Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt
zaterdag 1 mei 2010 om 08:56

Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt

Zaterdag 1 mei staat Rund um den Finanzplatz Eschborn – Frankfurt op het programma. Het is een hele mond vol, maar we mogen allang blij zijn dat deze wedstrijd nog bestaat. De UCI 1.HC-koers die vroeger nog als Rund um den Henninger Turm bekend stond, moet elk jaar zijn best doen om sponsors te vinden. WielerFlits blikt vooruit op de Duitse semi-klassieker.

Historie
Dat de koers sinds de oprichting in 1962 onafgebroken wordt verreden, mag in het wielervijandige Duitsland een wonder genoemd worden. Net als voor veel andere wedstrijden bij onze oosterburen, is de zoektocht naar een sponsor niet veel gemakkelijker dan die naar een speld in een hooiberg. Vorig jaar werd de naam Rund um den Henninger Turm losgelaten, omdat de Henninger brouwerij, naamgever van de befaamde toren, niet langer sponsor was.

Het werd toen de Eschborn – Frankfurt City Loop en na een succesvolle editie in 2009, besloot dat deze ook de komende twee seizoenen zou worden voortgezet. Hoewel de nieuwe naam al snel geaccepteerd was, moeten we het dit jaar met een wat moeilijkere titel doen. Dat zal de renners echter bradwurst wezen.

Van de 47 edities heeft nationale held Erik Zabel er drie op zijn naam staan, een record. Opvallend is dat niet de Duitsers (10), maar de Belgen (16) de meeste zeges op hun naam hebben staan. De laatste jaren wordt deze balans echter steeds rechter getrokken. Eddy Beugels, Roy Schouten en Gerrie Kneteman wisten in de vroege jaren winnend over de streep te komen, waarna het lang wachten was op meer Nederlands succes.

Tegenwoordig wordt Karsten Kroon als eerste met deze wedstrijd geassocieerd, door overwinningen in 2004 en 2008. Vorig jaar wist thuisrijder Fabian Wegmann hem in de sprint te verslaan, maar in 2010 zit hij bij BMC, dat niet meedoet (al is hij ook geblesseerd). De strijd ging in 2009 tussen een kopgroep van zeven man, waar ook Christian Knees (Milram), Paul Martens (Rabobank), Jelle Vanendert (Silence-Lotto), Bert de Waele (Landbouwkrediet) en Matteo Carrara (Vacansoleil) in zaten. Johnny Hoogerland won toen de sprint van de achtervolgende groep.

Parcours
In tegenstelling tot de naam, heeft het parcours de afgelopen jaren weinig veranderingen ondergaan. De start is in Eschborn, van waaruit naar Frankfurt wordt gereden. Hier wordt gefinisht, maar nog niet bij de eerste doorkomst. Er wordt naar Oberursel gereden, waar een tussensprint verreden wordt. Daarna komen de Taunusbergen, waar zes bergprijzen geplaatst zijn. De bergen Ruppershain, Feldberg en Mammolshain (maximaal 26% stijging) zijn het bekendst.

Nadat men terugkeert in Eschborn wordt er weer een deel van hetzelfde parcours gereden, dat ook weer enkele hellingen over doet. Vervolgens gaat het peloton langs de start naar Frankfurt, waar drie plaatselijke rondes van 4.5 kilometer liggen te wachten. Er zijn onderweg dus genoeg obstakels om hiervan een aantrekkelijke race te maken, wat in de afgelopen jaren ook vaak is gebeurd.

Parcours

Deelnemers
Fabian Wegmann begon het seizoen met een blessure, maar bleek in Luik-Bastenaken-Luik (17e) zijn vorm al aardig hervonden te hebben. Bij zijn ploeg rijden met Linus Gerdemann, Christian Knees en Niki Terpstra nog drie kanshebbers. Behalve Milram doen er nog zes Duitse teams mee, allen uit het continentale circuit. Steffen Radochla (Nutrixxion Sparkasse) is hier de opvallendste naam.

Nederlanders zijn er ook genoeg, aangezien alle drie de profploegen uit ons land aan de start staan. Bij Rabobank is Bram Tankink de man in vorm, zagen we in de klassiekers. Nick Nuyens en Tom Leezer zijn twee andere troeven. Vacansoleil heeft de nummer zeven en acht van vorig jaar, respectievelijk Matteo Carrara en Johnny Hoogerland. Voor Marco Marcato lijkt dit echter ook een perfecte koers. Skil-Duitser Simon Geschke was vorig jaar tiende, terwijl Yukihiro Doi goed bezig was in Turkije.

HTC-Columbia brengt André Greipel aan de start, maar misschien dat Matthew Goss beter over de heuvels heen komt. Anders zijn er ook Lars Bak en Tony Martin, die zijn vorm echter nog moet vinden. Katusha heeft een mooie selectie samengesteld, waarin Serguei Ivanov en Filippo Pozzato de belangrijkste namen lijken. Marco Bandiera kan als outsider opgeschreven worden.

Het peloton bestaat verder uit Pro-Continentale selecties. Belgen vinden we bij Topsport Vlaanderen (Thomas de Gendt) en Landbouwkrediet (Bert de Waele), Fransen bij Saur-Sojasun (Jerome Coppel). Uit Polen komt CCC zonder echte kanshebber, uit Oekraïne ISD-Neri met de vinnige Oscar Gatto. En dan is er nog Vorarlberg, dat waarschijnlijk zal hopen op Rene Weissinger.

Voorlopige deelnemerslijst (Officieel)
Deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Fabian Wegmann
*** Serguei Ivanov, Marco Marcato
** Bram Tankink, Bert de Waele, Matteo Carrara
* Christian Knees, Linus Gerdemann, Johnny Hoogerland, Filippo Pozzato

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.