Patrick Lefevere biedt excuses aan voor denigrerende opmerkingen over vrouwen
foto: Cor Vos
vrijdag 12 april 2024 om 08:41

Patrick Lefevere biedt excuses aan voor denigrerende opmerkingen over vrouwen

Patrick Lefevere heeft zijn excuses aangeboden voor ‘denigrerende’ opmerkingen die hij heeft gemaakt over vrouwen. De ploegbaas van Soudal Quick-Step bood zijn excuses aan via een statement. De UCI had eerder middels een persbericht laten weten dat Lefevere een boete van 20000 Zwitserse Frank riskeerde, als hij geen spijt zou betuigen.

“Op donderdag 14 maart 2024, ben ik geïnformeerd dat de Ethische Commissie van de UCI heeft besloten dat twee opmerkingen die ik heb gemaakt in strijd waren met de ethische code van de UCI”, begon Lefevere zijn statement. “De commissie verwijst naar deze twee opmerkingen: eentje een artikel op 3 juli 2021 in Het Nieuwsblad en één in een televisie-interview op 8 maart 2023 in het programma De Afspraak.”

In De Afspraak suggereerde Lefevere dat grensoverschrijdend gedrag samenhing met het (toegenomen) alcoholgebruik van vrouwen. “Vroeger dronken vrouwen niet, nu drinken ze evenveel als wij. Niet iedereen kan er goed tegen. Dus soms begeven ze zich op glad ijs. ’s Anderendaags stellen ze dan vast dat ze, ja …’.  Lefevere was bij De Afspraak om te vertellen over de zesdelige documentaireserie Patrick Lefevere: Godfather van de koers, maar mocht (op Internationale Vrouwendag) ook zijn mening geven over grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen vrouwen.

Op 3 juli 2021 verscheen er een column van Lefevere in Het Nieuwsblad, maar hier zijn geen (ongepaste) opmerkingen over vrouwen in terug te vinden. De ploegbaas van Soudal Quick-Step focust zich in het artikel volledig op Mark Cavendish, die toen net twee etappes in de Tour de France had gewonnen.

Diverse en inclusieve werkomgeving
Lefevere accepteert de beslissing van de Ethische Commissie van de UCI, laat hij weten in het statement. “Ik erken dat de uitspraken waar naar verwezen wordt ervaren kunnen worden als dubieus. Het is nooit mijn intentie geweest om iemand te kwetsen, daarom maak ik mijn excuses. Ik excuseer me expliciet richting de UCI, de Ethische Commissie van de UCI en alle betrokken personen of degenen die deze opmerking als kwetsend hebben ervaren.”

“De manier waarop ons team werkt, vormt het bewijs dat het nooit mijn intentie was om iemand te kwetsen: we hebben vandaag 74 renners in dienst en 106 voltijds stafleden, zowel mannen als vrouwen, in een diverse en inclusieve werkomgeving waarin geen onderscheid wordt gemaakt op basis van afkomst of gender. Op deze manier zullen we onze reis voortzetten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.