Wielerploegen 2019: CCC
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de elfde aflevering kijken we terug op het oude BMC, dat met een nieuwe jas vanaf 2019 verdergaat als CCC. Laurens ten Dam laat in gesprek met WielerFlits zijn licht schijnen over de ploeg die gebouwd is rond Greg Van Avermaet.
CCC 2019
Land: Polen
Sponsors: CCC (schoenenfabrikant)
Sinds: 2007 (BMC)
UCI-code: CCC
Fietsensponsor: Giant
Tenue 2019:
BMC in 2018
BMC begon 2018 met een nare nasmaak. In december 2017 werd namelijk bekend dat de ploeg na elf jaar op zoek moest naar een nieuwe hoofdsponsor. De toekomst stond op losse schroeven. Toch begon het Amerikaanse team voortvarend aan het seizoen. Rohan Dennis toonde zich andermaal de beste tijdrijder van Australië tijdens het nationaal kampioenschap en Richie Porte won op ‘zijn’ Willunga Hill, goed voor een tweede plek in het eindklassement van de Tour Down Under. Jürgen Roelandts en Greg Van Avermaet brachten de zegeteller in februari naar vier.
Vervolgens was het weer aan Dennis, die individuele tijdritten in de Abu Dhabi Tour en Tirreno-Adriatico op zijn naam schreef. In de Vlaamse klassiekers moest het vuurwerk van GVA komen. Hoewel zijn voorjaar zeker niet slecht was, ontbrak die ene grote vis. Dylan Teuns moest daarvoor zorgen tijdens het Waalse drieluik, maar de Belg zakte daar finaal door het ijs. De door Van Avermaet gewonnen Tour of Yorkshire was daardoor slechts een pleister op de wond. Ondertussen overleed spijtig genoeg BMC-eigenaar Andy Rihs, die al geruime tijd ziek was.
Het trieste nieuws van de aanjager van de ploeg en het uitblijven van een nieuwe sponsor, zorgde voor een boel onzekerheid. Toch hielden de renners knap stand. Zo won Dennis ook in de Giro d’Italia een tijdrit en was Porte de allerbeste in de Ronde van Zwitserland – waar de ploeg ook twee ritten won. Porte’s Tour de France kwam echter – andermaal – vroegtijdig ten einde: in de negende rit naar Chambéry brak de Tasmaniër bij een val zijn sleutelbeen. De gewonnen ploegentijdrit en dagenlang het geel met Van Avermaet namen die teleurstelling ietwat weg.
Tijdens de Franse rittenkoers maakte teammanager Jim Ochowicz bekend dat hij in CCC een nieuwe hoofdsponsor had gevonden. Van Avermaet, Michael Schär en Nathan Van Hooydonck zouden blijven, de toekomst van de rest van de renners was onduidelijk. Achter de schermen bleek echter een ware leegloop gaande. Vrijwel alle toprenners besloten in een vroeg stadium te vertrekken bij het zinkende schip, dat uiteindelijk toch haar hoofd boven water wist te houden. En dat terwijl de markt toen allang op gang gekomen was en de beste renners reeds onderdak hadden gevonden.
De sjeu was er daarna aardig af bij BMC. Tejay van Garderen (Utah) en Stefan Küng (Binck Bank Tour) wonnen nog een tijdrit, terwijl Dennis dat ook twee keer deed in een voor BMC prima verlopen Vuelta a España. Een bedrijvige Teuns kon net geen dagsucces boeken, maar Alessandro De Marchi deed dat wel. Hij won in oktober bovendien op sterke wijze de Giro dell’Emilia. De Italiaanse aanvaller boekte zo slechts twee van de in totaal vijf BMC-zeges op een normale fiets. De overige zeventien overwinningen waren tijdritten of eindklassementen, exclusief Dennis’ wereldtitel. Die behaalde hij immers namens Australië.
Aantal overwinningen: 22
Belangrijkste resultaten
Ronde van Zwitserland – 1e in het eindklassement en winst in etappes 1 en 9
Tour de France – winst ploegentijdrit etappe 3 en dagenlang de gele leiderstrui
Tour of Yorkshire – 1e in het eindklassement
Vuelta a España – winst in etappes 1, 11 en 16
Giro dell’Emilia – 1e
Waar won BMC?
Transfers
BMC heet vanaf het nieuwe seizoen CCC en gaat verder op een Poolse licentie. Het gaat van een overwegend rood tenue naar een oranje shirtje en ook de ploeg is compleet anders. Er vertrokken maar liefst zeventien (!) van de 25 renners, waaronder dus vrijwel alle kopstukken: Rohan Dennis (Bahrain Merida), Tejay van Garderen (EF Education First) en Richie Porte (Trek-Segafredo). Daarnaast kozen ook talenten als Stefan Küng, Kilian Frankiny (beiden Groupama-FDJ) en Dylan Teuns (Bahrain Merida) andere oorden op. Een hoofdpijndossier voor Ochowicz.
Tegenover het vertrek, staat dan weer de komst van zeventien nieuwe renners. Zes coureurs maakten de overstap van CCC Sprandi Polkowice, de ProContinental-formatie die vanaf 2019 niet meer bestaat. Daarbij werd met Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo) en Łukasz Wiśniowski (Sky) vooral de kern rondom Van Avermaet versterkt. Door de komst van Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) werd er ook een sprinter aangetrokken. Daarnaast zien we ook Simon Geschke en Laurens ten Dam terug in de selectie.
Die laatste is samen met Serge Pauwels misschien wel de bekendste naam. Daar had ook Stefan Denifl bijgepast, maar de Oostenrijker besloot op het laatste moment zijn contract toch op te zeggen. Riccardo Zoidl kwam er zodoende nog bij. Al bij al geen grote transfers voor de Amerikaans-Poolse fusieploeg. Toch mogen we volgens Ten Dam de Poolse jongens niet onderschatten. “Łukasz Owsian is een echt trainingsbeest, maar vooral Szymon Sajnok heeft indruk op mij gemaakt. Hij is pas 21 jaar jong, maar hij werd al wel wereldkampioen Omnium op de baan. Dat is echt een talent die eraan komt.”
Uit
Alberto Bettiol (EF Education First-Drapac)
Tom Bohli (UAE Emirates)
Brent Bookwalter (Mitchelton-Scott)
Damiano Caruso (Bahrain Merida)
Rohan Dennis (Bahrain Merida)
Jempy Drucker (BORA-hansgrohe)
Kilian Frankiny (Groupama-FDJ)
Tejay van Garderen (EF Education First-Drapac)
Simon Gerrans (stopt)
Stefan Küng (Groupama-FDJ)
Richie Porte (Trek-Segafredo)
Nicolas Roche (Sunweb)
Jürgen Roelandts (Movistar)
Miles Scotson (Groupama-FDJ)
Dylan Teuns (Bahrain Merida)
Loïc Vliegen (Wanty-Groupe Gobert)
Danilo Wyss (Dimension Data)
In
Amaro Manuel Antunes (CCC Sprandi Polkowice)
William Barta (Hagens Berman Axeon)
Paweł Bernas (CCC Sprandi Polkowice)
Josef Černý (Elkov-Author)
Laurens ten Dam (Sunweb)
Victor De la Parte (Movistar)
Kamil Gradek (CCC Sprandi Polkowice)
Simon Geschke (Sunweb)
Jonas Koch (CCC Sprandi Polkowice)
Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia)
Łukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice)
Serge Pauwels (Dimension Data)
Szymon Sajnok (CCC Sprandi Polkowice)
Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo)
Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert)
Łukasz Wiśniowski (Sky)
Riccardo Zoidl (Felbermayr-Simplon Wels)
Renners voor 2019
De doelstelling van de ploeg is heel simpel, doch allesbehalve eenvoudig. “De klassiekers zijn echt gigantisch belangrijk”, benadrukt Ten Dam. “Heel de ploeg rijdt dan in dienst van Greg Van Avermaet. Hij moet het in die koersen laten zien.” Paweł Bernas, Tsjechisch kampioen Josef Černý, vaste luitenant Michael Schär en het Belgische blok met Gijs Van Hoecke, Nathan Van Hooydonck en Guillaume Van Keirsbulck moeten GVA daar voornamelijk bij helpen. De 27-jarige Łukasz Wiśniowski geldt door zijn Poolse achtergrond als tweede man in de hiërarchie.
In de grote rondes heeft de Poolse formatie geen ambities voor de eindklassementen. “Daar gaan we lekker vrijbuiten, net zoals in de kleinere rondjes”, vertelt Ten Dam. “Met jongens als Alessandro De Marchi, Simon Geschke, Serge Pauwels, Amaro Antunes en mijn persoontje, heb je wel een aantal renners binnen de ploeg die iets kunnen in een ontsnapping. En we mogen iedere dag bij wijze van spreken de vroege vlucht opzoeken. Vroeg of laat gaat dat de goede kant op vallen en dan kunnen we zo maar vertrokken zijn.”
Teammanager Jim Ochowicz en ploegleider Piotr Wadecki hebben ingezet op twintig seizoenszeges. Een ambitieus streven. CCC heeft immers behoorlijk aan kwaliteit ingeboet ten opzichte van BMC, dat al nipt aan twintig overwinningen kwam. “Die twintig zeges zijn uitgesproken omdat het vooral de wens van CCC-eigenaar Dariusz Milek is. Hij wil gewoon winnen, klaar”, verduidelijkt de 38-jarige Nederlander de doelstellingen van CCC. “We hoeven ook nog maar negentien, door de nationale titel van Paddy Bevin”, lacht hij. “En als Mareczko eens uit zijn slof schiet…”
Dan kan het volgens Ten Dam best weleens lukken. Feit blijft wel dat CCC – ondanks de omkadering van BMC – eigenlijk een compleet nieuwe ploeg is die vanaf nul moet beginnen. Aan olympisch kampioen Van Avermaet de zware taak om te móeten scoren in het voorjaar. En daarna dus vooral vrijbuiten. “Ik vergelijk dit team graag met Unibet in 2006, waar ik ook reed”, stelt Ten Dam. “Dat was ook een bonte mengeling van renners. Maar we reden toen een heel leuk en goed jaar. En dat kan met deze ploeg ook heel erg goed gaan gebeuren!”
Selectie CCC 2019
Amaro Antunes
William Barta
Paweł Bernas
Patrick Bevin
Josef Černý
Laurens ten Dam
Victor De la Parte
Alessandro De Marchi
Simon Geschke
Kamil Gradek
Jonas Koch
Jakub Mareczko
Łukasz Owsian
Serge Pauwels
Joey Rosskopf
Szymon Sajnok
Michael Schär
Greg Van Avermaet
Gijs Van Hoecke
Nathan Van Hooydonck
Guillaume Van Keirsbulck
Francisco Ventoso
Łukasz Wiśniowski
Riccardo Zoidl
Totaal: 24 renners
Binnenkort lees je een uitgebreid interview met Laurens ten Dam, waarin hij dieper in gaat op zijn rol binnen CCC en de hernieuwde motivatie die hij daar vond. Houd de website goed in de gaten!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.