Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 16
maandag 8 september 2014 om 08:45

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 16

Vuelta peloton

foto: Sirotti

“Dit was niet eens de koninginnenetappe!?”, twitterde Chad Haga (Giant-Shimano) zaterdag na de rit naar La Camperona. Er volgt inderdaad een nóg zwaardere etappe. Maandag krijgen de renners vijf lastige beklimmingen voor de kiezen, waarvan vier van eerste categorie. Kortom: dit wordt een slagveld. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het startschot van de zestiende etappe wordt gegeven in San Martín del Rey Aurelio, een voormalige mijnstad in Asturië. Daarna vervolgt het peloton zich richting het westen om ruim 160 kilometer later te finishen op La Farrapona. De afstand van de rit zal niet meteen angst inboezemen, maar het aantal hoogtemeters wel. Het gaat constant op en af.

Vuelta 16

Het klimmen begint al bijna vanuit het vertrek. Al na tien kilometer komen de renners aan bij de voet van de eerste berg: de Alto de la Colladona. Deze onregelmatige klim is 7,4 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent. De laatste kilometer gaat met 11,7 procent omhoog en is daarmee de zwaarste. Op deze beklimming zal vermoedelijk de kopgroep van de dag wegrijden. Renners die de ambitie hebben om mee te zitten zullen daarom over goede klimmersbenen moeten beschikken.

Na zestig kilometer moet de Alto del Cordal beklommen worden. Deze berg is van tweede categorie en dus de minst zware van de dag. Maar pas op: onderschat deze klim niet. Met een afstand van 5.6 kilometer is de Alto del Cordal weliswaar niet lang, maar het gemiddelde stijgingspercentage van 8.9 procent gaat desondanks voor pijn in de benen zorgen. Veel tijd om te rusten krijgen de renners na deze klim ook niet. Direct na de afdaling krijgen ze de Alto de la Cobertoria (10 kilometer aan gemiddeld 8.8 procent) voor de kiezen.

Op ruim veertig kilometer voor het einde komen de coureurs vervolgens aan bij de voet van de een na laatste beklimming: de Puerto de San Lorenzo. Vooral de tweede helft van deze ruim tien kilometer lange berg is zwaar. Het gemiddelde stijgingspercentage per kilometer komt dan niet onder de tien procent. Veel renners zullen op de top van de Puerto de San Lorenzo daarom al enorm uitgeput zijn, maar er volgt nog met La Farrapona nog één laatste beklimming.

Vuelta 16

Deze slotklim kent een afstand van 16,5 kilometer en is daarmee de langste van de dag. Het gemiddelde stijgingspercentage van 6,2 procent valt daarentegen – ten opzichte van de voorgaande beklimmingen – enigszins mee. Dit getal geeft echter een vertekend beeld. Het begin van La Farrapona is niet bijzonder lastig – sommige kilometers zijn zelfs vlak -, waardoor het gemiddelde lager uitvalt. De laatste zes kilometer zijn juist erg lastig. Het gaat dan met gemiddeld tien procent omhoog. Spektakel verzekerd dus.

Favorieten
Er zijn maandag meerdere scenario’s mogelijk. Veel zal afhangen van de samenstelling van de vroege vlucht. Als niemand in de kopgroep een bedreiging vormt voor het klassement hebben aanvallers een goede kans. Zij moeten dan echter hopen dat de ploegen van de klassementsrenners zich rustig houden. Het valt immers niet uit te sluiten dat één van deze formaties de koers al vroeg wil openbreken om de wedstrijd extra zwaar te maken.

Er staat bovendien veel prestige op het spel. De klassementsrenners zullen ook zelf graag de koninginnenetappe willen winnen. Wellicht zetten enkele ploegen daarom mannen op kop om het verschil klein te houden. Aangezien er dinsdag een rustdag op het programma staat, hoeven de knechten zich niet per se te sparen. Hoe dan ook: de vorm van de dag gaat maandag erg belangrijk zijn. De verschillen tussen de toppers zijn klein, waardoor een mindere dag ernstige gevolgen kan hebben.

Contador Froome

Er zijn vijf renners die ongeveer hetzelfde niveau hebben laten zien op de beklimmingen. Het gaat hierbij om Fabio Aru (Astana), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Chris Froome (Team Sky) en Joaquim Rodríguez (Katusha) en Alejandro Valverde (Movistar). Dit zijn dan ook de vijf belangrijkste kanshebbers op de etappezege. Van dit vijftal hebben Rodriguez en Aru (vanwege een mindere tijdrit) de grootste achterstand op leider Alberto Contador. Zij zullen daarom wellicht de meeste ruimte krijgen.

Voor de pas 24-jarige Aru zou een podiumplek al heel mooi zijn, maar Rodriguez kijkt alleen naar de eindzege. Purito stond immers al viermaal op het eindpodium van een grote ronde, maar won nog nooit. Hij is inmiddels al 35 jaar oud, waardoor de tijd begint te dringen. Het is voor hem dus van belang om seconden terug te pakken. Maandag lijkt daarvoor een geschikte dag. De onregelmatige beklimmingen kennen veel steile stukken. Perfect voor een springveer als Rodriguez.

Vuelta Valverde Rodriguez Froome Contador

Ook Alberto Contador is een belangrijke kandidaat voor de ritzege. De Spanjaard staat niet voor niets aan de leiding in het klassement. Hij heeft echter nog geen enkele etappe gewonnen. De koninginnenrit lijkt een perfecte gelegenheid om dat te doorbreken. Alejandro Valverde kon daarentegen wél eenmaal juichend over de streep komen, maar hij lijkt iets minder te worden. Het is de vraag of de Movistar-renner stand kan houden in deze lastige etappe.

Chris Froome is het grote vraagteken deze ronde. Soms lijkt hij er volledig doorheen te zakken, maar hij slaagt er steevast in om iedereen te verrassen door vooraan terug te keren. Froome zal binnenkort mogelijk de rekening gepresenteerd krijgen voor deze intensieve inspanningen, maar voorlopig blijft hij één van de favorieten. Hij kent bovendien de slotklim goed. In 2011 – toen La Farrapona voor het eerst werd opgenomen in het parcours van de Vuelta – reed hij sterk op deze aankomst. De etappe werd destijds gewonnen door de vluchter Rein Taaramäe.

Alessandro Di Marchi

Tot slot moet er ook rekening gehouden worden met aanvallers. Veel renners kunnen hierbij worden genoemd. Ook voor Wout Poels liggen er kansen. De Nederlander werd in 2011 nog vierde op La Farrapona. Hij staat inmiddels op grote achterstand in het klassement, waardoor hij zonder twijfel ruimte zal krijgen van het peloton. De steile stukken in het parcours zijn in ieder geval in zijn voordeel. Ook Laurens ten Dam is niet kansloos vanuit een lange vlucht. Andere gevaarlijke aanvallers zijn onder meer Alessandro De Marchi, Ryder Hesjedal en Sergio Pardilla.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodríguez
*** Chris Froome en Alberto Contador
** Fabio Aru, Alejandro Valverde en Daniel Martin
* Wout Poels, Alessandro De Marchi, Ryder Hesjedal, Sergio Pardilla

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.