Voormalig rechercheur moet strijd tegen mechanische doping intensiveren
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2024 om 12:28

Voormalig rechercheur moet strijd tegen mechanische doping intensiveren

De UCI blijft zich hard maken voor het uitbannen van technologische fraude in het wielrennen. De internationale wielerunie wil de komende jaren zelfs een extra stap zetten in de strijd tegen mechanische doping en ziet in Nicholas Raudenski de aangewezen man om dit in goede banen te leiden.

Raudenski zal vanaf 1 mei ‘een gedetailleerde en mondiale strategie opzetten en leiden in de strijd tegen technologische fraude in de wielersport”, schetst de UCI in een perscommuniqué. “Voortbouwend op het werk dat de UCI op dit gebied al heeft verricht.”

“Hij zal het programma van de UCI versterken, het gebruik van bestaande middelen optimaliseren, de huidige technologische vooruitgang monitoren en beoordelen en toezicht houden op de ontwikkeling van nieuwe methoden om technologische fraude op te sporen. Hij zal ook alle beschuldigingen en meldingen van mogelijke technologische fraude analyseren en onderzoeken.”

Jarenlange ervaring
De in Amerika geboren maar tegenwoordig in Zwitserland wonende Raudenski was de afgelopen jaren als Hoofd Intelligence & Investigations werkzaam voor Antidopingbureau ITA. Dit onafhankelijke orgaan werkt al jaren samen met de UCI, in de strijd tegen doping.

Raudenski was daarvoor ruim twintig jaar werkzaam als rechercheur in de hoogste afdelingen van de mondiale sport en voor het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Zo was hij in het verleden actief voor Wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. Hij hield zich bij deze bonden bezig met wedstrijdvervalsing, corruptie en andere ethische kwesties.

“Het nastreven van een effectieve strijd tegen technologische fraude staat hoog op de agenda”, geeft UCI-voorzitter David Lappartient aan. “We zijn erg blij dat we Nick Raudenski nu aan boord hebben. Met zijn ongeëvenaarde ervaring op het gebied van afschrikking en opsporing, inlichtingen, onderzoeken en sportintegriteit, kunnen we onze hoogste ethische normen waarborgen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.