Voorbeschouwing: X2O Trofee Flandriencross Hamme 2022

Voorbeschouwing: X2O Trofee Flandriencross Hamme 2022

foto: Cor Vos

zaterdag 22 januari 2022 om 08:00

Op één week van het WK in het Amerikaanse Fayetteville slaat het veldritcircus nog een keer zijn tenten op in eigen regio: zaterdag in Hamme, zondag in Hoogerheide. In Hamme staat de zesde manche van de X20 Trofee op de agenda. Bij de vrouwen is de spanning om te snijden: Denise Betsema telt na Herentals nog maar twee seconden voorsprong op Lucinda Brand. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 2002 dat organisator Jurgen Mettepenningen de Bollekescross introduceerde. Genoemd naar het bekende bier ‘Bolleke’ van Brouwerij De Koninck, destijds hoofdsponsor van het event. De cross vond plaats in Zogge, een dorpje dat deel uitmaakt van het Oost-Vlaamse Hamme. Met Sven Nys als winnaar voor Bart Wellens en Mario De Clercq werd de eerste editie meteen een voltreffer.

Twee jaar later werd de wedstrijd onderdeel van de Superprestige. In 2007 vond er het BK veldrijden plaats. Bart Wellens pakte er bij de elites zijn tweede en laatste driekleur in een waar modderfestijn. De laatste Bollekescross – gewonnen door Niels Albert – werd gehouden in 2013. Het was in dat jaar dat Jurgen Mettepenningen besloot zijn cross in de etalage te zetten, omdat hij meer tijd in zijn ploeg (tegenwoordig Pauwels Sauzen-Bingoal) wilde steken. Met Golazo, organisator van de huidige X2O Trofee, vond Mettepenningen een interessante koper.

Een jonge Wout van Aert won in 2014 – foto: Cor Vos

Wel moest Golazo uitwijken naar een andere locatie in de regio. Tevens werd de naam veranderd naar de Flandriencross en was de wedstrijd niet meer Superprestige maar Bpost Bank Trofee, een voorloper van de huidige X2O Trofee. Sindsdien wonnen Wout van Aert (twee keer) en Mathieu van der Poel (vijf keer) de Flandriencross. Bij de vrouwen was Sanne Cant drie keer de beste; de laatste seizoenen waren Annemarie Worst (2) en Ceylin del Carmen Alvarado aan het feest.

Laatste tien winnaars in Hamme
Mannen
2020-2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2019-2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2018-2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2017-2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2016-2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2015-2016: flag-be Wout van Aert
2014-2015: flag-be Wout van Aert
2013-2014: flag-be Niels Albert (laatste keer in Zogge)
2012-2013: flag-be Sven Nys
2011-2012: flag-cz Zdenek Stybar

Vrouwen
2020-2021: flag-be Ceylin del Carmen Alvarado
2019-2020: flag-nl Annemarie Worst
2018-2019: flag-nl Annemarie Worst
2017-2018: flag-be Sanne Cant
2016-2017: flag-be Sanne Cant
2015-2016: flag-gb Helen Wyman
2014-2015: flag-be Sanne Cant
2013-2014: flag-gb Nikki Brammeier (laatste keer in Zogge)
2012-2013: flag-nl Sanne van Paassen
2011-2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Vijf op een rij voor Van der Poel
Weinig afscheiding in de openingsfase. Na een rondje ploeteren vormde zich een kopgroep van negen met daarbij alle favorieten, inclusief Mathieu van der Poel en Wout van Aert, allebei net terug van een stage in functie van het WK in Oostende.

De kopgroep viel uiteen na een versnelling van Michael Vanthourenhout. De West-Vlaming kreeg Van der Poel mee. Van Aert verzeilde in zesde positie en was op achtervolgen aangewezen. Dat deed hij met succes, maar de Belgische kampioen bleef steken op twintig seconden van de wereldkampioen, die zich intussen had ontdaan van Vanthourenhout.

Michael Vanthourenhout bleef even in het spoor van Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos © 2021

In de tweede koershelft werd nog gehoopt op een duel tussen de twee tenoren, maar Van der Poel hield zijn voorsprong netjes onder controle en mocht voor het vijfde jaar op rij de handen in de lucht steken in Hamme. De derde plek ging naar Laurens Sweeck, op een minuut van de winnaar. Vanthourenhout zakte in die slotfase nog helemaal weg.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Wout van Aert op 7″
3. flag-be Laurens Sweeck op 1′
4. flag-gb Tom Pidcock op 1’05”
5. flag-be Toon Aerts op 1’06”

Tussenkop vrouwen
Denise Betsema, die in het klassement van de X2O Trofee tijd goed te maken had op leidster Lucinda Brand, nam de beste start. Sanne Cant en Ceylin del Carmen Alvarado schoven mee, even later sloot ook de iets minder goed gestarte Brand aan.

Brand nam zelfs even de leiding, maar de wedstrijd kenterde toen zowel Betsema als Brand tegen de grond gingen. Zo geraakte Alvarado voorop en de Rotterdamse vertrok voor een mooie solo. Beetje bij beetje liep de regerende wereldkampioene uit op Sanne Cant en Manon Bakker, haar eerste achtervolgsters.

Het vrouwenpodium in Hamme, een jaar geleden – foto: Cor Vos © 2021

Maar de uit de achtergrond teruggekeerde Betsema gaf niet op en kwam in de finale opzetten. Alvarado bedreigen zat er niet meer in, maar de Texelse werd wel tweede en deed zo een prima zaak in het klassement. Bakker werd derde, Brand kwam nog terug naar plek vier, de jonge Fem van Empel maakte de top vijf vol. Voor Alvarado was het haar eerste zege ooit in Hamme.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Denise Betsema op 19″
3. flag-nl Manon Bakker op 25″
4. flag-nl Lucinda Brand op 44″
5. flag-nl Fem van Empel op 51″


Parcours

De start van de Flandriencross wordt elk jaar gegeven aan de Mirabrug. Deze brug over de Durme is meer dan honderd jaar oud en erkend als beschermd monument. Ze werd bij het brede publiek bekend dankzij de film Mira (1971) met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrollen. De film was ophefmakend in Vlaanderen wegens zijn vele naaktscènes. Organisator Golazo wilde de brug graag in het parcours opnemen, maar dat was niet haalbaar wegens de UCI-veiligheidsvoorschriften.

De omloop zelf situeert zich dus in Domein Meulebroek. Noem het gerust een vrij traditioneel parcours met passages over bosgrond, balkjes, een stuk weide tussen twee vijvers en een technische passage in het bikepark, net voor het opdraaien van de – best lange – laatste rechte lijn.

In vergelijking met vorig jaar is de omloop iets uitgebreid. “Midden vorige week meldde onze parcoursbouwer Eddy Van Bunder plots dat de zone rond de materiaalpost blank stond”, vertelt Erwin Vervecken van Golazo. “In de grachtjes waar de renners en rensters door moeten, stond 30 centimeter water. Dus moesten we anticiperen, waardoor we de materiaalpost dichter bij de sporthal hebben uitgetekend. Om de lussen tussen de passages in de materiaalpost wat gelijk te houden, hebben we het parcours daarom doorgetrokken tot in de buurt van de atletiekpiste.”


Programma

Programma zaterdag 22 januari 2022
11u00: Junioren mannen
12u10: Beloften mannen
13u45: Elite vrouwen
15u00: Elite mannen

Locatie
Domein Meulebroek, Hamme

Website organisatie
Twitter X2O Trofee

Voorlopige deelnemerslijsten

Tussenstand X2O Badkamers Trofee Mannen:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Eli Iserbyt – op 4’12”
3. flag-be Michael Vanthourenhout – op 7’32”
4. flag-be Wout van Aert – 7’41”
5. flag-be Tom Meeusen – op 11’48”
6. flag-nl Corné van Kessel – op 12’25”
7. flag-be Jens Adams – op 1’07”
8. flag-nl Lars van der Haar – op 13’52”
9. flag-gb Tom Pidcock – op 14’07”
10. flag-be Laurens Sweeck – op 15’31”

Tussenstand X2O Badkamers Trofee Vrouwen:
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Lucinda Brand – op 2″
3. flag-nl Annemarie Worst – op 5’34”
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – op 6’32”
5. flag-be Sanne Cant – op 9’22”
6. flag-us Clara Honsinger – op 12’26”
7. flag-ca Maghalie Rochette – op 14’26”
8. flag-gb Anna Kay – op 16’03”
9. flag-be Marion Norbert Riberolle – op 16’21”
10. flag-hu Blanka Kata Vas – op 16’26”

Nog te rijden:
22/01 – flag-be Hamme
06/02 – flag-be Lille
13/02 – flag-be Brussel


Favorieten

Mannen
Nadat vorige week in Flamanville een aantal toppers afwezig bleef, verwachten we zowel zaterdag als zondag opnieuw een sterker deelnemersveld. Weliswaar zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar wel met Pidcock. Ook de Brit legt dit weekend de laatste hand aan zijn voorbereiding op het WK in de Verenigde Staten.

En Tom Pidcock is meteen ook de topfavoriet. Voor hij op stage vertrok met Team INEOS Grenadiers ging zijn conditie al in stijgende lijn. Verwacht wordt dat dat vormpeil er alleen maar op vooruit gegaan is. Zijn grootste uitdagers worden volgens ons de nummers één en twee van Flamanville: Eli Iserbyt en Toon Aerts.

Pidcock komt terug van trainingskamp met INEOS Grenadiers en is intussen geen Brits kampioen meer – foto: Cor Vos © 2022

Iserbyt heeft in Normandië zijn BK-kater doorgespoeld en zal net als Aerts tuk zijn op een bevestiging van de goede vorm. Zij worden volgende week de Belgische speerpunten in Fayetteville. Ook Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck toonden in de Franse wereldbekermanche dat ze stilaan klaar zijn voor het WK en zijn in Hamme podiumkandidaten.

In afwezigheid van Quinten Hermans, gaat de laatste ster naar Corné van Kessel. De Nederlander krijgt de voorkeur op Jens Adams en Toon Vandebosch. Voor Van Kessel een ideaal moment om te tonen dat ook hij potentieel podiumkandidaat is in Fayetteville.

Nog dit: in de voorafgaande beloftenwedstrijd maakt Thibau Nys zijn terugkeer in competitie na een weekje afwezigheid door zijn val op het BK, maar ontbreken Belgisch kampioen Emiel Verstrynghe en Europees kampioen Ryan Kamp, twee kanshebbers op de wereldtitel. Wel van de partij: Pim Ronhaar, Cameron Mason en coming-man Jente Michels.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Tom Pidcock
** Eli Iserbyt, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Corné van Kessel


Vrouwen
Geen Marianne Vos of Blanka Kata Vas in Hamme. Zij rijden zondag alleen nog de wereldbekermanche in Hoogerheide. Maar verder is ook het deelnemersveld bij de vrouwen best kwalitatief, inclusief de nummers één en twee in het klassement van de X2O Trofee: Denise Betsema en Lucinda Brand.

En door de hoge inzet in dat klassement (Betsema leidt met amper twee seconden op Brand) zullen de twee, allebei trouwens na een weekendje van inactiviteit, in geen geval met de handrem oprijden. Op basis van de laatste wedstrijden die ze samen betwistten én het parcours, geven we in Hamme toch het voordeel aan Brand.

Lucinda Brand en Denise Betsema zijn nog in strijd voor eindwinst in de X2O Trofee- foto: Cor Vos © 2021

Andere kanshebbers zijn uiteraard Ceylin del Carmen Alvarado, een jaar geleden nog de beste in Hamme, en Annemarie Worst. Geen van voornoemde toppers kwam vorige week in actie, net als Sanne Cant. Benieuwd of zij profiteren van die frisheid, of dat ze door een zware trainingsweek in de aanloop naar het WK net minder uitgerust aan de start zullen staan.

Bij afwezigheid van Fem Van Empel en Puck Pieterse gaat ons laatste nominatie gaat naar Shirin van Anrooij. Ook Manon Bakker – vorig jaar derde – en Marion Norbert Riberolle (die er in Fayetteville niet bij is) zijn kanshebbers op een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado
* Annemarie Worst,  Sanne Cant, Shirin van Anrooij


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannencross in Hamme wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. In België schakelt u om 13u30 in op Eén.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. Het wordt frisjes in Hamme, met wat kans op regen, maar net zo goed komt de zon af en toe vanachter de wolken piepen.

Dit artikel delen:

2 Reacties

platteprijs 22 januari 2022 om 08:16

@ redactie, let op klassieke fout: ‘tussenkop vrouwen’. En bij Ceylin staat een Belgisch vlaggetje.

Flanders 22 januari 2022 om 13:08

Bij de beloften( met slechts een paar toppers aan de start ):Nys( 5de ) één minuut na de winnaar !!!! man man man .

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.