Voorbeschouwing: Tour de San Luis 2016
foto: Sirotti
maandag 18 januari 2016 om 06:00

Voorbeschouwing: Tour de San Luis 2016

Voor sommigen is de Omloop Het Nieuwsblad dé opening van het wielerjaar en voor anderen weer de Tour Down Under. De laatste jaren profileert de Tour de San Luis zich echter tot een geduchte tegenstander van deze koersen. Het heeft nog een 2.1-sticker opgeplakt, al doet een snelle blik op het deelnemersveld anders vermoeden. Wereldkampioen Peter Sagan en wereldtoppers als Nairo Quintana en Vincenzo Nibali prijken op de startlijst van de tiende editie van de Argentijnse rittenkoers. WielerFlits kijkt voor het eerst in 2016 vooruit.

Historie
In 2007 werd de Tour de San Luis in het leven geroepen. Het traject werd volledig uitgestippeld door de centraal gelegen Argentijnse provincie San Luis, waarnaar de wedstrijd ook vernoemd is. De hoofdstad van de provincie heet eveneens San Luis. Na twee edities (met Argentijnse winnaars) promoveerde de UCI de wedstrijd van 2.2 naar een 2.1-koers in de America Tour. In 2009 was het Alfredo Lucero die de derde thuisrijder werd met de eindzege op zijn naam.

De eerste niet-Argentijnse winnaar is geen onbekende; Vincenzo Nibali topte in 2010 de algemene rangschikking na zeven etappes. Hij werd opgevolgd door de Chileen Marco Arriagada (2011) en de ervaren Amerikaan Levi Leipheimer (2012). In 2013 was het weer de beurt aan een Argentijn: Daniel Díaz. De klimmer liet renners als Tejay van Garderen, Alberto Contador, Jurgen Van den Broeck en Nibali achter zich. Dit kunststukje herhaalde Díaz in 2015. Tussendoor was het niemand minder dan Quintana die de eindoverwinning van 2014 voor zich opeiste. Een knappe zevende plaats was toen te noteren voor Marc de Maar, die daarmee het maximale haalde uit een geslaagde ontsnapping vroeg in de ronde.

PIC144990398

Vincenzo Nibali was in 2010 de eerste buitenlander die de Tour de San Luis won – foto: Sirotti, archief

Vorig jaar wist Díaz in de kampioenstrui van Argentinië twee etappes te winnen en daarmee de eindzege voor zich op te eisen. Quintana kwam niet verder dan een derde plaats, achter zijn Colombiaanse landgenoot Rodolfo Torres. Wie de afgelopen editie opzien baarde en alle ogen op zich gericht kreeg, was ene Fernando Gaviria. De jonge Colombiaan, wiens roots liggen op de piste, versloeg Mark Cavendish en Sacha Modolo tweemaal met groot machtsvertoon in de sprint. ‘If you can’t beat them, get them’, moet Etixx-Quick-Step-baas Patrick Lefevere gedacht hebben. Door zijn prestaties kreeg Gaviria met z’n kompaan Rodrigo Contreras een stage én een profcontract bij de Belgische formatie. En waar maken zij dit jaar hun debuut? Juist, in de Tour de San Luis.

Laatste negen eindwinnaars
2007: flag-ar Jorge Giacinti
2008: flag-ar Martin Garrido
2009: flag-ar Alfredo Lucero
2010: flag-it Vincenzo Nibali
2011: flag-cl Marco Arriagada
2012: flag-us Levi Leipheimer
2013: flag-ar Daniel Díaz
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-ar Daniel Díaz

Parcours
De route van de Tour de San Luis is de laatste jaren weinig veranderd. In veel edities doorkruisten zeven ritten in lijn (soms met een individuele tijdrit) de centraal gelegen provincie. Daar brengt de organisatie dit jaar verandering in. Er wordt namelijk afgetrapt met een 21 kilometer lange ploegentijdrit. De slag om het klassement begint daar en gaat verder in twee etappes met aankomst bergop.

Maandag 18 januari – Etappe 1: El Durazno – El Durazno (21 km, TTT)

Niet in de provincie San Luis, maar in de oostelijk gelegen provincie Córdoba vindt de aftrap plaats van de Tour de San Luis. Een ploegentijdrit over 21 kilometer zal de eerste krachtmeting zijn voor de kanshebbers om een eventuele goede eindklassering niet al te verliezen op dag één. Het parcours is licht glooiend, maar dat mag geen naam hebben. Wie deelt hier met zijn ploegmaats de eerste tik uit in de strijd om de eindzege?

Dinsdag 19 januari – Etappe 2: San Luis – Villa Mercedes (181,9 km)

De eerste etappe in lijn begint vanuit hoofdstad San Luis direct met een klim van derde categorie. Op de top van La Cumbre op 1010 meter hoogte valt de bergtrui te verdienen voor de eerste passant. Daarna gaat het in dalende lijn richting Villa Mercedes, na San Luis de grootste stad van de provincie. Het is een plaats waar industrie en scholing samenkomen en waar ook de universiteit van San Luis huisvest. De etappe is bijna gelijk aan de openingsrit van vorig jaar, toen Gaviria voor het eerst zijn neus aan het venster van de internationale wielerwereld stak. Kan hij dat opnieuw?

Woensdag 20 januari – Etappe 3: Potrero de Los Funes – La Punta, Cabildo (131 km)

Rit drie gaat ook over wegen die in de editie van 2015 zijn aangedaan. De beslissing gaat vallen in de finale, waarin de Mirador del Potero is opgenomen. Bovenop deze klim van 4,5 kilometer (gemiddeld 7,2% stijgingspercentage) was vorig jaar nog de finish – destijds zegevierde de latere eindwinnaar Díaz – maar nu heeft de organisatie de afdaling erbij gedaan. Na ‘slechts’ 131 kilometer is de streep getrokken in het kleine La Punta.

Donderdag 21 januari – Etappe 4: Terrazas del Portezuelo – Cerro El Amago (140 km)

Aankomst bergop, de eerste van het jaar! Een vlakke aanloop leidt het peloton naar de Alto del Amago. De organisatie houdt vast aan het concept van afgelopen jaar, toen de finish van de vierde etappe ook op deze klim lag. Met een lengte van 10,5 kilometer is deze twee keer zo lang als de Mirador del Potero van de woensdag. Het stijgingspercentage is gemiddeld 7,2%, maar onderweg zitten uitschieters van boven de tien procent. Díaz nam hier in 2015 een voorschot op zijn tweede eindzege door met bijna een minuut verschil de tegenstand te verslaan. Gaat hier al de beslissende slag vallen?

Vrijdag 22 januari – Etappe 5: Renca – Juana Koslay (168,7 km)

Weer heeft de parcoursbouwer het schema van afgelopen jaar erbij gepakt om de route voor dit jaar uit te stippelen. De aankomst van etappe vijf in Juana Koslay is identiek aan die van de derde etappe van 2015. Destijds draaide deze rit uit op een massasprint, die soeverein gewonnen werd door Gaviria. Veel hoogtemeters zijn dan ook niet opgenomen in de bijna 170 kilometer lange etappe.

Zaterdag 23 januari – Etappe 6: La Toma – Merlo, Filo Sierras Comechingones (159,5 km)

Het afsluitende weekend wordt aangevat met een bergetappe. Een vlakke aanloop van 140 kilometer brengt de coureurs naar de voet van de Filo Sierras Comechingones. Ook deze beklimming zal renners die vorig jaar meededen bekend voorkomen. Afgelopen seizoen zegevierde de Braziliaan Kleber Ramos op de 16,5 kilometer lange col. Gemiddeld stijgt deze klim 7,1%. De aankomst ligt getrokken op 2140 meter hoogte. Hier zal de definitieve beslissing vallen in het algemeen klassement.

Zondag 24 januari – Etappe 7: San Luis – San Luis (119,6 km)

De slotetappe gaat over een plaatselijk circuit in San Luis. Deze traditionele afsluiter is de kortste rit in lijn en kent nauwelijks hoogteverschillen. Vijf keer kunnen de sprinters de aankomst verkennen, voordat zij voor het echie mogen sprinten. Of verstiert een aanvaller dat feestje?

Favorieten
De Zuid-Amerikaanse wielerwereld is nog redelijk onbekend, maar voor veel sponsoren is het een belangrijk gebied waar kansen liggen. De organisatie heeft daarom liefst 29 ploegen uitgenodigd voor de tiende editie van de Tour de San Luis. Zeven teams daarvan komen van het WorldTour-niveau en zes uit de ProContinental-categorie. Het aantal deelnemers gaat de hoogte in door acht continentale formaties en evenveel nationale selecties.

De eindzeges van Daniel Diaz in 2013 en 2015 – foto’s: Tour de San Luis

Er staan drie oud-winnaars aan het vertrek. Daniel Díaz is altijd in vorm in januari en heeft door zijn eindzeges van 2013 en 2015 een contract verdiend bij Delko Marseille Provence KTM. Kan hij zich in Franse dienst meteen bewijzen? Hij krijgt steun van onder meer Delio Fernandez en Rémy Di Grégorio. Movistar stelt met Nairo Quintana de winnaar van 2014 op. De Colombiaan richt zich op de Tour de France en zal niet té vroeg in vorm willen zijn. Hij krijgt zijn broertje Dayer mee, evenals nieuwkomer Daniel Moreno. De derde nog actieve renner op de erelijst is Vincenzo Nibali. De winnaar van alle grote rondes was in 2010 de beste in San Luis. Michele Scarponi en Miguel Ángel Lopez gaan met de Haai van Messina mee, maar kunnen zelf ook meestrijden om de knikkers.

De vraag blijft natuurlijk met welke vorm de toppers hier aan de start verschijnen. Hoe ver zijn zij in de opbouw naar hun eerste piekmomenten dit seizoen? Het is extreem vroeg in het seizoen en dus in het duister tasten. Wat we wel weten is dat de koersen in januari in Zuid-Amerika vele renners van dat continent naar grote hoogtes stuwen. In de negenjarige geschiedenis ging liefst zeven keer de eindoverwinning naar een Zuid-Amerikaan.

PIC556926471

Rodolfo Torres zal dit jaar te zien zijn in het rood en wit van Androni – foto: Sirotti, archief

Wie daarom in de gaten gehouden moeten worden, zijn de Colombianen Rodolfo Torres (Androni-Sidermec, vorig jaar tweede), Rodrigo Contreras (Etixx-Quick-Step, vorig jaar vijfde) en Daniel Jaramillo (UnitedHealthcare, vorig jaar achtste) en de Argentijnen Sergio Godoy (San Luis Somos Todos, derde in 2014) en Eduardo Sepúlveda (vorig jaar vierde). Laatstgenoemde heeft bij Fortuneo-Vital Concept bijval van de Deense kampioen Chris Anker Sørensen.

Sørensen zal voor het eerst in zijn loopbaan uitkomen tégen zijn oude formatie, Tinkoff. De Russische formatie neemt niemand minder dan wereldkampioen Peter Sagan mee. Hij gaat in Argentinië zijn eerste wedstrijdkilometers van 2016 maken in de regenboogtrui. Zet hij zich meteen af tegen de ‘vloek van de regenboogtrui’ door een etappe te winnen? Voor het klassement is het uitkijken naar de Pool Rafal Majka, die in de voorbije Vuelta voor het eerst op het eindpodium van een grote ronde eindigde. Lampre-Merida zet in op Majka’s landgenoot Przemyslaw Niemiec en de Wit-Rus Ilia Koshevoy, terwijl AG2R La Mondiale keuze heeft uit Jean-Christophe Péraud en Alexis Vuillermoz.

PIC558053230

Nairo Quintana en Rafal Majka behoren tot de favorieten – foto: Sirotti, archief

Cannondale, de ploeg van Jonathan Vaughters, gokt op de Amerikanen in de selectie. Andrew Talansky en Lawson Craddock zijn de speerpunten in de bergen. Een andere Amerikaan om op te letten, is Matthew Busche bij UnitedHealthcare. Janez Brajkovic staat hem bij.

Sprinters
Zojuist is de naam van Peter Sagan al gevallen. Hij zal in de sprints een hoop geweld tegen zich zien. Vorig jaar maakte Fernando Gaviria furore in San Luis. De Colombiaan krijgt met Ariel Richeze en Fabio Sabatini twee heuse gangmakers mee naar Argentinië.  De nationale selectie van Italië heeft ook rappe mannen: Elia Viviani en Jakub Mareczko. Zij krijgen Pippo Pozzato als wegkapitein mee naar Zuid-Amerika.

© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Zijn naam is al vaak gevallen. Kan Fernando Gaviria zijn belofte inlossen? – © Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Andere rappe mannen zijn Francisco Ventoso (Movistar), Davide Cimolai (Lampre-Merida), Francesco Chicchi, Davide Vigano (beiden Androni-Sidermec), Grega Bole (Nippo-Vini Fantini), Marco Canola (UnitedHealthcare), Mauro Richeze (San Luis Somos Todos) en Lucas Haedo (Jamis).

Tussen de 24 nationaliteiten die aan de start staan, stonden ook twee Nederlanders. Het Australische Drapac had namelijk Peter Koning en nieuwkomer Jens Mouris opgenomen, maar laatstgenoemde werd na zijn deelname aan de Zesdaagse van Rotterdam ziek en is niet naar Argentinië afgereisd.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Daniel Díaz
*** Nairo Quintana, Vincenzo Nibali
** Rafal Majka, Eduardo Sepúlveda, Rodolfo Torres
* Jean-Christophe Péraud, Sergio Godoy, Rodrigo Contreras, Miguel Ángel Lopez

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Tijdsverschil
In San Luis is het vier uur vroeger dan in Nederland. Dit betekent dat de etappes voornamelijk in onze avonduren verreden zullen worden. Afgelopen jaar finishten de etappes tussen 22.00 en 23.00 uur.

Voorbeeld: 20.00 uur in Amsterdam (Nederland) is 16.00 uur in San Luis (Argentinië).

Leiderstruien
De leider in het algemeen klassement draagt een lichtgroen tricot, de nummer één in het sprintklassement krijgt een roze/paars tenue. Voor de bergkoning ligt een rode trui klaar en de beste jongere (onder 23) wordt in het lichtblauw gehuld.

Weer
De renners bezoeken Argentinië midden in de zomer aldaar. Dit betekent warme temperaturen, maar ook veel regen. Het peloton lijkt, volgens de weersvoorspellingen van Weeronline.nl, een goede week te treffen in en om San Luis. Op de dagen van de Tour de San Luis wordt veel zon verwacht met maximumtemperaturen richting de 42 graden Celsius. De wind komt met windkracht 3 uit het noordoosten.

TV
De website van de Tour de San Luis meldt dat ESPN internationaal de finishes uit zal zenden en ’s avonds (Argentijnse tijd) een samenvatting brengt. Eveneens komt er een livestream op YouTube tijdens de etappe. De Tour de San Luis is natuurlijk te volgen via onze ‘Volg Hier’, waarin wij de livestream zullen plaatsen zodra die online staat.

[poll id=”160″]

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
16 januari 2016 07:27
Ik gok op A Lopez. Die gaat volgens mij dit jaar helemaal doorbreken zoals Aru dat twee jaar geleden deed. Ik ben wel benieuwd naar Diaz toch een schimmige renner en ik vraag mij af of hij zijn prestaties wel kan herhalen nu hij in pro contintale loondienst rijd. Hoe komt het trouwens dat Sepulveda nog steeds niet in een WT team rijd lijkt me een renner met de nodige groeimarge die zichzelf al bewezen heeft in koersen als Parijs Nice.
16 januari 2016 07:44
Diaz met bloedpaspoort, daggggg
16 januari 2016 07:56
Heerlijk, het seizoen start
16 januari 2016 08:30
Zie niemiec bij de favorieten staan maar die start niet.
16 januari 2016 08:39
Mooie voorbeschouwing, heb weer met de winterkriebels zitten lezen... het begint weer. Sinds de app geen reacties toelaat, reageer ik niet veel meer. Hulde, dan maar op deze manier.
16 januari 2016 09:59
Ik verwacht dat het dit jaar tussen de zelfde kandidaten zal gaan als vorig jaar met misschien Nibali erbij.
16 januari 2016 10:19
Ik weet niet of er goed weer is te verwachten, temperaturen lijken me wat aan de hoge kant :o

Ik denk dat Movistar voor de winst zal gaan, en inderdaad, menig zuid amerikaan zal zich doen gelden, t is afwachten voor wie het meer een 'training' zal zijn.
16 januari 2016 10:30
@ Billi:
ze schijnen daar last te hebben van El Nino, en de Dakar rally had onlangs nog behoorlijk te kampen met de hitte, etappes werden ingekort. ik hoop dat het voor de wielerronde iets beter te doen is qua temperaturen.
16 januari 2016 10:43
Hoop ik ook, ook bij de vrouwen was afgelopen week sprake van (te) hoge temperaturen.

Maar ik verwees naar het artikel, "goed weer verwacht, zon en 42 graden" , kan dat zelf niet plaatsen in de context van een wielerwedstrijd. zie die heisa over wedstrijden in het Midden Oosten.

verder (wederom) een hele mooie voorbeschouwing
16 januari 2016 10:45
Ik blijf het toch apart vinden dat Funvic hier niet start maar voor Gabon kiest, dan valt meteen een groot deel van de schaduwfavorieten weg.
16 januari 2016 10:53
Understatement dat het in de eerste koers van het nieuwe jaar spannend is wie zich gaan bewijzen. Voor de toppers natuurlijk nog geen noodzaak om goed in vorm te zijn maar wel mooie kans voor de nieuwere namen.

Diaz zal ongetwijfeld goed zijn, voor hem is het vooral interessant om te zien wat hij later in het jaar in Europa kan. Ik verwacht vooral een sterke MA Lopez. En Contreras lijkt me het grootste vraagteken, al is hij volgens mij wel goed op gewicht. Verder lijkt mij dit ook wel een mooie koers voor Vuillermoz, die volgens mij ook de kopman is boven Peraud.

Namen die nog niet genoemd zijn; de talentvolle Ecuadoriaan Richard Carapaz (vorig jaar winnaar van de prestigieuze Vuelta a Juventud u23), Canty zeker top10 kandidaat. En misschien nog Polanc, Cattaneo of Azevedo voor top10.
16 januari 2016 11:01
Geef Angel Lopez maar een hoop sterren erbij hoor, die gaat hier beter zijn dan Nibali.
16 januari 2016 11:13
Eindelijk! :) we beginnen weer. Topfavoriet is voor mij Lopez, die gaat zich direct willen bewijzen. Ik ben ook benieuwd naar Fortuneo met Sørensen, Sepulveda en Diaz zou hier toch gewoon een hele sterke selectie aan de start moeten staan. Tot slot ook nog uitkijken naar de tandem Dani-Nairo!
16 januari 2016 12:05
Nibali vat dit aan als voorbereiding. Die gaat geen top-5 rijden.

En waar zijn de sterren voor Acevedo? Die zal tot op het bot gemotiveerd zijn om te laten zien dat Vaughters en Garmin het verkeerd hebben gezien.

Grote favorieten zijn voor mij Torres, Acevedo, Quintana en Lopez. Diaz is hard gevallen in een voorbereidingskoers op San Luis, en heeft grote twijfels of hij wel op tijd in vorm geraakt .

Ook uitkijken naar Caparaz, Contreras en Jaramillo!

**** Torres
*** Quintana, Lopez
** Acevedo, Sepulveda, Godoy (Sergio)
* Jaramillo, Contreras, Godoy (Ciao), Diaz
16 januari 2016 12:13
Haha Purito, nieuw jaar en meteen weer Torres als topfavoriet? ;)

Overigens in deze koers helemaal niet gek natuurlijk, maar wel geestig :) Zou zelf echter Moreno ook bij de favorieten zetten. Moreno is altijd in orde hier en zal zich willen bewijzen bij zn nieuwe ploeg.
16 januari 2016 13:00
Ik heb ook op Lopez gestemd. Mooie voorbeschouwing weer, dank u. Heel leuk om te lezen.
16 januari 2016 13:07
Ik heb hem als topfavoriet omdat hij vorig jaar 2e werd. En aangezien Díaz allesbehalve topfit is, is het eigenlijk een simpel rekensommetje ;)

Moreno reed slechts één keer bij de eerste 10, in geloof ik vier deelnames. Dus die verwacht ik niet meteen als kandidaat winnaar. Het lijkt me ook dat ze bij Movistar hem aanraden om gewoon rustig het seizoen op te bouwen en pas te pieken in de klassiekers.
16 januari 2016 22:36
Mooie truitjes hoor!
17 januari 2016 07:24
De mening van Jonathan Vaughters zou hiertussen niet misstaan!
17 januari 2016 08:40
http://www.demorgen.be/sport/bij-de-start-van-het-wielerseizoen-is-onze-nationale-passie-meer-dan-ooit-in-verval-b0c0c4c6/

interessant artikel over de aftakeling van het wielrennen.
18 januari 2016 20:48
@ Wim Kruithof: als je in plaats van de app een link van de site op je telefoon of ipad zet, dan kun je gewoon reageren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.