Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2020

Niels Albert (l) en Sven Nys vochten zes jaar geleden een verbeten strijd uit - foto: Cor Vos

zondag 9 februari 2020 om 08:30

Zaterdag wordt de DVV Trofee afgesloten in Lille en rest de veldrijders enkel nog twee manches voor de Superprestige als klassementscrossen. Zondag in Merksplas, zes dagen later gevolgd door de slotproef in Middelkerke. WielerFlits blikt vooruit op Merksplas, dat we voorheen kenden als de Aardbeiencross in Hoogstraten.

Historie

Merksplas is een nieuwe naam in de cross. Maar toch ook weer niet, want eigenlijk is dit de Aardbeiencross van Hoogstraten die noodgedwongen is verhuisd. En dat is overigens niet voor het eerst. Wat de locatie betreft, mogen ze daar in de Noorderkempen toch wel spreken van een hobbelig parcours.

De Aardbeiencross stond in 1987 voor het eerst op de kalender, toen gewonnen door de betreurde Wim Lambrechts. In 1994 traden de organisatoren toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee. Tot vijf jaar later het geweer van schouders werd veranderd en ze in Hoogstraten de overstap maakten naar dat andere regelmatigheidscriterium, de Superprestige. Daar maakt het tot op de dag van vandaag nog steeds deel van uit.

Derde verhuizing
De locatie verandert dit jaar al voor de derde keer. Lange tijd vormde het recreatiedomein De Mosten in deelgemeente Meer het decor. Later werd verhuisd naar de Blauwbossen in Minderhout, een andere deelgemeente. Mooie omloop, maar de site was niet zo vlot bereikbaar voor het publiek, waardoor in 2014 opnieuw voor een andere locatie werd gekozen. De laatste zes edities vonden plaats op de terreinen van de Hoogstraatse Veiling. Daar vonden renners en publiek een minder aantrekkelijk parcours, maar de infrastructuur eromheen was wel top.

Marianne Vos werd in 2009 Europees kampioene in Hoogstraten – foto: Cor Vos

Maar door de continue uitbreidingen op de site van de Veiling moest in de loop van 2019 worden uitgekeken naar een andere locatie. Dit keer zijn de Hoogstraatse Spurters in het naburige Merksplas terechtgekomen. “Op een mooi en uitgestrekt terrein, voorzien van alle nodige faciliteiten en omgeven door prachtige natuur”, klinkt het bij de burgemeester van Merksplas in een promopraatje. “Het is een opportuniteit om het prachtige domein van Merksplas-Kolonie internationaal in the picture te plaatsen.”

Nog dit: terwijl Sven Nys ook hier recordhouder is met acht overwinningen, zette Mathieu van der Poel de laatste vijf edities op zijn naam. Sanne Cant won dan weer vijf van de acht wedstrijden bij de dames, die pas sinds 2012 hun eigen cross rijden. En één keer vormde Hoogstraten ook het decor van de Europese kampioenschappen. In 2009 pakte Marianne Vos er haar tweede Europese titel in het veld. De mannen reden toen nog geen EK, dat kwam er pas in 2015.

Laatste tien winnaars in Hoogstraten – nu Merksplas:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Tom Meeusen
2011: flag-be Sven Nys
2009: flag-be Niels Albert

Dames (sinds 2012)
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Sophie de Boer
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Nikki Harris
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Zeven op zeven voor Van der Poel 
Toon Aerts en Mathieu van der Poel kleurden een jaar geleden samen de eerste wedstrijdhelft in Hoogstraten. Enig ander vermeldenswaardig feit was een aantal valpartijen in een glibberige bocht. Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout en vooral David van der Poel waren de slachtoffers. Bij de oudste van de Van der Poel-broers kwam er zelfs een draagberrie aan te pas.

Vooraan wachtte broerlief Mathieu tot halfkoers om Aerts een eerste keer uit het wiel te rijden, met dank aan een technisch hoogstandje op de schuine kant. Maar na een lekke band van VdP kreeg Aerts een herkansing. Tien minuten later was het echter opnieuw prijs. De renner uit Rijkevorsel voelde de vermoeidheid, maakte een paar slippertjes en verloor zo in korte tijd toch heel wat terrein op de wereldkampioen.

Aerts en Van der Poel bleven lange tijd zij aan zij vorig jaar – foto: Cor Vos

Voor Van der Poel was het zijn zevende zege in evenveel Superprestigemanches. En zijn dertigste overwinning van het seizoen. Een eind achter Van der Poel en Aerts toonde Corné van Kessel zich op het modderige parcours de betere van beloften Eli Iserbyt en Tom Pidcock.

Ook Sanne Cant pakt de dubbel
Net als Mathieu van der Poel pakte ook Sanne Cant een jaar geleden de dubbel: winst in Lille op zaterdag, winst in Hoogstraten op zondag. Een belangrijke overigens, want naast de dagzege stond ook nog een eindzege op het spel voor Cant. Ze telde vooraf amper één puntje bonus op Annemarie Worst.

Worst nam de beste start, samen met Ceylin del Carmen Alvarado, maar de slecht gestarte Cant knokte zich snel een weg naar voren. En toen Annemarie Worst verdapperde, was de wereldkampioene de enige die kon volgen. In de voorlaatste ronde beslechtte Sanne Cant het duel in haar voordeel. In twee keer zette ze de Nederlandse op achterstand, goed voor haar tweede zege in evenveel dagen én een versteviging van haar leidersplaats in de Superprestige.

Sanne Cant ploegde het best door de modder – foto: Cor Vos

Uitslagen Hoogstraten 2019
Heren
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 37″
3. flag-nl Corné van Kessel op 54″
4. flag-be Eli Iserbyt op 58″
5. flag-gb Tom Pidcock op 1’21”
6. flag-be Quinten Hermans op 1’35”
7. flag-nl Lars van der Haar op 1’50”
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 2’05”
9. flag-be Tom Meeusen
10. flag-be Jens Adams op 2’24”

Dames
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-nl Annemarie Worst op 10″
3. flag-nl Denise Betsema op 14″
4. flag-be Loes Sels op 31″
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 58″
6. flag-it Eva Lechner op 1’17”
7. flag-be Ellen Van Loy op 1’19”
8. flag-nl Inge van der Heijden op 1’29”
9. flag-gb Nikki Brammeier op 1’35”
10. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’58”


Parcours

Het is koffiedik kijken wat voor een parcours de renners in Merksplas voor de wielen geschoven krijgen, maar de eerste reacties zijn alvast positief.  Het wordt een mix van weiland, zandwegen, bospaden en kasseien. Ook diverse hindernissen zoals een brug, balkjes, een zandbak en een schuine kant zijn voorzien. De organisatie is overtuigd dat deze omloop aantrekkelijker is dan die van de voorbije zes jaar. We verwachten in elk geval een gezonde afwisseling tussen een aantal zware passages en een aantal beter berijdbare stroken.

Toon Aerts, woonachtig in het naburige Rijkevorsel, trok deze week op verkenning. “Het echte spektakel is achteraan op het parcours te vinden”, geeft hij als tip mee voor de toeschouwer. “Dat is in het bos (links op de afbeelding, red), waar je een aantal technische passages en een mooie trappenpartij vindt.”

De laatste drie hindernissen (balkjes, gevolgd door de zandbak en nog een laatste brug – zie bovenaan de afbeelding) situeren zich in het laatste kwart van het parcours en volgen elkaar snel op. Mocht het, tegen de verwachtingen in, lang samentroepen, is dit dé plek om het verschil te maken.


Programma

Programma – zondag 9 februari 2020
9u50: Nieuwelingen eerstejaars
10u35: Nieuwelingen tweedejaars
11u50: Junioren
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u: Elite en U23 Heren

Locatie en inkom:
Het parcours: Domein Kolonie Merksplas. Start en aankomst in de Kapelstraat.

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro (kinderen < 12 jaar: gratis)

Tussenstand Superprestige Heren na 6 van de 8 manches
1. flag-be Laurens Sweeck – 69 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 68 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 64 punten
4. flag-be Quinten Hermans – 63 punten
5. flag-nl Corné van Kessel – 62 punten
6. flag-be Toon Aerts – 61 punten
7. flag-gb Thomas Pidcock – 53 punten
8. flag-be Tim Merlier – 35 punten
9. flag-be Jens Adams – 33 punten
10. flag-be Gianni Vermeersch – 31 punten

Tussenstand Superprestige Dames na 6 van de 8 manches
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 81 punten
2. flag-nl Yara Kasetelijn – 76 punten
3. flag-nl Annemarie Worst – 65 punten
4. flag-it Alice Maria Arzuffi – 62 punten
5. flag-be Sanne Cant – 61 punten
6. flag-it Eva Lechner – 50 punten
7. flag-be Ellen Van Loy – 43 punten
8. flag-nl Inge van der Heijden – 42 punten
9. flag-be Laura Verdonschot – 31 punten
10. flag-nl Manon Bakker – 27 punten


Favorieten

Heren
Net als zaterdag in Lille mogen we ook in hier een open wedstrijd verwachten. Met dank aan de afwezigheid van Mathieu van der Poel. Toon Aerts is voor eigen volk bijzonder gemotiveerd en vindt in Merksplas-Kolonie een parcours dat hem zint. Bovendien bewees hij de voorbije weken op de zwaardere omlopen dat hij opnieuw zeer dicht bij zijn topvorm aanleunt.

De belangrijkste uitdagers voor Aerts op dit parcours zouden wel eens Wout van Aert en Tom Pidcock kunnen worden. Voor Van Aert is het zijn allerlaatste veldrit van het seizoen vooraleer hij voor een drietal weken op stage trekt naar de Teide. Ongetwijfeld wil hij zijn beperkte veldritprogramma in schoonheid afsluiten. Pidcock werd een week geleden vice-wereldkampioen. Ook die prestatie vraagt om bevestiging.

De prestatie van Tom Pidcock op het WK vraagt om bevestiging – foto: Cor Vos

Voorts houden we rekening met de tussenstand in de Superprestige. Laurens Sweeck leidt met één puntje voorsprong op zijn ploegmaat Eli Iserbyt. Een duel dat zich na Merksplas ook nog volgende zaterdag in Middelkerke zal voortzetten. Onze laatste ster geven we aan Corné van Kessel, die woensdag in Maldegem een prima indruk naliet en op het parcours in Merksplas in staat moet zijn mee te doen voor de betere ereplaatsen.

Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Jens Adams – ook hij rijdt voor eigen volk – zijn de belangrijkste outsiders.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Tom Pidcock, Wout van Aert
*  Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Corné van Kessel


Dames
Met nog twee wedstrijden voor de boeg leidt Ceylin del Carmen Alvarado in de tussenstand van de Superprestige bij de dames met vijf punten voorsprong op Yara Kastelijn. Die laatste kwam woensdag in Maldegem echter zwaar ten val en start dit weekend logischerwijze met een kleine handicap. Toch zijn we overtuigd dat Kastelijn in Hoogstraten haar vel duur zal verkopen.

De echte topfavorieten zijn uiteraard wereldkampioene Alvarado en haar landgenote Annemarie Worst. Zeker met de voorspelde weersomstandigheden schuiven we beide dames ook in Hoogstraten naar voren. Tegenstand komt – net als een dag eerder in Lille, van Sanne Cant, die haar seizoen in schoonheid wil afsluiten, Inge van der Heijden en Denise Betsema.

Hoe ver staat Denise Betsema? – foto: Cor Vos

Ook Marion Norbert Riberolle en Shirin van Anrooij, respectievelijk de beloften- en juniorenwereldkampioene, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Kata Blanka Vas kunnen in Hoogstraten een rol van betekenis spelen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Sanne Cant
* Inge van der Heijden, Denise Betsema, Yara Kastelijn

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza, Telenet Play Sports en Proximus in België en door Ziggo Sport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Er is stormweer op komst. Storm “Ciara” zou zondag windsnelheden tot 100 kilometer per uur en meer halen. Maar de organisatoren laten weten dat de wedstrijd zondag sowieso doorgaat en dat het de nodige maatregelen genomen heeft.

Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be: 

Dit artikel delen:

2 Reacties

jan jansen 8 februari 2020 om 13:32

Serieus? twee sterren voor Cant

didison 8 februari 2020 om 17:37

Ik verwacht een podium voor betsema en een goede prestatie van riberol.
Voor de rest zal Wout zijn vermogen kwijt kunnen net als toon Aerts en pidcock. Mogelijks wel afgelast met de storm die ze morgenvroeg en namiddag voorspellen. Zou zonde zijn.. Maar veiligheid boven alles

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.