Vuelta 2023: Voorbeschouwing etappe 8 naar Xorret de Cati – Spektakel op loeisteile muur
foto: Cor Vos
zaterdag 2 september 2023 om 12:00

Vuelta 2023: Voorbeschouwing etappe 8 naar Xorret de Cati – Spektakel op loeisteile muur

De achtste etappe in de Vuelta is om van te smullen. In de slotfase rijden de renners over de loeisteile muur Xorret de Catì. Het is een muur waar Wout Poels goede herinneringen aan heeft: hij won hier in 2016. Zit hij deze zaterdag mee in de vlucht? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De achtste etappe in de Vuelta is er een om voor thuis te blijven. Aan de Costa Blanca heeft de organisatie een rit met drie beklimmingen van tweede categorie, een van derde categorie en een verschroeiend steile slotklim van eerste categorie uitgestippeld. 

Starten doet het Vuelta-peloton deze zaterdag in Denía. Voor veel profwielrenners is dit vissersdorpje een bekende plaats. Meerdere WorldTour-teams huisvesten zich hier in de winter en alleen het Montgomassief scheidt Denía van Calpe. 

In de eerste kilometers van de etappe zullen de coureurs dan ook over bekende wegen rijden. Zo is de Alto de Vall d’Ebo (7,9 km aan 5,9%) een bekende trainingsklim en zullen de meeste renners ook de Puerto de Tollos (4,2 km aan 5,6%) en de Puerto de Benifallim (9,5 km aan 4,9%) niet vreemd zijn. 

De laatste twee klimmen van de dag liggen een stuk verder het Spaanse binnenland in. Meer richting Alicante. Hier zal het pas echt interessant worden. De Puerto de Carrasqueta (10,9 km aan 4,9%) mag nog een opwarmertje worden genoemd, de slotklim zeker niet meer.

Op de Xorret de Catí (3,8 km aan 11,4%) rijst het wegdek 3,8 kilometer lang met een gemiddelde van 11,4%. Vlak voor de top liggen er stijgingspercentages van meer dan 20%. Het is zeker niet de eerste keer dat deze klim in het parcours van de Vuelta opgenomen. Julian Alaphilippe won hier in 2017, David Moncoutié in 2010. 

Wout Poels weet ook hoe het is om te winnen op deze loodzware klim. In de Ronde van Valencia in 2016 reed de Limburger hier Beñat Intxausti, Ion Izagirre en Fabio Aru op bijna een halve minuut. Om maar aan te geven dat een klassementsrenner op deze klim zeker een slag kan slaan.

Zaterdag 2 september, etappe 8: Dénia – Xorret de Catì (165 km)
Officieuze start: 12.55 uur
Officiële start:
13.10 uur
Finish:
tussen 17.15 uur en 17.45 uur
Afstand:
165 kilometer


Favorieten

De klassementsstrijd in de Vuelta a España heeft donderdag op Pico del Buitre een geheel nieuwe wending gekregen, want naast de monstervlucht waardoor Lenny Martinez leidt, is Remco Evenepoel zijn opgebouwde voorsprong op Jonas Vingegaard en Primož Roglič kwijtgeraakt. Ook andere concurrenten hebben het gat op Evenepoel gedicht. Dat maakt de rit naar Xorret de Catí extra interessant om naar te kijken.

Toch schuiven we voor de ritoverwinning vluchters naar voren, omdat we niet verwachten dat Jumbo-Visma, Soudal Quick-Step, UAE Emirates of Movistar zich de hele dag lang uit de naad gaan rijden voor de ritzege en bijbehorende bonificaties voor hun kopman in het algemeen klassement. Er staan genoeg klimmerstypes op grote achterstand die graag ten aanval trekken om de etappe te winnen.

Kan Lenny Martinez de rode trui behouden? – foto: Cor Vos

En wat met de rode trui? Lenny Martinez is sinds donderdag de leider in het klassement, met achter hem zeven medevluchters die binnen 2.30 minuut van hem staan. Daar zitten wat interessante namen tussen die zomaar nog een keer in de ontsnapping kunnen meeschuiven.

Dan denken we gelijk aan Wout Poels, vierde in het klassement (op 1.41 van het rood) en in 2016 al eens winnaar op Xorret de Catí in de Ronde van Valencia. Donderdag werd Poels nog zesde; hij kon mannen als Sepp Kuss, Martinez en Romain Bardet niet volgen. De vraag is of de Limburger van Bahrain Victorious nu wel tot de beste klimmers behoort, dan maakt hij kans op een klim die hem goed ligt.

Vanuit Belgisch oogpunt is Steff Cras iemand om op te letten. Hij bezet de vijfde plaats (op 1.48) en zweeft nog altijd ergens onder de radar. Je ziet de klimmer van TotalEnergies makkelijk over het hoofd, ook omdat Cras niet gezien wordt als een groot gevaar voor het algemeen klassement. Ritwinst is een mogelijkheid, al is de Antwerpenaar vaak niet de beste klimmer in een kopgroep. Dat werkt in zijn nadeel.

Hervindt Wout Poels zijn benen uit de Tour? – foto: Cor Vos

Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) en David De la Cruz (Astana Qazaqstan) noemen we ook nog uit de vorige kopgroep. Zij staan respectievelijk zevende en achtste in het klassement, op iets meer dan twee minuten van Martinez. We zien de Ecuadoraan en de Spanjaard niet als favorieten voor ritwinst, maar wellicht wel om het rood over te nemen.

Romain Bardet was donderdag niet goed genoeg om te winnen, maar werd wel derde bij het Observatorio Javalambre. Omdat hij eerder in de Vuelta al tijd verloor, is hij geen groot gevaar voor het klassement. De klimmer van Team dsm-firmenich kan zich daarom volledig storten op het jagen op een ritzege. Weet hij opnieuw mee te schuiven, dan is hij een grote kandidaat voor ritwinst. Zijn Britse ploegmaat Max Poole is ook venijnig, maar lijkt vooralsnog niet de winnende vorm te hebben.

Als we zoeken naar potentiële aanvallers die in Xorret de Catí kunnen winnen, moeten we toch zoeken naar echte springveren of lichtgewichten. Op een klim van nog geen vier kilometer met meerdere stroken boven de 15% gaan gewicht en explosiviteit ook een rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan Einer Rubio (Movistar) of Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Zij zaten donderdag mee in de vlucht, maar konden zich niet onderscheiden. Buitrago zal nog last hebben gehad van zijn eerdere crash, maar heeft inmiddels weer wat dagen kunnen rusten. De finale van zijn Giro-ritzege in 2022 lijkt behoorlijk op deze aankomst, dus misschien kan hij daar vertrouwen uit putten.

Romain Bardet was derde op Pico del Buitre – foto: Cor Vos

Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) moet dit in principe ook kunnen, maar hij is erg grillig en dus weten we niet wat we kunnen verwachten van hem. Arkéa-Samsic heeft met Cristián Rodriguez, Kévin Vauquelin en Élie Gesbert drie renners die dit moeten aankunnen vanuit de aanval, terwijl Lidl-Trek ook drie aanvallers vooruit kan sturen. Juan Pedro López was op Pico del Buitre duidelijk niet goed genoeg. Misschien kunnen Bauke Mollema en Kenny Elissonde het dit keer proberen.

Romain Grégoire willen we ook graag noemen. Hij is dat andere groeibriljantje van Groupama-FDJ, maar de vraag is of hij de kans krijgt nu Martinez in het rood rijdt. Ook het aanvallende gezelschap van Lotto Dstny moet in de gaten gehouden worden. Eduardo Sepúlveda zal meezitten om punten te pakken voor zijn bergtrui, maar voor de ritzege denken we toch aan Lennert Van Eetvelt of Sylvain Moniquet.

Dan naar het scenario dat de klassementsrenners het gaan uitmaken op Xorret de Catí. De hoofdvraag is dan eerst, wie gaat het controleren? Groupama-FDJ heeft geen klassementsambities met Lenny Martinez, maar zal de rode trui als dat kan wel willen behouden. Maar dan nog is het niet per se nodig om er een favorietenstrijd van te maken op deze loeisteile slotklim.

Roglič en Vingegaard kozen de aanval op Pico del Buitr – foto: Cor Vos

Waarom zou Jumbo-Visma de controle in handen nemen? Kopmannen Jonas Vingegaard en Primoz Roglic waren donderdag op Pico del Buitre de beste klassementsrenners en zijn op een muur als Xorret de Catí ook in het voordeel, in ieder geval tegenover hun grote concurrent Remco Evenepoel. De kopman van Soudal Quick-Step liep daar averij op. Was dat een offday voor Evenepoel, of is hij echt minder? Dat kan Jumbo-Visma alleen testen door druk te zetten. Willen Roglič en Vingegaard ook nog om bonificaties strijden, dan moet het Nederlandse team er een favorietenstrijd van maken.

Op die steile Spaanse klimmetjes liggen de thuisrijders op de loer. Als Enric Mas (Movistar) zijn inspanning iets beter kan indelen dan donderdag – toen hij flink instortte nadat hij Vingegaard en Roglič probeerde te volgen – dan kan hij zomaar een slag slaan in het klassement. En wat heeft Juan Ayuso (UAE Emirates) in huis op zo’n muur? Op Pico del Buitre koos hij zijn eigen tempo en kwam hij in de slotfase nog dicht bij het Jumbo-Visma-duo.

Cian Uijtdebroeks, Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), João Almeida (UAE Emirates) en INEOS Grenadiers-kopman Geraint Thomas zullen vooral het tijdverlies moeten willen beperken, of zij moeten de vlucht vooruit nemen en kijken of ze op die manier tijd kunnen terugpakken.

Hoe explosief is Juan Ayuso? – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Romain Bardet
*** Wout Poels, Einer Rubio
** Santiago Buitrago, Sergio Higuita, Steff Cras
* Primož Roglič, Juan Ayuso, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel

Weer en TV

Er wordt zaterdag wisselend weer verwacht in de regio Valencia, waar Xorret de Catí ligt. Het is bewolkt en de hele dag ligt regenval op de loer, soms ook met kans op onweer. De temperatuur ligt rond de 24 graden en de wind komt met windkracht 2 uit zuidoostelijke richting, melden Weeronline en Buienradar.

Op Eurosport 1 en haar online kanalen begint de tv-uitzending om 14.30 uur, terwijl Sporza op VRT1 traditioneel om 15.50 uur met livebeelden komt. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.