Voorbeschouwing: Waalse Pijl voor vrouwen 2024 – Blijft Vollering heersen in Hoei?
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 13:00

Voorbeschouwing: Waalse Pijl voor vrouwen 2024 – Blijft Vollering heersen in Hoei?

Voor de 27e maal vormt de Muur van Hoei het decor van het sluitstuk van de Waalse Pijl. In de oudste der Ardennenklassiekers wil Demi Vollering voor het tweede jaar op rij winnen, maar er zijn een aantal rensters die haar maar wat graag van de troon willen stoten. Wie o wie wint het officieuze WK steile wand klimmen? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaressen Waalse Pijl
2023: flag-nl Demi Vollering
2022: flag-it Marta Cavalli
2021: flag-nl Anna van der Breggen
2020: flag-nl Anna van der Breggen
2019: flag-nl Anna van der Breggen
2018: flag-nl Anna van der Breggen
2017: flag-nl Anna van der Breggen
2016: flag-nl Anna van der Breggen
2015: flag-nl Anna van der Breggen
2014: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot


Laatste editie

Het leek er bijna simpel uit te zien, maar zo eenvoudig was het niet voor Demi Vollering om haar eerste Waalse Pijl te winnen. De nervositeit zorgde ervoor dat ze zich in aanloop naar de legendarische slotkilometer niet zo goed voelde. Sterker nog: ze miste zelfs vroeg in de koers een slag, al wist ze dit met behulp van ploeggenotes wel recht te trekken. In de laatste ronde was de nervositeit nog niet weg, desondanks besloot ze op de Côte de Cherave door te trekken, om de groep uit te dunnen. Op z’n Van der Breggens.

De rensters die konden volgen leken al blij te zijn dat ze het leven hadden. Vlak voor de Muur van Hoei kwamen er nog wel enkele rensters terug, maar niemand bleek in de ultieme finale in staat om Vollering te stoppen. Op het juiste moment verdwenen de zenuwen, nam ze de kop en reed ze iedereen eraf. Op z’n Van der Breggens.

Uitslag / Eindklassement [Wedstrijd] 2023
1 Demi Vollering (SD Worx) 3:29:25
2 Liane Lippert (Movistar) op 5s
3 Gaia Realini (Trek-Segafredo) op 7s
4 Mavi García Liv Racing TeqFind op 10s
5 Évita Muzic FDJ – SUEZ op 10s

Parcours

Geen Côte de Cherave meer in het parcours, en ook ‘slechts’ twee keer de Muur van Hoei in plaats van driemaal. Niet meteen een ruildeal waar iedereen vrolijk van wordt. De kans is groot dat de koers, zoals de traditie het wil, op de laatste beklimming wordt beslist. Dat gebeurt voor het eerst na een afstand van meer dan 140 kilometer, want deze koers is wel een stuk langer geworden.

De aanloop ziet er eveneens anders uit. Nee, natuurlijk wordt er nog steeds gestart in het centrum van Hoei, op slechts enkele hectometers van de Muur, maar direct na de start wordt niet gelijk in de neutralisatie het iets minder lastige broertje van de Muur bedwongen. En in plaats van met de klok mee, gaat de aanloopfase dit jaar tegen de klok in. De Côte de Gives doemt desalniettemin al na enkele kilometers op. Daarna golft het door richting Côte de Courrière en de Cote d’Evrehailles — een beklimming, die tijdens het WK van 1975 als afdaling diende, waar kasseitjes soms kortstondig het asfalt afwisselen.

Deze laatste klim markeert het keerpunt in de aanloopfase. In de kilometers richting Hoei zijn verder geen officiële beklimmingen aangeduid, al staat de Côte du Château de Spontin wel degelijk in het legendarische standaardwerk COTACOL. En ook verder is het allesbehalve vlak, want het gaat bijna continu omhoog en omlaag. Akelige stukken waar menig wielertoerist zich al lelijk in heeft vergist en ook voor een hoop rensters zullen deze stroken erin hakken.

Na 95 kilometer draaien de rensters het circuit op, dat slechts één keer in zijn volledigheid wordt afgelegd. Gelukkig worden beide beklimmingen wel twee keer helemaal afgewerkt. Allereerst de Côte d’Ereffe (2,1 km à 5%) als een lekker ‘opwarmertje’, daarna de kruisweg van het Waalse wielrennen als afsluiter. Langs de kapelletjes, hop, kruipen richting de kerk. Wordt de koers op de flanken van die legendarische helling beslist? Maar natuurlijk, zeker nu de Cherave uit de finale is gehaald.

Het devies voor de rensters? Eigen tempo kiezen, zo snel mogelijk bovenkomen en dan maar zien waar het schip strandt. Misschien nog eens aan de Heilige Maagd Maria denken, wie weet geeft het nog wat extra kracht. En anders Anna van der Breggen om advies vragen.

Hellingen La Flèche Wallonne Femmes 2024

  • Na 7,1 km: Côte de Gives (2,1 km, gemiddeld 5,5%)
  • Na 37,6 km: Côte de Courrière (1,4 km, gemiddeld 7,1%)
  • Na 53,4 km: Côte d’Evrehailles (2,6 km, gemiddeld 5,2%)
  • Na 101,4 km: Côte d’Ereffe (2,1 km, gemiddeld 5%)
  • Km 114,3: Muur van Hoei (1,3 km, gemiddeld 9,6%)
  • Na 133,1 km: Côte d’Ereffe (2,1 km, gemiddeld 5%)
  • Na 146 km: – Muur van Hoei (1,3 km, gemiddeld 9,6%)

Woensdag 17 april: Hoei – Hoei (146 km)
Start: 13.55 uur
Finish: tussen 17.45 en 18.10 uur


Favorieten

Als titelverdedigster wordt er altijd naar je gekeken. Dat weet Demi Vollering maar al te goed. Dat ze haar Ardennenhattrick niet gaat herhalen weten we sinds de Amstel Gold Race, en zelfs voor de ploeg zit de winst in het drieluik er niet in. Desondanks zal een zege in de Waalse Pijl haar goed doen. De vraag van een miljoen is: kan ze dat? Ze is verre van zo superieur als vorig jaar, maar ze kon het gaatje op Longo Borghini toch ook behoorlijk dichten. En in de Waalse Pijl komt het iets minder aan op explosiviteit, maar op taaiheid.

Demi Vollering jaagt in de Waalse Pijl op haar eerste zege van het seizoen – foto: Cor Vos

De ingekorte zondagskoers zegt niet alles, maar dat liet ze daar toch best wel weer zien. Eventueel kan er bij SD Worx-Protime ook nog worden gekeken naar Niamh Fisher-Black. Aan het begin van het seizoen wist ze in het zog van Gaia Realini te blijven op de loeisteile Xorret de Catí, om haar vervolgens te lossen in de afdaling. Zegt eveneens niet alles in voorbereiding op de Waalse Pijl, maar Fisher-Black doet het normaliter wel prima op steile beklimmingen.

Met Elisa Longo Borghini gaan we ook rekening houden. Natuurlijk, want in haar huidige vorm kan ze best eens beter doen dan haar twee derde plaatsen in het verleden. Al hintte ze er na de Brabantse Pijl wel op dat het voor Gaia Realini zou zijn om als kopvrouw te fungeren. En da’s ook niet onterecht, want vorig jaar reed ze dankzij een erg sterke slotklim al naar de derde plaats, en dat in haar eerste jaar op WorldTour-niveau. Met een Vollering in een toch iets mindere vorm zou je kunnen denken: inpakken en strikje erom, maar echt super was de Italiaanse pocketklimster dit jaar nog niet. Benieuwd hoe ze het bij Lidl-Trek gaan aanpakken.

Gaia Realini wil het dit jaar beter doen dan haar derde plek van 2023 – foto: Cor Vos

Katarzyna Niewiadoma zal er ongetwijfeld ook weer staan. Aan het einde van de Chemin des Chapelles kwam de Poolse in het verleden al als tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en tiende door. Van de plekken in de top tien zal ze enkel die eerste plaats graag nog afvinken. Het dichtst bij de zege kwam ze in 2021, toen ze als laatste renster het hoofd moest buigen voor de Koningin van Hoei. Lukt het nu wel? In de korte Amstel Gold Race kwam ze niet verder dan een twintigste plek.

Ashleigh Moolman-Pasio is sinds de definitieve overstap van Kim Le Court naar het wegwielrennen niet meer de enige Afrikaanse WorldTour-renster met goede klasseringen op het hoogste niveau, een prima ontwikkeling. De Zuid-Afrikaanse heeft in twaalf deelnames al tienmaal bij de eerste tien gereden. 2, 3, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 6, 7. Als ze in tegenstelling tot vorig jaar kan wachten tot de laatste Muur van Hoei, gaat ze, mits ze een goede dag heeft, opnieuw vooraan meedoen. Dat zou AG Insurance, sponsor van de ploeg én de Waalse klassiekers, ongetwijfeld kunnen appreciëren.

Évita Muzic moest dit weekend het hoofd buigen voor Lore De Schepper in de GP Féminin de Chambéry, een sterke overwinning voor de talentvolle Belgische eerstejaars uit de koker van Natascha Knaven. De kans dat Muzic, tot en met 2027 te zien in de kleuren van FDJ-SUEZ, in de Waalse Pijl een Belgische voor zich moet dulden is minder groot, of Justine Ghekiere moet een wonderdag hebben. Muzic in goeden doen moet op de Muur van Hoei in staat worden geacht om mee te doen. Oud-winnares Marta Cavalli ook, al geldt ze wat ons betreft meer als een outsider.

Naar wie kijken we dan nog meer? Mavi García bijvoorbeeld, ook een renster met een indrukwekkende track record in Hoei. Vooral de laatste jaren gaat het steeds beter, met achtereenvolgens een vijfde, een vijfde en een vierde plaats. De jaren gaan tellen bij de Spaanse, maar de 40-jarige kan zich nog altijd opladen voor koersen. Daarnaast bezit ze ook de taaiheid die nodig is om het op de slotmuur goed te doen. Winnen lijkt schier onmogelijk, maar wellicht kan ze, in navolging van Ingvild Gåskjenn in de Amstel Gold Race, nu een keer podium rijden.

Mavi Garcia eindigde de afgelopen drie jaar in de top-5 – foto: Cor Vos

Yara Kastelijn reed een behoorlijke Amstel Gold Race. Ze gaf de minste indruk van de koploopsters (al kan dat ook oscarwaardig toneelspel zijn), maar toen ze op de laatste beklimming van de Cauberg werd ingerekend wist ze toch nog naar plaats negen te sprinten. Dat is tevens haar beste klassering in de Waalse Pijl, een koers die haar in principe beter moet liggen. Toch kan ze met vrij weinig druk aan de start verschijnen, want ondanks enkele mooie prestaties, met die fabuleuze ritzege in de Tour als absoluut hoogtepunt, wordt er nog niet naar haar gekeken als de te kloppen vrouw. Daar vaart Kastelijn wel bij.

Blijven er nog een heel aantal rensters over die we ook niet zozeer op het podium verwachten, maar rensters die leuk mee kunnen doen. Van Juliette Labous (dsm-firmenich-PostNL) mag iets worden verwacht, al zijn we ook benieuwd naar haar jongere land-en ploeggenote Églantine Rayer in deze wedstrijd. Van het Cofidis-duo Julie Bego en Nikola Nosková verwachten we niet zozeer iets, maar het is wel interessant om te zien waar ze uitkomen. Dit geldt ook voor superklimtalent Marion Bunel (St Michel-Mavic-Auber 93).

Iets meer mag er worden verwacht van rensters als Erica Magnaldi (UAE Team ADQ), Kim Cadzow, Clara Koppenburg (EF Education-Cannondale) en Ane Santesteban (Laboral-Kutxa) en Olivia Baril (Movistar), al hoeven we van hen niet meteen wonderen te verwachten. Dat geldt ook voor Fem van Empel, al mag de wereldkampioene veldrijden ons altijd verrassen met een mooie ereklassering. Er gaan sowieso een aantal rensters erdoorheen zakken, daar zou Van Empel door goed en slim te rijden van kunnen profiteren.

Waar is Van Empel toe in staat op de Muur? – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Gaia Realini, Elisa Longo Borghini
** Ashleigh Moolman-Pasio, Évita Muzic, Katarzyna Niewiadoma
* Mavi García, Yara Kastelijn, Juliette Labous, Niamh Fisher-Black

Website organisatie
Deelnemerslijst (FirstCycling)


Weer en TV

Woensdag lijken de weergoden de rensters niet gunstig gezind te zijn. Het lenteweer maakt plaats voor bewolking, frisse temperaturen en regen. De rensters krijgen te maken met temperaturen tussen de 7-10 graden Celsius. De kans op neerslag is 90% en met name in de middag lijken er flink wat druppels te gaan vallen. Verre van droog dus!

Aansluitend op de uitzending van de Waalse Pijl voor mannen wordt de koers van de vrouwen uitgezonden. Vanaf 16:55 kan men inschakelen via Eurosport 1 en online kanalen Eurosport.nl en Discovery+. Ook Sporza, op VRT1, is er vanaf 16:45 bij. Online biedt de NOS ook vanaf 16:50 beelden van de koers.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.