Giro 2024: Tadej Pogacar slaat dubbelslag op Oropa
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2024 om 17:09

Giro 2024: Tadej Pogacar slaat dubbelslag op Oropa

Tadej Pogacar heeft in de tweede etappe van de Giro d’Italia een dubbelslag geslagen. De Sloveen toonde zich de sterkste op de slotklim naar Oropa en nam ook het roze over van Jhonatan Narváez. Daniel Felipe Martínez werd tweede in de rituitslag, Geraint Thomas derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het was niet lang wachten op de eerste echte bergetappe van de Giro d’Italia 2024. Op dag twee was het al raak met aankomst op de Santuario di Oropa (11,8 km aan 6,2%), waar Tom Dumoulin zeven jaar geleden als laatste zegevierde. Zou Tadej Pogacar, die in openingsrit nog verrassend het hoofd moest buigen voor Jhonatan Narváez, in zijn voetsporen treden?

Vijf Italianen voorop
De tweede etappe van de Giro d’Italia ging van start zonder Robert Gesink, die in de openingsrit ten val was gekomen en daarbij een breuk in zijn had had opgelopen. Zonder de onfortuinlijke Nederlander klikten de renners om 12.55 uur in de middag hun schoentjes in de pedalen. Al snel ontstond er een (volledig Italiaanse) kopgroep. De vluchters luisterden naar de namen Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Davide Bais (Polti Kometa), Filippo Fiorelli en Martin Marcellusi (beiden VF Group-Bardiani CSF-Faizanè).

De vijf fietsen een voorsprong bijeen van bijna vijf minuten ten opzichte van het peloton. Daar bepaalden het INEOS Grenadiers van rozetruidrager Narváez en het UAE Emirates van topfavoriet Pogacar het tempo. In aanloop naar de eerste tussensprint van de dag, op 65 kilometer van de finish, kwamen de sprintersploegen naar voren. Achter de kopgroep, waar Filippo Fiorelli de volle buit had gepakt en zijn puntentotaal nog wat verder uitbreidde, waren nog drie, twee en één punt te rapen. Deze gingen naar respectievelijk Kaden Groves, Olav Kooij en Caleb Ewan.

Fiorelli stond derde in het puntenklassement, maar mocht wel in paars starten – foto: Cor Vos

Valpartij Kooij
Niet veel later ging diezelfde Kooij onderuit samen met onder meer Eddie Dunbar. De Nederlander kon zijn weg vervolgen, maar was wel gehavend aan onder meer zijn knie en elleboog. Hij moest dan ook verzorgd worden bij de wagen van de koersdokter. Visma | Lease a Bike zag nadien ook Attila Valter nog vallen. Net als Kooij, kon de Hongaar verder.

Ondertussen was het tweede, lastigere deel van de rit begonnen met het eerste klimwerk van de dag. Bovenop een tweede helling waren intergiro-punten te verdienen. Ook hier kwam Fiorelli als eerste door. Daarna achtte Andrea Piccolo zijn moment gekomen om erin te vliegen. De renner van EF Education-EasyPost ging er alleen vandoor en pakte al snel een mooie voorsprong op zijn eerdere metgezellen.

Pogacar had er zin in – foto: Cor Vos

Ook ten opzichte van de peloton begon Piccolo aanvankelijk weer wat uit te lopen. Maar toen INEOS Grenadiers het commando definitief overnam van UAE Emirates – vooral in de persoon van Filippo Ganna – kwam de meute weer snel dichterbij. Bovenop de Nelva (3 km aan 6,6%), de voorlaatste beklimming van de dag, had Piccolo nog een minuut en 45 seconden. Op deze klim was er overigens weer een valpartij te melden. Domenico Pozzovivo ging voor de tweede dag op rij onderuit. De Italiaan moest lang wachten op een nieuwe fiets voordat hij in de achtervolging kon.

Ook Pogacar gaat onderuit
Het zou niet de laatste valpartij zijn, want net voor de slotklim viel… Tadej Pogacar. De kopman van UAE Emirates had een lekke band, vroeg om een nieuwe wiel en schoof toen onderuit bij het insturen van een bocht. INEOS Grenadiers bleef op kop rijden, maar leek het tempo niet extra op te voeren om van de situatie te profiteren. Bij een tussensprint net voor de voor de voet snoepte Geraint Thomas wel nog twee bonificatieseconden mee. Pogacar sloot niet veel later weer aan en schoof tijdens de eerste oplopende meters alweer vlotjes op.

Dat deed hij met de hulp van enkele ploeggenoten, die daarna de troepen van INEOS Grenadiers aflosten aan kop van het peloton. Ze joegen het tempo nog wat verder de hoogte in, waardoor Piccolo op goed zes kilometer van de finish werd ingerekend. Het zou tussen de favorieten gaan op Oropa. Daniel Felipe Martínez leek niet mee te gaan dingen om de zege, want de Colombiaan hing al aan de rekker toen Rafal Majka nog het tempo bepaalde.

Pogacar valt aan
Dat deed de Pool om de aanval van Pogacar in te leiden. De Sloveen versnelde op 4,5 kilometer van de finish. Ben O’Connor probeerde als enige nog aan te klampen, maar van lange duur was die poging niet. Pogacar gooide de Australiër al gauw overboord. De kopman van UAE Emirates ging alleen door, terwijl Thomas terugkwam bij O’Connor. De twee zagen de topfavoriet langzaam maar zeker verder wegrijden en van achter een tros renners terugkeren.

foto: Cor Vos

Uijtdebroeks sloot als eerste weer aan, daarna volgden onder meer Michael Storer, Jan Hirt, Einer Rubio, Lorenzo Fortunato, Juan Pedro López en niemand minder dan Daniel Felipe Martínez. Ook Florian Lipowitz was er weer bij. De Duitser begon op kop te rijden voor Martínez.

Dubbelslag Pogacar
Ondertussen kwam O’Connor zichzelf tegen. De renner van Decathlon AG2R moest het tweede groepje laten gaan, zoals onder meer Romain Bardet, Thymen Arensman, Damiano Caruso, Antonio Tiberi en rozetruidrager Narváez eerder al hadden moeten doen. De Ecuadoraan zou het roze afstaan aan Pogacar. De Sloveen kwam met een ruime voorsprong solo over de streep en deed zo een goede zaak in het algemeen klassement.

Van die concurrenten bleek Martínez – na sterk werk van Lipowitz – nog de meeste jus in de benen te hebben in de slotkilometer. Hij sprintte naar de tweede plek, voor Geraint Thomas. Ze kwamen op 27 seconden van Pogacar binnen. Fortunato en Lipowitz finishten nog in dezelfde tijd. Storer, Uijtdebroeks en Rubio kregen een halve minuut aangesmeerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.