellara

foto: Sirotti

Aangezien de Ronde van België dit jaar door een compleet renner gewonnen zal worden, moet Fabian Cancellara als topfavoriet bestempeld worden. De Zwitserse hardrijder kan zowel op de kasseien als Ardennenheuvels uit de voeten, en is ook wereldtop in het tijdrijden. De hoofdvraag is echter hoe het met de vorm van ‘Spartacus’ gesteld is.

Ook Thomas Voeckler is van vele markten thuis. In de Amstel Gold Race brak de Franse trots echter zijn sleutelbeen, maar door het opkrikken van zijn vorm in de Rhône-Alpes Isière Tour zou hij toch goed voorbereid aan de start moeten kunnen komen. Philippe Gilbert daarentegen is nog maar net terug uit California. De jetlag bleek al vaker een probleem voor de wereldkampioen.

Simon Spilak

foto: Sirotti

Simon Spilak en Tony Martin maakten dan weer indruk in de Ronde van Romandië door daar allebei een etappe op hun naam te schrijven. Spilak zegevierde in de koninginnerit, terwijl Martin de afsluitende tijdrit op zijn conto bijschreef. De Duitser zal ook in België zijn slag moeten slaan in de tijdrit, aangezien hij zich niet thuisvoelt op kasseien.

De derde uit de meest recente editie van de Ronde van Vlaanderen – Jürgen Roelandts – is woonachtig in de streek waar de tweede etappe wordt afgewerkt, en zal dus gemotiveerd zijn om zich op de kasseien te tonen. Sep Vanmarcke bewees met zijn tweede plek in Parijs-Roubaix ook uitstekend uit de voeten te kunnen op die ondergrond. Kan hij dit keer wel Cancellara afhouden?

Greg van Avermaet

foto: Sirotti

Het parcours van de Belgische wielerronde spreekt ook de wederoptredende Luis Leon Sanchez aan. De Spanjaard komt in België voor het eerst dit jaar in actie, nadat hij door Blanco Pro Cycling aan de kant gezet was wegens mogelijke betrokkenheid in een dopingzaak. Greg Van Avermaet daarentegen reed al heel wat wedstrijden in het voorjaar, en vindt net als Sanchez een parcours dat uitstekend bij hem past.

Tenslotte mag Maxim Iglinskiy als ex-Luik-Bastenaken-Luik winnaar niet vergeten worden op de golvende Vlaamse wegen. Andere renners die net als hem snel een heuvel op kunnen rijden zijn vice-Parijs-Tours winnaar Laurens De Vreese, veteraan Bjorn Leukemans, Tour Down Under-winnaar Tom-Jelte Slagter en heuvelspecialist Jelle Vanendert.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Thomas Voeckler, Philippe Gilbert
** Simon Spilak, Jürgen Roelandts, Tony Martin
* Luis Leon Sanchez, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Maxim Iglinskiy

Deelnemerslijst Ronde van België 2013

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.