Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2024 – Laatste Giro-test en wat kan TDT-Unibet?
foto: JSPhoto / Tour of the Alps
maandag 15 april 2024 om 07:45

Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2024 – Laatste Giro-test en wat kan TDT-Unibet?

In de week van het drieluik in de Ardennen gaat een ander peloton zich voorbereiden op de Giro d’Italia, want die begint al over drie weken. De Tour of the Alps is de uitgelezen mogelijkheid voor klassementsrenners om de klimbenen al eens te testen, met vijf zware etappes doorheen het Oostenrijkse en Italiaanse landschap. Een aankomst bergop ontbreekt, maar het parcours belooft spektakel met onder meer Geraint Thomas, Wout Poels en Romain Bardet aan de start. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Tour of the Alps
2023: flag-gb Tao Geoghegan Hart
2022: flag-fr Romain Bardet
2021: flag-gb Simon Yates
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-fr Pavel Sivakov
2018: flag-fr Thibaut Pinot
2017: flag-gb Geraint Thomas
2016: flag-es Mikel Landa
2015: flag-gb Richie Porte
2014: flag-au Cadel Evans
2013: flag-it Vincenzo Nibali


Laatste editie

In 2023 heerste Tao Geoghegan Hart van start tot finish in de Tour of the Alps. De kopman van INEOS Grenadiers wist de eerste twee etappes te winnen en hield daarna, met de groene leiderstrui om zijn schouders, knap stand in de laatste drie etappes. Op de lastige bergop aankomst op Bretonico San Valentino won Lennard Kämna nog en beperkte Hart de schade, waarna aanvallers Gregor Mühlberger en Simon Carr de laatste twee etappes konden winnen.

Hugh Carthy en Jack Haig mochten mee het eindpodium op met Hart na de slotetappe. Opmerkelijk of niet; alle drie konden ze in de daaropvolgende Giro d’Italia geen potten breken. Hart door een zware blessure, Carthy haalde het einde ook niet en Haig eindigde met moeite in de top-20.

Eindklassement Tour of the Alps 2023
1. flag-gb Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) in 19u29m50s
2. flag-gb Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) op 22s
3. flag-au Jack Haig (Bahrain Victorious) op 28s
4. flag-ec Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) op 36s
5. flag-it Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) op 38s

Parcours

De Tour of the Alps start op maandag 15 april 2024 in Egna, eindigt vier dagen later in Levico Terme en heeft op de voorlaatste dag een verrassing in petto. Dat op elke wedstrijddag geklommen wordt, zal niet uit de lucht komen vallen. Wel opvallend: er is geen aankomst bergop. Wel krijgen de renners in totaal zo’n 14.000 hoogtemeters voorgeschoteld in vijf dagen door de Italiaanse en de Oostenrijkse Alpen. De meeste liggen in de koninginnenrit naar Borgo Valsugana, als meer dan 4.200 hoogtemeters wachten op de renners.


Maandag 15 april, Etappe 1: Neumarkt/Egna – Kurtinig ADW/Cortina SSDV (133,3 km)

De eerste etappe van de Tour of the Alps 2024 is 133 kilometer lang en telt drie gecategoriseerde beklimmingen. Na 26 vlakke kilometers komt het peloton aan bij de langste beklimming van de dag. De Andalo is 15,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%, maar na de top is het nog ongeveer 90 kilometer tot de finish.

Na dit eerste obstakel volgt een afdaling en vlakker gedeelte richting twee beklimmingen van de Penon. Deze berg is met een lengte van 4,4 kilometer een stuk korter, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 9,4%. Een flinke punch is hier nodig dus! Na die laatste klim is het nog 17 kilometer tot de meet. Onderweg krijgen de renners bij twee tussensprints de kans om punten te behalen.

Afstand: 133,3 km
Start: 12.00 uur
Finish: tussen 15.05 en 15.30 uur


Dinsdag 16 april, Etappe 2: Salurn/Salorno – Stans (189,1 km)

De 189 kilometer lange tweede etappe van de Tour of the Alps vertrekt van uit Salorno, nog in Italië, richting aankomstplaats Stans, dat in Oostenrijk gelegen is. Onderweg komen de renners dus de grens tegen, evenals twee gecategoriseerde obstakels. Dan gaat het om de beklimmingen van de Brennerpass (13,4 km aan 3,0%) en de steile Gnadenwald (4,6 km aan 7,4%) in de finale.

De vraag is welke snelle mannen deze laatste beklimming van de dag kunnen overleven, om eventueel mee te kunnen sprinten om de dagzege. Naast punten aan de finish kunnen de rappe mannen ook punten behalen tijdens de etappe. Deze tussensprints bevinden zich op 167 kilometer en 87 kilometer van de streep.

Afstand: 189,1 km
Start: 10.35 uur
Finish: tussen 15.00 en 15.35 uur


Woensdag 17 april, Etappe 3: Schwaz – Schwaz (124,8 km)

De 124 kilometer lange derde etappe van de Tour of the Alps start en finisht in het Oostenrijkse Schwaz, niet ver van Stans, de finishplaats van dinsdag. Via een relatief vlakke aanloop, met twee tussensprints, komen de renners aan bij een lokale ronde in de omgeving van Schwaz.

In deze lokale ronde spelen de beklimmingen van de Weerberg (3,2 km aan 9,5%) en de Pillberg (3,2 aan 9,9%) een belangrijke rol. Beide steile heuvels worden in de finale tweemaal afgewerkt en zorgen ervoor dat de etappe het karakter van een Ardennenklassieker krijgt. Gaan de klassementsrenners elkaar hier al tot het uiterste drijven, of sparen zij hun benen voor donderdag?

En dat toevallig op de dag van de Waalse Pijl. De start- en finishtijd van deze etappe zijn iets vervroegd, zodat de finale niet zal botsen met die van de Flèche Wallonne. Een lange koersdag dus!

Afstand: 124,8 kilometer
Start: 11.15 uur
Finish: 14.10 en 14.30 uur


Donderdag 18 april, Etappe 4: Leifers/Laives – Borgo Valsugana (141,3 km)

De vierde etappe van de Tour of the Alps mag met recht de koninginnenrit genoemd worden. Het peloton is inmiddels teruggekeerd in Italië voor een 141 kilometer lange bergrit met start in Leifers/Laives. De etappe loopt via meerdere beklimmingen richting aankomstplaats Borgo Valsugana.

Direct na de start is het al klimmen geblazen voor de renners. Hoewel de Passo di San Lugano geen gecategoriseerde beklimming is, gaan de renners deze col zeker voelen. Hetzelfde geldt voor de Passo di Redebus na ongeveer 50 kilometer. In de finale van de etappe liggen twee beklimmingen van eerste categorie, met de Passo del Compet (10,2 km aan 8,1%) en de Passo del Vetriolo (9,3 km aan 8,7%). Hier moet alles uit de kast gehaald worden door de toppers.

In de absolute slotfase krijgen de renners bovendien de Colle San Marco (5,3 km aan 7,1%) voorgeschoteld, waar de strijd om de ritzege én het algemeen klassement mogelijk in een definitieve plooi gaat vallen. Na de top is het negen kilometer afdalen tot de finish in Borgo Valsugana. De renners hebben dan ruim 4.200 hoogtemeters in de benen.

Afstand: 141,3 kilometer
Start: 11.20 uur
Finish: 15.00 en 15.30 uur


Vrijdag 19 april, Etappe 5: Levico Termea – Levico Terme (118,6 km)

De 118 kilometer lange slotetappe van de Tour of the Alps, van en naar Levico Terme, telt twee beklimmingen van eerste categorie. De Palù del Fersina van 12,5 kilometer, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%, wordt tweemaal beklommen. Gelegenheid genoeg dus om als klassementsman al je kaarten op tafel te leggen. Welke klassementsrenner wil en kan tijd goed maken?

Na de tweede en laatste beklimming is het nog 26 kilometer tot de finish. Meer dan de helft daarvan is in dalende lijn, en dan ligt ter hoogte van Valico di Tenna ook nog een klein hupje waar de benen nog even pijn kunnen doen. De aankomst in Levico Terme loopt ook nog licht omhoog. Hier weten we even na 15.00 uur wie zich de opvolger van Tao Geoghegan Hart mag noemen.

Afstand: 118,6 kilometer
Start: 12.30 uur
Finish: 15.05 en 15.30 uur


Favorieten

Voor meerdere WorldTeams is de Tour of the Alps de belangrijkste voorbereidingswedstrijd op de Giro d’Italia. Vorig jaar reden acht ploegen van het hoogste niveau door Italië en Oostenrijk en daarvan keren INEOS Grenadiers, Bahrain Victorious, EF Education-EasyPost, BORA-hansgrohe, Decathlon AG2R La Mondiale, dsm-firmenich PostNL en Movistar terug. Nieuw dit jaar zijn Lidl-Trek en Jayco AlUla, terwijl Astana Qazaqstan is afgehaakt ten opzichte van 2023.

Vorig jaar leidde de Tour of the Alps bijna tot Girowinst voor Geraint Thomas – foto: Cor Vos

Met het oog op de Ronde van Italië is het interessant om te kijken naar de selectie van INEOS Grenadiers, dat vorig jaar won met Tao Geoghegan Hart. De Britse formatie stuurt Geraint Thomas en Tobias Foss naar de Tour of the Alps om die titel te verdedigen. Thomas reed afgelopen seizoen ook de TOTA, maar toen was hij volledig in opbouw naar de Giro, waar hij uiteindelijk knap tweede werd. Foss gaat met Thomas mee naar de Giro en kan zich in de Alpen ook testen. Beiden konden dit voorjaar geen indruk maken en hebben recent een hoogtestage achter de rug. Filippo Ganna was daar ook bij, hij zal als tempobeul een belangrijke rol hebben binnen deze INEOS-ploeg.

Bahrain Victorious komt met meerdere klimmers op de proppen in de Tour of the Alps. Misschien wel de meest interessante naam is die van Antonio Tiberi, de nog maar 22-jarige Italiaan die in maart knap achtste werd in de Ronde van Catalonië. Knalt hij in eigen land naar zijn eerste profzege namens Bahrain Victorious? Wout Poels was in Catalonië én in Tirreno-Adriatico elfde in het klassement, dus onder de radar rijdt hij sterk rond en hier kan hij wellicht een hoofdrol spelen in een iets ‘kleiner’ deelnemersveld. De Limburger gaat op voor de combinatie Giro-Tour en hier doet hij een laatste koersprikkel op. De derde troef is Torstein Traeen, vorig jaar nog tiende in de Tour of the Alps en bijna ritwinnaar in de voorlaatste rit.

Binnen de ploeg van Decathlon AG2R La Mondiale is het groot feest, want dit voorjaar rijgt de ploeg de zeges aaneen. Twee overwinningen kwamen van Ben O’Connor, die hier in de Tour of the Alps een van de favorieten gaat zijn voor de eindzege. De klimmer uit Australië won al de Vuelta a Murcia en een bergrit in de UAE Tour, waar hij tweede was in het eindklassement. In Tirreno-Adriatico volgde nog een vijfde plaats. Houd O’Connor dus zeker in de gaten in de Alpen, zeker met de broers Valentin en Aurélien Paret-Peintre. Die laatste werd veertiende in Parijs-Nice en behaalde ereplaatsen in de Ster van Bessèges en de Tour des Alpes-Maritimes.

Ben O’Connor begon dit jaar ijzersterk in de UAE Tour – foto: Cor Vos

EF Education-EasyPost komt met een interessant gezelschap naar startplaats Egna. Hugh Carthy was vorig jaar nog knap tweede in deze Tour of the Alps, maar met Jefferson Cepeda (vierde in Tour of the Alps 2023), Esteban Chaves (zestiende in Ronde van het Baskenland) en Archie Ryan (ritzege en tweede in Settimana Internazionale Coppi e Bartali) zijn er nog meer sterke klimmers van de partij. Maar toch kijken we vooral naar Carthy, omdat hij deze ronde gaat gebruiken als laatste test richting de Giro. Daar hoopt hij zijn achtste plaats uit 2021 te kunnen verbeteren.

De klimtrein van Jayco AlUla heeft flink wat stappen gemaakt dit seizoen. Bij afwezigheid van de absolute kopman Simon Yates, die de heuvelklassiekers rijdt, krijgen de andere klimmers hun kans in de Alpen. We kijken daarbij naar Eddie Dunbar, vorig jaar verrassend zevende in de Giro, maar dit voorjaar wil het nog niet vlotten voor hem. Chris Harper doet het wel verrassend goed met ereplaatsen in de Ronde van Catalonië (zesde) en Parijs-Nice (veertiende) en hier krijg de Aussie een nieuwe kans. Thuisrijder Filippo Zana zal zich willen testen voor de Giro en dit pure klimparcours moet de nummer negen uit Strade Bianche zeer goed liggen. De talentvolle Welay Hagos Berhe is er ter ondersteuning.

Antonio Tiberi deelt het kopmanschap bij Bahrain Victorious – foto: Cor Vos

Dan naar de ploeg van dsm-firmenich PostNL, dat een heel blik klimmers opentrekt voor deze reis naar Italië en Oostenrijk. Romain Bardet wil aan zijn vorm werken voor de Giro, want na ritzeges in de Tour en de Vuelta wacht hij alleen nog op een overwinning in de Ronde van Italië. En de Tour of the Alps ligt de Fransman goed, want in 2022 won hij nog het eindklassement. Maar met Max Poole, Gijs Leemreize en Chris Hamilton is Bardet zeker niet alleen. Vooral Poole zal zich willen tonen, nadat hij vorig jaar doorbrak in de Alpenronde met winst in het jongerenklassement. Later in 2023 bevestigde hij zijn status en begin 2024 was hij al zevende in de UAE Tour. Voor de jonge Brit wacht in mei zijn Giro-debuut.

Lidl-Trek komt met Juan Pedro López aanzetten. Twee jaar geleden was de Spaanse klimmer nog tiende in de Giro en droeg hij meerdere dagen het roze, maar die lijn heeft hij niet kunnen doortrekken. Dit jaar is de Giro zijn eerste grote doel en López mag hier laten zien dat hij er klaar voor is, met onder meer Carlos Verona aan zijn zijde. Iván Ramiro Sosa is de klimmer van Movistar in deze Tour of the Alps, maar zijn recente uitslagen geven ons geen indicatie op een goede eindnotering. Misschien kan thuisrijder Gregor Mühlberger, net als vorig jaar, nog wel voor ritsucces zorgen.

Wat kan Romain Bardet namens dsm-firmenich PostNL? – foto: Cor Vos

Een gevaarlijke klant rijdt binnen de gelederen van Tudor, dan hebben we het over Michael Storer. De klimmer uit Australië was dit jaar al zesde in de UAE Tour en werd in de zware slotrit van Parijs-Nice knap zevende. Twee jaar terug was hij nog tweede in de Tour of the Alps, toen hij in een sandwich eindigde tussen Romain Bardet en Thymen Arensman. Ook Davide Piganzoli houden we in de gaten. De 21-jarige Italiaan van Polti Kometa won de Tour of Antalya, reed top-20 in Tirreno-Adriatico en gaat op voor zijn eerste Giro. Belofte Alessandro Pinarello van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè kan ook weleens verrassen hier.

Enkele namen die we nog willen noemen zijn die van Hermann Pernsteiner, Lukas Pöstlberger en Sebastian Schönberger. Drie Oostenrijkers die allemaal geen profcontract meer hebben en zullen uitkomen voor de nationale ploeg. Halve Nederlander Moran Vermeulen zal dit jaar niet meedoen. Wie er wel bij is, is Mark Padun. Je zou hem bijna vergeten nu hij zijn wedstrijden anoniem rijdt namens Corratec-Selle Italia.

Tot slot is er nog Tour de Tietema-Unibet, dat na de Giro d’Abruzzo ook een ploeg stuurt naar de Tour of the Alps. We verwachten geen heldendaden van het Nederlandse ProTeam in dit geweld tussen enkele favorieten voor de Giro d’Italia, maar voor jonge klimmers als Charlie Page, Adrien Maire, Baptiste Huyet en oud-prof Kevin Inkelaar is dit een mooie testcase. Die eerste drie behoorden tot de betere klimmers bij de beloften, maar de stap naar de profs lijkt lastig tot nu toe.


Natnael Tesfatsion – foto: Cor Vos

Sprinters

Echte sprinterskansen zullen er niet zijn in een wedstrijd die de Ronde van de Alpen heet, maar er zijn wel enkele mogelijkheden voor rappe mannen om te overleven in een klein peloton. Daar zitten allemaal mitsen en maren aan, want dan mogen de klimmers en topfavorieten niet te vroeg hun duivels ontbinden.

Mocht er gesprint worden vanuit een uitgedunde groep, dan zou Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek) wel over de benen moeten beschikken om dat af te maken. In de heuvelachtige Cadel Evans Great Ocean Road Race sprintte hij nog naar een tweede plek. Pelayo Sánchez (Movistar) won dan weer de sprint van een elitegroep tijdens de Challenge Mallorca, dus afmaken kan hij wel. Het duo Filippo Ganna-Ben Swift van INEOS Grenadiers kan ook een zeldzame kans pakken met hun hardrijdkwaliteiten.

Andere mannen die over rappe benen beschikken zijn Giovanni Carboni, Thomas Pesenti (JCL Team Ukyo), Alberto Bruttomesso (Bahrain Victorious), Bastien Tronchon (Decathlon AG2R La Mondiale) en Jordy Bouts (TDT-Unibet).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Ben O’Connor
*** Geraint Thomas, Antonio Tiberi
** Hugh Carthy, Romain Bardet, Chris Harper
* Wout Poels, Max Poole, Michael Storer, Filippo Zana

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Niets is onvoorspelbaarder dan het weer, dat weten ze in de Alpen maar al te goed. Toch doen we een poging om de verwachtingen op een rij te zeggen. De Tour of the Alps start warm en zonnig, met temperaturen tot 24 graden Celsius, maar op de tweede en de derde dag (in Oostenrijk) is het flink kouder met temperaturen tussen de 5 en de 11 graden. De laatste twee dagen wordt het wat warmer, maar neemt ook de kans op neerslag toe. De hele week is het bewolkt, maar is er ook wel ruimte voor de zon. Echte regendagen worden niet verwacht.

De Tour of the Alps is van maandag tot en met vrijdag live te zien op Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport en Discovery+. De uitzendingen beginnen elke dag rond 13.35 uur, alleen op woensdag een uur eerder in verband met de Waalse Pijl. De exacte uitzendtijden lees je in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.