Vuelta 2014: Voorbeschouwing etappe 7
donderdag 28 augustus 2014 om 19:00

Vuelta 2014: Voorbeschouwing etappe 7

foto: Sirotti

Nu de eerste verschillen in het klassement gemaakt zijn en de waardeverhoudingen duidelijk zijn, kan de Vuelta a Espana écht beginnen. En hoe kan dat beter dan met een nieuwe aankomst bergop, in Alcaudete? Op een minder lastige slotklim dan La Zubia, vindt Alejandro Valverde wederom een mooie kans op ritwinst. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Op 600 meter hoogte wordt in Alhedin het startsein gegeven. Renners die interesse hebben in een plekje in de vroege vlucht van de dag, krijgen 32 vlakke kilometers voorgeschoteld om dat te veroveren. Daarna staat immers met de Alto de Illora (derde categorie) de eerste beklimming van de dag op het menu. Hier moeten de eerste 600 hoogtemeters overwonnen worden.

vuelta14

Hierna is het peloton goed en wel vertrokken voor een hele dag op en af rijden, zonder ook maar één stuk helemaal vlak. Op 60 kilometer van het einde komen de renners aan de voet van de Alto Ahillo. Halverwege deze beklimming van tweede categorie passeren de renners voor het eerst aan de aankomstlijn, maar moeten ze nog een ommetje maken, alvorens ze voor winst kunnen strijden.

Van op de top van die Alto Ahillo moeten er immers nog een vijftigtal kilometers in voornamelijk dalende lijn worden afgewerkt, tot als ze aankomen aan de voet van diezelfde Alto Ahillo. Na ongeveer vijf kilometer klimmen, is in het dorpje Alcaudete is de aankomstlijn, op 690 meter hoogte, gelegen. De laatste twee kilometer gaan omhoog aan gemiddeld 3,9 %.

Favorieten

Alejandro Valverde

Na hetgene dat Alejandro Valverde in eerste bergrit van deze Vuelta laten zien heeft, lijkt het wel duidelijk dat er ook hier rekening met hem gehouden moeten worden. De Spanjaard schikte zich gedurende de slotklim van La Zubia in dienst van kopman Nairo Quintana, kon later op een uitval van Joaquim Rodriguez reageren én sprintte tot slot iedereen uit het wiel. Een ijzersterk nummer van Il Imbatido. Doet hij zijn bijnaam wederom alle eer aan?

Joaquim Rodriguez maakte bij de eerste confrontatie tussen alle groten minder indruk. De springveer van Katusha opende wel de debatten, maar zakte nadien nog terug. Wellicht kan hij in deze rit meer indruk maken. In theorie zouden ook zijn ploegmaat Daniel Moreno en de Ier Daniel Martin lang mee moeten kunnen, al moesten zij op La Zubia wel héél vroeg passen.

philippe gilbert

Naast de klimmers, zouden de heuvelspecialisten deze hindernissen moeten kunnen overleven. De slothelling is namelijk ook op maat van een renner als de Belg Philippe Gilbert en Australiër Michael Matthews. Matthews won de derde rit van deze Vuelta al op een gelijkaardig terrein, terwijl Gilbert gisteren naar plek zeven sprintte.

Chris Froome en Alberto Contador maakten een goede beurt op La Zubia. In het zog van winnaar Alejandro Valverde streden zij voor de overige bonificatieseconden, waarna de Brit de bovenhand nam. Voor hen is de aankomst in Alcaudete misschien nét niet lastig genoeg. Datzelfde geldt ook voor Nairo Quintana, die nog steeds de tweede plaats in het algemeen klassement bekleedt, op twaalf seconden van ploegmaat Valverde.

Wilco Kelderman Paul Martens

Vanuit Nederlands oogpunt is het nog steeds uitkijken naar het Belkin-trio Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Robert Gesink. Het trio kon op La Zubia niet tot in de laatste kilometer stand houden in de groep der favorieten, maar vocht zich wél knap terug tot respectievelijk de plekken veertien, dertien en tien. Kelderman beschikt bovendien over een sterke sprint bergop, die hij hier kan uitspelen.

Favorieten volgend WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Michael Matthews, Joaquim Rodriguez
** Philippe Gilbert, Daniel Martin, Wilco Kelderman
* Daniel Moreno, Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.