‘Whereabouts Rasmussen wel bekend bij Rabo’
donderdag 7 maart 2013 om 13:03

‘Whereabouts Rasmussen wel bekend bij Rabo’

michael rasmussen theo de rooij

foto: Sirotti

De leiding van de Rabobank ploeg wist al voor de Tour de France van 2007 dat de whereabouts van Michael Rasmussen niet klopten. Dat vertelde oud-ploegarts Jan-Paul Van Mantgem vandaag tijdens het hoger beroep van Rasmussen in Arnhem.

Rasmussen werd daarom in eerste instantie uit de Tourploeg gezet. Na overleg met ASO en de UCI werd hij alsnog opgesteld. Rabobank nam Rasmussen in 2007 uit de Tour terwijl hij de gele trui droeg na onduidelijkheid over zijn whereabouts.

De hoofdpersoon kwam zelf ook aan het woord en noemde man en paard. Hij verklaarde dat epo tijdens de Tour van 2007 bij Rabobank gewoon in de ploegbus bewaard werd. Daarnaast wees hij met de beschuldigende vinger naar de ploegleiding. “Erik Breukink, Geert Leinders, Jan-Paul van Mantgem en Theo de Rooij wisten allemaal van mijn dopinggebruik,” aldus de Deen.

Ploegdoktoren Geert Leinders, Jean-Paul van Mantgem en Dion van Bommel zouden valse certificaten van cortisonen hebben gemaakt, en daardoor op de hoogte zijn van zijn dopinggebruik. Van Bommel werkt in 2013 nog voor de Blanco wielerploeg. Bovendien noemde Rasmussen namen van enkele ploeggenoten. “Denis Mentsjov, Michael Boogerd en ik kregen bloeddoping,” verklaarde de Deen. Beide renners zouden ook gebruik maken van de bloedbank van Humanplasma in Wenen.

Rasmussen besloot na zijn ontslag zijn ex-werkgever aan te klagen. Nadat hij een schadevergoeding van 700.000 euro toegewezen kreeg, ging hij in hoger beroep. De Deen eist nu 5,6 miljoen euro. De uitspraak wordt voor 25 juni verwacht.

(Bronnen: Nos.nl en Twitter Raymond Kerckhoffs)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.