Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 6
woensdag 26 augustus 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 6

Donderdag gaat de Vuelta a España verder met een lastige etappe. De hele dag golft het parcours op en neer en vooral in de slotfase mag er echt geklommen worden. De aankomstlijn ligt op een beklimming van derde categorie. Kan Tom Dumoulin zijn leiderstrui vasthouden of gaat er iemand anders met de leiderstrui vandoor. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start van de etappe ligt in Córdoba. Vanuit de Andalusische stad, die al meer dan tweehonderd jaar voor de huidige jaartelling werd gesticht, trekken de renners oostwaarts om na tweehonderd kilometer aan te komen in Sierra de Cazorla.

Het eerste deel van de rit is nog relatief gemakkelijk, maar zeker niet vlak. Een ideale plek voor een eventuele vluchtersgroep om enige voorsprong te nemen op het peloton. Na ruim 130 kilometer doemt dan de eerste gecategoriseerde berg op, de Alto de Baeza van derde categorie. Dat bergje is met vier procent gemiddelde stijging niet echt heel lastig, maar kan met een lengte van twaalf kilometer wel vervelend zijn.
Profile

Daarna wordt het afwachten of op vijftien kilometer van het einde eventuele aanvallers al teruggehaald zijn. Is dat het geval, dan kunnen de mannen voor het klassement nog enkele bonificatieseconden sprokkelen. In Peal de Becerro ligt namelijk de tussensprint van de dag. Het loopt dan al een tijdje Spaans vlak omhoog.

De beslissing zal waarschijnlijk pas vallen in de slotkilometers, waar de finish ligt op de top van de Alto de Cazorloa. Na een korte afdaling van kilometer vijf tot en met drie voor het einde volgt een spetterende laatste drie kilometer aan een gemiddelde van acht procent. Het steilste stuk gaat meer dan tien procent omhoog.

Favorieten
Door de lastige slotfase kunnen we gelijk kijken naar de bekende Spaanse punchers voor winst: Joaquim Rodriguez (Katusha) en Alejandro Valverde (Movistar). In een ver verleden reed het tweetal nog bij elkaar in de ploeg, maar sinds ze niet meer samen rijden botert het niet meer zo goed tussen de springveren. Toch weten ze beide nog vaak een overwinning te pakken op dit soort aankomsten. Ook de teamgenoot van Rodriguez, Daniel Moreno, aan dit rijtje worden toegevoegd.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde- Foto: Sirotti

Ook Valverde kan op concurrentie uit eigen hoek rekenen. Bij de eerste aankomst bergop liet Nairo Quintana al zien aanvallend te willen rijden. Hij kon zijn benen nog niet tot de streep volhouden. Kan de kleine Colombiaan het dit maal wel. Of wat te denken van zijn landgenoot Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), die zijn woensdag aan Dumoulin verloren leiderstrui graag terug zal willen.

foto: Marcel Koch

Foto: Marcel Koch

Zou onze landgenoot Tom Dumoulin de aanvallen op zijn leiderstrui kunnen weerstaan? De Giant-Alpecin-renner komt weliswaar terug van een blessure, maar toonde zich al ijzersterk in rit twee. Misschien is deze aankomst wel net zo goed op zijn lijf geschreven.

Daniel Martin - foto: Sirotti

Daniel Martin – foto: Sirotti

Ierland heeft twee kanshebbers op dit soort aankomsten. Zowel Daniel Martin (Cannondale-Garmin) als Nicolas Roche (Sky) is niet kansloos op een parcours als deze. Maar eigenlijk moet geen enkele renner die als favoriet wordt gerekend voor het eindklassement hier uitgesloten worden, dus ook mannen als Chris Froome (Sky), Fabio Aru (Astana) en Tejay van Garderen (BMC) kunnen meedoen voor de zege.

Favorieten volgens WielerFlits
***** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Daniel Moreno
** Daniel Martin, Nicolas Roche, Esteban Chavez
* Chris Froome, Fabio Aru, Nairo Quintana, Tom Dumoulin

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2015 21:25
Toch wel iets teveel etappes met een finale die gemaakt is voor Rodriguez en Valverde. Ik gok op Martin morgen en Tom houdt de trui.
26 augustus 2015 21:30
Aru gaat de schandvlek weg vegen ,,,,,,,
26 augustus 2015 21:37
Ik verwacht vuurwerk morgen. Evt achter een paar vluchters die eerst zullen finishen.
26 augustus 2015 21:43
Geen kans dat Sagan hier meedoet? In het geval van kijken naar elkaar?
26 augustus 2015 21:46
Ik denk dat Sagan zich niet leeg rijdt voor een minimale kans en zijn krachten spaart.
26 augustus 2015 21:55
Sagan heeft in een interview aan ES al aangegeven zich morgen te sparen.
26 augustus 2015 21:56
Als Giant slim is proberen ze met lawson craddock mee te zitten, waarschijnlijk best geklasseerde van de kopgroep in dat geval. Kunnen ze laten rijden.
26 augustus 2015 22:29
Pozzovivo?
26 augustus 2015 22:36
Rodriguez mijn favoriet.
Net lang genoeg klimmen om een jump van Valverde wat af te vlakken. Voor Rodriguez mooie laatste kilometer, al had het dan nog ietsje steiler gemogen.
26 augustus 2015 22:40
Dumoulin moet dit wel kunnen, zeker met de leiderstrui om de schouders. Ik denk echter dat vluchters het uit gaan maken en meer specifieker Torres.
26 augustus 2015 22:54
Orakel, als er iemand niet weet wat krachten sparen inhoudt is t Sagan, niet dan? ;)
26 augustus 2015 23:19
Moreno gaat winnen denk ik. Valverde is niet in super doen -ja, ondanks zijn ritzege-. Je zag het al in de tweede rit en ook vandaag verliest hij wat seconden
27 augustus 2015 01:16
Alhoewel alle teams nog fris zijn is dit een super parcours voor de vluchters, ik hem m'n geld dus op de koning van ontsnapping gezet; De Marchi.
Zat er net ff aan te denken, eigenlijk mis ik die ordinaire gouden trui van vroeger wel. Het eerste jaar dat ik wielrennen volgde had Menchov dat ding op z'n schouders, dat gouden had itt deze rode trui net als het geel en de roze trui wat mij betreft veel meer uitstraling/prestige of hoe je het ook wilt noemen. Rood hoort bij de beste sprinter van de Giro, niet voor de klassementsleider in deze ronde.
27 augustus 2015 07:31
Laatste km gemiddeld 8 procent. Ik gok op Moreno/Purito.
27 augustus 2015 08:14
Dit is inderdaad wel iets voor de vluchters, maar als ze op de Alto de Baeza gaan rijden zijn ze voer voor de toppers. 20 kilometer voor de top van de Alto de Cazorloa ligt de finish. Ze zullen dan toch zeker nog 3 minuten moeten hebben. Zo niet, dan zijn ze met deze klim met percentages van 8 á 10 procent op het laatste stuk kansloos.
27 augustus 2015 09:09
@Jan
ik hoop dat de finish 20km na de top ligt;)
Ervoor wordt heel ingewikkeld
27 augustus 2015 09:13
@Striga als we het toch hebben over originele truien moet je niet zeggen dat rood de puntentrui in de giro is, dat is voor mij toch echt de paarse trui (Johan van der Velde). Rood is voor mij de tussensprinttrui in de tour :). (slechts 7 keer uitgereikt en Nederland heeft hem 3 keer gewonnen)
27 augustus 2015 12:26
Quintana gaat iedereen wegblazen op de slotklim.
27 augustus 2015 12:26
Natuurlijk wint Dumoulin niet. Doe allemaal eens even normaal.
27 augustus 2015 12:55
ik hou het op landa vandaag.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.