Wielerploegen 2019: Trek-Segafredo
foto: Cor Vos
donderdag 3 januari 2019 om 18:00

Wielerploegen 2019: Trek-Segafredo

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze derde aflevering kijken we naar Trek-Segafredo, de ploeg van Bauke Mollema, Jasper Stuyven, John Degenkolb en Richie Porte. Voor de Amerikaanse wielerploeg moet 2019 een jaar van oogsten worden.

TREK-SEGAFREDO
Land: flag-us Verenigde Staten
Sponsors: Fietsmerk (Trek) en koffiemerk (Segafredo)
Sinds: 2011 (Leopard Trek, RadioShack-Nissan, RadioShack-Leopard, Trek Factory Racing)
UCI-afkorting: TFS
Fietsensponsor: Trek
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Het nieuwe tenue van @treksegafredo voor 2019! 🔴⚪️⚫️🔴 #TrekSegafredo #Segafredo #Santini #Trek #TrekBikes #wielrennen #ProCycling

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op



Trek-Segafredo in 2018

Trek-Segafredo had na het pensioneren van Alberto Contador in 2017 geen échte stuurman van wereldniveau aan boord en dus begon de Amerikaanse wielerformatie met twijfels aan 2018. Ondanks het feit dat de ploeg van de fietsen- en koffiefabrikant in het kalenderjaar 2018 slechts vier zeges boekte op WorldTour-niveau, liet Trek-Segafredo zien dat er veel potentieel in de huidige selectie zit. Mads Pedersen maakte indruk in de klassiekers, terwijl de vlam van John Degenkolb opnieuw werd aangewakkerd. Gevestigde namen als Jasper Stuyven en Bauke Mollema reden een consistent seizoen; Mollema maakte een succesvolle transformatie door van klassementsrenner tot rittenkaper.

Een etappe winnen zat er niet in voor de Nederlander, wel eindigde Mollema meerdere malen bij de eerste vijf in een etappe in een grote ronde en zat hij nog veel vaker mee in de vroege vlucht. De centrale vraag in de jongste Vuelta was elke dag weer duidelijk: “Is Bauke Mollema al ontsnapt?” Ja, was meestal het antwoord op die vraag.  De prijs voor de strijdlust, een tweede plaats in het bergklassement en twee tweede plaatsen was de uiteindelijke oogst voor de Nederlander. Hoewel Mollema en Trek-Segafredo ongetwijfeld op een zege gehoopt hadden, geeft het vertrouwen voor volgend jaar.

Bauke Mollema maakte dit jaar een transformatie door – foto: Cor Vos

Die felbegeerde zege werd in de Tour de France wel geboekt door Degenkolb. In de negende rit naar Roubaix sloeg de Duitser genadeloos toe door Greg Van Avermaet en Yves Lampaert in een sprint-à-trois naar de plekken twee en drie te verwijzen. Met deze zege voltooide Degenkolb zijn comeback, die hij sinds het ongeluk tijdens het trainingskamp met Giant-Alpecin begin 2016 hoopte te maken. Twee zeges in de Mallorca Challenge en zeven podiumplaatsen gaven extra glans aan het jaar van de Duitser.

John Degenkolb in extase na zijn ritwinst in de negende Touretappe – foto: VK/PN/Cor Vos © 2018

Niet alleen Degenkolb en Mollema zorgden voor het spektakel bij de Amerikaanse ploeg, Trek-Segafredo presteerde namelijk ook in de breedte goed. De 21 zeges werden namelijk door maar liefst tien verschillende coureurs geboekt. Toms Skujiņš was met vier zeges de meest winnende coureur van de ploeg, zijn zeges in de Tre Valli Varesine en Tour of California waren van grote klasse. Stuyven boekte in het najaar drie overwinningen en reeg in het voorjaar de ereplaatsen aan elkaar. Ook Pedersen had met drie zeges een significant aandeel in de successen van Trek-Segafredo. De Deen werd daarnaast tweede in de Ronde van Vlaanderen, waarmee hij aantoonde dat hij volgend jaar een factor is om rekening mee te houden in de klassiekers.

Aantal overwinningen: 21

Belangrijkste resultaten:
flag-fr Ronde van Frankrijk – Winst in etappe 9
flag-es Ronde van Catalonië – Winst in etappe 3
flag-us AMGEN Tour of California – Winst in etappe 3
flag-be BinckBank Tour – Winst in etappe 4
flag-be Ronde van Vlaanderen – Tweede

Waar won Trek-Segafredo?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

Trek-Segafredo heeft zichzelf voor 2019 voorzien van een kwaliteitsimpuls. In 2019 moeten de vier WorldTour-zeges die het boekte in 2018 minstens verdubbeld worden. Richie Porte zal daar in de eerste plaats voor moeten zorgen. De Australiër komt over van BMC en is de gedroomde opvolger van Contador. Trek-Segafredo hoopt Porte op 34-jarige leeftijd nog aan een felbegeerde Tourzege te helpen. Onder anderen de Italiaanse klimmer Giulio Ciccone, die overkomt van Bardiani-CSF, moet hem daaraan helpen.

Richie Porte won vorig jaar opnieuw op Willunga Hill – foto: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2018

Verder moet het Italiaanse supertalent Matteo Moschetti voor ritzeges gaan zorgen in rondes van een week. Dat Moschetti daartoe in staat is, bewees hij eind vorig jaar al door in de Tour de Hongrie en de Vuelta a Burgos twee ritzeges te kapen. Edward Theuns kan dat ook, al is hij geen pure sprinter. Theuns keerde na een jaar bij Sunweb weer terug op het oude nest. Hun komst betekent het vertrek van Boy van Poppel en Giacomo Nizzolo bij Trek-Segafredo. Zij werden na vijf jaar dienstverband gewogen en te licht bevonden. Nizzolo mag nu voor eigen kans gaan bij Dimension Data, terwijl Van Poppel uitgespeeld zal worden bij Roompot-Charles.

Tegenover het aantrekken van Porte en anderen staat het vertrek van nog een aantal coureurs. Dat Eugenio Alafaci via de achterdeur de WorldTour-ploeg verlaat, mag geen verrassing heten. In de drie jaar dat de Italiaan bij Trek-Segafredo reed, kon hij geen potten breken. Het vertrek van Ruben Guerreiro, Tsgabu Grmay en Grégory Rast zal meer pijn hebben gedaan. Guerreiro reeg in 2018 de ereplaatsen aan elkaar, terwijl Grmay andermaal aantoonde een sterke klimmer te zijn. Rast zei het wielerleven in 2018 vaarwel na negen jaar trouwe dienst bij Trek-Segafredo met veel hoogtepunten.

UIT
flag-ch Grégory Rast (gestopt)
flag-et Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott)
flag-pt Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin)
flag-at Matthias Brändle (Israel Cycling Academy)
flag-it Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
flag-nl Boy van Poppel (Roompot-Charles)
flag-it Eugenio Alafaci (Evo Pro Racing)
flag-us Gregory Daniel (DCBank)
flag-lu Laurent Didier (gestopt)

IN
flag-it Matteo Moschetti (Polartec-Kometa)
flag-au Richie Porte (BMC)
flag-lu Alex Kirsch (WB Aqua Protect Veranclassic)
flag-au Will Clarke (EF Education First-Drapac)
flag-it Giulio Ciccone (Bardiani-CSF)
flag-be Edward Theuns (Sunweb)


Renners voor 2019

Trek-Segafredo’s doelen voor 2019 mogen duidelijk zijn: winnen wat er gewonnen kan worden. Met ervaren krachten als Mollema, Degenkolb en Porte binnen de gelederen mag dat ook zeker van de ploeg verwacht worden. Daarnaast zijn Stuyven en Pedersen in 2019 weer een jaartje ouder en wijzer geworden. Het hoofddoel is het winnen van de Tour de France met Porte: voor hem is het nu of nooit. Renners als Mollema, Peter Stetina, Jarlinson Pantano, Gianluca Brambilla en Niklas Eg moeten ervoor zorgen dat Porte in de bergen genoeg support om zich heen heeft.

De Amerikaanse ploeg is echter veel meer dan alleen Porte. Dit jaar kan de Amerikaanse ploeg op alle fronten meedoen om de zege, te beginnen in de voorjaarsklassiekers. Daar waar de voorjaarskern van Deceuninck-Quick Step gevreesd wordt en die van Jumbo-Visma gekscherend Wolfpack Light genoemd wordt, is het misschien wel Trek-Segafredo dat dit voorjaar kan huishouden. Stuyven, Degenkolb en Pedersen dromen na afgelopen jaar alleen maar meer van grote successen. Theuns is daarnaast de vierde troefkaart. Het is te hopen dat Trek-Segafredo hun overtal durft uit te spelen, in plaats van te gokken op de rappe benen van Stuyven, Degenkolb of Theuns.

Mads Pedersen op weg naar de tweede plaats in De Ronde – foto: Cor Vos

Wat te verwachten van Mollema zelf? Mollema heeft er dit jaar voor gekozen om voor een klassement te gaan in de Giro d’Italia én Porte te ondersteunen in de Tour de France, waarin hij in enkele ritten voor een etappezege kan gaan. Verder zal de Groninger – net als in andere jaren – zijn mannetje staan in koersen als de Clásica San Sebastián. Wat resteert zijn coureurs als Brambilla, Fabio Felline, Ciccone, Pantano en Skujiņš, die altijd in een aantal heuvelachtige koersen per jaar het mooie weer maken en garant staan voor een handvol overwinningen.

Selectie Trek-Segafredo voor 2019
flag-jp Fumiyuki Beppu
flag-fr Julien Bernard
flag-it Gianluca Brambilla
flag-it Giulio Ciccone
flag-au William Clarke
flag-it Nicola Conci
flag-de John Degenkolb
flag-dk Niklas Eg
flag-it Fabio Felline
flag-nz Alex Frame
flag-at Michael Gogl
flag-es Markel Irizar
flag-lu Alex Kirsch
flag-nl Koen de Kort
flag-nl Bauke Mollema
flag-it Matteo Moschetti
flag-ie Ryan Mullen
flag-co Jarlinson Pantano
flag-dk Mads Pedersen
flag-au Richie Porte
flag-us Kiel Reijnen
flag-lv Toms Skujiņš
flag-us Peter Stetina
flag-be Jasper Stuyven
flag-be Edward Theuns
Totaal: 25 renners


Wielerploegen 2019
flag-nl Jumbo-Visma
flag-gb Team Sky

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.