Voorbeschouwing: Ronde van Turkije 2014
zondag 27 april 2014 om 07:45

Voorbeschouwing: Ronde van Turkije 2014

Voorbeschouwing: Ronde van Turkije 2014

foto: Sirotti

De Ronde van Turkije viert dit jaar haar vijftigste editie. Komende zondag begint de rittenkoers in de populaire badplaats Alanya. Na acht ritten finisht de wedstrijd in de grootste stad van het land, Istanbul. Door het overwegend vlakke parcours zijn met name de sprinters in het voordeel voor de ritzeges. Ondanks de jaarlijkse deelnamen van enkele wereldtoppers is de rittenkoers de laatste twee jaar vooral negatief in het nieuws gekomen door dopingschandalen rond de eindwinnaar. Wie kan die tendens doorbreken? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Turkije is toe aan een jubileum editie. Dit jaar is het de vijftigste keer dat de wedstrijd wordt georganiseerd. De eerste jaren werd het verreden als regionale koers, maar vanaf 2000 wordt het officieel erkend door de UCI. In 2000 was de Kazach Sergey Lavrenenkov de winnaar. In 2007 won Ivaïlo Gabrovski, die twee jaar geleden opnieuw de koers won. Later bleek dat de Bulgaar in de 2012 vals speelde. Datzelfde scenario was ook in de meest recente editie het geval. De Turk Mustafa Sayar werd in Istanbul gehuldigd als winnaar, maar moest begin dit jaar zijn zege inleveren wegens dopinggebruik. De eindzege in 2013 staat nu op naam van Europcar-renner Natnael Berhane. Andere bekende eindwinnaars zijn de Spanjaard David Garcia (2008), de Zuid-Afrikaan Daryl Impey (2009) en de Italiaan Giovanni Visconti (2010).

Parcours
De Ronde van Turkije begint zondag 27 april, telt acht etappes en eindigt zondag 4 mei. Het merendeel van de route is overwegend vlak, wat de Presidential Cycling Tour of Turkey, zoals de officiële naam luidt, een sprintersfestival maakt. De eindzege is daarentegen niet voor de sprinter weggelegd. Daarvoor is de derde etappe, met aankomst bergop, te zwaar.

De wedstrijd leidt van het zuiden van Turkije, langs de kust, naar een stad met 14 miljoen inwoners, Istanbul. In totaal rijdt het peloton 1254 kilometer over de Turkse wegen. WielerFlits is dit jaar ter plaatse aanwezig voor exclusieve verhalen. Eurosport zendt dagelijks live-beelden uit van de Ronde van Turkije.

Etappe 1: Alanya – Alanya (143,3 km) – 27 april 2014
De Ronde van Turkije opent net als de afgelopen jaren met een sprintetappe in Alanya. De renners volgen de kustlijn richting het zuiden. Halverwege de rit wordt omgedraaid om terug naar de badplaats te koersen. Na bijna 55 kilometer ligt het eerste hoogtepunt. Op de enige klim van de dag, van de derde categorie kan de rode bergtrui worden verdiend.

Etappe 2: Alanya – Kemer (175 km) – 28 april 2014
De tweede rit in lijn is biljartvlak. De vertrekplaats, Alanya, is een van de drukst bezochte badplaatsen aan de Turkse Rivièra. De vraag is niet of er een sprint komt, maar wie die sprint naar zijn hand zet in de straten van Kemer. Vorig jaar finishte deze tweede rit in Antalya, toen ging de zege naar Aidis Kruopis (Orica-GreenEDGE).

Etappe 3: Finike-Elmali (185 km.) – 29 april 2014
De derde etappe is de koninginnenrit van deze Ronde van Turkije. De aankomstlijn is getrokken bovenop een steile berg, in Elmali. De klim is ruim 15 kilometer lang en volgens koersdirecteur Abdurrahman Açikalin te vergelijken met de Alpe d’Huez. Dit is de enige aankomst bergop in deze ronde. In 2012 won de later positief bevonden Ivailo Gabrovski, met anderhalve minuut voorsprong op Alexandr Dyachenko. Vorig jaar ging de zege verrassend naar de 22-jarige Natnael Berhane (Europcar). Hij versloeg Kevin Seeldraeyers na samen op vier kilometer van de finish de top de aanval te hebben geopend. Mustafa Sayar, die zijn eindoverwinning moest inleveren vanwege dopinggebruik werd derde in deze rit.

Etappe 4: Ferhiye Marmaris (132 km) – 30 april 2014
Etappe vier heeft een profiel van een omgekeerde kartelzaag. De rit leidt het peloton over meer dan acht heuvels. Slechts één daarvan telt mee voor de bergtrui. Na 32,5 kilometer is een heuvel van derde categorie in het parcours opgenomen. De finishlijn ligt in de populaire badplaats Marmaris. Vorig jaar sprintte André Greipel naar de eerste van zijn twee ritzeges. Moreno Hofland eindigde die dag als derde.

Etappe 5: Marmaris – Turgutreis (183 km) – 1 mei 2014
De vijfde rit gaat van Marmaris naar Turgutreis. In het begin van de etappe worden nog hoogtemeters afgelegd, maar naarmate de koers vordert, wordt het alsmaar vlakker. Vorig jaar eindigde rit in een massasprint nadat Filippo Pozzato een late uitvalspoging voortijdig zag stranden. André Greipel sprintte met overmacht naar zijn tweede zege oprij.

Etappe 6: Bodrum – Selcuk (182 km) – 2 mei 2014
Rit zes is een etappe die bijna geen hoogtemeters kent. In de laatste tien kilometer moeten de renners een muur van 400 meter omhoog. Het verleden leert dat de sprinters de muur kunnen overleven. Gaat dat ook dit jaar het geval zijn?

Etappe 7: Kusadasi – Izmir (124,5 km) – 3 mei 2014
Etappe zeven is een etappe met een egaal profiel. De rit is 132 kilometer en daarmee een van de kortere ritten deze ronde. Vorig jaar eindigde de etappe in een ontregelde massasprint, waarin Marcel Kittel de betere was van onder andere Adnrea Guardini en Ariel Richeze. Een jaar eerder, in 2012, werden de finalebeelden wereldnieuws nadat Iljo Keisse op spectaculaire wijze het peloton maar net voor wist te blijven. De Belg reed heel de dag in de ontsnapping en leek een geruststellende voorsprong te hebben, totdat hij op minder dan een kilometer van het einde ten val kwam in een bocht met zand.

Etappe 8: Istanbul – Istanbul (121 km) – 4 mei 2014
De slotetappe is een criterium in en om Istanbul. Veel verschillen zullen er niet meer gemaakt worden in het klassement. In de vorige Ronde van Turkije ging de winst in de slotetappe net als een dag eerder dat jaar naar de Duitser Marcel Kittel.

Favorieten

Yoann Bagot

De Ronde van Turkije krijgt met zekerheid een andere naam op het palmares dan vorig jaar. Mustafa Sayar (de gehuldigde winnaar van de editie van vorig jaar) heeft zijn carrière eind januari beëindigd nadat hij is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Team Europcar, de ploeg van de nieuwe eindwinnaar Natnael Berhane verschijnt komende zondag niet aan de start.

Wie maakt wél kans Berhane op te volgen? Alexandr Dyachenko, de uiteindelijke eindlaureaat uit 2012, is op basis van zijn eerdere prestaties kanshebber. Dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst moet deze Kazach bewijzen. In zijn twee meest recente wedstrijden, de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland heeft hij de koers voortijdig verlaten.

Team Katusha trekt naar Turkije met de 26-jarige Petr Ignatenko. De Rus is aan een onopvallend seizoen bezig, al kan zijn vijfde plaatst in de eindrangschikking van de Ronde van Langkawi een signaal zijn. Wordt Ignatenko de revelatie dit jaar?

Davide Rebellin

Een renner die het stempel ‘revelatie’ twee decennia geleden op zich gedrukt kreeg is Davide Rebellin. Ondanks zijn 42-jarige leeftijd is hij nog steeds kanshebber op de eindzege. Dat hij in vorm is, bewees hij afgelopen weekend in de Amstel Gold Race. Te midden van de mondiale wielertop finishte Rebellin als 13e in Vilt. CCC Polsat, de ploeg van Rebellin, kan ook nog rekenen op de kwaliteiten van Tomasz Marczynski. De ex-Vacansoleil-DCM-renner is iemand om rekening mee te houden. Een andere oudgediende die meerijdt is de Spaanse klimmer David de la Fuente (33), die in het shirt van de thuisploeg fietst, het Turkse Konya Torku Seker Sport. Deze ploeg heeft ook de beschikking over Juan José Cobo, in 2011 nog winnaar van de Ronde van Spanje.

Nick van der Lijke

Het Franse Cofidis mikt op Yoann Bagot, Rein Taaramäe en Christophe Le Mével. Bagot baarde vorig jaar opzien met zijn tweede plek in de eindrangschikking. Voor dit jaar is hij de grootste kanshebber op de eindzege. Grote concurrentie voor Bagot kan uit de eigen gelederen komen. Kunnen de twee in vergetelheid geraakte ploeggenoten zorgen voor een wederopstanding? Recente uitslagen tonen alleszins nog weinig tekens van hoop. Bij de tweelingbroers Simon Yates en Adam Yates (Orica GreenEDGE) is daarvan geen spraken. Met name de 12de plaats van Simon Yates in het algemeen klassement van de Ronde van het Baskenland is een bewijs dat hij een goed eindklassement kan rijden. Nick van der Lijke is namens Belkin de man die niet uit het oog mag worden verloren. De eerstejaars prof heeft van Turkije een hoofddoel gemaakt.

Sprinters

Theo Bos

Belkin Pro Cycling start opnieuw met een volledige sprinttrein rond Theo Bos in de Ronde van Turkije. De Nederlander is gebrand op revanche, omdat hij vorig jaar al na twee ritten moest afhaken. Toen raakte Bos in de finale van rit twee betrokken bij een ernstige valpartij en eindigde die dag in het ziekenhuis. Zijn toenmalige luitenant Mark Renshaw, brak in die valpartij zijn sleutelbeen.

Andre greipel

Ondanks de afwezigheid van Giant-Shimano dit jaar is Bos niet de enige topsprinter op de deelnemerslijst. Voor André Greipel staat de achtdaagse door Turkije in het teken van zijn terugkeer in het peloton. De Duitse kampioen brak vorige maand in Gent-Wevelgem zijn sleutelbeen en kwam sindsdien niet meer in actie. Een andere man die wegens lichamelijke ongemakken de afgelopen tijd niet in actie is gekomen is Mark Cavendish. De Brit sukkelde sinds Milaan-San Remo met zijn gezondheid. Onder de Turkse zon wil hij opnieuw meestrijden voor de sprintzeges. Mocht hij niet aan sprinten toekomen dan kan zijn ploeg, Omega Pharma-Quick-Step, nog altijd de kaart Alessandro Petacchi trekken. De 40-jarige Italiaan heeft het winnen nog niet verleerd. Dat bewees hij begin deze maand nog in de Grand Prix Cerami. Lampre-Merida brengt Sacha Modolo, dit jaar al goed voor zes overwinningen.

Team Cannondale verschijnt aan de start met Elia Viviani. De rappe Italiaan heeft sinds de Tour Down Under, in januari, geen sprintduel meer uitgevochten met de wereldtoppers in zijn specialisatie. In de Scheldeprijs raakte hij eerder deze maand ingesloten en finishte roemloos als 42e. In Turkije krijgt hij opnieuw kansen zich met de besten te meten.

Wouter wippert

Naast Bos en Barry Markus kan nog een Nederlander zich in de massasprints mengen. Eerstejaars prof Wouter Wippert zou in Turkije alweer zijn vierde overwinning van dit seizoen kunnen veroveren. In januari opende hij zijn seizoen met een twee ritwinsten in de Nieuw-Zeeland Cycle Classic. Twee maanden later stond hij een keer op iedere tree van het podium in de exotische Ronde van Taiwan. Hoeveel die zeges waard zijn, kan hij komende week laten zien in Turkije.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Yoann Bagot
*** Simon Yates, Petr Ignatenko
** Davide Rebellin, Alexandr Dyachenko, Rein Taaramäe
* Nick van der Lijke, Juan Jose Cobo, David de la Fuente, Kevin Seeldraeyers

Deelnemerslijst Ronde van Turkije 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.