Indien de kou niet doorzet: deze natuurijsklassiekers hebben ook een fietstoertocht
foto: Cor Vos & Vincent Riemersma

Indien de kou niet doorzet: deze natuurijsklassiekers hebben ook een fietstoertocht

Fietstoerisme De temperatuur daalt en met een beetje geluk kan er de komende dagen op verschillende plekken in Nederland op natuurijs geschaatst worden. Door klimaatverandering is dat steeds zeldzamer en worden er ook steeds minder natuurijsklassiekers verreden. Daarvoor is een alternatief, want veel van die toertochten hebben tegenwoordig een alternatief op de fiets. WielerFlits zet ze op een rij.

Elfstedentocht
Natuurlijk kunnen we dit lijstje maar met één natuurijsklassieker openen: de Elfstedentocht. Maar liefst 200 kilometer door het Friese landschap en langs de elf Friese steden over bevroren vaarten en plassen. De tocht der tochten vereist weinig uitleg, want hij geniet in binnen- en buitenland legendarische status.

De Elfstedentocht heeft ook een wedstrijdvariant – foto: Cor Vos

De laatste Elfstedentocht dateert alweer van januari 1997 en wanneer de volgende komt, is nog maar de vraag. Er is wel al jarenlang een alternatief op de fiets. Sterker nog, er zijn er twee. Zo wordt op pinkstermaandag al jarenlang de Fietselfstedentocht georganiseerd, maar is er ook een Winterfiets Elfstedentocht, om zoveel mogelijk in de geest van de originele tocht te rijden. Die laatste staat dit jaar op 14 januari op de planning, dus met de kou zit het wel goed.

Hollands Venetiëtocht
Nog een pittoreske schaatsklassieker die een alternatief op de fiets heeft, is de Hollands Venetiëtocht. Deze schaatsrit is met zijn 65 kilometer een stuk korter dan de Elfstedentocht, maar evengoed erg mooi met zijn route over plassen, meren en rietvelden door Nationaal Park de Wieden-Weerribben.

De fietstoertocht kent verschillende afstanden: er is keuze uit routes van 40, 60, 80 of 120 kilometer. Onderweg passeer je onder andere de dorpen Giethoorn, Dwarsgracht en Wanneperveen en krijg je een goed beeld van het parcours van de schaatsklassieker.

Noorder Rondritten
Vooral het noorden is goed vertegenwoordig als het over natuurijsklassiekers op de fiets gaat, want de derde tocht op dit lijstje vindt plaats in Groningen. De Noorder Rondritten is een schaatswedstrijd van ongeveer 150 kilometer over kanalen in Groningen, met Baflo als start- en finishplaats.

Op schaatsen is de tocht voor het laatst in 1997 verreden, maar er wordt nu dus jaarlijks een fietsalternatief georganiseerd. Daarbij is keuze uit een afstand van 85 of 145 kilometer, die zoveel mogelijk het parcours van de originele tocht volgt. Al tientallen jaren wordt de toertocht verreden op Hemelvaartsdag, waardoor het door velen als de ideale voorbereiding op de Fietselfstedentocht wordt gezien.

Elfmerentocht
Naast de Elfstedentocht, was er in Friesland ook de Elfmerentocht. De route gaat over – jawel – elf meren en poelen, door het zuidwesten van Friesland. Sinds de laatste editie in 1963 wordt de schaatstocht niet meer georganiseerd, maar sinds 1967 is er wel een fietstoertocht die de route van de schaatsklassieker volgt.

Tegenwoordig trekt het schaatspeloton jaarlijks naar de Oostenrijkse Weissensee voor wedstrijden op natuurijs – foto: Vincent Riemersma

De schaatsrit was ongeveer 115 kilometer lang, terwijl de fietstoertocht afstanden van 50, 100 en 150 kilometer kent. Dit jaar wordt de tocht verreden op 4 mei.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.