Edward Theuns: “In Dauphiné bewijzen dat ik Tourwaardig ben”
©Cor Vos
zondag 2 juni 2019 om 18:00

Edward Theuns: “In Dauphiné bewijzen dat ik Tourwaardig ben”

Interview Na de Amstel Gold Race nam Edward Theuns een week rust. Daarna begon hij zijn heropbouw in Girona om vervolgens meteen door te vliegen naar Tenerife. Daar traint hij nog tot 5 juni aan de zijde van ploegmaat Jasper Stuyven. “Waarna ik twee dagen naar huis kom, vooraleer ik van start ga in de Dauphiné. Ik sta op de longlist van de Tour en ik wil er begin juli ook graag bij zijn in Brussel. Dus wil ik op niveau zijn in de Dauphiné.”

“Een evaluatie van mijn voorjaar? Euh… Wat de conditie betreft, was ik in orde. Ik heb het al bij al ook niet zo slecht gedaan. Alleen mis ik een uitschieter in mijn resultatenlijstje. In Gent-Wevelgem bijvoorbeeld reed ik de hele dag op het voorplan, maar komt net voor de finale de groep met favorieten alsnog aansluiten. In Dwars door Vlaanderen moet ik altijd top tien sprinten, maar kom in ten val in de laatste bocht.”

Conclusie: Theuns is niet ontevreden over zijn voorjaar. “Maar het zou ook flauw zijn om het tegenovergestelde te beweren. Het was gewoon degelijk, maar ik miste de meeval om een resultaat neer te zetten. En dat geldt eigenlijk voor het hele team.”

Via Girona naar Tenerife
In eerste instantie stond na de Amstel Gold Race nog Eschborn-Frankfurt gepland. “Maar dat viel toch slecht, zo tien dagen na mijn laatste voorjaarsklassieker. Dus heb ik in overleg met de ploegleiding beslist om die te laten schieten, wat rust te nemen en op te bouwen naar deel twee van het seizoen.”

In Dwars door Vlaanderen kwam Theuns ten val  /Cor Vos © 2019

Na een week complete rust en een week in het Spaanse Girona, vloog de 28-jarige Gentenaar door naar Tenerife. Daar begon hij in het gezelschap van Jasper Stuyven aan de opbouw richting de zomeperiode. Op vijf juni vliegt het duo terug naar België. “Jasper rijdt de Limburgse Hammer Series en de Ronde van Zwitserland. Ik hervat de competitie in de Dauphiné. We rijden een verschillend programma, maar werken wel naar hetzelfde doel toe: het BK en – vooral – de Tour. Als ik geselecteerd word, uiteraard.”

Brussel
Dat er altijd graag bij is in de Ronde van Frankrijk, vertelt Edward. “Vooral dit jaar, met de start in Brussel, vind ik het heel speciaal en wil ik er graag opnieuw bij zijn. Ja, ik heb daar al over gepraat met de ploegleiding. Ik maak deel uit van de longlist, maar iedereen die daar op staat, wil naar Brussel, hé. Dat wordt nog een paar weken bang afwachten. Ik kan alleen maar zorgen da ik in orde ben in de Dauphiné. Als je daar niet kan tonen dat je op schema zit, geef je een slecht signaal.”

Maar daar gaat Theuns niet vanuit. “Dan zou deze lange stage op Tenerife een dure en vrij zinloze onderneming geweest zijn. Trouwens, op training loop het best goed. En met Jasper heb ik een goede compagnon de route. Ook teams als Ineos, Astana, Bahrein en Sunweb vertoeven momenteel op het Canarische eiland. We slapen overigens allemaal in hetzelfde hotel (Parador, red). Maar trainen doen we met ons tweeën. Misschien maar best ook, als ik mannen als Froome, Thomas en Kwiatkowski hier zie brommeren…”

BK in eigen stad
Na de Dauphiné overweegt Theuns nog een extra stage. “Alweer met het oog op de Tour, maar stiekem toch ook met het Belgisch kampioenschap in het achterhoofd. Gent, weet je wel. Een thuiswedstrijd. Maar een BK blijft een speciale koers. Je moet niet alleen conditioneel in orde zijn, je hebt ook een portie geluk nodig. Zeker als je maar met twee ploegmaats aan de start staat…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.