Vuelta 2017: De Gendt maakt droom van ritzege in elke grote ronde waar
foto: Sirotti
vrijdag 8 september 2017 om 17:27

Vuelta 2017: De Gendt maakt droom van ritzege in elke grote ronde waar

Thomas De Gendt heeft de negentiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Belg van Lotto Soudal maakte deel uit van een kopgroep die een zeer ruimte voorgift kreeg van het peloton. Hij sprintte de rest uit het wiel in Gijón en heeft na ritzeges in de Giro en de Tour nu ook zijn ritzege in de Vuelta beet. Jarlinson Pantano werd tweede, voor Ivan Garcia.

Grote kopgroep krijgt meer dan kwartier
De eerste beklimming van de dag was er een van eerste categorie. Direct aan de voet ontstond een grote groep van negentien renners, met daarbij onder meer Nicolas Roche, Thomas De Gendt, Rui Costa, Bob Jungels, Matteo Trentin en bergtruidrager Davide Villella. Op de klim ging een negental in de achtervolging, daarbij zaten onder anderen Romain Bardet, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman en José Joaquin Rojas. Daarnaast hadden enkele klassementsrenners pionnen meegestuurd in de vlucht. Sky nam gas terug en liet het verschil oplopen tot ruim een kwartier.

Roche virtueel terug in top-10
De achtervolgers vonden op 90 kilometer van de finish de aansluiting vooraan. Op klim twee (Alto de Sto. Emiliano) pakte Villella de punten voor zijn bergtrui, waarna op de derde klim (Alto de la Falla de Los Lobos) een select groepje overbleef aan kop. In de vallei na die klim keerde een groot deel van de kopgroep echter terug. Ondertussen was het verschil opgelopen tot 18 minuten, maar dat liet Astana niet gebeuren. Roche sloop door die voorsprong virtueel de top-10 in en dus ging de blauwe formatie in de achtervolging.

Vluchters strijden om ritzege
Ivan Garcia demarreerde op 34 kilometer van de meet weg bij zijn medevluchters. Zijn voorsprong van een minuut was op de slotklim snel vervaagd. Bardet probeerde solo het gat te dichten op de steile flanken van de Alto de San Martín de Huerces. Precies op de top sloot de Fransman aan bij de Spanjaard. In de afdaling sloten ook Roche en Costa nog aan. Doordat de samenwerking vooraan niet goed was, kwam een achtervolgend groepje met onder meer Jungels, De Tier en De Gendt drie kilometer voor de meet aansluiten.

Met negen man gingen ze de Gijón binnen. Een uitvalspoging van Roche werd tenietgedaan, waarna de negen afgingen op een sprint. Garcia dacht met zijn snelle benen naar de zege te sprinten, maar hij werd in de slotmeters geremonteerd door een ijzersterke De Gendt, die zo voor de vierde ritzege van Lotto Soudal in deze Vuelta zorgde. Koen Bouwman werd op 45 seconden achterstand tiende. Hij was daarmee de beste Nederlander in de rituitslag.

Aanval Contador afgeslagen
Aan de voet van de Alto de San Martín de Huerces barstte het vuurwerk los. De jarige Koen de Kort sprintte met Alberto Contador in zijn wiel weg uit het peloton. De Spanjaard nam over en dartelde naar boven. Ilnur Zakarin sprong er achteraan en zette daarmee Wilco Kelderman onder druk. De Rus kon zijn actie echter niet volhouden, in tegenstelling tot El Pistolero. Sky bepaalde het tempo achter Contador, die een minuut wegreed van het peloton.

Vroege vluchter Edward Theuns had zich – net als eerder deze Vuelta – uit laten zakken uit de kopgroep om zijn kopman te helpen. De duo-aanval had echter geen kans van slagen, omdat naast Sky ook Sunweb een handje toestak in steun van Kelderman. De klassementsrenners bolden daarna op ruim twaalf minuten van de ritwinnaar over de finish.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
8 september 2017 18:19
@Pierertje2,

Het maakt zelfs zijn met puppy oogsjes kijkende smeekbede om twitterstemmen in Vive le Velo nog wat zielig er.
8 september 2017 18:21
Jammer eigenlijk dat De Gendt geen ploegmaat is van Contador, dat zou nog eens vonken geven :-D Elke dag opnieuw aanvallen vanop 100km vd streep.
8 september 2017 18:21
Twee man uit semmerzake in de top 5!
8 september 2017 18:25
Fantastische zege voor de Gendt, in een sprint...knap!
@pedaleur; 8 september 2017 om 17:45: +100
8 september 2017 18:26
Wat moeten we zonder Alberto? Wat een parel voor de sport. Ik ga in een hoekje zitten huilen zondag, nooit meer AC.
8 september 2017 18:27
Edit redactie: Voor commentaar op tv-commentatoren hebben wij een apart topic op ons forum.
8 september 2017 18:28
Het is Thomas gegund. Maar de wet van de grote aantallen geldt ook hier.
8 september 2017 18:39
@pedaleur: lees net dat Clement is gevallen, niet ernstig volgens mij
8 september 2017 18:40
@poeskescherens.
Even lyrisch worden: "Op de steile rand van de Scheldevallei, hoog en droog boven de weidse meersen en de oude kleiputwinningen, ligt het beschermde dorpsgezicht van Semmerzake."
Stel voor dat de gemeente Gavere het op hun website aanpast tot:
"Langs de steile toppen van de Scheldevallei, hoog en droog boven de weidse meersen en de oude kleiputwinningen, daar cirkelt hij rond, zijn arendsoog gericht op de Schone Stad Gent: de Adelaar van Semmerzake, Thomas De Gendt"
8 september 2017 18:43
Clement laatste, maar Lindeman daar vlak voor. Hij was ook betrokken bij die valpartij met Mamykin. Hopelijk komen er vlak voor de Vuelta finish geen ziekenboeg berichten uit het TLJ kamp.
8 september 2017 18:45
Mooie strategie weer van Trek maar Alberto alleen tegenwind met een kompaan is vechten tegen de bierkaai, weer niemand die een handje toestak, sparen, sparen en nog eens sparen voor morgen als Contador voor het laatst de aanval kiest int ouwe wielrennen, steek een kaarsje op morgen, hielp altijd.
@dumo
Zou leuk zijn als Kroon vervangen werd door een tweede José die naast fietsen ook nog andere interesses lijkt te hebben en niet constant irritant onderbreekt bij een kansloze uitval. Ook nog talenwonder, hulde José.
8 september 2017 19:10
Sneu voor Clement, na opnieuw een heel degelijke grote ronde. Al komt hij natuurlijk goed weg als je naar Mamykin kijkt.
8 september 2017 19:10
Ik haal er graag de commentaar van voor de tart van de vuelta bij:
McMulenga
Die gaan zo te zien voor een anonieme Vuelta zonder noemenswaardige verdiensten net zoals de rest van het jaar. We bashen altijd op TLJ maar de Belgische Lotto is wel heel erg armetierig zeg.
Die_Rooie
Waardeloze selectie imho… Zit er, naast wat kleine sprintjes van Debusschere, überhaupt een renner bij die iets gewonnen heeft dit jaar?
AZH
Ik zou De Gendt thuislaten en Hansen meenemen
Team Spaak
Adverteren van Lotto Soudal: ben je een goede wielrenner, maar net niet goed genoeg om te winnen? Kom dan bij Lotto Soudal! Wij helpen je aan top 10-noteringen.
8 september 2017 19:13
Er is maar een renner die verdiend om de Vuelta te winnen; Contador.
Hij geeft kleur aan bijna elke etappe in tegenstelling tot Froome met zijn Sky, die voor verveling zorgen.
WK slim gereden, echt klasse wat hij deze ronde laat zien. Nog steeds derde in dit deelnemersveld.
8 september 2017 19:25
Niets van kunnen zien, maar ongetwijfeld een knappe zege zo te lezen. Leuk dat velen nou opeens een lange neus denken te kunnen trekken naar degene die negatief waren richting de Gendt in de tour. Nou, ik was toen ook negatief, en een zege nu neemt niet weg dat ik hem in de Tour een karakituur vond worden. Ik reageer(de) op iemands rijden op dat moment. Bovendien heeft hij met dat gejank over de strijdlust en dat zielige lijstje op twitter zijn krediet verspild bij mij. Misgun ik hem nu deze zege? Nee hoor, zeker niet. En ook leuk voor de Belgen, mooie ronde voor hen zo, en misschien ook voor de Nederlanders morgen met Kelderman.
8 september 2017 19:29
Koentje B. komt eraan!
8 september 2017 19:56
@ Vinyakke. Stel je niet aan. Ik kan me volledig vinden in die reacties van toen. Armee nog nooit wat gewonnen net als die dubieuze Marczynski.
Alleen de Gendt is een speciale. Lotto is gewoon een matige ploeg. Geen enkele klassementsrenner, geen topsprinter. Dan heb je in de Vuelta weinig te zoeken op voorhand.
Dat ze 4 etappes winnen is fantastisch, maar niet doen alsof dit op voorhand logisch was he.
8 september 2017 20:01
@Japsie: het zegt wel iets over instellingen van Belgische ploegen dezer dagen: rijden om te winnen en niet om niet te verliezen. Als Lotto hier weinig te zoeken heeft op voorhand, dan kan ik nog wel zo een ploeg of 6/7 noemen. Het is een meevaller geworden, dat zeker, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Lotto heeft alles ingezet op Greipel in de Giro en in de Tour. Hier krijgen andere mannen een kans om zich te tonen en kijk hoe het uitdraait.
8 september 2017 20:07
@ djerkson, zeker, lekker aanvallend gereden. Echt geweldig. Ik vind alleen dat die sceptische reacties destijds in mijn optiek gerechtvaardigd waren. En dat heeft Lotto (Quick Step ander verhaal hoor, daarbij wist je op voorhand dat ze meerdere etappes zouden winnen) geweldig afgestraft. Maar dat wijsneuserige gedoe van "zie je wel" slaat nergens op. Iets met een koe en een bips :)
8 september 2017 21:06
Clement laatste? Ik tipt hem verdorie nog als winnaar in het volgtopic :(
8 september 2017 21:14
Klasse overwinning van De Gendt... blijf zijn rijden in de Tour vreemd vinden. Natuurlijk zit hij altijd graag en vaak mee, maar in de Tour was hij voor mij onbegrijpelijk bezig, want met een beetje doseren wint hij overal ritten, maar dat zat er afgelopen Tour nooit in.
Clement erg jammer... leek toch voor die top-20 te gaan en verliest nu 12 minuten op de rest.
8 september 2017 21:47
Hopelijk zien we morgen een herhaling van de vuelta 2008 op alto de angliru.... Aupa Alberto!!!
8 september 2017 21:56
"De langverwachte zege !"
Wat knap dat het dan ook nog lukt ... op deze manier, respect!
8 september 2017 22:26
Er zitten hier precies veel sukkels die niet veel van een sport als wielrennen afweten.
De Gendt is een fantastische aanvaller, een vrijbuiter. En vandaag bewijst hij nog maar eens het te kunnen afmaken. Proficiat daarvoor.
8 september 2017 23:53
Armee won gisteren puur op koersintelligentie, De Gendt reed gwn vandaag zoals een rasvluchter dat doet, bedankt nog terecht Bob Jungels, iedereen eve snel of even niet zo snel in de sprint dus volledig verdient gewonnen, zoals altijd trouwens. Respect voor de Lottos

Om te reageren moet je ingelogd zijn.