Coll de Rates: de test- en trainingscol van het profpeloton
De afdaling naar Tàrbena is erg mooi - foto: Ties Wijntjes

Coll de Rates: de test- en trainingscol van het profpeloton

Fietstoerisme Gedurende de winter trekt het merendeel van het profpeloton naar de Costa Blanca, om onder betrekkelijk goede omstandigheden de basis voor een nieuw seizoen te kunnen leggen. Het epicentrum voor wielrenners in die streek, is de welbekende Coll de Rates.

Het is niet de lengte van 6,5 kilometer, het gemiddelde stijgingspercentage van 5,2% of de 340 hoogtemeters die menig coureur angst inboezemt. De Coll de Rates is per slot van rekening helemaal geen bijzonder lastige beklimming. Voor velen zijn het de zware training en de pittige inspannigstesten waar de Rates bijna synoniem aan staat, die het een draak van een beklimming maken.

Coll de Rates, Parcent, Spain

• Distance: 6.5 km, Elevation: 340 m, Avg. Grade: 5.2 %

Want, de Coll de Rates is onder veel wielerploegen geliefd vanwege de gelijkmatige stijgingspercentages. Dit maakt de beklimming ideaal om langere inspanningen te trainen of te testen; een veel gepraktiseerde bezigheid in aanloop naar het seizoen.

Daardoor is de klim ook een populaire speelbal tussen profs die actief zijn op Strava. In 2018 trekt Jonas Vingegaard met zijn ploegmaten van het Deense continentale ColoQuick naar de beklimming toe om een poging te doen er de KOM (King Of Mountain; de snelste tijd op een bepaald segment) te pakken. Na een stevige lead-out van zijn ploegmaten komt Vingegaard met een gemiddelde snelheid van precies 30 kilometer per uur boven, na 13:02 minuten 398 watt getrapt te hebben.

Een jaar later – de Deen is ondertussen in dienst van Jumbo-Visma – wordt de recordtijd alweer aangescherpt, tot 13:00 minuten. Wederom is het ColoQuick dat met vrijwel de gehele ploeg naar de klim trekt, waarna het Jacob Hindsgaul is die twee seconden sneller dan Vingegaard bovenkomt.

Tadej Pogacar pakt het in januari 2022 anders aan, als hij samen met ploeggenoot Juan Ayuso na een lange trainingsrit de beklimming op racet. De coureurs van UAE Team Emirates kiezen daarnaast voor de extra lange versie van de beklimming, naar de doodlopende Tossal del Diners met een loeisteil slot. Na 24:50 komt Pogacar als eerste boven. Die toptijd zou niet lang blijven staan, want een kleine maand later schaafde Victor Campenaerts daar nog eens 13 seconden vanaf.

Ontspannen klimmen
De beklimming naar de Coll de Rates start in het achterland van de noordelijke grens van de Costa Blanca. Vanaf de eerste meters kijk je uit over de met boomgaarden gevulde streek, terwijl je in de verte de Balearische zee ziet liggen. Een fraai uitzicht, terwijl de weg aan vriendelijke stijgingspercentages omhoog loopt.

foto: Coll de Rates

Die weg voert in het begin stukken door het bos, maar de laatste kilometers fiets je door een open landschap langs de bergrug waar de top op ligt. Het uitzicht wordt zodoende alleen maar mooier, als de omgeving beter en beter zichtbaar wordt met iedere hoogtemeter die je wint. Enkele uitschieters van het stijgingspercentage naar ruim 7% doen daar weinig aan af.

Het is vooral de combinatie met de wind die de Rates soms toch wat lastig kan maken. In het open gebied kan de wind vrij spel hebben en als deze tegen staat, is het toch behoorlijk aanpoten.

Echter, eenmaal boven word je wederom beloond met een fraai uitzicht, ditmaal over de glooiende bergen van Cordillera Prebética. De weg die van voor je ligt is niet alleen fraai om te zien, het is hier ook erg fraai dalen. Loon naar werken dus.

Tossal del Diners
Na de pashoogte op 625 meter hoogte kan je dus nog een flink stuk verder een doodlopende weg op. Bij het bekende maar ondertussen in glorie vergane oranje bord op de top kan je de parkeerplaats opdraaien. Hier volgt een korte gravelstrook van ongeveer honderd meter, maar daarna kom je op een prachtig, uitdagend fietspad terecht.

Vanaf de Tossal del Diners heb je prachtig uitzicht op de wijde omgeving – foto: Ties Wijntjes

Deze passage wordt ook wel de Super Coll de Ratesof de Tossal dels Diners genoemd. De klim loopt hier nog eens 3 kilometer verder, ditmaal een stuk steiler met een gemiddelde van 9,5%. Het is wat onregelmatig, dus er zijn meermaals stroken die zelfs nog een stuk steiler zijn. Het is aanpoten, maar wel met een prachtig uitzicht.

Hier bevind je je namelijk aan de andere kant van de bergkam die je al geruime tijd op fietst, waardoor je nu juist uitzicht hebt op de bergen die het binnenland van de Costa Blanca vormen. Op de top kijk je uit over zowel de zee als fruitgaarden en berglandschap. Een fraai schouwspel.

Tossal dels Diners, Parcent, Spain

• Distance: 9.7 km, Elevation: 645 m, Avg. Grade: 6.8 %

Om te reageren moet je ingelogd zijn.