Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise): “Iedereen is bij ons kopman”
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 28 februari 2020 om 13:00

Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise): “Iedereen is bij ons kopman”

Interview Onlangs geraakte bekend dat Walter Planckaert er op zijn 75e misschien wel de brui aan geeft, maar tot dan zit hij al zeker achter het stuur bij Sport Vlaanderen-Baloise. En hij verwacht een goed voorjaar van zijn jonge renners. “Gezien de resultaten tot nu toe mogen we optimistisch zijn.”

Voor Planckaert wordt het al het zoveelste voorjaar aan het stuur in de volgwagen van Sport Vlaanderen-Baloise. Ook bij hem zal het dus kriebelen om er zaterdag aan te beginnen. Al is de insteek bij een opleidingsploeg zoals Sport Vlaanderen-Baloise toch helemaal anders dan bij de doorsnee WorldTour-ploeg. “Het is moeilijk om een antwoord te geven op de vraag wanneer ons voorjaar geslaagd is”, zegt Planckaert.

“Er zijn enkele jongens zeer goed op dreef”
“Wij zijn er om jonge renners aan te werven, een kans te geven en te laten doorgroeien”, gaat hij verder. “De resultaten die worden opgetekend zijn in dat opzicht minder belangrijk dan de indruk die onze renners nalaten. Uiteraard weten we dat we de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik niet gaan winnen, maar ik hoop toch op een mooie overwinning dit voorjaar. Er zijn enkele jongens zeer goed op dreef, dus ik ben vrij optimistisch dat dat er wel inzit”, aldus Planckaert.

De resultaten de voorbije weken waren inderdaad goed tot zeer goed. Kenneth Van Rooy spurtte tweemaal naar de derde plaats in de Ronde van Antalya, werd tweede in het eindklassement en won het puntenklassement. Edward Planckaert werd vijfde in de GP La Marseillaise en tiende in het eindklassement van de Ster van Bessèges. En Amaury Capiot ten slotte spurtte naar een vierde plaats in de Trofeo Playa de Palma en een zesde plaats in de Clasica de Almeria.

“Maar noem Van Rooy geen kopman voor zaterdag”, vertelt Planckaert. “Wij werken niet kopmannen, daarvoor moet je maar naar een ploeg zoals Deceuninck-Quick-Step gaan. Bij ons krijgt iedereen zijn kans naargelang de conditie en omstandigheden.”

Geen Evenepoel of Philipsen 
Zoals elk jaar zijn er een aantal renners doorgestroomd naar grotere ploegen, maar dat zorgt ook voor vrije plaatsjes voor nieuwe renners. Er zijn vijf nieuwkomers en twee daarvan hebben al serieus indruk gemaakt op Planckaert. “Ik ben aangenaam verrast van wat Cédric Beullens liet zien in de Spaanse eendagskoersen en rittenwedstrijden tot nu toe. Het is duidelijk dat hij over veel talent beschikt. Daarnaast ben ik erg gecharmeerd door Fabio Van Den Bossche. Die jongen is nog maar 19 jaar maar wat hij nu al laat zijn is echt top.”

Al benadrukt Planckaert dat we van zijn jongens ook niet te veel mogen verwachten. “Er hebben er een aantal zeker de capaciteiten om dit voorjaar meer dan in de kijker te rijden, maar het zijn geen Evenepoels of Philipsens. Als dat wel zo was, zaten ze wel al bij een WorldTour-ploeg. Geef hen de tijd om langzaam te groeien. Net daarom verwachten wij ook geen prestaties. Het is de bedoeling dat ze het parcours, de tegenstand en vooral zichzelf leren kennen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.