Vroege starter McNulty wint verregende tijdrit Ronde van Romandië, Ayuso neemt geel over van Nys
foto: Cor Vos
vrijdag 26 april 2024 om 17:35

Vroege starter McNulty wint verregende tijdrit Ronde van Romandië, Ayuso neemt geel over van Nys

Brandon McNulty heeft op dag vier van de ronde van Ronde van Romandië de individuele tijdrit gewonnen. De Amerikaan kwam al vroeg op de middag in actie, wat een groot voordeel bleek te zijn. De klassementsrenners reden namelijk in de regen en konden niet meer tippen aan zijn toptijd. Juan Ayuso werd niettemin nog vierde, waardoor hij het geel overnam van Thibau Nys.

Na de eerste aankomst bergop in de Ronde van Romandië volgde gelijk een nieuwe belangrijke test voor de klassementsrenners, namelijk de individuele tijdrit in Oron. Deze was 15,5 kilometer lang en bevatte in het eerste deel een klimmetje van 1,8 kilometer aan gemiddeld 6,5%. Thibau Nys begon de dag als leider. De ritwinnaar van gisteren verdedigde een voorsprong van vier seconden op Andrea Vendrame. Luke Plapp, de nummer drie van de algemene rangschikking, stond op 22 seconden achterstand.

McNulty zet toptijd neer
Brandon McNulty gold vooraf ook als een van de favorieten voor de eindzege, maar hij verloor in de openingsritten al veel tijd. De Amerikaan mocht daardoor vroeg op de dag starten en zette de eerste richttijd neer. Met een tijd van twintig minuten en zes seconden was hij ruim sneller dan Johan Price-Pejtersen (Bahrain-Victorious), zijn voorganger op de hot seat.

McNulty in de Stars and Stripes – foto: Cor Vos

Op die hot seat zou McNulty lange tijd doorbrengen. In de eerste uren kwam niemand echt bij hem in de buurt, wat ook te maken had het weer. Terwijl McNulty onder droge omstandigheden had gereden, vielen er daarna enkele buien. Felix Großschartner reed weer op een iets beter moment en kwam tot op veertien tellen van zijn ploeggenoot. Daarna begon het weer wat meer te spatten, maar Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) wist zich nog wel tussen de twee renners van UAE Emirates te nestelen.

Het spatten ging over in stortregen. Vanaf dat moment was duidelijk dat McNulty de dagzege ging pakken, want vooral in de natte afdaling verloren de latere starters veel tijd. De Amerikaanse kampioen tegen de klok pakte zo zijn vierde zege van het seizoen.

Klassementsrenners
Gelukkig reden de klassementsrenners wel allemaal in quasi dezelfde omstandigheden. Al had iemand als Thymen Arensman, die donderdag al wat tijd verloor, nog iets betere omstandigheden dan degenen die na hem kwamen. De Nederlander kwam zo nog in de top-tien terecht. Zijn ploeggenoot Carlos Rodríguez deed evenwel nog beter, ondanks dat de Spanjaard zijn tijdrit afwerkte in de stromende regen. Hij noteerde de op dat moment zesde tijd en pakte zo bijna een minuut op bijvoorbeeld Egan Bernal, Richard Carapaz en Simon Yates.

Juan Ayuso – foto: Cor Vos

Ondertussen noteerde Aleksandr Vlasov een zeer scherpe tijd bij het tussenpunt. Hij stond daar derde, maar moest nog wel de natte afdaling heelhuids doorkomen. Dat lukte, maar de Rus verloor nog wel wat terrein ten opzichte van Rodríguez. Aan de streep kwam hij twee seconden tekort om de beste klassementsrenner te zijn. Dat was Rodríguez even later echter ook niet meer, want Ayuso was binnengekomen. De 21-jarige renner van UAE Emirates noteerde de vierde tijd op de streep en deed daarmee zeven seconden beter dan Rodríguez.

Ayuso nieuwe leider
Ayuso zou de nieuwe leider worden, want geletruidrager Nys gaf veel terrein prijs. Met Ilan Van Wilder schoof een andere Belg wel op naar plek twee in de algemene rangschikking. De renner van Soudal Quick-Step eindigde als negende in de tijdrit, waarmee hij voorbij de tegenvallende Luke Plapp ging.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.