Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 18
woensdag 7 september 2011 om 18:32

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 18

Een dag na misschien wel dé beslissing in deze Vuelta a España staat er toch nog een bergrit op het programma. De laatste beklimming ligt echter nog vrij ver van de aankomst in Noja, dus de kans dat dit een rit voor de klassementsrenners wordt is klein. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vanuit de start in Solares zijn de eerste vijftig kilometer relatief vlak. Er moet nog niet echt geklommen worden. Dit verandert daarna met eerst de Puerto de Braguia (derde categorie) en daarna gelijk de Alto del Caracol van derde categorie. Deze is 10.8 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5,6 procent. Na een lange afdaling staat dan in Hermosa de eerste tussensprint te wachten na 101 kilometer.

bron: Unipublic

Tien kilometer later begint de zwaarste beklimming van de dag: de Puerto de Alisas van eerste categorie. In het begin van deze 9.4 kilometer lange klim is het nog gemakkelijk, aan het einde zitten ook stukjes van tien procent. Het gemiddelde is 6,2 procent.

bron: Unipublic

Na de afdaling staan nog het tussensprintje in Riba (134.4 km) te wachten en twee colletjes van derde categorie. Eerst de Puerto de la Cruz Usaño en dan gelijk de Puerto de Fuente las Varas. De top van deze laatste klim ligt echter nog op 26.7 kilometer van de streep in Noja.

Favorieten
Deze etappe kan voor een heleboel renners zijn. De kans is namelijk groot dat er een vluchtgroep weg gaat blijven. Als er uiteindelijk toch een beperkte groep samen zal komen en zal sprinten voor de dagzege dan is de kans groot dat Peter Sagan gaat winnen. De Slowaakse kampioen gaat van de nog overgebleven sprinters het beste over de bergen en misschien gaat de Liquigas-ploeg toch nog een poging ondernemen om de groene puntentrui mee naar huis te nemen.

Als het om vluchters gaat dan zijn er altijd twee Fransen die er bovenuit springen om mee te zitten. David Moncoutié wil misschien zijn bergtrui nog even zeker stellen in deze etappe en is dan ook gelijk gevaarlijk voor dagwinst en met de klassieker-kwaliteiten die Sylvain Chavanel bezit moet hij dit ook zeker kunnen.

foto: Sirotti

Ongetwijfeld zullen ook een aantal Spanjaarden klaar zitten om mee te springen in de vlucht van de dag. Carlos Barredo (foto) en Luis Léon Sanchez zijn twee van de renners die ook in staat moeten zijn om het af te maken. De twee Rabobank-coureurs wonnen al eerder ritten in grote rondes. Vanuit de andere Nederlandse ploegen moet misschien gekeken worden naar kampioen Ligthart, die in vorm lijkt te zijn, en Koen de Kort, die al eerder mee zat in deze ronde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** David Moncoutié, Sylvain Chavanel
** Pim Ligthart, Carlos Barredo, Jan Bakelants
* Enrico Gasparotto, Koen de Kort, Greg Van Avermaet, Luis Léon Sanchez

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.