Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 10
foto: Sirotti
maandag 31 augustus 2015 om 07:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 10

De tiende etappe in de Vuelta a España is er eentje die alle kanten op kan. Hoewel de 146,6 kilometer lange rit van Valencia naar Castellón volgens de organisatie geknipt is voor de sprinters, zou de beklimming van de Alto del Desierto de las Palmas in de slotfase wel eens roet in het eten kunnen gooien. De top van deze berg van tweede categorie ligt op zeventien kilometer van de aankomst. De renners weten sowieso dat ze na deze rit eindelijk kunnen genieten van een welverdiende rustdag. Weet Tom Dumoulin de rustdag te halen in het rood?

Parcours
Op de twee tijdritten, de slotetappe en de koninginnenrit van woensdag na, is dit de kortste etappe van deze Vuelta. De start vindt plaats in Valencia. De sinaasappelstad is (na Madrid en Barcelona) de derde stad van Spanje. Er zal dan ook veel publiek langs de kant staan wanneeer het peloton pas even na 14.00 uur ’s middags koers zet in noordelijke richting.
Perfil

De renners fietsen niet de hele dag langs de kust, maar ook door het binnenland, waar na 23 kilometer de Puerto del Oronet (6 kilometer à 4,4 procent) opdoemt. Na een korte afdaling wordt er een poos gereden op een plateau, waarna een nieuwe afdaling volgt. Via vlakke wegen wordt na 102 kilometer finishplaats Castellón bereikt.

Om het de sprinters niet te makkelijk te maken, heeft de organisatie nog een extra lus aangelegd van 44,6 kilometer, met daarin de Alto del Desierto de las Palmas. Deze klim is 7,5 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Dat is een stuk minder steil dan de Alto de la Cresta del Gallo – die zaterdag in de achtste etappe toch nog voor behoorlijke verschillen zorgde – maar wel iets langer.
Últimos km

De top ligt op zeventien kilometer van de finish. Na een behoorlijk lange afdaling zijn de laatste acht kilometers helemaal vlak. Elf jaar geleden zagen de inwoners van Castellón voor het laatst een Vuelta-rit in hun stad finishen. Oscar Freire won toen de sprint van een uitgedund peloton.

Favorieten
“Dit is een van de weinige ritten met kansen voor sprinters. Er zit wel een klim in, niet ver voor de finish, maar ik ga ervan uit dat de meeste snelle mannen dat vrij makkelijk overleven. Deze kans willen ze niet laten schieten.” Zo luidt de voorspelling van de technisch directeur van de Vuelta, Fernando Escartin. Met de rit van zaterdag in het achterhoofd, mag je je afvragen of dat ook echt zo zal zijn. Als er tempo wordt gemaakt op de col, zullen de sprinters zonder klimmersbenen normaal gesproken overboord worden gegooid.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Sirotti

Een sprinter die een berg vaak prima over komt, is John Degenkolb. In de rit naar Murcia bleek de tweede beklimming van de Alto de la Cresta del Gallo er echter teveel aan, waardoor er toch vragen rijzen over zijn huidige vorm. Al mag een stijgingspercentage van iets meer dan vijf procent normaal gesproken geen probleem zijn voor de Duitser. En mocht hij pas vlak voor de top afhaken, dan hebben zijn ploeggenoten van Giant-Alpecin nog tijd genoeg om hem terug te brengen. Door de opgave van Peter Sagan zijn de kansen voor Degenkolb in ieder geval flink gestegen.

Kristian Sbaragli - Foto: Sirotti

Kristian Sbaragli – foto: Sirotti

Bij een sprint moet ook altijd rekening gehouden worden met Caleb Ewan, hoewel het klimwerk hem wel eens zou kunnen opbreken. De Australiër won de vijfde rit, maar finishte verder geen enkele keer in de top 100. Kristian Sbaragli is juist het toonbeeld van regelmaat met twee keer een zesde en een vijfde plaats. In de rit van zaterdag ging de Italiaan van MTN-Qhubeka net te vroeg de sprint aan, waardoor mannen met wat meer inhoud hem nog voorbij snelden.

Drie van die mannen waren Jasper Stuyven, Pello Bilbao en Kévin Réza. De Belg verliet de Vuelta met een botbreuk in zijn hand, maar de Spanjaard en de Fransman zullen hopen op een soortgelijk scenario als in rit acht: veel commotie onderweg, sprinters die moeten lossen en weinig controle in de slotfase. Dan zijn ze zeker niet kansloos voor de dagzege. Mocht het peloton op de klim nog verder uitdunnen, dan komt zelfs Alejandro Valverde in beeld.

José Joaquin Rojas - Foto: Sirotti

José Joaquin Rojas – foto: Sirotti

José Joaquin Rojas beleeft goede herinneringen aan Castellón, waar hij in 2011 Spaans kampioen op de weg werd. Andere sprinters die zich in de strijd zullen mengen zijn Jean-Pierre ‘Jempy’ Drucker en Tosh Van der Sande. De Nederlandse troef Danny van Poppel reed zich, tot de negende etappe, nog niet in de kijker deze Vuelta. Heeft zijn aanvalspoging hem goed, of juist slecht gedaan?

Niki Terpstra - Foto: Sirotti

Niki Terpstra – Foto: Sirotti

Klassementsleider Tom Dumoulin verdedigt een voorsprong van een kleine minuut op zijn dichtste achtervolgers. Zelf zal hij hoogstwaarschijnlijk niet voor de aanval gaan, maar zal hij vooral de trui veilig moeten stellen voor de rustdag. Voor een derde Nederlandse ritzege moeten we dus eerder kijken naar Niki Terpstra, die laat zien in vorm te zijn. Zal hij voor de aanval kiezen en een sprint kunnen voorkomen? En heeft Ruben Plaza, die in de Tour de France een rit met een enigszins vergelijkbare finale won, nog snode plannen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Kristian Sbaragli, Pello Bilbao
** Jean-Pierre Drucker, José Joaquin Rojas, Alejandro Valverde
* Niki Terpstra, Kévin Réza, Caleb Ewan, Tosh Van der Sande

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2015 20:50
Grote kans dat de vluchters het halen morgen. Giant hoeft niet (als er geen echt gevaarlijke renners in de vlucht zitten) en voor de rest vraag ik me af wie wil.
30 augustus 2015 20:53
LL zit je echt in Dublin of zit je in de buurt? Een vriend van mij is gisteren aangekomen in Dublin en verblijft 80 km ten westen van de hoofdstad. Hij doet het eerste halfjaar van z'n 3e jaar van z'n opleiding daar.
30 augustus 2015 20:55
1. Vluchter
2. Vluchter
3. Vluchter
30 augustus 2015 21:04
Ik denk/hoop morgen op een vluchter zoals een De Marchi!!

off: Dit zijn trouwens de beelden van de GP Schaal Schels, de toekomst?http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2428333
30 augustus 2015 21:23
@ darth

Echt in Dublin city, in een huis met 20 mede-studenten. Nu al gezelligheid!

On (@ wceendt ;)):

Dit moet toch dé kans zijn voor Degenkolb! Bouhanni én Sagan weg, en Ewan klimt niet goed genoeg. Moet ie wel beter klimmen dan gisteren. Maar nu Stuyven ook weg is vraag ik me af wie er gaat winnen als er een groep naar de finish rijdt zoals in Murcia. Ik denk dat het dus sowieso een vluchter wordt!

Hoewel, bedenk me net: Als MTN ballen heeft gaan ze vol voor Sbaragli, die goed sprint en klimt. Dat zou pas een stunt zijn!
30 augustus 2015 21:23
Visconti!
30 augustus 2015 21:38
Er zijn te weinig ploegen om te controleren morgen dus grote kans dat een ontsnapping het gaan halen. Ik denk sowieso dat Terpstra, Teunissen en de Gendt morgen in de ontsnapping zitten. Trek en Orica kunnen misschien wel voor de sprint gaan maar dan moeten Ewan en van Poppel de pukkel nog over komen.
30 augustus 2015 21:39
Peloton laat lopen en snakt naar de rustdag na een afmattende 1ste week. Alle kans voor de rittenkapers!
30 augustus 2015 22:24
Reynes
30 augustus 2015 22:31
Visconti zeker niet, hard tegen de grind gegaan vandaag
30 augustus 2015 22:48
Windkracht 3 morgen.

Hopen op een open parcours en sterke windvlagen, waaiers !!
30 augustus 2015 23:04
Zal wel weer op mijn donder krijgen, maar ze hebben het tijdsverlies van Valverde nog steeds niet aangepast. Vuelta hè... Past dus helemaal in het plaatje. (Edit: wel op Vuelta-site nu, kan mijn woorden gelukkig terug nemen). Gelukkig is het voor ons Nederlanders wel genieten! Net de finale met Engels commentaar terug gezien, fenomenaal.
30 augustus 2015 23:14
Lotto morgen gewoon met 2,3,4 man meespringen en zien of de kopgroep inderdaad wegblijft, misschien interessant om de van poppels mee te sturen voor trek, en terpstra voor ettix. dan heb je een mooie kopgroep. Dumoulin gewoon lekker blijven zitten en een extra "rustdag" pakken.
De finale morgen (na de berg) is trouwens redelijk open weilanden etc, maar af en toe wel wat beschutting. zal dus lastig worden om het op te kan te gooien maar je weet het nooit.
Ik ga voor een kopgroep die wegblijft , wie daar inzitten is moeilijk te zeggen, maar ik ga voor Terpstra solo of van poppel in de sprint (kopgroep).
30 augustus 2015 23:23
Het tijdsverlies is al wel bijgewerkt op de officiële site, LL.
Alleen nog niet op PCS.
30 augustus 2015 23:31
Ik weet niet waar je kijkt LL, maar bij mij is het al een tijd aangepast. Zal of aan het internet, of aan de Lagers terplekke liggen.
30 augustus 2015 23:32
Terpstra of een lotto jumbo renner na een lange vlucht
30 augustus 2015 23:41
Wat voor een renner is Timo Roosen eigenlijk?
31 augustus 2015 02:03
@Purito Dat Colombia is gewoon een heel matig ploegje! Je omschreef het als een geweldig team maar ze hebben he-le-maal niets in de Vuelta te zoeken.
31 augustus 2015 03:45
Terpstra is bezig zich goed in vorm te rijden. Iets makkelijker dan zaterdag, hij gaat in het eerste groepje bovenkomen. Als er dan even geen organisatie achter zit zijn de vluchters weg en maakt hij een goede kans.
31 augustus 2015 03:49
Morgen gaat er een groep van een man of 8 wegrijden en strijden om de overwinning. Ik verwacht dat veel renners en ploegen weten dat dit mogelijk is voor de vluchters, daarom gaan er veel renners proberen mee te zitten in de vroege vlucht. Hierdoor zal het eerste wedstrijd uur waarschijnlijk ook heel snel zijn. De sprinters hebben vervolgens weinig tijd om te herstellen, want dan komen ze al bij de 3e categorie berg, die de kopgroep hard op zal moeten rijden. In de afdaling hiervan zullen de sprintersploegen de schade opmeten en zich eventueel op kop zetten (mochten ze niet een goede man mee hebben als voorzorgsmaatregel). De kopgroep loopt langzaam uit, en de sprintersploegen geven op aangezien ze weten dat het nog een flinke col is die eraan zit te komen. Het is een korte etappe dus weinig tijd om een gat op een kopgroep dicht te rijden, en wetende dat ze tijdens de klim gepakt moeten worden zullen ze het denk ik snel genoeg opgeven. Dit is een ideale etappe voor renners om tijd terug te pakken in het klassement ook.

De Clerq, Henao, LL Sanchez, Reza, Bennet, Simon, Brambilla, Coppel, Durasek, J. Moreno, Talansky, Moser, Gautier, Craddock, Losada, Teunissen, Poljanski, Zoidl

Dit zijn wat namen die ik morgen wel voorin verwacht. En wanneer deze mannen en meer nog in de ontsnapping willen zitten, zie ik het geen sprint worden.
31 augustus 2015 08:17
@Arry1337

Een mooie voorbeschouwing maar als Henao in de kopgroep zit, dan gaat er op zeker gesprint worden en heeft een kopgroep geen schijn van kans
31 augustus 2015 08:20
@iljokeissefan

Tot nu toe heb je zeker gelijk, maar de vuelta duurt nog even he. Ze maken met mannen als Goncalves en Torres in mijn ogen nog een goede kans op een etappeoverwinning en als ze dat voor elkaar krijgen is de vuelta voor zo'n 'ploegje' denk ik toch geslaagd
31 augustus 2015 09:21
Deze overleeft Dumoulin wel, daarna moeten we ons maar laten verrassen. Op Oddschecker (vergelijkt de odds op betting sites) staat Dumoulin nu als vierde kanshebber voor de eindzege.
31 augustus 2015 09:24
Ik dacht dat Goncalves een Portugees van Caja Rural was.

Colombia hopeloos ja, had er meer van verwacht. Misschien verrast Duarte of Torres nog maar ze lijken te licht.
31 augustus 2015 10:00
@Arry1337 de kans dat Craddock in de ontsnapping gaat lijkt mij echt 0 met Dumoulin in de rode trui. Ook staan Henao, Brambilla en De Clercq veel te dicht in het klassement.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.