Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2024 – Het startsein van het Italiaanse wielerseizoen
Nans Peters was vorig jaar de beste in kletsnatte omstandigheden - foto: Cor Vos
Youri Coudron
woensdag 28 februari 2024 om 14:00

Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2024 – Het startsein van het Italiaanse wielerseizoen

In navolging van het Spaanse, het Franse en het Belgische wielerjaar gaat op woensdag 28 februari ook het Italiaanse seizoen van start. In de heuvelachtige Trofeo Laigueglia klinkt het startschot van La Primavera, die de renners nog brengt naar onder meer Strade Bianche en Milaan-San Remo. Wie treedt in de voetsporen van mannen als Giulio Ciccone en Bauke Mollema? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Trofeo Laigueglia
2023: flag-fr Nans Peters
2022: flag-si Jan Polanc
2021: flag-nl Bauke Mollema
2020: flag-it Giulio Ciccone
2019: flag-it Simone Velasco
2018: flag-it Moreno Moser
2017: flag-it Fabio Felline
2016: flag-it Andrea Fedi
2015: flag-it Davide Cimolai
2014: flag-co José Rodolfo Serpa


Laatste editie

Uitslag Trofeo Laigueglia 2023
1. flag-fr Nans Peters (AG2R Citroën) in 5u08m28s
2. flag-it Andrea Vendrame (AG2R Citroën) op 46s
3. flag-it Alessandro Covi (UAE Emirates) z.t.
4. flag-it Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty) z.t.
5. flag-fr Clément Champoussin (Arkéa-Samsic) z.t.


Parcours

Het parcours van de 61e editie van de Trofeo Laigueglia is nauwelijks veranderd ten opzichte van de route in het jubileumjaar. De route is in totaal 202,2 kilometer lang, kent 2.600 hoogtemeters en is op te delen in drie delen. Het zwaartepunt ligt in de laatste 45 kilometer.

De start en finish van deze Italiaanse eendagskoers zijn gesitueerd in de plaats Laigueglia. Na het vertrek volgt eerst een grote lus van bijna honderd kilometer met daarin een ongecategoriseerde heuvel en de beklimming van Cima Paravenna (7,3 km aan 5,2%). Deze klim lijkt echter te vroeg in de koers te liggen om bepalend te gaan zijn.

Na 99 kilometer passeren de renners voor het eerst de finish. Hier begint de tweede omloop, met daarin de beklimming van Testico (7 km aan 4,6%). Hier kan zomaar een eerste groep met schaduwfavorieten wegrijden. Na de top is het nog een kleine 80 kilometer naar de finish.

De echte finale begint na pakweg 160 kilometer, als de eerste Colla Micheri (1,9 km aan 8,6%) gepland staat. Een venijnige heuvel met de top op acht kilometer van de streep. Na een korte afdaling wacht nog de Capo Mele (1,7 km aan 3,7%), een niet gecategoriseerde heuvel waarna het nog twee kilometer in dalende lijn gaat tot de finish.

Daarna volgen nog drie lokale rondes van 10,8 kilometer, met elke keer de Colla Micheri en de Capo Mele als de scherprechters van het slot van de koers. Kortom, acht klimmetjes in een tijdsbestek van ruim 40 kilometer. Hier gaat het geheid uit elkaar spatten en kan een tactisch spel gespeeld worden.

Woensdag 28 februari, Trofeo Laigueglia 2024: Laigueglia – Laigueglia (202,2 km)
Start
: 11.00 uur
Finish: tussen 15.50 en 16.35 uur


Favorieten

De Trofeo Laigueglia presenteert dit jaar een volle startlijst met liefst 25 ploegen. Hiervan zijn er negen afkomstig uit het hoogste WorldTour-niveau. Van de overige zestien teams is de helft een ProTeam. Net als vorig jaar lijkt het in de Italiaanse eendagskoers niet droog te blijven. Wie komt er woensdag bovendrijven?

Decathlon AG2R La Mondiale brengt in ieder geval de titelverdediger aan de start. De Fransman Nans Peters kwam in 2023 solo over de meet en waagt dit jaar een poging deze prestatie te evenaren. In 2024 reed de aanvaller in Franse dienst al de nodige koersen, waarvan zijn elfde plek in de Classic Var zijn beste prestatie was. Kan het in Italië beter?

Daarbij krijgt hij in ieder geval hulp van ploegmaat Benoît Cosnefroy. De 28-jarige Fransman staat bekend om zijn kwaliteiten in de heuvelklassiekers en treft in de Trofeo Laigueglia dus een parcours op maat. Ook weet Cosnefroy dit seizoen al wat winnen is. In de Tour des Alpes-Maritimes was hij de sterkste. Deze Franse tandem in Franse dienst wil de titel graag verdedigen.

Benoît Cosnefroy weet in 2024 al wat winnen is na zijn eindzege in de Tour des Alpes-Maritimes – foto: Cor Vos

Over Franse tandems gesproken: Groupama-FDJ heeft er daarvan ook één in de gelederen. Het piepjonge duo Lenny Martinez (20) en Romain Grégoire (21) maakt ook een grote kans op de eer van de hoogste podiumplek. Waar Martinez in O Gran Camiño de best of the rest was achter een ontketende Jonas Vingegaard, kwam Grégoire al heel dichtbij in de Faun-Ardèche Classic. De Fransman eindigde daar als tweede. Met de vorm van de mannen van Groupama-FDJ zit het dus wel goed.

Tóch was in de Faun-Ardèche Classic één man beter dan Grégoire: Juan Ayuso. De Spanjaard kent een meer dan uitstekende start van zijn seizoen en eindigde in iedere koers waar hij aan de start verscheen in de top-20. Zo ook dus in Frankrijk, waar hij in de twee koersen van het Boucles Drôme-Ardèche een eerste en een tweede plek in de wacht sleepte. En dan moeten we het nog hebben over de ondersteuning, die hij met zich meekrijgt.

Juan Ayuso klopte in de sprint Romain Grégoire in de Faun-Ardèche Classic – foto: Cor Vos

UAE Emirates brengt namelijk een ijzersterke formatie aan de start van de Italiaanse eendagskoers. Rafał Majka, Diego Ulissi en Filippo Baroncini zijn niet de minste namen, maar toch lijken dit niet de grootste kanshebbers binnen de ploeg. Marc Hirschi verschijnt in Italië ook aan de zijde van zijn ploegmaats uit de Emiraten. De Zwitser eindigde vorig seizoen heel sterk en pakte dit seizoen ook al een zege. In de Drôme Classic mocht hij – voor ploegmaat Juan Ayuso –  al eens de handen in de lucht steken. Schrijf hem dus maar op!

We blijven nog even in de gelederen van UAE Emirates. De Italiaan Alessandro Covi heeft in de afgelopen edities namelijk ook aangetoond uit de voeten te kunnen in de Trofeo Laigueglia. 2022? Derde. 2023? Derde. Het podium is hem dus niet vreemd, maar krijgt hij met ploegmaats van dit formaat de ruimte om voor eigen kans te gaan of wordt het werken voor de – op papier – sterkere kanonnen van de ploeg?

Alessandro Covi eindigde de laatste twee edities van de Trofeo Laigueglia als derde – foto: Cor Vos

Iemand die zeker voor eigen kans zal mogen gaan is de Fransman Clément Champoussin. We pakken even zijn eerdere resultaten in de Trofeo Laigueglia erbij. In drie deelnames werd de renner van Arkéa-B&B Hotels tiende, vijfde en vierde. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn, zal de Fransman dit jaar gebrand zijn wél een podiumplek in de wacht te slepen in een koers die hem goed ligt.

We eindigen onze lijst met twee thuisrijders. De eerste van de twee Italianen is Lorenzo Rota. De 28-jarige klimmer wist in de afgelopen twee edities – achter Alessandro Covi – vierde te worden. De Italiaan in dienst van Intermarché-Wanty zal ook dit jaar de steun van het eigen publiek voelen én liet al een prima vorm zien in de Faun-Ardèche Classic (7e). Haalt hij dit jaar wel het podium?

Christian Scaroni reed al de nodige koersen in 2024 – foto: Cor Vos

De laatste der favorieten voor aanstaande woensdag is Christian Scaroni. De 26-jarige in dienst van Astana Qazaqstan heeft in 2024 al een aardig programma achter de rug en liet in Australië en Portugal zien over goede benen te beschikken. Een achtste plek in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en Figueira Champions Classic werden opgevolgd door een vierde plek in de slotrit van de Volta ao Algarve. Daar hoefde de Italiaan enkel Daniel Felipe Martínez, Remco Evenpoel en Tom Pidcock voor zich te dulden. Geen slecht gezelschap.

Tot slot noemen we nog enkele outsiders. Zo zijn ook Davide Piganzoli, Davide Bais (Polti Kometa), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Vincenzo Albanese (Arkéa-B&B Hotels), Filippo Zana (Jayco AlUla), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Simone Petili (Intermarché-Wanty) en Jonathan Klever Caicedo (Petrolike) niet kansloos.

Het definitieve deelnemersveld voor de Trofeo Laigueglia is nog niet bekend. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Juan Ayuso
*** Marc Hirschi, Romain Grégoire
** Benoît Cosnefroy, Lorenzo Rota, Clément Champoussin
* Christian Scaroni, Nans Peters, Lenny Martinez, Alessandro Covi

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het belooft woensdag aan de kust van Ligurië niet een mooie voorjaarsdag te worden. Volgens Weeronline wordt het maximaal 14 graden, maar is er gedurende de hele dag kans op een bui. De kans op neerslag is namelijk 80% en er staat een stevige windkracht 4 uit het noorden. Fikse weersomstandigheden dus.

Eurosport heeft dit jaar wel de uitzendrechten op de Trofeo Laigueglia. Hierdoor is de klassiekers vanaf 14.30 uur te zien op Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.