ZLM Tour krijgt nieuwe koersdirecteur
John van den Akker - foto: Cor Vos
dinsdag 21 mei 2024 om 11:49

ZLM Tour krijgt nieuwe koersdirecteur

John van den Akker is vanaf heden de nieuwe koersdirecteur van de ZLM Tour. Hij volgt Jean-Paul van Poppel op, die sinds de hernieuwde versie van de meerdaagse wedstrijd in 2019 deze rol vervulde. Van den Akker gaat ‘in het brede belang van de wielersport zijn kennis en ervaring inzetten’, vertelt wedstrijdorganisatie Rens Kamphuis van Libéma Profcycling.

Van den Akker is geen onbekende in het wielrennen. Hij was negen seizoenen prof tussen 1988 en 1997, waarin hij twee zeges boekte en een keer de Tour de France reed. Na zijn actieve carrière heeft hij zich altijd voor de wielersport ingezet. Zo is hij al bijna 25 jaar koersdirecteur van de Omloop der Kempen (dit jaar voor het eerst in tien jaar weer een UCI 1.2-koers), die finisht in zijn woonplaats Veldhoven. Ook is Van den Akker al jarenlang wielermakelaar bij Cycling Service, een bekende intermediair in het profpeloton om bijvoorbeeld renners aan de start van wedstrijden te krijgen.

“Ik draag de organisatie van de ZLM Tour al jaren een warm hart toe en heb goede contacten binnen het bedrijf ZLM Verzekeringen’, vertelt de nieuwe koersdirecteur, die ook al een aantal jaar Leontien Zijlaard-Van Moorsel ondersteunt bij de Amstel Gold Race voor vrouwen. ‘Toen ik werd benaderd of ik koersdirecteur wilde worden, heb ik daar goed over nagedacht. Enerzijds omdat wij het in deze tijd van het jaar hartstikke druk hebben bij Cycling Service en anderzijds omdat ik elke schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen. Maar uiteindelijk heb ik besloten om er vol voor te gaan.”

Van den Akker geeft mee dat hij ook graag meedenkt en een actieve bijdrage levert aan de organisatie, om de ZLM Tour als rittenkoers de komende jaren verder te kunnen laten groeien. De ZLM Tour staat dit jaar op de kalender van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni. De laatste jaren manifesteerde de rittenkoers zich als voorbereidingswedstrijd voor ’s werelds beste sprinters op de Tour de France. De laatste twee edities werden gewonnen door Olav Kooij. In 2020 en 2021 vond de koers niet plaats omwille van de coronapandemie. De eerste editie in 2019 kende Mike Teunissen als eindwinnaar. Tot 2018 ging de koers door het leven als de Ster ZLM Toer.

Van Poppel in de auto als koersdirecteur bij de start in Roosendaal, 2023 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.