Voorbeschouwing: WK veldrijden 2013
zaterdag 2 februari 2013 om 07:20

Voorbeschouwing: WK veldrijden 2013

veldrijden

foto: Jean-Pierre Casier

Aanstaande zondag zaterdag vindt het wereldkampioenschap veldrijden plaats. Voor het eerst wordt de strijd om de wereldtitel niet in Europa, maar in de Verenigde Staten verreden. De renners zakten de afgelopen weken af naar het parcours in het Amerikaanse Louisville, waar de profs voor het eerst op zullen crossen. Wie volgt Niels Albert op als wereldkampioen? WielerFlits blikt vooruit.

Geschiedenis
Sven Nys mag dan wel door velen de grootste crosser aller tijden genoemd worden, toch wist hij maar één wereldtitel te behalen. Zijn landgenoot Eric De Vlaeminck, ook een uitstekend wegrenner, mocht maar liefst zeven keer met de regenboogtrui pronken. De laatste tientallen jaren kwamen enkel Belgen Erwin Vervecken en Mario De Clercq met drie wereldtitels in de buurt van de jongere broer van wegrenner Roger De Vlaeminck.

Albert

foto: Jean-Pierre Casier

Een jaar geleden vond de strijd om de prestigieuze wereldtitel plaats in het Belgische Koksijde. De Belgen waren gebrand op een mooie prestatie in eigen land, en bezetten met hun zeven starters de eerste zeven plaatsen. Dit kwam nog nooit eerder voor in de cyclocross. In het Koksijdse zand bleek Niels Albert uiteindelijk de betere van zijn landgenoten. Na een vroege aanval kon Albert met ruime voorsprong zegevieren voor Rob Peeters.

Parcours
Voordat de crossers het parcours verkenden, werd door de Belgen gevreesd voor een te makkelijk en niet-crosswaardig parcours. Na een kort trainingsritje op de omloop werd door de blauwhemden vastgesteld dat er meer hindernissen dan verwacht in Louisville te vinden zijn. De renners moeten immers een natuurlijke zandstrook doorklieven, over balkjes springen, balanceren op een schuine kant en enkele passages op de trappen aansnijden.

foto: http://www.louisville2013.com

Wellicht zullen de weersomstandigheden het parcours de komende dagen nog sterk beïnvloeden. Eerder deze week viel er al een hele hoop regen in Louisville-Kentucky, en de volgende dagen verwacht men ook nog smeltende sneeuw. De temperatuursverschillen in de Amerikaanse staat zijn vooral erg opmerkelijk. In een week tijd steeg de gemiddelde temperatuur maar liefst 27 graden, en daalde vervolgens weer twintig graden.

Favorieten

Pauwels

foto: Jean-Pierre Casier

Op de toch wel snelle omloop moet de stille Kevin Pauwels al zijn krachten kwijtkunnen. De Kempenaar bewees met goede resultaten in de laatste wedstrijden voor hij naar Louisville afzakte dat het met zijn conditie wel snor zit. Enkel de cross op sneeuw en ijs in Hoogerheide viel tegen voor de kopman van Sunweb-Napoleon Games. In die wedstrijd gaf Pauwels door een kettingbreuk in de finale de eindzege van de wereldbeker veldrijden nog uit handen.

Niet veel later na de finish in de wereldbekercross van Hoogerheide zakte uittredend wereldkampioen cyclocross Niels Albert al af naar de Verenigde Staten. Met een gerust hart en de wereldbeker op zak ging Albert vorige week van start in de cross van Cincinatti, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap. De Belg bevestigde zijn uitstekende conditie met een overwinning. Albert won er voor BKCP-ploegmaat Wietse Bosmans.

Nys

foto: Jean-Pierre Casier

De derde man die bij ‘de grote drie’ hoort is Sven Nys. De renner van Crelan-Euphony kon door een ziekte al de eindzeges in de Bpost Bank Trofee en Wereldbeker vergeten en kon helemaal naar de kampioenschappen pieken. Het Belgisch kampioenschap leek nog iets de vroeg te komen voor de Kannibaal van Baal, maar voor het wereldkampioenschap is de 36-jarige Belg – die in de eerste seizoenshelft domineerde – naar eigen zeggen wel klaar.

Klaas Vantornout lijkt in de vorm van zijn leven. Dat bewees hij door de laatste weken vaak op het podium te mogen klimmen en vooral door het Belgisch kampioenschap op zijn naam te schrijven. Een val met een spierscheur als gevolg hield de Belg weg uit de wereldbekermanche te Hoogerheide, maar kon niet veel later al weer op de fiets kruipen. De topconditie is er misschien nog wel voor Vantornout en dus mag hij bij de favorieten gerekend worden.

Wellens

foto: Jean-Pierre Casier

De overige Belgen kunnen bij de subfavorieten geplaatst worden. Bart Aernouts, Rob Peeters en Bart Wellens eisten door degelijke uitslagen gedurende de afgelopen weken een fel begeerd plaatsje in de Belgische selectie van Rudy De Bie op en staan stuk voor stuk te popelen om zich te bewijzen. De overwinning is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor deze blauwhemden, maar een rol spelen voor hun landgenoten is mogelijk op het snelle parcours.

Lars van der Haar

foto: WielerFlits

Niet enkel de Belgen zijn favoriet voor de wereldtitel dit jaar. De grootste kans op een buitenlandse overwinning kan in de Verenigde Staten van Nederlander Lars van der Haar komen. De kleine Woudenberger eindigde in Hoogerheide nog als tweede na de Tsjech Martin Bina en voor de Zwitser Simon Zahner en completeerde zo het eerste volledig niet-Belgisch podium in een wereldbekerwedstrijd in het veldrijden sinds die van Tabor in 2001.

De Amerikanen – die het parcours in Louisville van binnen en vanbuiten kennen – mogen op de snelle omloop niet uit het oog verloren worden. Sterke renners als Jeremy Powers – reed top tien in de wereldbeker wedstrijd van Tabor -, Ryan Trebon en Amerikaans kampioen Jonathan Page moesten in de wedstrijd van Cincinatti, weliswaar met minimaal verschil, nog de duimen leggen voor uittredend wereldkampioen Niels Albert en belofte Wietse Bosmans.

veldrijden, sneeuw

foto: Marcel Koch

Behalve de eerder genoemde niet-Belgen zijn er ook enkele andere buitenlanders die zich dit seizoen in de top vijf van een wereldbekerwedstrijd reden, en dus – mits de weersomstandigheden in hun voordeel spelen – een belangrijke rol op het kampioenschap kunnen spelen. In dit rijtje renner zijn onder meer Marco Aurelio Fontana (derde in Rome), Francis Mourey (derde in Roubaix) en Radomir Simunek (vierde in Heusden-Zolder) op te merken.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Kevin Pauwels
** Niels Albert, Sven Nys
* Lars van der Haar, Klaas Vantornout, Francis Mourey

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.